Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 12 maart 2003.

Analysewoensdag, 12 maart 2003

Oud Europa, nieuwe problemen

De voorheen vanzelfsprekende lotsverbondenheid tussen Europa en Amerika is verdampt. De oude en de nieuwe wereld begrijpen elkaar niet meer.

Bijschriftwoensdag, 12 maart 2003

Schamen

Misschien kunt u zich - net als ik - zo’n tafereeltje voorstellen. Je speelt als kind in de kamer als er visite komt. En uitgerekend op dat moment zegt je vader of je moeder iets dat helemaal niet past. Je wilt wel onder de tafel wegkruipen. Wat gęnant!

Cultuurwoensdag, 12 maart 2003

Talma is idool van de kenners

Groningen – Meindert Talma is een fenomeen aan het worden. Niet zoals Jamai, die bij het grote publiek als Idol via uitgekiende marketing naam maakt. Talma is vooral een grote naam onder de kenners, bij wie hij bijna niets fout lijkt te kunnen doen.

Cultuurwoensdag, 12 maart 2003

Roekeloos leven en te jong sterven

Een roekeloos leven en te jong sterven; ingrediënten om er postuum beroemd mee te worden. Esmee van Eeghen, op wie deze kwalificaties van toepassing zijn, verdiende er een libretto van Jan Blokker mee, een toneelstuk, een boek en vele andere publicaties. Als je in Leeuwarden woont, moet je deze bijzondere geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog kennen.

Cultuurwoensdag, 12 maart 2003

Tryater zoekt jonge acteurs voor ‘Kening Lear’

Leeuwarden – Het Friese theatergezelschap Tryater is op zoek naar jonge acteurs tussen de acht en twaalf jaar voor de voorstelling Kening Lear .

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

Teleurgesteld naar huis, blij thuis

Gedesillusioneerd reed Jan Kloosterman uit Buitenpost gisternacht naar huis. Drie jaar lang zette hij zich in voor de provincie als statenlid van Gemeentebelangen Friesland. Maar zijn inspanningen lijken niet opgemerkt door de kiezer.

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

Friese communisten blijven zonder zetel

Buurthuis De Haven staat er wat triest bij, op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. Het gebouw kan wel een kwastje gebruiken. De regen maakt de zaak er niet vrolijker op. Langzaam druppelen de kiezers het buurthuis binnen om hun stem uit te brengen.

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

FNP scoort op het platteland

De Fryske Nasjonale Partij heeft haar zege, van vier naar zeven zetels, vooral op het platteland behaald. In sommige gemeenten verdubbelde ze haar aanhang. In Littenseradiel werd de FNP zelfs de grootste partij. De SP, die met twee zetels debuteert in de Friese Staten, scoorde vooral in stedelijk gebied: Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek.

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

‘Een kleine domper op een mooie dag’

Karel Lever uit Nijland is leraar Maatschappijleer en staat op nummer 21 van de CDA-lijst. Het Friesch Dagblad volgde hem op de dag van de Statenverkiezingen op de voet.

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

Zweeftrein brengt FNP grote overwinning

Leeuwarden – Gespannen gezichten kijken naar het diascherm in de hal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Zou de uitslag bij de volgende gemeente ook zo goed zijn als bij de vorige? En ja, hoor. Een gejuich stijgt op.

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

SP: Twee zetels, we zitten in de Staten!

CDA-lijsttrekker Jan Ploeg is ondanks het verlies van twee zetels een overwegend tevreden mens. Zijn partij is de grootste gebleven in Fryslân en dat heeft Ploeg vanaf het begin van de campagne het belangrijkste verkiezingsitem gevonden: nu heeft hij het voortouw bij de collegevorming.

Dossierwoensdag, 12 maart 2003

FNP uitgedaagd om mee te doen in nieuw college

De FNP moet laten zien dat ze serieus wil deelnemen aan een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Daarover zijn alle partijen in de Staten het eens. Met zeven zetels moet de partij bereid zijn bestuursverantwoordelijkheid te dragen. FNP-leider Johannes Kramer is daartoe bereid, ,,mar it hinget ôf fan de ynhâld; wy dogge net mei om it meidwaan allinnich’’.

Economiewoensdag, 12 maart 2003

‘Puur een kwestie van je gezicht laten zien’

Leeuwarden – Op de lange ‘stamtafel’ liggen financiële kranten uit binnen- en buitenland. Een ronde houten bar markeert het centrum. Op enkele televisieschermen rollen de beursberichten á la RTL5 Z onder in beeld door.

Economiewoensdag, 12 maart 2003

Afbraak economie treft bijna iedereen

De moderne Nederlandse economie heeft hulp nodig, vakbekwame hulp. De uitglijders op de hoogste bestuursniveaus zijn niet om aan te zien.

Hoofdartikelwoensdag, 12 maart 2003

De Eerste Kamer

Het is verheugend te zien dat de opkomst gisteren ietsje hoger is geweest dan bij de vorige Statenverkiezingen. Die hogere opkomst heeft vooral te maken met de grotere betrokkenheid bij de landelijke politiek zoals die sinds Fortuyn bestaat.

Hoofdartikelwoensdag, 12 maart 2003

CDA op verlies, winst voor FNP

De verkiezingen voor Provinciale Staten in Fryslân hebben enkele opmerkelijke dingen opgeleverd. In de eerste plaats het verlies van het CDA; in de tweede plaats de winst van de FNP en in de derde plaats de hoge opkomst.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Zege van FNP verstoort CDA-feest

Leeuwarden – De Fryske Nasjonale Partij (FNP) heeft bij de Provinciale Statenverkiezingen een historische zege behaald. De FNP groeit van vier naar zeven zetels en wordt daarmee de derde partij in de Friese Staten, ten koste van de VVD. Ook het CDA, dat in alle andere provincies feest vierde, verloor in Fryslân. Het verschil met de PvdA is nog maar gering.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Lauwersseewei wordt veiliger

Rinsumageest – De belijning op de Lauwersseewei (N361, Aldtsjerk-Lauwersoog) wordt aangepast. Onderzoek van de politie en de provincie Fryslân heeft aangetoond dat de weg te saai is. Automobilisten zoeken afleiding of worden slaperig door de eentonigheid van de weg. Dit heeft in de afgelopen jaren tot veel ongelukken geleid.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Waterbeheer, een dansvloer met vele partijen

De koningin was er gisteren bij: de Unie van Waterschappen jubileerde. Van een losse club van letterlijk duizenden waterschapjes is de Unie gegroeid tot een krachtige organisatie waar ze in het buitenland jaloers naar kijken. Maar ook voor een machtig lobby-apparaat blijft het doorvoeren van zelfs de noodzakelijkste maatregelen een zaak van lange adem.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Hondenschool Drachten wil een goed veld, nu

Drachten – Boos zijn ze, en ernstig teleurgesteld. De leden van de hondenschool stichting Cunos in Drachten vinden dat de gemeente Smallingerland nu wel eens met een deugdelijke locatie voor de hondenschool over de brug mag komen.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Pasje verplicht in disco Bombarie

Boornbergum – Bezoekers van de maandelijkse disco Bombarie in het dorpshuis van Boornbergum komen voortaan alleen binnen op vertoon van een pasje. Bij misdragingen moet het pasje worden ingeleverd.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Glastuinbouw wordt 450 hectare groter

Leeuwarden – Het glastuinbouwgebied in Noordwest-Fryslân moet worden uitgebreid met 450 hectare. Het is niet duidelijk waar de uitbreiding moet komen. De provincie gaat op zoek naar een geschikt gebied.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Postbode op Ameland stopt na veertig jaar

Ameland - Het is mooi geweest, vindt Henk Brouwer (58) uit Nes (Ameland). Na veertig jaar post bezorgen op de fiets, is er een tijd gekomen om andere dingen te gaan doen. Vooralsnog is dat klussen in huis; eerst bij hem zelf, dan bij zijn zoon. Hij maakt zich niet druk over de periode daarna.

Regiowoensdag, 12 maart 2003

Avondparkeren gaat wellicht geld kosten

Leeuwarden – ’s Avonds parkeren in Leeuwarden gaat wellicht geld kosten. B en W willen betaald parkeren invoeren na sluitingstijd van de winkels. Ook het parkeren in blauwe zones gaat mogelijk geld kosten. Doel is om de parkeerdruk in het centrum te verminderen.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 maart 2003

Op zoek naar onbekommerde orthodoxie

Amsterdam - De bijbel moet van z’n voetstuk, zeggen moderne theologen. Niks ‘Gods woord’; het is allemaal mensenwerk. Nee, roepen behoudende gelovigen verschrikt, de bijbel is wél van a tot z door God gegeven en dat kunnen we aantonen ook. Prof. dr Eep Talstra ziet een middenweg: de bijbel is van God en mensen samen, en dat is maar goed ook.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 maart 2003

Een zangbundel die zijn weg vond in kerk en gezin

Dit jaar wordt het 25-jarig jubileum van de Friese vertaling van het in 1973 uitgekomen Liedboek voor de kerken gevierd. Dat gebeurt in vier regionale vieringen, in overleg met de plaatselijke kerken georganiseerd door een commissie van het Kristlik Frysk Selskip. De eerste viering is zondag.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 maart 2003

3xM krijgt 200.000 euro subsidie voor trainingen

Amersfoort - Vanuit NOS-eurodonatie, een eenmalig subsidieprogramma van de publieke omroepen, krijgt Stichting 3xM uit Amersfoort 200.000 euro subsidie.

Sportwoensdag, 12 maart 2003

Halve finale het eindstation voor Flyers

Heerenveen – Voor Formdio Flyers zit het seizoen erop. De Heerenveense ijshockeyers slaagden er dinsdagavond thuis niet in een vijfde en allesbeslissende duel af te dwingen tegen Nijmegen. Het kwaliteitsverschil tussen de ploeg van Dave Hysrky en Tigers was over vier wedstrijden bekeken simpelweg te groot.

Sportwoensdag, 12 maart 2003

Cornelis de Jong: ‘degradaasje soe gjin ramp węze’

Leeuwarden – Vorig weekeinde hadden de spitsen nog wat moeite om de weg naar het doel te vinden, maar zaterdag werd er weer met scherp geschoten. Ritske Reitsma (AVC) raakte zijn koppositie kwijt aan Hendrik de Vries (Tollebeek) die op achttien treffers staat.

Sportwoensdag, 12 maart 2003

Geschorste Langeweg kan gewoon koersen

Leeuwarden – Trainer-pikeur Hugo Langeweg neemt zaterdag op drafbaan Wolvega plaats op de sulky, ondanks het feit dat hij vanaf 9 maart door het tuchtcollege van de Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) vanwege een dopinggeval is geschorst voor een maand.

Sportwoensdag, 12 maart 2003

VC Sneek verslaat landskampioen Pollux

Sneek – De volleybalsters van Essent Sneek hebben dinsdagavond in de Sneker sporthal landskampioen Arke Pollux verslagen.

Sportwoensdag, 12 maart 2003

Berber van den Berg naar World Cup

Heerenveen - Drie Nederlandse turnsters nemen het komend weekeinde in Parijs deel aan een wedstrijd voor de World Cup.

Sportwoensdag, 12 maart 2003

Overtuigende zege driebanders Van Dijk

Haarlem – Het biljartteam van Verkeersschool Van Dijk behaalde maandagavond in Haarlem een overtuigende 0-8 zege tegen Koetshuys.

Weerwoensdag, 12 maart 2003

Opklaringen

Vanmiddag breekt de zon af en toe door en neemt de kans op neerslag af. Het wordt 9 graden. Komende nacht is het helder, vrij rustig en kan het tot een graadje (grond) vorst komen. Morgen is er veel zon, weinig wind en 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties