Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 augustus 2010.

Hoofdartikeldonderdag, 12 augustus 2010

De onrust in het CDA...

Het was te verwachten: de onrust in het CDA over de bereidheid van de partij om met de PVV te onderhandelen over een kabinet, is bovengronds gekomen. Een stijgend aantal CDA-leden verzet zich tegen de gesprekken die CDA’ers Verhagen en Klink voeren met de VVD in aanwezigheid van Wilders.

Regiodonderdag, 12 augustus 2010

‘Leren lukt veel beter met ’n volle maag’

In 2006 besteedde het Friesch Dagblad een serie aan Friezen die ‘yn ’t spier’ zijn in ontwikkelingswerk. Hoe vergaat het hen nu? En wat hebben ze bereikt? Deze zomer vragen we het aan een aantal van hen. Vandaag: Hieke Pronk van Stichting Bolsward Sigoti.

Regiodonderdag, 12 augustus 2010

Veel meer klachten over vliegoverlast

Leeuwarden - Omwonenden van militaire vliegbases klaagden vorig jaar vaker over de herrie van straaljagers en helikopters: 7796 keer, bijna een derde meer dan in 2008. Ook mensen rond Leeuwarden belden vaker. Toch zijn de Friezen relatief goed af. Brabanders, díé hebben pas last.

Regiodonderdag, 12 augustus 2010

Skûtsje slaat om, overboord en gewonde

Sloten - Bemanningsleden die overboord slaan, schippers die bijna gespietst worden door de opsteker en een skûtsje dat vlak voor de start omslaat, overeind wordt gezet en nog net op tijd kan meedoen en dan ook nog de helft van de vloot voorbij vaart. Sensatie gisteren bij de IFKS in Sloten.

Regiodonderdag, 12 augustus 2010

‘Vorstin is echte watersportster, je hoeft haar niks te vertellen’

Sneek - Het is woensdagmiddag op het Starteiland in de Snitser Mar. Voor het grootste deel van de bezoekers van de Sneekweek lijkt het een dag als alle andere. Er wordt gevoetbald, in de zon gezeten en wat gedronken. Dat even verderop de Groene Draeck in aantocht is, met koningin Beatrix aan het roer, lijkt velen te ontgaan.

Regiodonderdag, 12 augustus 2010

Manifest van CDA-leden tegen de PVV

Leeuwarden - Een groep verontruste CDA-leden heeft zich in een manifest uitgesproken tegen samenwerking met de PVV. De leden willen niet dat het CDA in zee gaat met een partij die tornt aan fundamentele vrijheden en grondrechten, en moslims stigmatiseert. Opvallend is het aantal Friezen dat aan het manifest heeft meegewerkt.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 augustus 2010

Raerd heeft met ‘Benedictus’ ook weer een vrouwenklok

Raerd - De Laurentiuskerk van Raerd beschikt sinds deze week weer over twee luidklokken. Na 67 jaar kreeg de toren dinsdag weer een zogenaamde vrouwenklok: een klok met een wat hogere klank dan de ‘mannenklok’ die er al hing. Daarmee ging voor het dorp een wens in vervulling, die al sinds de Tweede Wereldoorlog leefde. De klok is geplaatst door de firma Daelmans uit Stiphout en heeft ongeveer 15.000 euro gekost, meldt Willem Hansma van Stichting Restauratie Laurentiuskerk Raerd.

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Weening blijft bij de Rabo Wielerploeg

Leeuwarden Een van de vaste waarden van de Rabo Wielerploeg, Pieter Weening, rijdt ook 2011 in het oranje-blauw. Ondanks de huidige pech in aanloop naar de Vuelta, mag de uit Harkema afkomstige Weening toch enigszins tevreden terugkijken op afgelopen seizoen. Zo oordeelt ook technisch directeur Erik Breukink: ,,Pieter heeft een goed voorseizoen gereden, een goede Giro in dienst van Mollema, maar eindigt zelf ook bij de eerste 25 van het klassement. Eigenlijk het seizoen van de wederopstanding. We hopen dat Pieter deze lijn doortrekt naar 2011.” De Harrekiet rijdt sinds zijn profdebuut in 2004 voor de Rabo Wielerploeg.

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Verruwing op de Snitser Mar

Kolmeersland De organisatie van de Sneekweek maakt zich zorgen over de toenemende verruwing op het water tijdens de wedstrijden. Juryvoorzitter Jos Spijkerman stelt dat er een grotere ‘roekeloosheid’ in het wedstrijdveld aan het ontstaan is. Naar aanleiding van een conflict bij de Regenbogen, waar één zeiler tegen de stroom invoer en zo twee masten van collega-zeilers vernielde, is de discussie over zwaardere straffen opgelaaid. Het sneller gebruiken van artikel 69, die staat voor wangedrag van de zeiler, is een optie. De zeilraad kan in bepaalde gevallen dan een zeillicentie intrekken. ,,Nu wordt alleen de boot bestraft omdat je alleen uit de uitslag wordt geschrapt. Bij regel 69 wordt de zeiler zelf gestraft.”

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Bouwmeester blijft top bij Weymouth

Weymouth - De Nederlandse zeilploeg is bij het wereldbekertoernooi Sail for Gold in het Engelse Weymouth op medaillejacht. Na drie dagen vol wisselende omstandigheden gaat de Wartense Marit Bouwmeester in de Laser Radial-klasse aan de leiding ondanks een achtste plek gisteren. In de 470-klasse zijn Lisa Westerhof en Lobke Berkhout de klassementsleiders.

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Zeven Friese zeilers zijn al zeker van Sneekweekzege

Kolmeersland - Naast het bezoek van koningin Beatrix was het op Hardzeildag wederom genieten geblazen voor de zeilers. Met een fijn lopende wind die telkens tegen kracht vier beaufort aanzat, konden ze flink aan de bak op de Snitsermar. Tal van zeilers, waaronder de Friezen Thijs Kort (16m2 Goldfleet), Siep Jan Wiersma (30m2), Erik Schootstra (Schakel B), Piethein Kraan (Flits C) en Bart Lambriex (Optimist A), Tammo Oosterhof (Laser) en Emiel Westerhof (12voetsjol) stelden zich op de voorlaatste dag van de Sneekweek al veilig van de eindzege in hun klassen.

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Van Kammen sluit als laatste aan bij de topljeppers

IJlst - Als een slechte generale nog steeds garant staat voor een goede uitvoering, dan kan het publiek komende zaterdag in Winsum nog heel wat verwachten bij de Friese kampioenschappen fierljeppen. Gisteravond ging de wedstrijd in de aanloop naar een van de belangrijkste ontmoetingen van het seizoen als een nachtkaars uit.

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Invalcoach Hingst voert ook kunstje uit bij KV Noorden

Wommels - Nietsvermoedend toog Yeb Hingst gistermorgen vanuit zijn woonplaats Tzum op de Freuledag naar Wommels. De succescoach die SMI Wjelsryp de afgelopen jaren tweemaal naar de Villa van de Freule loodste, kon een jaartje als supporter achterover leunen. Wjelsryp had immers geen Freulepartuur. Hoe anders verliep de Freuledag voor hem.

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Bolsward wint na 88 jaar Freule

Wommels - Het is onderhand al weer 88 jaar geleden, dat de ‘villa’ van de Freule voor het laatst verhuisde naar Bolsward. Gisteren was het in Wommels andermaal raak. De kaatsvereniging, die dit jaar haar 125-jarig jubileum viert, zegevierde in de 108e editie en ontfermde zich over de zeven kilogram wegende hoofdprijs.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties