Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 12 augustus 2005.

Bijschriftvrijdag, 12 augustus 2005

Een subtiele verandering

Cultuurvrijdag, 12 augustus 2005

Het grootste Domorgel ter wereld in Passau

De Zuid-Duitse stad Passau ligt aan de drie rivieren de Ilz, de Inn en de Donau, niet ver van Oostenrijk en Tsjechië. Het heeft een middeleeuwse sfeer met als middelpunt de Sankt Stephan Dom. In 739 stichtte Bonifatius hier een bisdom dat vele jaren tot het grootste bisdom van het Heilige Roomse Rijk behoorde. In de Sankt Stephan Dom staat een orgel dat met zijn 17.774 pijpen en 233 registers als het grootste katholieke kerkorgel ter wereld geldt.

Cultuurvrijdag, 12 augustus 2005

Fijnzinnig orgelspel van Petra Veenswijk

Wie Franse en Duitse orgelromantiek authentiek op daarvoor gebouwde orgels in Fryslân wil horen, kan maar op een paar plaatsen terecht. Het grootste instrument voor dat genre is hier het Vermeulen orgel in de Koepelkerk in Leeuwarden.

Hoofdartikelvrijdag, 12 augustus 2005

Opvoedingsproblemen…

Het valt niet meer te ontkennen: veel, heel veel ouders hebben moeite met het opvoeden van hun kinderen. Dat merk je op straat, aan een moeder die haar kind afbekt of toe sist omdat het niet wil doen zoals de moeder wil; of in de winkel waar een kind met succes dreint om snoep of om speelgoed. Dergelijke tafereeltjes zijn des te overtuigender als bewijs van opvoedingsproblemen als de moeder - of de vader - het kind chanteert met zinnen als: ,,Als je nu niet…., dan…’’

Regiovrijdag, 12 augustus 2005

Minder rompslomp bij gezellige bingo

Moeten regels worden afgeschaft als ze niet kunnen worden gecontroleerd of vervalt dan ook de preventieve werking? In de serie Regel is regel? behandelt het Friesch Dagblad wekelijks het vraagstuk handhaving.

Regiovrijdag, 12 augustus 2005

Eerste zege Visser met Grou

Lemmer – Het moest er een keer van komen, na steeds in de top gezeild te hebben deze competitie en gisteren was het zover: Douwe Visser van Grou boekte zijn eerste SKS-zege met het Doarp Grou. Met zijn zege staat Grou op tweetiende punt achterstand op klassementsleider Lemmer die gisteren derde werd. Neef Douwe van Sneek werd tweede. De spanning om de titel is ongekend groot. Wie vandaag de uiteindelijke winnaar wordt, zal vooral afhangen van de windkracht. Bij een harde wind maakt Ale Zwerver van Lemmer de grootste kans. Bij een matige wind kracht drie, zoals gisteren op het IJsselmeer bij Lemmer, dan hebben Grou en Sneek de beste papieren. Als thuiszeiler is de Sneker Pan in het voordeel.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 augustus 2005

Traditionele buien op openingsdag Flevo Festival

Liempde – Op het landgoed Velder bij het Brabantse Liempde is gisteren het Flevo Festival begonnen. Zoals vaker op het jaarlijkse festival was het gistermiddag buiig weer. Zo’n 5500 bezoekers zetten gisteren hun tenten op.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 augustus 2005

Jongeren willen zélf gesprek in ‘Jezustent’

Sneek – Een week lang was de ‘Jezustent’ op het Starteiland in Sneek weer toneel van de evangelisatieactiviteiten van de Stichting Evangelisatie Kolmeersland (STEK). Opvallend was dat steeds meer jongeren zélf een gesprek in de tent met de medewerkers aanknoopten. Een terugblik met STEK-voorzitter Lieuwe van der Pol.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 augustus 2005

Werkelijke ontmoeting in de brongebieden

‘En ze leefden samen nog lang en gelukkig!’. Velen willen het graag, maar hoe doe je dat? In de serie van zeven artikelen geeft orthopedagoog dr Wim ter Horst handvatten. Hij doet dit naar aanleiding van zijn boek Liefhebben is een kunst , dat in mei verscheen bij uitgeverij Kok in Kampen en sindsdien veel wordt gebruikt op kerkelijke gespreks- en huwelijkskringen. Deel 5: het geheim van het hartverwarmende.

Sportvrijdag, 12 augustus 2005

Debuut bij Cambuur lonkt voor Hofman

Leeuwarden – Er is een grote kans dat de jonge Kerst Hofman vanavond debuteert in het shirt van Cambuur Leeuwarden. Trainer Roy Wesseling zei dat gisteren na afloop van de laatste training voor het competitieduel van vanavond tegen Excelsior. Cambuur opent met de thuiswedstrijd tegen de Rotterdammers de competitie.

Sportvrijdag, 12 augustus 2005

Turkse zeiler kijkt ogen uit op Sneekermeer

De zeventigste Sneekweek telde een recordaantal buitenlandse deelnemers. Er deden dit jaar zo’n 42 zeilers mee van buiten de landsgrenzen. De organisatie verwelkomde dit jaar voor het eerst een deelnemer uit Turkije: Edhem Dirvana.

Sportvrijdag, 12 augustus 2005

Rol van bemanning doorslaggevend bij 70ste Sneekweek

Kolmeersland – De zeventigste editie van de Sneekweek werd onder dezelfde omstandigheden afgesloten als het grootste deel van de week. Dus met een mooie lopende noordwesten wind, waardoor de zeilers voor de vierde achtereenvolgende dag dezelfde baan voorgeschoteld kregen. Dat werd niet door alles en iedereen als even prettig ervaren, omdat juist het Sneekermeer met zijn geweldige diversiteit aan banen meer te bieden heeft.

Weervrijdag, 12 augustus 2005

Buien


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties