Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 11 augustus 2008.

Cultuurmaandag, 11 augustus 2008

Succesvolle vierde editie Dokk’em Open Air

Menigeen zal de weilanden rondom Raard bestempelen als ‘the middle of nowhere’. En inderdaad, naast af en toe een boerderij is er niet veel te zien en beleven. Een uitstekende plek dus om een muziekfestival te organiseren. En niet zomaar een festival, maar een hardrockfestival dat dit jaar zijn vierde editie beleefde. Dokk’em Open Air heet het, met een verwijzing naar het beruchte Dynamo Open Air festival.

Cultuurmaandag, 11 augustus 2008

Klankverschuivingen en clusters op Hinsz-orgel

De Zweedse organist Hans-Ola Ericsson gaf vrijdagavond een concert op het Hinsz-orgel van de Grote kerk in Harlingen. Dit concert stond in het teken van barokmuziek met daar tegenover twee werken van componisten die zich op een experimentele manier met componeren bezighielden: de Amerikaanse John Cage en de Italiaanse György Ligeti. Componisten die je niet vaak tegenkomt op de progamma’s van orgelconcerten, maar wel twee personen die in het leven van Hans-Ola Ericsson een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij heeft namelijk met beide componisten samengewerkt.

Economiemaandag, 11 augustus 2008

Rabobank ziet huizenprijzen minder snel stijgen

Utrecht - Koopwoningen worden zowel dit jaar als volgend jaar naar verwachting 2,5 procent duurder. Dat staat in het Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Eerder ging de bank uit van een iets scherpere stijging. De stijging van de huizenprijzen komt daarmee voor het eerst sinds 2003 lager te liggen dan het inflatietempo, aldus Rabobank. De belangrijkste oorzaak van de langzamere stijging is de oplopende hypotheekrente, die ertoe leidt dat huizenkopers minder te besteden hebben. Het gros van de huizenbezitters heeft vooralsnog geen last van de stijgende hypotheekrente omdat zij hun rente voor een lange tijd hebben vastgelegd.

Hoofdartikelmaandag, 11 augustus 2008

Rusland, Georgië...

Het zijn afschuwelijke beelden die we te zien krijgen van de oorlog op de Kaukasus. De foto’s van gewonden door bruut militair geweld doen denken aan de beelden van de oorlog in voormalig Joegoslavië. De achtergronden van die oorlog waren de meeste mensen in het Westen vreemd. Het decor van de militaire onlusten in Georgië en in Ossetië is veel herkenbaarder.

Regiomaandag, 11 augustus 2008

Meester en juf door school tot leider opgeleid

Drachten - Basisscholen gaan steeds meer onder hun eigen leerkrachten op zoek naar leidinggevenden. Om een dreigend tekort aan middenmanagers voor te zijn, begint pcbo Smallingerland dit jaar met het opleiden van eigen personeel voor leidinggevende functies. Sinds dit jaar hebben de schoolbesturen de scholingsgelden in eigen beheer gekregen. De openbare scholen in Fryslân werken al drie jaar met een kweekvijver.

Regiomaandag, 11 augustus 2008

Smallingerland zet in op jeugd

Drachten - De gemeente Smallingerland richt een netwerk van vertegenwoordigers uit onderwijs, welzijn, sport, cultuur, zorg en veiligheid op. Hiermee moet het jeugdbeleid in de gemeente professionaliseren en efficiënter worden. Op tal van terreinen wil de gemeente maatregelen treffen om de gemeente leefbaar te houden voor de jeugd.

Regiomaandag, 11 augustus 2008

Liever hier een ‘grind’ maken dan in Eindhoven

WYBE FRAANJE

Regiomaandag, 11 augustus 2008

Genieten van Friese versjes, of eventueel Hollandse

Drachten - In Drachten houdt men graag de herinnering aan Peije Rasp (1879-1941) levend. En terecht: de legendarische Speelman van de Wouden is het waard om voor de vergetelheid te behoeden. Bovendien is niets gezelliger dan een zonovergoten zaterdagmiddag vol trekharmonica- en accordeonmuziek in het centrum, dat op zulke dagen voor de welwillende bezoeker toch best wel sfeervol blijkt te kunnen zijn.

Regiomaandag, 11 augustus 2008

Steeds losser en jonger, maar het doel blijft gelijk

,,Wat moet je nou bij zo’n club voor senioren”, krijgt Frank van Dijk geregeld te horen. Zijn lidmaatschap van de Rotary Dokkum oogst bij bekenden buiten de serviceclub vaak onbegrip. Begrijpelijk, vindt de veertigjarige vormgever. ,,Voor ik uitgenodigd werd om lid te worden had ik precies hetzelfde beeld. Ik dacht: de Rotary, dat is zo’n groep rijke senioren die het geweldig vinden dat ze bij de club zitten en zich een bepaalde positie aanmeten.”

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2008

Pionieren tussen de hoge hijskranen

Den Haag - Steeds vaker duiken termen op als gemeentestichting, emerging churches en fresh expressions. Ze hebben één ding gemeen: het gaat om nieuwe missionaire kerkvormen, met als centrale vraag: hoe kan het door de eeuwen heen overgeleverde christelijke geloof op een prikkelende en relevante manier opnieuw aansluiting vinden bij de omringende cultuur. In een serie een greep uit initiatieven die experimenteren met nieuwe kerkvormen in Nederland. Vandaag: BOEI 90 in Wateringse Veld.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2008

‘Time’: Rick Warren invloedrijkste voorganger VS

New York - Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Rick Warren uitgeroepen tot invloedrijkste kerkleider in de Verenigde Staten. Het opinieblad heeft deze week z’n coververhaal geheel gewijd aan de baptistenvoorganger.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2008

‘Time’: Rick Warren invloedrijkste voorganger VS

New York - Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Rick Warren uitgeroepen tot invloedrijkste kerkleider in de Verenigde Staten. Het opinieblad heeft deze week z’n coververhaal geheel gewijd aan de baptistenvoorganger.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Olympische sporters om weer snel te vergeten

Het olympisch vuur in mij flakkert onbestendig. Ik geef onmiddellijk toe dat ik een gemakzuchtig volger ben van olympische sporters, en dus in feite een lafhartig supporter. Zoals ruim 99 procent van de Nederlandse bevolking, naar ik aanneem. We gaan bij de opening eens kijken wie er eigenlijk allemaal meedoen en wanneer we welke sport opgediend krijgen. Waarbij we de eerste uren van het programma overslaan, want die Chinezen beginnen al om vier of vijf uur in onze ochtend en dat is gekkenwerk voor een normaal mens, zeker in de vakantie als je eindelijk eens kunt uitslapen.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Bart Helmholt wint eindelijk Sulveren Pols

Winsum - Hij won tot nu toe zo’n beetje alles wat er te winnen valt. Maar een Sulveren Pols had fierljepper Bart Helmholt nog niet. Vaak was hij favoriet bij de Friese kampioenschappen, even zo vaak was er iemand beter. Tot zaterdag. Dankzij een winnende afstand van 19.93 meter kan het lege plekje op de schoorsteenmantel in huize-Helmholt eindelijk worden gevuld met het zo gewenste kleinood.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

‘Krak’, zei de polsstok. Maar Helmholt leeft nog

Winsum - De ene Helmholt veroverde zaterdag tijdens het FK fierljeppen in Winsum de Friese titel, maar de andere Helmholt ging eveneens de boeken in. Op minder fraaie wijze, dat wel. Want Thomas Helmholt was de man bij wie zaterdag tijdens een sprong de carbonpolsstok in stukken brak. De Burgumer smakte vervolgens na een val van zo’n acht meter met zijn gezicht in het zand, maar kwam met de schrik vrij. Zoals iedereen in fierljepland. Want het had dramatisch kunnen aflopen. ,,Ik ha mazzel hân, dat besef ik”, zei Helmholt.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Dictus Hoeksma grote surprise op FK fierljeppen

Winsum - Voorafgaand aan de Friese kampioenschappen fierljeppen kon iedere toeschouwer zijn of haar favoriet voor de titel op een totoformulier van de afdeling It Heidenskip invullen. Geen van de deelnemers had de vijftienjarige Dictus Hoeksma getipt als winnaar bij de jongens. De tot dusverre anonieme ljepper uit Ee was zaterdag dé verrassing in Winsum. ,,Dit nimme se my net mear ôf.”

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Piersma gedijt goed aan zijde van Bouma

Dokkum - Het kon zaterdag niet op voor Pier Piersma. Voor de tweede keer in een week tijd kaatste de Leeuwarder achterinse in de hoofdklasse in de prijzen. In de uitnodigingspartij van Dokkum moest Piersma met Jochum Bouma en Tjitte Bonnema genoegen nemen met een tweede prijs. Piersma gedijt goed aan de zijde van de opslager uit Easterlittens, maar moest de winst laten aan het op papier niet misselijke trio van Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Taeke Triemstra.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Limburger Hoeben laat zich in Burdaard zien

Burdaard - Wielrenner Björn Hoeben laat zich in die hoedanigheid niet vaak in Fryslân zien. Maar als de 28-jarige Limburger uit Ell er is, dan laat hij dat merken ook. Zoals zaterdagavond in de Ronde van Burdaard, die met ruim honderd deelnemers bijzonder in trek was. Met zijn Friese (aanstaande) schoonfamilie langs de kant, maakte Hoeben in de kop van Fryslân furore en kwam als sterkste uit de bus van een acht man sterke kopgroep.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Arjen is goud waard op FK

Gorredijk - Bennie van Es uit Leeuwarden heeft zaterdag met de dekhengst Arjen 417 het Fries kampioenschap dressuur gewonnen. In Gorredijk imponeerde de Fries uit dekstation De Friese Wouden in Nijega in de titelstrijd voor de kür op muziek. Indoorkampioen van Fryslân Goffe Nil van der Zijden met Vivace de Jeu werd tweede. Voor Arjen was het in de klasse Z2 de eerste keer dat hij goud pakte.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Flinke drukte ondanks matig bezette koersen

Wolvega - Er stonden zaterdag slechts acht matig bezette koersen op de rol, maar wie op de Drafbaan van Wolvega om zich heen keek zag iets anders. En die kreeg hoogstwaarschijnlijk het donkerbruine vermoeden dat er een topmeeting verreden werd. Het publiek stroomde namelijk massaal toe tijdens de jaarlijkse Open Dag. Ze waren onder meer getuige van de eerste overwinning van de amateurrijder Rico Plug.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Gemoedelijkheid troef in paardenmarathon Kűbaard

Kűbaard - Uitgerekend op het moment dat niemand minder dan IJsbrand Chardon zich meldt bij de laatste hindernis, laat het weer de paardenmarathon in Kűbaard even in de steek. Een grote onvriendelijke wolk laat veel water los en op de kale vlakte lijkt dat dubbel zo hard aan te komen.

Sportmaandag, 11 augustus 2008

Heerenveen wint en verliest niet in België

Genk - Sc Heerenveen heeft gisteren het vierdaagse trainingskamp in België afgesloten met 2-2 gelijkspel tegen RC Genk. Ondanks een groot aantal afwezigen was het een vruchtbare trip voor de ploeg van Trond Sollied, die niet al te grote consequenties aan de oefenstage wilde verbinden. Na het gelijkspel van vrijdagavond tegen Excelsior Moeskroen, hield de Friese ploeg gistermiddag het ambitieuze Genk een week voor de start van de competitie ook op een gelijkspel. ,,Het is jammer dat we in deze fase van de voorbereiding spelers missen, maar dat biedt mij wel de kans om anderen aan het werk te zien. Wat ik gezien heb, is me bevallen”, zei Sollied.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties