Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 februari 2004.

Bijschriftdonderdag, 12 februari 2004

Vallende muren

Heel bekend is die negrospiritual: ‘Joshua fit the battle of Jericho’.

Cultuurdonderdag, 12 februari 2004

Warme tangomuziek van Astor Piazolla

Reeds vanaf zijn jeugd domineerde muziek het leven van Astor Piazolla. Daarin kreeg de bandoneon een bijzondere plaats. Hij leerde bandoneon spelen in New York. Na zijn terugkeer in zijn geboorteplaats Buenos Aires ging hij in een orkest spelen. Maar het eindeloos herhalen en variëren van steeds dezelfde deuntjes beviel hem niet. Hij wilde componist worden. Daarvoor ging hij in Frankrijk studeren bij Nadia Boulanger in Parijs. Dit resulteerde in een geheel eigen stijl. In zijn composities versmolt hij klassieke muziek met die van de Argentijnse Tango.

Cultuurdonderdag, 12 februari 2004

Baobab: swingende, menselijke maat

Hebt u wel eens een swingende wals meegemaakt? Het tienmans Orchestra Baobab is er een. Vanaf het begin van het concert rolt de band ogenblikkelijk over het publiek heen. Zelfverzekerd, dwingend, swingend. De zaal laat het vrolijk over zich komen en geeft zich er volop aan over.

Cultuurdonderdag, 12 februari 2004

Bach uitgelegd voor kinderen

In de tijdsspanne van een week doet het Ensemble Schönbrunn twee keer de Leeuwarder Harmonie aan. Komende woensdagavond met een programma rond de achttiende-eeuwse Engelse muziekreiziger Charles Burney. En woensdagmiddag met een kinderprogramma rond de figuur van Johann Sebastian Bach.

Economiedonderdag, 12 februari 2004

Boeren zwaar de dupe van beleid Europa

Leeuwarden – Boeren in het Noorden worden zwaar gedupeerd door de hervorming van het landbouwbeleid van de Europese Unie. Dat blijkt uit berekening van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). De inkomens op melkveebedrijven dalen met 20 tot 30 procent. Ook graanbedrijven en aardappeltelers gaan er fors op achteruit.

Economiedonderdag, 12 februari 2004

Nieuwe ‘jaarbeurs van Friesland’ in FEC

Leeuwarden – De ooit zo succesvolle ‘Jaarbeurs van Friesland’ wordt weer nieuw leven ingeblazen. Het FEC komt daarmee tegemoet aan de vraag die standhouders signaleerden tijdens de seniorenbeurs ‘50+ Vitaal’, die vorig jaar werd gehouden. Volgens standhouders en publiek is er een groeiende interesse bij de doelgroep van jongere mannen en vrouwen.

Economiedonderdag, 12 februari 2004

Koopmans Lakken breidt productie uit

Marrum – Koopmans Lakfabrieken breidt haar productie de komende maanden sterk uit. Volgens directeur J. Emmelkamp komt de productie dit jaar uit rond de 3 miljoen liter. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van ruim 1 miljoen liter.

Hoofdartikeldonderdag, 12 februari 2004

Twee noodkreten...

Honderden jongeren zitten in de gevangenis terwijl ze daar niet horen. De jeugdrechters in Nederland klaagden gisteren hun nood in een brief aan drie ministers. Ze noemen de jeugdzorg gebrekkig en daarmee bedoelen ze niet dat er misschien niet genoeg spreekuren of wachtlijsten zijn, maar iets veel ergers: voor veel kinderen met gedragsproblemen of andere handicaps is geen goede plek. Dat bezorgt hen niet alleen een maandenlange wezenloze tijd achter slot en grendel, maar dat heeft verstrekkende gevolgen voor hun toekomst.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Starters en ouderen eerst

Poppenwier - Het dorp Siegerswoude in Opsterland is negen kilometer lang en is in het geheel verstoken van voorzieningen. Geen ideale situatie voor ouderen. Toch bleek uit een enquęte onder ouderen in het dorp dat meer dan de helft graag in Siegerswoude wil blijven wonen. Dus moet de zorg naar het dorp worden gehaald. De werkgroep Wonen wil daarom een voormalige boerderij laten verbouwen tot drie woningen voor senioren met zorgvoorzieningen.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Het Noorderlicht van Marssum

Marssum – Sinds een week bestaat er tussen zonsondergang en zonsopkomst geen twijfel meer over de vraag waar Marssum ligt. Wanneer de avond valt, hullen een paar veel te krachtige schijnwerpers het pittoreske Poptaslot in hel licht.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Afűk leert peuter, toerist, verpleger en docent Frysk

Leeuwarden – Peuters, ambtenaren, verplegers, onderwijzers, schrijvers en zelfs toeristen worden de komende jaren door de Afűk bewerkt om Fries te gaan praten. Met uitgeverij Kosmos, die gespecialiseerd is in het uitgeven van toeristische gidsen en taalgidsen, overweegt de Afűk een gidsje Wat en Hoe in het Fries uit te geven.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Bijman wil nieuwe EU-lidstaten steunen

Brussel/Leeuwarden – Fryslân kan wellicht voorlopig blijven profiteren van Europese gelden. Dat verwacht gedeputeerde Bijman, die momenteel in Brussel is bij de presentatie van en de besprekingen over de EU-begrotingsvoorstellen voor de periode 2007-2013.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Dongeradeel heeft genoeg van lelijke zonnecollectoren

Dokkum – Het CDA van de gemeente Dongeradeel wil een halt toeroepen aan de wildgroei van zonnecollectoren. Sommige daken zijn helemaal volgebouwd met de collectoren. ,, ,,Sy fergrieme dęrmei it hiele doarp’’, aldus J. de Vries van het CDA.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

‘Asielwethouder’ legt zich neer bij rijksbeleid

Joure – De gemeente Skarsterlân tast niet langer in de buidel om uitgeprocedeerde asielzoekers die ook na een afwijzing van minister Verdonk het land uit moeten, te helpen. ,,Alles wat we nog kunnen doen, moet passen in het beleid dat afgelopen maandag is afgesproken in het Kamerdebat”, aldus wethouder Hemmes. Hij toonde zich, ook als woordvoerder over de uitgeprocedeerde asielzoekers namens de Friese gemeenten, een fel tegenstander van het gevoerde Haagse beleid. ,,Wanneer mensen nog een kans hebben hier te blijven, zullen we ze helpen met het schrijven van brieven. Anders helpen we ze om op zo’n humaan mogelijke wijze naar eigen land terug te keren.”

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Kleutertoets gaat soms als norm gelden

Leeuwarden - Voor het eerst zullen normerende kleutertesten worden afgenomen in het Friese onderwijs. Testen die tot nu toe worden gedaan in de eerste groepen van het basisonderwijs dienen louter als observatiemiddel voor de leerkracht.

Regiodonderdag, 12 februari 2004

Toets voor kleuters rukt op in onderwijs

Leeuwarden – Ruim tien Friese basisscholen gaan in april voor het eerst een kleutertoets afnemen in groep twee. Het gaat om een experiment. De Begintest, zoals hij officieel heet, is ontwikkeld door de Friese uitgeverij Eduforce, die zegt daarmee in te spelen op een ‘vraag vanuit de maatschappij’.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2004

Het bijbelverhaal vrijmoedig vertellen

Leeuwarden - Wil een bijbelverhaal goed overkomen bij kinderen, dan moet het je eigen zijn. Niet alleen op kennis- maar bovenal op gevoelsniveau. ,,Ik pleit ervoor dat wij vrijmoedig en zelfbewust ons eigen joods-christelijk geloofsgoed overdragen.” Dat zei ds Nico ter Linden gisteren in De Schakel in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2004

Ds Nico ter Linden gaat bijbel voor kinderen schrijven

Leeuwarden - Ds Nico ter Linden, bekend van de bestsellers van Het verhaal gaat , gaat een kinderbijbel schrijven. Het wordt een eigentijdse bijbel voor kinderen in de leeftijd van tien tot en met twaalf jaar. ,,In dezelfde stijl als bij Het verhaal gaat .’’

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2004

GZB ontvangt 10 procent meer giften in 2003

Leeuwarden - De Gereformeerde Zendingsbond in de Nederlandse Hervormde Kerk (GZB) heeft in 2003 4,5 miljoen euro aan giften gekregen uit de gemeenten. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2004

Behoefte aan meer vertrouwenspersonen

Leeuwarden – De Kostersbond CNV is naarstig op zoek naar nieuwe vertrouwenspersonen en belangenbehartigers. De bond wordt steeds vaker geconfronteerd met problemen en ingewikkelde kwesties waar kosters in hun werksituatie mee te maken krijgen. In het maandblad De Koster luidt landelijk voorzitter Betty Bos de noodklok. Ze doet ,,een dringend beroep’’ op de leden om een van beide taken op zich te nemen.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Sinouh doet de groeten aan Heerenveen

Waalwijk – Voor sportieve wraak is het nooit te laat. Vijf jaar nadat hij bij Heerenveen de laan werd uitgestuurd, vereffende Khalid Sinouh woensdagravond de openstaande rekening. De huidige doelman van RKC Waalwijk stopte kort na de pauze een strafschop van Richard Knopper, waardoor Heerenveen voor de tweede keer in vijf dagen een domper kreeg te verwerken.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Jan Eise Kromkamp terug in de marathon

Groningen - Jan Eise Kromkamp keert volgend seizoen terug in de schaatsmarathons. Niet als schaatser, maar als ploegleider.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Simon Aronds tekent bij Avanti

Leeuwarden – Futsaller Simon Arends verruilt per direct Comme Ci Comme Ca voor eerste divisionist Avanti uit Stiens.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Moeizame zege futsalteam Heerenveen

Heerenveen – Heerenveen behaalde woensdagavond in sporthal De Telle een moeizame 7-5 zege tegen Futsalclub Utrecht.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Kooistra verliest van damcomputer Lusoris

Heerhugowaard - De kampioen van het Friese Dammen, Taeke Kooistra uit Hartwert, heeft woensdagavond verloren van het computerprogramma Lusoris, geschreven door Stef Keetman uit Heerhugowaard.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Thomas Prager debuteert zonder bal te raken

Waalwijk – Thomas Prager debuteerde woensdagavond in Waalwijk in de hoofdmacht van SC Heerenveen.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Na WWS scoort Heida ook bij Oeverzwaluwen

Leeuwarden - Trainer Jan Sietse Heida bewijst dit seizoen bij Oeverzwaluwen ook in de derde klasse te kunnen scoren. De oefenmeester uit Tijnje was de voorgaande drie seizoenen actief bij WWS, dat hij in zijn eerste jaar via de nacompetitie naar de vierde klasse bracht en waarmee hij in zijn derde en laatste seizoen ook een periodetitel pakte.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Minder internationale concurrentie voor Indoor Friesland

Leeuwarden – Het samensmeden van Indoor Friesland, Taptoe Leeuwarden en de internationaal vermaarde keuringen van Friese hengsten en merries tot de Friesian Show biedt voor Indoor Friesland nieuwe mogelijkheden. Het grootste voordeel is dat alle internationale topruiters beschikbaar zijn, omdat er in de maand november geen concurrerend concours is.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Verlies Bierling de Schepper

Amsterdam – De driebanders van het Leeuwarder Bierling de Schepper hebben dinsdagavond het competitieduel in Amsterdam tegen Sanders Vloerenshop met 6-2 verloren.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Elfstedenestafetteloop jaar uitgesteld

Leeuwarden - Het Bestuur van Sportvereniging Friesland heeft Besloten om de Elfstedenestafetteloop langs de Friese elf steden een jaar uit te stellen.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Waterman in selectie Oranje onder 21 jaar

Heerenveen – Heerenveen-doelman Boy Waterman is door bondscoach Cor Pot geselecteerd voor een oefeninterland tegen de leeftijdgenoten van Engeland.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Afscheid van Riemer van der Velde definitief

Heerenveen – Riemer van der Velde treedt in 2006 definitief uit als voorzitter van Sportclub Heerenveen.

Sportdonderdag, 12 februari 2004

Olympische Spelen nog ver weg voor Friese zeilers

Amsterdam - Met het wereldkampioenschap in de Finnklasse begint zondag in Rio de Janeiro voor de Nederlandse zeilers de beslissende fase in het olympische traject. Nog geen enkele watersporter uit de kernploeg is al zeker van een ticket naar Athene 2004. Toch verwacht het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) met een flinke en kansrijke ploeg komende zomer naar Griekenland af te reizen.

Weerdonderdag, 12 februari 2004

De bewolking heeft gisteren de overhand gehouden en ook afgelopen nacht is het bewolkt gebleven. Toch heeft het op vliegbasis Twenthe nog een graadje gevroren. Gisteren was er even sprake van een noordoostelijke wind, die de drogere en koudere lucht naar ons land blies. Het was echter niet voldoende om het wolkendek te verdrijven en aangezien de stroming op dit moment al weer is gedraaid naar westelijke richtingen. Het weer tot morgenavond: vanmiddag blijft het dan ook grijs en somber weer en zo af en toe is de bewolking dik genoeg om wat motregen te produceren. Het kwik komt te liggen rond 7 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot noordwesten. Vanavond en vannacht verandert er niets aan dit weerbeeld; dus bewolking en af en toe motregen. Het kwik zakt onder dit wolkendek niet verder dan 4 ŕ 5 graden. Morgen hebben we opnieuw een bewolkte dag en met name in de ochtend kan het nog wat (mot)regenen. Het kwik ligt overdag rond 7 graden, bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. De vooruitzichten: we worden de komende dagen weliswaar beďnvloed door een hogedrukgebied met het centrum dichtbij Schotland, maar het zorgt niet voor een zonnig en droog weertype. In de winter is dat natuurlijk sterk afhankelijk van de positie van een hogedrukgebied, want daarmee wordt de windrichting bepaald. Een oostelijke wind brengt dan vaak - ook niet altijd - een droog en vrij zonnig weertype. De komende dagen is er sprake van een noordwestelijke circulatie en dat betekent dat er sprake is van veel vocht in de onderste lagen van de atmosfeer waaruit het af en toe kan motregenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties