Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 december 2011.

Cultuurmaandag, 12 december 2011

Bolswarder scholier haalt maximale score op FeRstival

Heerenveen | Jorn van der Schaar van het Marne College in Bolsward is de grote winnaar van de voordrachtswedstrijd FeRstival. De scholier wist zaterdag het maximale aantal punten te halen in de leeftijdscategorie Toppers, tijdens de finale in het Posthuis Theater in Heerenveen. Hij bereikte die score door een gedicht voor te dragen over de Angolese vluchteling Mauro, geschreven door Jelle Bangma. Merel van Wijk van het csg Bogerman in Sneek won in de jongste leeftijdscategorie Starters, bij de Trochsetters droeg Ilja Dijk van csg Liudger uit Burgum het beste voor.

Cultuurmaandag, 12 december 2011

Twee Friezen in race voor Top 2000 Cover Contest

Leeuwarden | Brechtje van Dijk uit Koudum en Simon Feenstra, oorspronkelijk afkomstig uit Burgum, staan in de finale van de Top 2000 Cover Contest, een wedstrijd van Radio 2 waarbij hits uit de Top 2000 gecoverd worden.

Cultuurmaandag, 12 december 2011

Aaipop-stelletjes gezocht voor jubileum

Nijland | Het Friese muziekfestival Aaipop in Nijland bestaat 25 jaar. Stifting Aaipop viert dat met een reeks extra activiteiten. Zo is de stichting onder meer op zoek naar stelletjes die elkaar ontmoet hebben tijdens Aaipop. De foto’s en anekdotes van deze liefdeskoppels worden gebruikt voor een expositie die de organisatie wil samenstellen. De mooiste liefdesanekdote krijgt een plek in het jubileumblad dat Aaipop volgend jaar gaat uitbrengen.

Economiemaandag, 12 december 2011

Accell Group neemt Van Nicholas over

Heerenveen | De Accell Group uit Heerenveen heeft overeenstemming bereikt over de overname van alle aandelen in Van Nicholas in Numansdorp (Z-H). Het over te nemen bedrijf is een gespecialiseerd in titanium fietsen en frames. Het bedrijf komt onder de hoede van dochteronderneming Koga. De bedrijven doen geen mededelingen over de overnameprijs. De bekendste merken van Accell Group zijn Batavus, Koga en Sparta. De omzet bedroeg vorig jaar 577,2 miljoen euro.

Hoofdartikelmaandag, 12 december 2011

Cameron vervreemdt zich van Europa

In Groot-Brittannië heerst grote verdeeldheid over de positie van het land in Europa. De Britse premier David Cameron heeft zonder overleg met coalitiegenoten een veto uitgesproken over een strengere Europese begrotingsdiscipline. Europa gaat nu nieuwe straffe maatregelen uitvoeren zonder de Britten. Britse kranten koppen over: ‘Groot-Brittannië staat alleen’ en: ‘Groot-Brittannië dicht bij verlaten EU’.

Regiomaandag, 12 december 2011

Kilometerlange stoet voor De Sionsberg

Dokkum | Meer dan vierduizend mensen hebben zaterdag gedemonstreerd voor het behoud van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum. Drie afdelingen van het ziekenhuis moeten sluiten, waaronder de spoedeisende hulp. Op de lange termijn gaat ook de afdeling verloskunde dicht.

Regiomaandag, 12 december 2011

Problemen met hoog water in Fryslân even voorbij

Leeuwarden | De problemen met het hoge water in de Friese boezem zijn voorlopig voorbij. Omdat het peil van het water in de Waddenzee is gedaald, kon er afgelopen nacht en vanmorgen via de sluizen van de Dokkumer Nieuwe Zijlen water van de Friese boezem gespuid worden op het Lauwersmeer. Voor de komende dagen houdt Wetterskip Fryslân rekening met nieuwe problemen met hoog water.

Regiomaandag, 12 december 2011

IJlsters gaan winkel én praatje missen

IJlst | Boekhandel en drukkerij Visser in IJlst houdt er na dik 75 jaar mee op. 31 december om vier uur doet eigenares Hinke Visser-Hoogland (59) voorgoed de deur op slot. ,,Het is jammer, de winkel is een ontmoetingsplaats in IJlst, maar ik kan helaas niet anders.”

Regiomaandag, 12 december 2011

Alcohol onder de zestien jaar?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren van veertien jaar heel makkelijk aan drank kunnen komen in Ferwerderadiel. Wat is uw reactie?

Geloof & Kerkmaandag, 12 december 2011

Babylonische spraakverwarring

Na vierenhalf jaar in Oostenrijk gewoond te hebben, beginnen we te merken wat het wonen in het buitenland met je moedertaal doet. Thuis praten we Nederlands, en als we naar Nederland bellen of mailen ook. Ons leven hier in Wenen gaat in het Duits: op het werk, op school, met de buren, op de televisie: iedereen om ons heen spreekt Duits.

Geloof & Kerkmaandag, 12 december 2011

Bibliotheek PThU voorlopig dicht

Kampen | De bibliotheek van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen heeft zware roetschade opgelopen door de brand die dinsdagavond in het historische centrum van de plaats woedde. De bibliotheek blijft de rest van deze maand gesloten, opdat enkele tientallen specialisten de bijzondere boekencollectie en het gebouw schoon kunnen maken, meldde de universiteit. De bibliotheek beschikt over zo’n 225.000 boeken op theologisch gebied. Daaronder is een aantal unieke en uiterst kostbare exemplaren. De brandweer voorkwam maar net dat de brand oversloeg naar de bibliotheek.

Sportmaandag, 12 december 2011

De sportquiz

De Friese zeilers hebben de afgelopen week bij de wereldkampioenschappen in Australië goede resultaten geboekt met een gouden plak voor Marit Bouwmeester en zilver voor Pieter-Jan Postma. Daarmee zette het tweetal ook hun nominatie om in een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Aan de andere kant van de Noordzee liggen ook zeker kansen voor het tweetal om hun zeilambities te verzilveren.

Sportmaandag, 12 december 2011

Kerst 1992

Het was december 1992 toen ik bedacht dat ik mijn vader met de kerst moest bedanken voor het feit dat-ie me al vanaf m’n zevende had meegenomen naar Heerenveen. Ik trok me terug in de Provinciale Bibliotheek en snuffelde door de archieven van de Leeuwarder Courant en het Nieuwsblad van Fryslân, alias Hepkema’s Krante, op zoek naar verhalen over de moeder der heroïsche voetbalduels, die tussen Heerenveen en Ajax op 7 mei 1950.

Sportmaandag, 12 december 2011

Dost: ‘Het is vervelend dat ’t zo lang heeft geduurd’

De manmachtig meegereisde Friese supportersschare attendeerde Bas Dost er na de 0-5 na ruim een uur spelen op het record van Afonso Alves. De Braziliaan scoorde vier seizoenen geleden zeven keer in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Een unieke prestatie in de clubgeschiedenis, en zaterdagavond niet haalbaar voor Dost. ,,Ik heb even gedacht: ik ga er voor. Maar het zat er niet in. Ik vind vijf doelpunten ook wel genoeg.”

Sportmaandag, 12 december 2011

‘Eerlijk gezegd vind ik Texeira en Bony betere spitsen dan Dost’

Bas Dost is met 14 doelpunten topscorer van de eredivisie. Is de aanvaller van sc Heerenveen daarmee ook de beste spits die op de Nederlandse velden rondloopt?

Sportmaandag, 12 december 2011

Harkemase Boys haalt adem: het is winterstop

Robert Herder wist zich zaterdag niet te scharen in het rijtje Harkemase Boys-trainers dat debuteerde met een zege. In en tegen Katwijk liep de topklasser van meet af aan achter de feiten aan (5-2). De winterstop komt als geroepen.

Sportmaandag, 12 december 2011

Aris zet Nijmegen gedecideerd aan de kant

Leeuwarden | Lasaulec Aris heeft zich zaterdag op de vierde plaats in de eredivisie genesteld. In eigen huis werd Nijmegen de vierde opeenvolgende prooi voor de Leeuwarder basketballers. De basis voor de zege werd gelegd door een oerdegelijke verdediging. Dat, gecombineerd met een vlammend openingskwart, was genoeg om de Nijmegenaren aan banden te leggen.

Sportmaandag, 12 december 2011

Tafeltennissers ODI promoveren naar Noordelijke eerste divisie

Oudega (SWF) | De tafeltennissers van ODI komend volgend jaar uit in de Noordelijke eerste divisie. Na een bloedstollend duel vrijdagavond tegen Ready 2 uit Leeuwarden stond er uiteindelijk een 7-3 eindstand op het scorebord, waarmee de Friese equipe - met kopman Anko Baarda en met Patrick van Dijk en Richard Klein - in de eindstand GTTC Groningen 3 net één punt voorbleef. Ook Appelscha, FTTC Franeker en Ready spelen komend voorjaar in de eerste divisie.

Sportmaandag, 12 december 2011

Overtuigende zege voor volleybalsters VC Sneek

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdagavond in de Sneker sporthal de thuiswedstrijd in de Dela League tegen Peelpush overtuigend met 3-0 (25-16, 25-22 en 25-) gewonnen. Daarmee deed de formatie van trainercoach Petra Groenland goede zaken en sloot aan bij de middengroep met Peelpush en Pollux en nam als nummer zes afstand van de onderste vier plaatsen.

Sportmaandag, 12 december 2011

Breeuwsma pakt brons in WB

Shanghai | Met een medaille en diverse klasseringen in de top acht sloten de shorttrackers gisteren in Shanghai het eerste deel van het wereldbekerseizoen af. De opvallendste én mooiste prijs: het brons voor Daan Breeuwsma op de 500 meter. Het is voor de man uit Aldeboarn de eerste individuele medaille ooit in een wereldbekerwedstrijd.

Sportmaandag, 12 december 2011

‘Fryslân Boppe’ bij WK zeilen ‘Down Under’

Perth | Bij de Nederlandse zeilploeg heette het gisteren ‘Oranje Boven’. Maar een nog betere omschrijving zou ‘Fryslân Boppe’ zijn. En dat in ‘Down Under’, zoals Australië genoemd wordt. De Friezen Marit Bouwmeester (Laser Radial) uit Warten en Pieter Jan Postma (Finn) uit Terkaple zorgden met respectievelijk goud en zilver voor een wel heel bijzonder geslaagd einde van de eerste WK-week in Perth.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties