Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 januari 2006.

Bijschriftdonderdag, 12 januari 2006

Voorbeeld

Voorbeelden zijn van groot belang. Andere mensen trekken zich eraan op.

Cultuurdonderdag, 12 januari 2006

Lintje voor Corina van Eijk van Opera Spanga

Spanga - Corina van Eijk, artistiek leider van Opera Spanga, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Eijk kreeg de Koninklijke Onderscheiding donderdag in Spanga uit handen van burgemeester Van Klaveren van Weststellingwerf.

Economiedonderdag, 12 januari 2006

Raad twijfelt over verhuiswens Talsma

Dokkum - Het is nog maar de vraag of witgoedzaak Electroworld Talsma uit Dokkum toestemming krijgt te verhuizen van het centrum naar de detailhandellocatie Zuiderschans. ,,Wy moatte de binnenstęd libjend hâlde’’, verwoordde M. Hiemstra (CDA) de weerstand van een raadsmeerderheid.

Economiedonderdag, 12 januari 2006

Vijzelbouwer gaat op termijn weg uit Balk

Balk – Vijzelproducent Spaans Babcock vertrekt binnen enkele jaren uit Balk. Dat heeft directeur J.B. Nolst Trenité bekendgemaakt aan het personeel en de gemeente Gaasterlân-Sleat. De snelheid van het vertrek hangt vooral af van de verkoop van de grond. Het terrein van de fabriek heeft een grootte van enkele hectares. Na het vertrek wordt er volgens de directeur ,,een terrein ontsloten van vijf tot zes keer zo groot voor woningbouw en een jachthaven.”

Economiedonderdag, 12 januari 2006

Leeuwarden wil af van miljoenenaandeel FEC

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden gaat zich terugtrekken uit het FEC. Leeuwarden heeft een belang van 4,4 miljoen euro in het expositiecentrum. Volgens wethouder T. van Mourik is de gemeente in gesprek over de ,,ontvlechting’’ van de verhoudingen tussen de gemeente en de stichting Prins Bernardhoeve (PBH), die hoofdeigenaar is van het FEC.

Hoofdartikeldonderdag, 12 januari 2006

De publieke omroep…

Ooit waren er controleurs die bij mensen thuis kwamen die geen kijk- en luistergeld betaalden. De ambtenaar kwam kijken of er toch geen radio en televisie in het huis aanwezig waren. Wie dat wel had en niet betaalde, kreeg een boete. Die tijden liggen ver achter ons; de kijk- en luisterbijdragen worden meegenomen in de belastingen. Bij de besprekingen in de Tweede Kamer over deze zogeheten fiscalisering kwam nadrukkelijk aan de orde of de overheid in de nieuwe situatie niet al te gemakkelijk in de gelegenheid kwam om te bezuinigen op de publieke omroep. De opbrengsten van de kijk- en luistergelden verdwenen via de fiscus in de anonimiteit van de schatkist – en er zou dus gemakkelijk wat van kunnen worden afgesnoept. Dat was zeker niet de bedoeling: de kijk- en luistergelden zijn voor de publieke omroep, zo luidde het antwoord.

Regiodonderdag, 12 januari 2006

Commotie over solistische actie gedeputeerde Ploeg

Leeuwarden – Gedeputeerde Ploeg (CDA) heeft zich met een solistische actie de woede op de hals gehaald van enkele statenfracties. De gedeputeerde zei zaterdag in de Leeuwarder Courant dat de bestuurders in de provincie te weinig ideeën bedenken voor de besteding van de honderden miljoenen euro’s Nuon-geld die vrijkomen. Vervolgens presenteerde hij gisteren in dezelfde krant een lijstje met dertig wensen waaraan zijn ambtenaren werken. De PvdA-fractie voelt zich gepasseerd en heeft een interpellatie aangevraagd. Ploeg heeft volgens die partij de Staten, de gemeenten en zijn collega’s geschoffeerd.

Regiodonderdag, 12 januari 2006

CHN geeft college in buitenland via iPods

Leeuwarden – De Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) heeft zijn studenten aan de drie buitenlandse vestigingen iPods gegeven. Met de slimme apparaatjes kunnen de studenten in Qatar, Zuid-Afrika en Thailand colleges uit Leeuwarden overal bekijken en beluisteren. Ze kunnen het digitale beeld en geluid via een computer op de iPod opslaan en vervolgens afspelen waar ze maar willen.

Regiodonderdag, 12 januari 2006

Texel dreigt zich aan te sluiten bij Fryslân

Texel – De gemeente Texel wil niet langer bij de provincie Noord-Holland horen, als de plannen van Commissaris van de Koningin Borghouts doorgaan. Hij wil dat alle gemeenten die kleiner zijn dan 30.000 inwoners, gaan fuseren.

Regiodonderdag, 12 januari 2006

Politie Fryslân: criminaliteit daalt verder

Leeuwarden – De criminaliteit in Fryslân is vorig jaar volgens de politie Fryslân verder afgenomen. Er zijn |minder aangiften gedaan van vernieling, inbraak, diefstal |en milieudelicten. De politie wijt dit vooral aan de aanpak van veelplegers.

Regiodonderdag, 12 januari 2006

Groot ziektenonderzoek: 165.000 Friezen, Groningers en Drenten dertig jaar lang gevolgd

Groningen – Tienduizenden Friezen, Groningers en Drenten worden de komende dertig jaar onderzocht op de ontwikkeling van hun gezondheid. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begint daarvoor het project LifeLines, waarbij de grootste medische biobank van Nederland wordt aangelegd.

Regiodonderdag, 12 januari 2006

Dales: ‘Taalbeleid politie werkt goed’

Leeuwarden – In 2005 heeft de politie Fryslân één serieuze klacht gehad van iemand wiens aangifte niet werd opgenomen omdat hij Fries sprak. Dit zegt korpsbeheerder Dales. Begin deze week kapittelde gedeputeerde Mulder de politie omdat hij ,,verscheidene’’ klachten had gekregen van Friezen die niet hun eigen taal mochten spreken tegenover een politiebeambte.

Regiodonderdag, 12 januari 2006


Regiodonderdag, 12 januari 2006

Bedreiging via internet neemt toe in Fryslân

Leeuwarden – Het komt steeds vaker voor dat mensen in Fryslân aangifte doen van bedreiging via internet of mobiele telefoon. Dat meldde korpschef F. Wagenaar van de Friese politie gisteren tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbriefing. Bedreigingen via sms of msn vormden vorig jaar 14 procent van het totale aantal aangiften van incidenten met geweld, waaronder dit delict valt.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 januari 2006

Een botsing van twee absoluten

Amsterdam - Hoe je het ook wendt of keert, het recht op godsdienst en het recht op vrijheid botsen soms met elkaar. Dat ontkennen is zinloos; beter is om in het publieke debat discussie te voeren over waar de grenzen van die twee absoluten liggen.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 januari 2006

Meer geld én meer uitgaven

Utrecht – Kerkleden hebben opnieuw meer geld gegeven aan de Actie Kerkbalans. In totaal brachten de deelnemende kerken in 2004 380,3 miljoen euro bijeen. Dat was 1,4 procent meer dan in het jaar ervoor.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Kuipers en Gerritsen in Oranje

Leeuwarden - Bondscoach Jan-Sjouke van den Bos heeft André Kuipers van DOS’46 (Nijeveen) en Michiel Gerritsen van Nic. (Groningen) opgeroepen voor de dubbele zaalkorfbalinterland tegen België.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Bijl blijft bij Harkemase Boys

Harkema – Het bestuur van hoofdklasser Harkemase Boys heeft deze week overeenstemming bereikt met trainer Pieter Bijl en assistent-trainer Abe Kuipers over een verlenging van hun contract.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Volleybalster Posthuma terug naar Pollux

Oldenzaal - Volleybalster Sonja Posthuma keert terug bij Arke Pollux. De komst van Posthuma, oud-speelster van VC Sneek, was gewenst omdat de Amerikaanse Heather Diers vanwege de ernstige ziekte van haar moeder per direct terugkeert naar de Verenigde Staten. Het contract van Diers is ontbonden.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Contractverlenging voor Jeroen de Vries

Sint Nicolaasga - De schaatsmarathonploegen Time Out Sport en Pomaz blijven in elk geval tot 2009 bestaan. Teammanager Pascal Vergeer heeft het contract met beide bedrijven tussentijds voor nog eens drie jaar verlengd.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Flyers heeft niets in te brengen tegen Tilburg

Heerenveen – Het blijft vallen en opstaan met de ijshockeyers van Vadeko Flyers uit Heerenveen. Na de teleurstellende uitschakeling tegen de Amstel Tijgers (Amsterdam) in de halve finale van de bekercompetitie loopt het in de reguliere competitie de laatste weken ook alles behalve vlekkeloos voor de formatie van trainer Brian de Bruyn. In Thialf werd Flyers woensdagavond door de Tilburg Trappers met 1-3 (0-0, 0-1, 1-2) aan de kant gezet.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Beton van buiten, maar briljant van binnen

Leeuwarden - Even naar Ikea? Een bezoekje aan familie in Duitsland of een dagje winkelen in de stad? Veel mensen die de afgelopen maanden naar Groningen gingen of langs de stad kwamen, hebben mogelijk een imposant bouwwerk zien staan. De naam: Euroborg. De functie: stadion. Of toch niet? Want Euroborg moet veel meer worden dan een voetbaltempel alleen.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

VC Sneek wint weer van Sliedrecht Sport

Sliedrecht – De volleybalsters van VC Sneek hebben in de achtste finales van het nationale bekertoernooi weer gewonnen van Sliedrecht Sport. Net als in het competitieduel in Zuid-Holland werd woensdagavond met 2-3 (23-25, 25-21, 18-25, 30-28 en 10-15) gewonnen. Het was pas de tweede seizoenzege van de formatie van trainer/coach Olof van der Meulen, die daar bijna drie maanden op moest wachten.

Sportdonderdag, 12 januari 2006

Woon!Aris kan niet met de weelde omgaan

Leeuwarden – De schitterende overwinning van Woon!Aris tegen koploper Zwolle lag woensdagravond nog vers in het geheugen. Te vers naar later bleek, want de Leeuwarder basketballers konden tegen Matrixx Magixx uit Nijmegen niet goed omgaan met die weelde. Het werd uiteindelijk een nipte nederlaag, maar dat had Aris volledig aan zichzelf te wijten.

Weerdonderdag, 12 januari 2006

Mist en bewolking


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties