Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 juli 2012.

Cultuurdonderdag, 12 juli 2012

Schilderij Jan Mankes voor Museum Belvédère

Oranjewoud | Museum Belvédère in Oranjewoud heeft een schilderij van Jan Mankes in langdurig bruikleen gekregen van de Ottema-Kingma Stichting (OKS). Die kreeg het doek, Stilleven met fles en judaspenning in gemberpot uit 1912, geschonken door een particulier.

Cultuurdonderdag, 12 juli 2012

Nieuwe Rembrandt en Saskia-route

Leeuwarden | Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân heeft een brochure uitgegeven met daarin een nieuwe Rembrandt en Saskia-route. De route in de brochure Rembrandt & Saskia Op Vrijersvoeten voert langs plekken in Fryslân die een rol hebben gespeeld in het leven van de Hollandse meester en/of zijn echtgenote. Daarbij worden Leeuwarden, Sint Annaparochie en Franeker aangedaan.

Cultuurdonderdag, 12 juli 2012

Pieter van Vollenhoven exposeert in kerk Workum

Workum | Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven exposeert vanaf 20 augustus foto’s in de Sint Gertrudiskerk in Workum. Dat heeft voorzitter Cees van Stam van Stichting Beeldenstad Workum gisteren bekendgemaakt. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van de eerste editie van de ArtFair, een kunstmarkt die op 1 september plaatsvindt op de Merk in de stad.

Cultuurdonderdag, 12 juli 2012

Voldoende inzendingen voor Skriuwerskalinder 2013

Leeuwarden | It Skriuwersboun en Tresoar hebben voldoende inzendingen gekregen om een nieuwe Skriuwerskalinder te maken. In totaal kwamen er 86 bijdragen binnen, voornamelijk gedichten. De afgelopen weken zijn er bovendien voldoende subsidietoezeggingen gedaan om de kalender ook werkelijk op de markt te kunnen brengen. ,,It leit no by de foarmjouwer”, aldus schrijfster Auck Peanstra gisteren.

Economiedonderdag, 12 juli 2012

Eerste verantwoorde soja door kleine boeren India

Utrecht | In India hebben de eerste sojaboeren aangetoond dat ze voldoen aan de internationale standaarden voor de productie van duurzame soja. Daarmee zijn ze de eerste kleinschalige boeren ter wereld die voldoen aan deze internationale afspraken die gemaakt zijn door de ronde tafel voor verantwoorde soja (RTRS). Dit meldt ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. De investeringen om op mens- en milieuvriendelijke wijze te kunnen produceren, zijn gedaan door onder andere Nederlandse bedrijven. Inmiddels voldoen tienduizend boeren in India aan de standaard RTRS. Samen produceren zij zestienduizend ton soja.

Hoofdartikeldonderdag, 12 juli 2012

Srebrenica en de schuldvraag

Duizenden mensen zijn gisteren samengekomen in Srebrenica om de val van de moslimenclave in Bosnië op 11 juli 1995 te herdenken. In de dagen erna bracht het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen om het leven. Zo’n 520 van de 6800 doden die tot op heden zijn geïdentificeerd, werden gisteren herbegraven.

Regiodonderdag, 12 juli 2012

Studenten teleurgesteld over langstudeerboete

Leeuwarden | Studenten reageren teleurgesteld op het nieuws dat de langstudeerboete van kracht blijft. De rechter oordeelde gisteren dat hij geen juridische belemmeringen ziet om studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie, ruim drieduizend euro extra collegegeld te laten betalen.

Regiodonderdag, 12 juli 2012

Het verdrongen verlies van de tweede Friese Vrijheid

Friesland kende als zelfstandig gewest binnen de Republiek een volstrekt eigen politieke cultuur. Historicus Hotso Spanninga promoveerde onlangs op dit taaie onderwerp, dat tot dusver in de Friese geschiedschrijving wordt genegeerd.

Regiodonderdag, 12 juli 2012

Deel zeekering blijft staan

Sint Annaparochie | It Fryske Gea laat het nog resterende deel van de oude zeekeringspalen in het buitendijkse gebied Bildtpollen boven Sint Annaparochie staan. Dat heeft de natuurbeheerder gisteren afgesproken met Alco de Jong, een van de verontruste streekbewoners die It Fryske Gea er op wezen dat de palenrij een historische waarde heeft.

Regiodonderdag, 12 juli 2012

Gemeenten azen op vrijgekomen spoorgeld

Leeuwarden | Gemeenten azen op de pot met geld die is vrijgekomen door het niet doorgaan van de aanleg van spoor tussen Heerenveen en Drachten. Hierdoor komt 277 miljoen euro vrij die de mobiliteit in de provincie ten goede zou moeten komen. Verschillende gemeenten hebben nieuwe plannen en wensen bij de provincie gedropt.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 juli 2012

Nieuw stiltecentrum voor Gronings ziekenhuis

Groningen | Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft vorige week een stiltecentrum geopend. ‘Een lang gekoesterde wens is hiermee in vervulling gegaan’, schrijven de geestelijk verzorgers in het boekje Rust in Chaos, dat bij deze gelegenheid verscheen.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 juli 2012

Garderobe van herder(in)

Column

Geloof & Kerkdonderdag, 12 juli 2012

Kerk van Kimswerd is er een vol verhalen

Tijdens de negende editie van Tsjerkepaad zetten ruim 260 kerken op zaterdag hun deuren open. Het Friesch Dagblad portretteert enkele deelnemende kerken. Deze week de net gerestaureerde Laurentiuskerk van Kimswerd.

Sportdonderdag, 12 juli 2012

Dost: nog nooit eerder zo hard getraind

Wolfsburg | Bas Dost wist vooraf dat hij onder Felix Magath bij VfL Wolfsburg aan de bak zou moeten, maar dat de trainingen zó zwaar zouden worden, had hij niet verwacht. ,,Ik had wel een bepaald idee van wat ik verwachten kon. Maar dat het zo zwaar zou worden, had ik niet gedacht. Ik heb nog nooit zo hard getraind'', zei Dost woensdag in een interview op de website van de Duitse club.

Sportdonderdag, 12 juli 2012

Fierljeppen Burgum halverwege afgelast

Burgum | De eersteklassewedstrijd fierljeppen in Burgum moest gisteravond na een kleine anderhalf uur worden afgeblazen. Na het tweede oponthoud vanwege een stevige regenbui was de technische commissie genoodzaakt de wedstrijd af te gelasten, omdat het zandbed te hard was geworden om nog verantwoord te kunnen springen.

Sportdonderdag, 12 juli 2012

Kaatsjeugd haalt 2000 euro op voor het goede doel

Oosterbierum | De stichting Spelend Sporten uit Leeuwarden heeft gisteren voorafgaand aan de dertigste Takomstpartij in Oosterbierum een cheque van 2000 euro aangeboden gekregen van kaatsvereniging De Keatsbal. Het bedrag werd middels een koekactie opgehaald door de kaatsers en kaatssters, die daarmee een deelnemersbewijs verdienden en aangevuld met de opbrengsten van het programmaboekje. Spelend Sporten houdt sinds 1975 sport- en spelactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Sportdonderdag, 12 juli 2012

Ajax brengt de schaal naar Buitenpost

Het is een tamelijk oneerbiedige functieomschrijving, die van terreinknecht. Daar hebben de Engelsen er met het bijna statig klinkende ‘groundsman’ toch een stuk fraaiere benaming voor. Toch brak gisteren bijna twee maanden voor het eerste competitieduel van Buitenpost tegen VEV’67 al het moment suprême aan voor de mannen achter het hoofdveld. De komst van Ajax op sportpark De Swadde maakt een hoop los.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties