Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 12 februari 2003.

Agendawoensdag, 12 februari 2003

Uitagenda

Uitagenda voor 13 t/m 19 februari.

Analysewoensdag, 12 februari 2003

Een strafzaak herstelt niets; het wordt tijd voor ‘herstelrecht’

Amsterdam – Slachtoffers, daders en degenen die bij hen zijn betrokken moeten een veel grotere rol spelen bij de afhandeling van jeugdstrafzaken. Alleen zo kan écht recht worden gedaan en kunnen misdaden worden hersteld. Dat betoogde professor dr. Lode Walgrave gisteren tijdens een congres aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Bijschriftwoensdag, 12 februari 2003

Niet bang

Wees niet bevreesd, geloof alleen. Bij ons thuis hing deze tekst vroeger aan de muur, geciteerd uit de Statenvertaling.

Cultuurwoensdag, 12 februari 2003

Concertserie rondom 400ste geboortejaar Gysbert Japicx

De Friese dichter Gysbert Japicx (1603-1666) werd dit jaar vierhonderd jaar geleden geboren in Bolsward. Het Comité Betinking 400ste bertejier Gysbert Japicx nam, in samenwerking met het Gysbert Japicxhûs, het initiatief voor een feestelijke herdenking.

Economiewoensdag, 12 februari 2003

Werf De Greuns ontslaat elf mensen

Leeuwarden – Vanmorgen heeft de directie van scheepswerf en machinefabriek De Greuns in Leeuwarden collectief ontslag aangevraagd voor 11 van de 45 medewerkers. Dat maakte directeur Jacques Ceelen bekend. Het personeel is vanmorgen om 11.00 uur ingelicht.

Economiewoensdag, 12 februari 2003

Voorwetenschap, een academisch probleem?

Voor kleinere ondernemingen is het niet eenvoudig te voldoen aan de eisen om in de officiële notering van de Amsterdamse beurs te komen en te blijven. Nieuwkomers zijn er in deze crisistijd op de aandelenmarkt niet.

Expowoensdag, 12 februari 2003

Exposities

Een overzicht van komende en lopende exposities

Hoofdartikelwoensdag, 12 februari 2003

Huren uit nood…

Woningcorporaties verkopen steeds minder huurhuizen aan de bewoners. Dat is tegen het beleid van het ministerie van VROM, dat de verkoop en het bezit van een eigen woning juist stimuleert. In 2001 verkochten de corporaties 16.000 woningen, waarvan slechts 6000 aan de zittende huurders. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren presenteerde.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Corporaties verkopen minder huurwoningen

Leeuwarden - Woningbouwcorporaties gaan steeds minder huurwoningen verkopen. Het eigen woningbestand wordt zoveel mogelijk in stand gehouden omdat de vraag naar huurwoningen groot is.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Geen pardon voor Ameland

Den Haag - Minister Nawijn van Immigratie verwerpt het aanbod van de gemeente Ameland en de provincie Fryslân om de opvang van asielzoekers op Ameland tot het eind van het schooljaar te bekostigen. Dat bleek gistermiddag in de Tweede Kamer, waar gesproken werd over het lot van de 58 vluchtelingen.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Jorritsma gaat flink ‘schoppen’ in Delfzijl

Delfzijl – Oud-minister Annemarie Jorritsma uit Bolsward, de nieuwe waarnemend burgemeester van het Groningse Delfzijl, is gistermiddag beëdigd door commissaris van de koningin in Groningen Alders.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Drachtsters willen een tienersoos, nú

Drachten – Waarom nog twee jaar wachten als er juist nú een grote behoefte is aan een plek voor tieners? De wijken Noordoost, De Venen, De Wiken en De Bouwen in Drachten willen dat er binnen afzienbare tijd voor hun jongeren een tienersoos komt, evenals de jongeren uit de Drachtster wijken De Drait, De Morra, De Trisken, Himsterhout en De Sanding hebben gekregen.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

‘Geld voor wachtlijsten in zorg blijft nodig’

Leeuwarden - De wachtlijsten in Fryslân zijn niet zo ernstig als ze lijken. Dit vertelde de manager van het Zorgkantoor Friesland, J. Boomgaardt, maandag tijdens een vergadering van een statencommissie. In Fryslân staan officieel 2163 mensen op de wachtlijst. Maar hier zitten veel dubbeltellingen bij. Ouderen en gehandicapten staan vaak bij verschillende instellingen ingeschreven. Bovendien blijkt dat senioren zich vaak preventief op de wachtlijst laten zetten.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Regioscholen voor azc’s

Leeuwarden – Het aantal asielzoekersscholen in Fryslân zal mogelijk fors dalen. Dat is één van de mogelijkheden om het dalend aantal asielzoekerskinderen toch goed onderwijs te kunnen bieden. Gemeenten en provincie beraden zich momenteel op de toekomst van het azc-onderwijs. Op 5 maart is er een bijeenkomst over dit onderwerp.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Smakken op wand van stadhuis

Workum – De Workumer kunstenaar Harry Koch vindt het een ,,grote eer”. Sinds deze week hangt zijn tegeltableau met het gezicht op Workum rond 1800 in de oude hal van het Stadhuis van Workum. De gemeente Nijefurd heeft het kunstwerk voor 8000 euro aangekocht. Koch vindt het zelf één van de mooiste werken die hij ooit gemaakt heeft.

Regiowoensdag, 12 februari 2003

Nieuwe weg gaat noordelijk langs Engelum

Leeuwarden – De Noordwesttangent om Leeuwarden gaat Beetgumermolen en Engelum van elkaar scheiden. In de weg die beide dorpen nu verbindt, komt daarom een tunnel onder de toekomstige provinciale weg door.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 februari 2003

Massaal protest Friese kerken tegen kerkorde

Leeuwarden – De provinciale kerkvergadering van de Friese hervormden, gereformeerden en lutheranen wil dat de Friese kerkleden inspraak houden in het werk van het Regionaal Dienstencentrum Fryslân. Dinsdagavond vond in Leeuwarden een drukbezochte informatiebijeenkomst plaats.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 februari 2003

Regiovieringen rond jubilerend ‘Lieteboek’

Leeuwarden – Er komt een uitgebreid programma rond het 25-jarig jubileum van het Lieteboek foar de Tsjerken . Dat heeft de Kommisje fiering Lieteboekjubiléum 2003 van het Kristlik Frysk Selskip (KFS) bekendgemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 februari 2003

Oproep tot reformatie onder vrijgemaakten

Leeuwarden – De gereformeerd-vrijgemaakte organisatie Reformanda roept op tot een ,,reformatie door terugkeer naar de eerbiedige gehoorzaamheid aan God Woord en trouw aan de belijdenis van de kerk.’’ De behoudende organisatie doet de oproep in een advertentie in het Nederlands Dagblad van donderdag.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 februari 2003

Een trefzekere Biebel voor de Tukkers

Twente en het Twents zijn professor dr Anne van der Meiden veel dank verschuldigd. Zo’n veertig jaar geleden ging hij in de Stiftkerk in Weerselo als eerste voor in een oecumenische kerkdienst in de streektaal. Hij is de grondlegger geworden van diverse publicaties in het Twents, waaronder de Twentse Biebel.

Sportwoensdag, 12 februari 2003

Vier ex-topjudoka’s ontfermen zich met succes over Friese wedstrijdjudo

Zwaagwesteinde – Als vier oud-topjudoka’s in de afgelopen zomervakantie niet de koppen bij elkaar hadden gestoken, lag het Friese wedstrijdjudo nu op zijn gat. Edwin Steringa, Marco Oord, Grietzen Bouma en Marcel Naumann besloten toen meteen in het gat te springen dat het uiteengevallen Judo Ryu Friesland achterliet.

Sportwoensdag, 12 februari 2003

Cambuur 2 na zege op de tweede plaats

Leeuwarden – Jong Cambuur Leeuwarden heeft gisteravond op eigen veld de topper tegen Jong Go Ahead Eagles gewonnen (4-0). Door de zege is de ploeg van trainer Johan Groote opgeklommen naar de tweede plaats in de reserve eerste divisie A.

Weerwoensdag, 12 februari 2003

Mist

Vanmiddag is er kans op mist en lage bewolking, maar ook de zon kan hier en daar doorbreken. Het wordt -1 graad in mistgebieden, tot +2 graden daar waar de zon doorbreekt. Vannacht matige vorst


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties