Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 11 september 2017.

Economiemaandag, 11 september 2017

Energiewacht wil slimmemetermonteurs

Leeuwarden - Energiewacht Groep in Leeuwarden breidt op korte termijn uit van 55 naar 75 personeelsleden. De twintig nieuwe monteurs en kantoormedewerkers gaan zich bezig houden met het plaatsen van slimme meters in de provincie.

Hoofdartikelmaandag, 11 september 2017

Inderdaad, tijd om de formatie af te ronden

Kritiek op de lange formatie klinkt al langer, maar vrijdag voor het eerst door een actief politicus van een gevestigde partij. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem zei er inmiddels chagrijnig van te worden omdat de situatie problematisch begint te worden. ,,Kent u die uitdrukking? Afronden!”

Regiomaandag, 11 september 2017

Arno Brok: meer rijksgeld naar cultuur

Leeuwarden - Om een goede en vitale infrastructuur voor kunst en cultuur te realiseren in de Randstad én de provincies moet het rijk meer geld vrijmaken voor deze sector.

Regiomaandag, 11 september 2017

FVC verwacht verhuisaanbod

Leeuwarden - Voetbalclub FVC wil best praten over verhuizing naar een nieuw sportcomplex. Maar dan moet de gemeente Leeuwarden wel met een goed aanbod komen én de leden moeten akkoord gaan, zo benadrukt voorzitter Jaap Vosman.

Regiomaandag, 11 september 2017

Minister: kiezen welke wrakken we beschermen

Leeuwarden - Nederland zal moeten kiezen welke historische scheepswrakken aan de Nederlandse kust het wil behouden. Dat antwoordt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op vragen van leden van de Tweede Kamer over het verdwijnen van het maritieme erfgoed in de Nederlandse kustwateren. Verschillende wrakken dreigen te vergaan als gevolg van erosie, door veranderende zeestromingspatronen. De vijf kustprovincies, waaronder Fryslân, stuurden recent een brandbrief aan de minister waarin gevraagd werd om actie om de wrakken te beschermen.

Regiomaandag, 11 september 2017

It lêste rûntsje: Menameradiel wandelend op weg naar Waadhoeke

Deinum - ‘Anno 1603 de 31. Augusti sterf de eerentveste hoochgeleerde dr. Tzyalling v. Eysingha, grietman over Minaldomadeel’ staat op een grafzerk in de Marsumer Sint Pontianuskerk die koster Jan Sijbesmalaat zien. Zo lang bestaat Menameradiel dus al. En nog langer, want de vroegste vermelding van de naam stamt uit het begin van de vijftiende eeuw, ten tijde van de Friese Vrijheid. Grietman na grietman, burgemeester na burgemeester, eeuw na eeuw was de naam verbonden aan dit stukje Fryslân. Straks leeft ze alleen nog een tijdje voort in de hoofden van de Menameradielsters, want op 1 januari 2018 gaat de gemeente met Franekeradeel, het Bildt en een stukje Littenseradiel op in Waadhoeke.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties