Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 maart 2012.

Cultuurmaandag, 12 maart 2012

‘Johannes Passion’ voor jongeren bij Friese Poort

Leeuwarden | ROC Friese Poort in Leeuwarden komt met de Johannes Passion van Bach, in een speciale uitvoering voor jongeren. De Leeuwarder school wil jongeren zo kennis laten maken met klassieke muziek, zo heeft ROC Friese Poort bekendgemaakt. De uitvoering is op 28 maart.

Cultuurmaandag, 12 maart 2012

Jury Kunstbende onder de indruk van Friese jongeren

Leeuwarden | Ruim 160 jongeren (tachtig acts) hebben gisteren meegedaan aan de Friese voorronde van Kunstbende in De Lawei in Drachten. De culturele wedstrijd voor jongeren van dertien tot en met achttien jaar wordt dit jaar voor de 22e keer gehouden.

Cultuurmaandag, 12 maart 2012

Jochem Schuurman wint voor derde keer op rij

Leeuwarden | Jochem Schuurman, organist van de gereformeerde kerk De Hoeksteen in Drachten, heeft voor de derde keer op rij het Orgelconcours van Leeuwarden gewonnen. Schuurman (1989) wist het Ciaconna e fuga van Jan Nieland het beste van de vier deelnemers te vertolken op het Vermeulen-orgel van de Koepelkerk. De Drachtster organist bleef volgens de jury het dichtst bij de intenties van de componist. Schuurman won de twee voorgaande concoursen ook al.

Cultuurmaandag, 12 maart 2012

Eerste drie finalisten van songfestival Liet bekend

Drachten | Bona, Carla de Wal en Sjaak Weiland zijn de eerste drie artiesten die zijn doorgedrongen tot de finale van het Friestalige songfestival Liet. De drie werden vrijdagavond uitgekozen door de nieuwe jury, onder leiding van saxofonist Anne Zwaga, tijdens de eerste halve finale in poppodium Iduna in Drachten.

Hoofdartikelmaandag, 12 maart 2012

Ruttes strategie en de SGP-jongeren

Er is Rutte veel aan gelegen dat de sfeer tussen de partijen die de bezuinigingsronde voorbereiden, goed blijft. Zelfs maar suggesties die de sfeer tussen hem en met name de PVV kunnen verzieken, zijn gevaarlijk. Daarom reageerde Rutte als door een slang gebeten toen uit zijn eigen gelederen kritische geluiden kwamen over de PVV. Het ging om citaten uit een nog te verschijnen boek van dr. Sybe Schaap, lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Het boek gaat over onbehagen in de samenleving. De auteur, gepromoveerd filosoof en voorheen hoogleraar aan de Karel-universiteit in Praag, trekt vergelijkingen tussen onbehagen en rancune in de jaren dertig in de vorige eeuw en de huidige tijd. De PVV speelt in dat onbehagen een uitgesproken rol.

Regiomaandag, 12 maart 2012

De kievit heeft ons de lente aangekondigd

Leeuwarden | ,,De maaitiid is begûn!” Commissaris der Koningin John Jorritsma lachte zijn breedste lach toen hij deze woorden zaterdag uitsprak. ,,We hebben de elfstedenkoorts net achter de rug, vorige maand vroor het nog dat het kraakte, maar vandaag heeft de kievit ons de lente aangekondigd.”

Regiomaandag, 12 maart 2012

Tarieven voor graf lopen nog altijd erg uiteen

Leeuwarden | De gemeente Littenseradiel is de goedkoopste gemeente in Nederland om begraven te worden. Een graf voor twintig jaar kost 456 euro. Ook in Tytsjerksteradiel en Ferwerderadiel is een graf relatief goedkoop. Beide gemeenten staan in de top tien van goedkoopste gemeenten, Tytsjerksteradiel op nummer twee, Ferwerderadiel op nummer acht. Dat terwijl de laatste gemeente het tarief voor 2012 nog met 50 procent verhoogde.

Regiomaandag, 12 maart 2012

Onveilige resten moeten weg

Heerenveen | De gemeente Heerenveen wil de restanten van een door brand verwoest huis aan de Leeuwarderstraatweg 90 zo snel mogelijk laten opruimen.

Regiomaandag, 12 maart 2012

Als je er altijd vaart, wil je het Lauwersmeer ook wel schoonmaken

Staatsbosbeheer deed zaterdag in het Lauwersmeergebied mee met de Nationale Schoonmaakdag. Zo’n tachtig mensen namen deel aan het ‘himmeljen’.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2012

Brass en praise tijdens nieuw muziekevement

Leeuwarden | Fryslân krijgt er een nieuw muziekevenement bij: In the mood of: brass and praise. Het is een uniek concertconcept in Nederland waarbij koper en gospel elkaar ontmoeten.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2012

Oostenrijkse sneeuw enzo

Oostenrijkers hebben iets met koningshuizen. Zo gaat dat volgens mij vaker in landen zonder koningshuis: een koning of koningin wordt ervaren als iets ‘exotisch’. Ik word er geregeld op aangesproken hoe dat nou is, een land met een koningin en wat zij dan precies doet. In de glorierijke geschiedenis van Oostenrijk heeft de keizerlijke familie natuurlijk een belangrijke rol gespeeld. Veel mensen in Oostenrijk verlangen volgens mij diep van binnen altijd nog naar een keizer of een koning.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2012

Vrijgemaakte hoogleraar prof. dr. C. Trimp overleden

Kampen | Prof. dr. C. Trimp is vrijdag overleden.Trimp doceerde als hoogleraar Ambtelijke vakken of Diaconologie van 1970 tot 1993 aan de vrijgemaakt-gereformeerde Theologische Universiteit in Kampen.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2012

Harold Camping heeft veel spijt

Los Angeles | Harold Camping, de man die meerdere keren het einde der tijden aankondigde, heeft spijt van zijn voorspellingen. Een brief met met meerdere mea culpa’s zegt Camping nu dat hij het niet weet en dat ,,we de pijnlijke les hebben geleerd dat alles wat geschapen is in Gods hand is en Hij bepaalt wanneer het einde is”. Dat geldt ook voor de datum van de wederkomst van Christus. Het radiostation dat de boodschappen van Camping uitzond, Family Radio, is met de verklaring gekomen.

Sportmaandag, 12 maart 2012

Visitekaartje zonder Boodschap op te dringen

Het koorproject Praise United in het WTC Expo zorgde er zaterdagavond voor even voor dat kerkmuren werden weggezongen. Al waren er mensen die nog wel meer samen hadden willen zingen.

Sportmaandag, 12 maart 2012

‘Laten we hopen dat Westra ons ook in het hooggebergte verrast’

Een puike prestatie van Lieuwe Westra in Parijs-Nice, die tweede plaats vlak achter de ervaren Bradley Wiggins. De wielrenner uit Tijnje liet zien meer te kunnen zijn dan alleen een vrijbuiter of tijdrijder. Vormt dit de opmaat naar meer? Kan de Fries vaker meefietsen om de prijzen, bijvoorbeeld in de Tour de France?

Sportmaandag, 12 maart 2012

Dááág Mickey!

Ooit schreef ik als kleine jongen een brief áán Donald Duck. En tegenwoordig schrijf ik óver Mickey Mouse. Beter gezegd: zijn competitie. U weet wel, de onze, in Nederland. Maar no more! Schluß! Finito! Ik ben het zat. Mickey, lees je even mee?

Sportmaandag, 12 maart 2012

‘PSV is aangeschoten wild, er is daar echt wel wat te halen’

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel sc Heerenveen - Excelsior (4-2).

Sportmaandag, 12 maart 2012

Ook in Harkema liever één punt dan geen punt

Betere kansen, desondanks op achterstand komen en uiteindelijk gelijkspelen. Zie daar, Harkemase Boys - Lisse samengevat in één zin. Na het 1-1 gelijkspel vochten teleurstelling en opluchting om voorrang. Maar liever één punt dan géén punt.

Sportmaandag, 12 maart 2012

DC Fryslân handhaaft zich en verwelkomt De Oldehove

Deventer | Na een bijna zeven uur durende strijd zijn de dammers van Damcombinatie Fryslân er zaterdag tegen Micone Tilburg in geslaagd het ereklasserschap te continueren. Na een 10-10 eindstand won DC Fryslân via sneldammen: 11-9.

Sportmaandag, 12 maart 2012

Drie gouden medailles voor Nauta op NK neo-senioren

Breda | Yvonne Nauta heeft het afgelopen weekeinde in Breda drie gouden medailles gewonnen op de NK afstanden voor neo-senioren.De schaatsster uit Uitwellingerga won de 1500 meter, de 3000 meter en de afsluitende 5000 meter. De Friezin was blij met elke nationale titel, maar wist ook dat er voor haar eigenlijk meer in moest zitten dit seizoen. ,,Ik win wel veel, maar het zijn niet de grote toernooien en natuurlijk rijd ik liever World Cups”, zei de schaatsster van Team Hart.

Sportmaandag, 12 maart 2012

VC Sneek gaat op het tandvlees naar de barrage

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek hadden gisteravond een vijfsetter nodig om er in de eerst ronde van de playoffs nog een barrage uit te slepen tegen Vershuys.com Peelpush. Na de 3-0 (25-20, 25-22 en 25-19) nederlaag in Meijel bereikte de formatie van trainster Petra Groenland binnen 24 uur en 522 kilometer verder op het tandvlees de finale in de best-of-three reeks. Na een 2-0 voorsprong in sets werd het een benauwde 3-2 (25-22, 25-19, 21-25, 20-25 en 15-9) overwinning.

Sportmaandag, 12 maart 2012

Canadese waterpolosters moeten het doen met stroopwafels

Drachten | Enig historisch besef is waterpololand klaarblijkelijk niet vreemd. Want behalve decor voor de Fryslân Trophy tussen de waterpolodames van Nederland, Canada en Hongarije was zwembad De Welle in Drachten de laatste vier dagen eveneens decor voor het aanhalen van warme banden tussen Nederland en Canada. Dat ging zelfs zover dat de coach van het Canadese team een stroopwafelverslaving bij zijn dames opbiechtte.

Sportmaandag, 12 maart 2012

Coach Aukes vertrekt na seizoen bij LDODK

Gorredijk | Gerald Aukes vertrekt na dit seizoen als trainer-coach van korfbalclub LDODK. Voor Aukes is dit het zesde seizoen. Hij leidde het vlaggenschip van de ploeg uit Gorredijk-Terwispel van de eerste klasse naar de top van de hoofdklasse. LDODK speelt de komende weken om een plaats in de Korfbal League.

Sportmaandag, 12 maart 2012

Titel en B-league nabij voor volleybalmannen VC Sneek

Bedum | De volleybalheren van VC Sneek kunnen zaterdag kampioen worden in de eerste divisie A en promoveren naar de B-league. Dit weekeinde werd DIO Bedum met 0-4 verslagen. Als VC Sneek zaterdag met 4-0 wint van Olhaco en concurrent Donitas wint met maximaal 3-2 is de titel voor de Snekers een feit.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties