Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 11 september 2003.

Bijschriftdonderdag, 11 september 2003

Banden

Ik sprak eens met een jongere die me een typische omschrijving van vrijheid gaf.

Economiedonderdag, 11 september 2003

Bouwbedrijf BAM ontslaat landelijk 500 werknemers

Bunnik - Het bouwbedrijf BAM ontslaat dit jaar vijfhonderd werknemers in Nederland. De onderneming is hiertoe genoodzaakt, omdat de bouwmarkt in Nederland nog steeds krimpt. Dat heeft de bouwer vanochtend bekendgemaakt.

Hoofdartikeldonderdag, 11 september 2003

Geloofwaardigheid…

Alleen door radicale hervormingen kunnen de Verenigde Naties levensvatbaar blijven, zo zei VN-chef Kofi Annan deze week. Hij heeft daarbij vooral de Veiligheidsraad op het oog die hopeloos verouderd is. Annan heeft de 191 lidstaten opgeroepen suggesties te doen voor een volkerenorganisatie die aan de eisen van de moderne tijd is aangepast. Eind deze maand worden concrete voorstellen van de secretaris-generaal verwacht in zijn jaarlijkse toespraak tot de Verenigde Naties.

Regiodonderdag, 11 september 2003

‘Onze zoon woont nu ook erg goed’

Drachten - ,,Voor ons had het niet gehoeven. Onze zoon heeft het mooi waar hij nu woont.’’ Moeder Nicolaij uit Burgum staat in een in aanbouw zijnde woning van Talant in de Drachtster woonwijk het Himsterhout. In het huis zal haar gehandicapte zoon straks wonen. Nu nog woont hij op het terrein van Talant aan de Overstesingel, het voormalige Maartenswouden. Daar woont hij goed, vinden vader en moeder Nicolaij. Gisteren werd het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw in het Himsterhout.

Regiodonderdag, 11 september 2003

Centrum voor kleine talen

Leeuwarden – De Fryske Akademy moet het kenniscentrum van Europa worden op het gebied van minderheidstalen. Directeur L. Jansma ziet in de Akademy een bloeiende toekomst als specialistische universiteit op het gebied van minderheidstaalwetenschappen in Europa. Dit zei hij gisteren tijdens een symposium over de Akademy en Universiteit.

Regiodonderdag, 11 september 2003

‘Wekelijks een uur verkeersles op scholen’

Drachten – Verkeersonderwijs moet op school net zo vanzelfsprekend worden als rekenen en taal. Minimaal een uur per week moet er aan verkeerseducatie worden gedaan, bij voorkeur verzorgd door een gespecialiseerde docent.

Regiodonderdag, 11 september 2003

Gepikeerd door confrontatie

Leeuwarden – ,,Mensen willen liever niet geconfronteerd worden met mensen met een handicap”, zegt Ettje Wassenaar van het Provinciaal Patiënten en consumenten Platform Fryslân (PCPF). Het Leeuwarder Zaailand was gistermiddag het toneel van de Karavaan, een gezelschap dat zich inzet voor gehandicapten. 2003 is het Europees jaar van mensen met een handicap. De Karavaan hield activiteiten met als overkoepelend thema toegankelijkheid. Zo’n honderd mensen kwamen op het evenement af.

Regiodonderdag, 11 september 2003

Arts moet op depressie-cursus

Harlingen/Groningen – Om depressieve patiënten goed te behandelen, moeten huisartsen beter getraind worden. Ook zouden ze ondersteuning moeten krijgen van een verpleegkundige en een psychiater. Dit stelt psychiater T. van Oss in zijn promotieonderzoek. Hij is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Regiodonderdag, 11 september 2003

Provincie strijdt tegen

Leeuwarden - Deskundigen op het gebied van de inrichting van boerenerven gaan de komende weken in opdracht van de provincie op bezoek bij circa 150 Friese boerenbedrijven. Zij gaan ter plekke bekijken hoe de erven er bij liggen. Doel van deze inventarisatie is het behoud (of terugkrijgen) van het historische boerenerf.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 september 2003

Verwant aan de ‘randschap’ gebleven

Drachten - De dichter Willem Barnard staat komend weekend centraal bij een poëzieweekend in het Karmelklooster in Drachten. Barnards boeken, liederen en gedichten zijn bij velen geliefd. Karakteristiek voor Barnard is zijn kritische verhouding tot de moderne tijd. Hij wenst geen gelijke tred te houden met nieuwe ontwikkelingen. Barnard: ,,Ik ben niet links, niet rechts, maar dwars.’’ Voor Barnards persoon en werk geldt de belijdenis: ,,Ik ben aan dit randschap verwant’’.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 september 2003

Verontruste vrijgemaakten bijeen in Zwolle

Leeuwarden – Een groep verontruste leden van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) houdt zaterdag 20 september een ‘landelijke vrijmakingsvergadering’.

Sportdonderdag, 11 september 2003

Klaus Roosenburg (Blauw Wit’34) wil zich nooit vastpinnen aan één systeem

Leeuwarden - Klaus Roosenburg is een flexibele trainer. Hij kent de vele mogelijkheden van spelsystemen. Die kreeg hij tijdens zijn opleiding tot trainer ook voorgespiegeld. Als oud-Cambuur-speler weet hij ook hoe het is om op niveau systemen in de praktijk te brengen.

Sportdonderdag, 11 september 2003

Basketbaltalent Arno Bunnig blijft dromen van de NBA

Kootstertille – Aanleg voor basketbal had hij ongetwijfeld, maar van huis uit was hij nooit de allergrootste, de allersnelste en de allerbalvaardigste. Dus moest hij keihard werken om wat te bereiken, wist hij. En vanwege die instelling is de 18-jarige Arno Bunnig uit Kootstertille uitgegroeid tot misschien wel het grootste basketbaltalent dat Fryslân is huis heeft. ,,Spelen in de Amerikaanse profcompetitie NBA blijft altijd een droom, hoe klein die kans ook is.”

Sportdonderdag, 11 september 2003

Foppe de Haan schenkt prijs aan KNKB

Groningen – Heerenveen-trainer Foppe de Haan heeft de aan de Sport Award verbonden prijs van 2000 euro geschonken aan de KNKB. De kaatsbond zal het bedrag aanwenden voor het opleiden en begeleiden voor jeugdig kaatstalent.

Sportdonderdag, 11 september 2003

Marssum beslist over degradatie

Leeuwarden – In Marssum wordt zondag de laatste vrije formatiewedstrijd van het seizoen verkaatst. In Marssum valt voor minimaal twee parturen het doek inzake degradatie naar de eerste klasse.

Weerdonderdag, 11 september 2003

Regen

Vandaag schijnt af en toe de zon, maar er komen ook buien voor. Morgen hebben we meer bewolking, en regenbuien. Het wordt een graad of 18, bij een matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties