Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 april 2007.

Cultuurdonderdag, 12 april 2007

‘My Fair Lady’ heeft tand des tijds doorstaan

De musical My Fair Lady is een oude bekende onder de musicals, een musical die in 1960 zijn Nederlandse première beleefde. Hierna was hij verschillende keren in Nederland te zien. My Fair Lady werd in 1956 geschreven door Alan Jay Lerner met muziek van Frederick Loewe en in 1964 verfilmd. In De Harmonie in Leeuwarden werd deze bijzondere musical gisteravond voor een volle zaal uitgevoerd, in een Nederlandse vertaling van Seth Gaaikema en met een uitstekende cast.

Cultuurdonderdag, 12 april 2007

Tingelingeling toedeloe

Het succes van een carnavalskraker ligt hem vaak in het feit dat je hem makkelijk kunt meezingen en dat de tekst van geen enkele betekenis is. Toedeloedeloe en tingelingeling. In de voorstelling Dakhemelruimte van theatergezelschap Monk eindigt het eerste deel van het drieluik in een gesmoorde carnavalshit als de uitvaartverzekeringsagent het overlijden komt melden van Henk. Toedeloe voor Henk, maar ook toedeloe naar het toneelstuk waar het publiek gedurende een uur kennis heeft mogen nemen van geneuzel tussen vier veertigers.

Cultuurdonderdag, 12 april 2007

Tryater speelt in De Zuidlanden

Leeuwarden - Tryater gaat drie kleinschalige locatieproducties spelen in de Leeuwarder nieuwbouwwijk De Zuidlanden. De gemeente Leeuwarden heeft het Friese theatergezelschap gevraagd de bouwlocatie theatraal in te wijden.

Hoofdartikeldonderdag, 12 april 2007

Natuur en landschap

Zet een pot met twaalf miljard euro opzij en van de rente en opbrengsten van dat geld heb je dan jaarlijks 600 miljoen om het Nederlandse landschap mooier te maken. Dat klinkt aardig, maar wie zou ooit zo veel geld opzij willen leggen voor iets waarvan maar moeilijk kan worden berekend wat het oplevert? Dat is inderdaad de vraag. Het plan werd vorig jaar zomer gelanceerd door een vereniging die het cultuurlandschap hoog heeft zitten. Meer dan dertig grote organisaties zetten er een handtekening onder. En ze hebben in elk geval bereikt dat het ministerie van LNV nu een poging doet om naast de genoemde kosten ook de baten te zetten. Dat is interessant, want vallen die hoger uit, dan zijn de kosten nauwelijks meer een obstakel.

Regiodonderdag, 12 april 2007

Bij geweld in huis vaker eerste hulp

Leeuwarden - Er wordt steeds vaker eerste hulp verleend bij huiselijk geweld. Het eind 2005 opgerichte Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld Fryslân is daarvoor vorig jaar 282 keer in actie gekomen. In het overgrote deel ging het om geweld tussen partners. Geweld van kinderen jegens ouders komt ook voor.

Regiodonderdag, 12 april 2007

Kritiek op plan voor duurzaam bouwen Dokkum

Dokkum - De plannen voor duurzame bouw in de nieuwe wijk Trije Terpen in Dokkum zijn door de gemeenteraad van Dongeradeel niet goed ontvangen. Tijdens de raadscommissievergadering gisteravond zeiden de meeste partijen, behalve de PvdA, niets in de ideeën te zien. Vooral het idee om alle nieuwe bewoners van de wijk een warmtepomp te laten gebruiken, oogstte kritiek. De maatregel zou moeten worden betaald uit het overgebleven subsidiebudget van de Kooilanden van 180.000 euro. De raadsleden zien liever dat het geld gestopt wordt in nieuwe plannen.

Regiodonderdag, 12 april 2007

Blauwe weg wordt gebruikt als een race- en slipbaan

Drachten - Sommige automobilisten kunnen de verleiding niet weerstaan flink te racen en te remmen op het blauw geverfde Moleneind in Drachten. Inmiddels zijn er aardig wat zwarte rubbersporen op het wegdek achtergelaten. ,,We hebben het gezien”, zegt woordvoerder H. Frieswijk van gemeente Smallingerland. ,,Als er aanleiding is om op te treden, zal de politie dat uiteraard doen.”

Regiodonderdag, 12 april 2007

Een hele week ‘respectvol’ praten

Kollum - Wat betekent ‘tering’ eigenlijk? Sommige leerlingen van csg Lauwers College en osg Piter Jelles in Kollum hoorden het gisteren voor het eerst. En dat terwijl ze het woord toch geregeld bezigen.

Regiodonderdag, 12 april 2007

‘Frisia moet onder wad boren’

Oosterbierum - De zoutwinning onder Noordwest-Fryslân moet zo snel mogelijk stoppen. Producent Frisia mag een plan maken om zijn zout onder de Waddenzee vandaan te halen, maar als dat niet kan - om technische of milieuredenen - dan moet de fabriek dicht. Dat standpunt komt zeer waarschijnlijk in het nieuwe collegeakkoord van de provincie Fryslân.

Regiodonderdag, 12 april 2007

Leeuwarder promotiegebak

Leeuwarden - Met de lekkernij ‘De Parel van Leeuwarden’ gaat de Friese hoofdstad de concurrentie aan met het Haagse Hopje en de Bossche Bol. Het gebakje is de winnaar van een wedstrijd die promotieclub Expeditie Leeuwarden uitschreef onder 120 studenten van de CHN. Opdracht: maak een eetbaar product waarmee we de stad kunnen promoten.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 april 2007

‘Ark van Noach pas 30 april open’

Schagen - Johan Huibers, de man die een replica heeft gebouwd van de Ark van Noach, roept mensen op nog niet naar zijn bouwwerk te komen. ‘Bespaar uw moeite, geld en een lange reis. De ark is nog namelijk nog niet open!’, meldt hij op zijn website www.arkvannoach.com.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 april 2007

Hulp bij lokaal diaconaat

Leeuwarden - Stichting Present biedt christenen - en andere burgers - handvatten om concreet de handen uit de mouwen te steken in de maatschappij. In 2003 startte het initiatief in Zwolle, inmiddels is het uitgegroeid tot een landelijke beweging. Al veertien steden hebben ondertussen een ‘eigen stichting Present’. Vrijdag houdt Present in Wolvega een miniconferentie om Fryslân kennis te laten maken met het concept.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 april 2007

Over de religie en over de rede

Er is kritiek op veel in het voortgezet onderwijs, en terecht. Eén aspect van havo- en vwo-onderwijs is bijzonder de moeite waard: het filosofie-onderwijs. Gelukkig de leerlingen die op een school zitten waar dit vak examenvak is. De leerstof verschijnt ook in boekvorm. Zo was er het prachtige boek over deugden, van Paul van Tongeren, daarna kwam een boek over de utopie van Hans Achterhuis en nu verscheen de lesstof vwo voor de jaren 2008-2010 in een boek over Rede en Religie, van dr. Michiel Leezenberg.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 april 2007

Tiende orgelkrant Organum Frisicum

Harlingen - De orgelstichting Organum Frisicum viert dit jaar het 12,5-jarig bestaan met de uitgave van alweer de tiende Friese Orgelkrant. Zaterdag wordt het eerste exemplaar aangeboden aan burgemeester Scheffer van Harlingen.

Weerdonderdag, 12 april 2007

Zacht en zonnig

Vandaag hebben we al een zonnige dag en het wordt meteen een stuk zachter met 18 graden. Morgen wordt het ook een stralende dag met temperaturen van 22 graden. De wind uit het oosten tot noordoosten is matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties