Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 februari 2008.

Cultuurdinsdag, 12 februari 2008

Friese dichters naar Schots poëziefestival

Leeuwarden - De Friese dichters Elmar Kuiper en Tsead Bruinja dragen volgende maand Friestalige gedichten voor op het internationale poëziefestival StAnza, in Schotland. Ook wordt op dit festival een bundel gepresenteerd met Schotse vertalingen van Friese gedichten van onder anderen Albertina Soepboer, Cornelis van der Wal, Anne Feddema en Abe de Vries.

Economiedinsdag, 12 februari 2008

‘Slagers en bakkers terug in straatbeeld’

Leeuwarden - Slagers, bakkers, groenteboeren en andere versspeciaalzaken moeten terug in het straatbeeld. Dat vinden de brancheorganisaties van deze speciaalzaken. Zij gaan gezamenlijk optrekken om het sluiten van versspeciaalzaken tegen te gaan.

Hoofdartikeldinsdag, 12 februari 2008

Premier Erdogan...

De toespraak die de Turkse premier Erdogan in Duitsland hield, heeft veel beroering gewekt. Turken in Duitsland moeten niet helemaal integreren in de Duitse samenleving, maar hun eigenheid behouden. Er zijn immers grenzen aan integratie. Het volledig opgaan in de Duitse samenleving - de uiterste vorm van assimilatie - is niet minder dan een misdaad tegen de menselijkheid, aldus Erdogan.

Regiodinsdag, 12 februari 2008

Dokter op afroep binnen uur in huis

Leeuwarden - Mensen die binnen een uur een arts aan huis willen hebben, kunnen met ingang van 1 september een landelijk alarmnummer bellen. Die service wordt vanaf die datum aangeboden door de organisatie SOS Arts, zo meldt initiatiefnemer A. Verhoeven.

Regiodinsdag, 12 februari 2008

Persen terwijl je bekken te nauw is; gruwelijk

Zuidlaren - Stel je voor: drinken kan maar met mate want voordat je het in de gaten hebt, stroomt je blaas over en verlies je urine. Slapen op een matras kan niet, je man heeft je de deur uitgezet, omdat je zo vreselijk stinkt. In je eigen onderhoud voorzien, kan ook al niet meer vanwege de incontinentieproblemen en dus ben je afhankelijk van je familie of gedoemd om op de vuilnisbelt je kostje bij elkaar te scharrelen. ,,Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit gebeurt”, vindt Janneke Venema uit Zuidlaren. En toch is dit realiteit voor bijna twee miljoen vrouwen wereldwijd. Het probleem ontstaat meestal als een vrouw op erg jonge leeftijd een kind krijgt. Bij de bevalling kunnen dan complicaties ontstaan, als het bekken te nauw is. Omdat er meestal geen ziekenhuis in de buurt is, worden de vrouwen gedwongen om desondanks door te persen, soms wel dagenlang. Het kindje overlijdt meestal, evenals de moeder. De kraamvrouwen die wel overleven, krijgen als gevolg van de langdurige druk op het weefsel een opening tussen de blaas en het geboortekanaal. Urine kan dus wegstromen via de vagina, zonder dat ze er controle over kunnen uitoefenen.

Regiodinsdag, 12 februari 2008

‘Minima beter informeren over hulp’

Leeuwarden - Veel mensen met een minimuminkomen of een uitkering weten niet hoe ze aan extra geld kunnen komen. Of ze weten niet dat er regelingen zijn voor mensen met een laag inkomen. Dat stelt het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden na drie melddagen.

Regiodinsdag, 12 februari 2008

‘Iedereen heeft de lente al in het hoofd’

Leeuwarden - ,,Weet je wat het is”, zegt Jan de Groot, bedrijfsleider van Intratuin in Leeuwarden. ,,De mensen hebben de lente in hun hoofd. Ze hebben genoeg van het sombere weer en verlangen naar de zon.”

Regiodinsdag, 12 februari 2008

Isala helpt Antonius in polder

Sneek - Het Antonius Ziekenhuis uit Sneek gaat samenwerken met de Isala Klinieken in Zwolle. De partijen willen samen een volwaardig ziekenhuis opzetten voor de Noordoostpolder, te beginnen met een nierdialysecentrum.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 februari 2008

‘Put uit de schat van liedculturen’

Leeuwarden - De liedbundel Opwekking, het ‘psalmenboek’ van evangelisch Nederland, staat ter discussie. Hij zou tekstueel te eenzijdig en te ik-gericht zijn, en bovendien theologisch rammelen. Vandaag drs. Kees van Setten over de liedbundel. Hij pleit voor gelovige en muzikale creativiteit van hen die de diensten voorbereiden.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 februari 2008

Onvermoeibare strijder tegen onrecht

Rijswijk - Rabbijn Awraham Soetendorp is voor velen dé stem van de joodse gemeenschap in Nederland. Hij nam het schijnbaar onvermoeibaar op voor de slachtoffers van terreuraanslagen in Israël, bestreed het antisemitisme en kwam in actie voor de Russische joden die het land niet mochten verlaten. Zaterdag neemt hij afscheid.

Sportdinsdag, 12 februari 2008

De nieuwe voetbalmentaliteit in de jaren zestig

Amsterdam -Het eerste internationale Nederlandse voetbalsucces ontstond in het midden van de jaren zestig door toedoen van een generatie voetballers ‘die radicaal afrekende met de reputatie van de Nederlandse voetbalprof als een weliswaar getalenteerde maar wat weke loser’. Na een eerder gecombineerd foto- en filmportret van die weke voetballers uit de jaren vijftig wordt ook deze nieuwe, succesvolle generatie in beeld gebracht via een fotoboek en een dvd, beide opnieuw samengesteld door Frans Oosterwijk.

Sportdinsdag, 12 februari 2008

Fryslân is in trek op de wielerkalender

Leeuwarden - De provincie Fryslân is in trek op de wielerkalender voor 2008. De professionals doen de provincie dit jaar twee keer aan. Op 14 mei in de zogenaamde profronde van Fryslân en op 5 Augustus in Surhuisterveen. Appelscha in dit jaar op 20 en 21 mei finish- en startplaats van Olympia’s Tour. Daarnaast zullen er vier amateurklassiekers worden verreden.

Sportdinsdag, 12 februari 2008

Poulsen mist duel

Heerenveen Middenvelder Jakob Poulsen mist zaterdag het uitduel van sc Heerenveen tegen Heracles Almelo. De Deense middenvelder liep zaterdag in de uitwedstrijd tegen PSV een hamstringblessure op. ,,Het lijkt niet ernstig, maar met een hamstringblessure moet je altijd voorzichtig zijn”, zei fysiotherapeut Erik ten Voorde. De tegen PSV met een knieblessure uitgevallen Miralem Sulejmani is waarschijnlijk wel beschikbaar. Dat geldt ook voor de licht gekwetste Gianni Zuiverloon.

Sportdinsdag, 12 februari 2008

Heerenveen 2 wint

Nijmegen Het belofteteam van Heerenveen heeft gisteravond een verdiende 1-2 uitzege behaald bij NEC. Heerenveen nam voor rust een 0-2 voorsprong via Calvin Jong-A-Pin en Arnor Smarason. NEC-speler Omar Bozbiyuk maakte er na rust 1-2 van, maar Heerenveen liet de zege niet meer glippen. Vorige maand werd Heerenveen 2 in Nijmegen nog uit de bekercompetitie voor belofteteams gewipt. De Friezen waren regerend bekerhouder.

Sportdinsdag, 12 februari 2008

Cambuur 2 speelt gelijk

Leeuwarden Jong SC Cambuur-Leeuwarden heeft gisteravond gelijk gespeeld tegen de beloften van HFC Haarlem. De bezoekers hadden een warme start en namen voor de rust een 0-1 voorsprong. In de tweede helft trok Jurrick Juliana de zaak recht, door een inzet van Manu Francisco te verzilveren. Opnieuw nam Haarlem de leiding, waarna Cambuur gelijk maakte door een doelpunt van Kerst Hofman.

Sportdinsdag, 12 februari 2008

Verbeek in beeld als nieuwe trainer van NAC Breda

Heerenveen - Trainer Gertjan Verbeek van sc-Heerenveen is in beeld om hoofdtrainer te worden bij NAC Breda als opvolger voor Ernie Brands. De Jubbegaaster heeft al een eerste orriënterende gesprek gehad met Earnest Stewart en later deze week volgt een tweede onderhoud met de technisch-directeur van de Bredase club.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties