Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 september 2009.

Cultuurvrijdag, 11 september 2009

Feddema wint met vrolijke poëzie over de dood

Leeuwarden - Beduusd is hij ervan. Zelfs een paar dagen nadat Anne Feddema te horen kreeg dat hij winnaar is van de Gysbert Japicxpriis 2009 voor zijn dichtbundel Reidhintsje op ’e Styx dringt het niet tot hem door. ,,Het is niet dat ik mijzelf zo slecht vind, maar ik had binnen de poëzie een andere hiërarchie verwacht en dus een andere winnaar.”

Cultuurvrijdag, 11 september 2009

Rutger Hauer krijgt Drachtster Gratama-prijs

Drachten - Acteur Rutger Hauer ontvangt dit jaar De Gratama, de cultuurprijs van de gemeente Smallingerland. De prijs bestaat sinds 1997 en wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een persoon of instantie die zich buitengewoon verdienstelijk maakt op cultureel maatschappelijk gebied in Fryslân.

Economievrijdag, 11 september 2009

Boeren in problemen vragen moeilijk pastorale zorg

Leeuwarden - Melkveehouders met financiële problemen willen daar aan de ene kant graag over praten, maar hebben er aan de andere kant vaak moeite mee zo’n gesprek aan te gaan. Dat zegt Bert Smit van het Contact Christen Agrariërs (CCA). ,,Boeren willen wel graag aandacht, maar zijn niet gewend om zomaar met de problemen voor de dag te komen.” Veel boeren worden de laatste maanden geconfronteerd met zeer lage opbrengstprijzen.

Economievrijdag, 11 september 2009

Ondernemers: nog geen omslag

Groningen - Ondernemers in Noord-Nederland zijn nog niet positief over de economie. De meerderheid denkt dat het economisch klimaat in het derde kwartaal verder zal verslechteren. In alle sectoren zijn er meer bedrijven die eerder een omzetdaling verwachten dan een stijging. Wel neemt het tempo waarin de economie krimpt af.

Economievrijdag, 11 september 2009

Heerenveen wil belasting heffen over reclame

Heerenveen - Ondernemers in Heerenveen moeten volgend jaar reclamebelasting betalen. Dat stelt het college van B en W voor. Ondernemers in het centrum met meer dan een tiende vierkante meter aan reclame-uitingen betalen straks een vast tarief van vierhonderd euro.

Hoofdartikelvrijdag, 11 september 2009

Schipperen tussen landbouw...

Woensdag, op de Dag van de duurzaamheid, maakte de provincie Fryslân bekend vijf ton te zullen steken in het bijspijkeren van agrariërs. Het streven is dat boeren leren om hun bedrijfsvoering meer in evenwicht te brengen met de natuur. Dat ze naast hun oog voor productie en opbrengst ook tijd steken in dierwelzijn, voedselveiligheid en ruimtelijke kwaliteit. Nu hebben dierwelzijn en voedselveiligheid onmiddellijke relaties met de opbrengst, dus het is de vraag of boeren op dat gebied nog veel te leren valt. Met de ruimtelijke kwaliteit is het anders. Dat is een abstract begrip waarover veel discussie mogelijk is en waarvan de opbrengsten vaag blijven. Natuurlijk zijn er opbrengsten in de zin van toegenomen psychisch genot voor de rustzoekers en wellicht hogere omzetten voor ondernemers in de toeristen- en recreatiebranche, maar wat heeft de boer er aan? Het wordt een interessant om te zien wat dit project Duurzaam en Innovatief Boeren in Fryslân zal hebben opgeleverd na zijn looptijd van vijf jaar.

Regiovrijdag, 11 september 2009

Akademy heeft crisis achter de rug

Leeuwarden - De Fryske Akademy heeft de crisisjaren achter zich gelaten zonder dat het wetenschappelijk niveau daaronder heeft geleden. Dat is het oordeel van een visitatiecommissie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De instelling krijgt het predicaat ‘zeer goed’.

Regiovrijdag, 11 september 2009

Brugwachter durft nu voor te lezen

Leeuwarden - ,,Ik klapte dicht en durfde daarom niet meer voor te lezen aan mijn eigen kinderen.” Na een traject van bijna twee jaren is de wereld van Albert Velsink veranderd. Als werknemer van Caparis kreeg hij een cursus aangeboden om te lezen en schrijven. Sindsdien trakteert hij zijn vijf kinderen iedere avond op een verhaaltje.

Regiovrijdag, 11 september 2009

New Island Festival trekt een paar handen vol Amerikanen

New York - Het New Island Festival in New York begon gisteravond voorzichtig. Op het festival vol Nederlandse en Friese cultuur kwam wel een redelijk aantal mensen af, maar de meesten van hen waren Nederlandse bestuurders of medewerkers die toch al bij het gebeuren betrokken waren. Slechts een paar handen vol Amerikanen reisden af naar Governors Island, voor de kust van Manhattan. Ook enkele Nederlandse en Friese expats bezochten het gebeuren.

Regiovrijdag, 11 september 2009

Lemmer kritisch over windpark aan de einder

Lemmer - Als het Windpark Noordoostpolder gebouwd gaat worden, zou het Woudagemaal bij Lemmer wel eens zijn status van nationaal erfgoed kunnen verliezen. Die vrees sprak burgemeester Stellingwerf gisteravond uit in de raadsvergadering van Lemsterland, waar over het windmolenpark werd gedebatteerd.

Regiovrijdag, 11 september 2009

Historische foto’s staan dicht bij de vrouw

Leeuwarden - Bij voorbaat hebben ze besloten de duur van de expositie te verlengen, tot en met 31 januari. Historisch centrum Tresoar en de Bond van Friese Plattelandsvrouwen Vrouwen van Nu openden gisteren een fototentoonstelling over het dagelijks leven van vrouwen in Fryslân in de afgelopen negentig jaar. De bond bestaat negentig jaar. Een expositie met foto’s van vrouwen die aan het werk zijn in hun huishouden leek een mooie manier om dat te vieren.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 september 2009

25 jaar samen rond onfeilbare Woord

Joure - Vrije Evangelische Gemeente De Brug in Joure bestaat 25 jaar. Reden voor twee dagen feest, maar niet triomfantelijk. Dat past niet bij de scheuringsgeschiedenis.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 september 2009

Kerk waar jonkheer Möller het geld voor bijeen kreeg

Leeuwarden - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het openkerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag als slot de Evangelisch Lutherse kerk van Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 september 2009

Veel animo voor geloofscursus in Opsterland

Frieschepalen - Een geloofscursus in Opsterland trekt steeds meer deelnemers. Deden er het eerste jaar een kleine veertig mensen mee, vorig jaar meldden ruim honderd mensen zich aan. Net als in 2008 wordt de cursus vanwege de grote belangstelling - er zijn inmiddels zo’n zestig aanmeldingen - op twee avonden gehouden.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 september 2009

Doopsgezinde gevelsteen in Heerenveen gerestaureerd

Heerenveen - De 170 leden van de Doopsgezinde Gemeente Heerenveen kunnen morgen zien wat er al weken zit verborgen achter het doek op de gevel. Dan wordt een gerestaureerde gevelsteen uit 1762 onthuld.

Sportvrijdag, 11 september 2009

Ambitieuze De Vries hoopt op vertrouwen Menzo

Leeuwarden - Mark de Leeuwarder zo is hij tegenwoordig in Leeuwarden bekend. Cambuurfans associëren alles wat Fries is met Heerenveen. De Vries als achternaam kan dan zeker niet. Mark de Vries kan er wel om lachen: ,,Ik hoor het op de tribune, dat is grappig en leuk.’’

Sportvrijdag, 11 september 2009

Jeugd schaakclub Sneek aan zet tegen Hans Böhm

Sneek - Schaken en Sneek, een perfecte combinatie. De schaakclub Sneek lijkt ‘big business’. Vanuit heel Fryslân komen jongeren naar Sneek toe om te schaken. Wat doet schaakclub Sneek beter dan andere schaakclubs?

Sportvrijdag, 11 september 2009

Brons Wierstra in Roosendaal

Roosendaal Wielrenner Frank Wierstra uit Burgum is gisteravond derde geworden in de Kermisronde van Roosendaal. Na tachtig kilometer koers ging de winst naar René Kolbach uit Bakel. Rob Disseldorp uit Rijpwetering finishte als tweede. Kolbach en Disseldorp waren getweeën ontsnapt uit de grote groep en spurtten om de zege. Frank Wierstra was in de finale ontsnapt uit het peloton. ,,It slagge net om noch by de twa foarsten te kommen, mar it tredde plakje is ek moai”, zei de 23-jarige Wierstra na afloop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties