Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 11 augustus 2003.

Analysemaandag, 11 augustus 2003

Zelf werk zoeken effectiefst

Zelf actief zoeken biedt de meeste garantie op werk. Want het reďntegratiebeleid kost veel (1,2 miljard euro), maar helpt te weinig mensen aan een baan, luidt de donkere conclusie van het rapport van het SCP, De uitkering van de baan . Het betekent dat het activerende arbeidsmarktbeleid van de overheid drastisch tegen het licht moet worden gehouden op de werking van veel regelingen in de praktijk. Bovendien moeten regelingen voor ouderen stimulerender worden.

Bijschriftmaandag, 11 augustus 2003

Vragen stellen

Ooit las ik van een rabbijn de uitspraak: Wie gelooft heeft geen vragen, wie niet gelooft heeft geen antwoorden. Een intrigerende gedachte. Maar klopt het ook?

Cultuurmaandag, 11 augustus 2003

Zwart jr. zorgt voor verrassingen

Luisteraars naar een orgelconcert van Jaap Zwart jr. (of luisteraars naar een van zijn cd’s) zullen niet zelden voor verrassingen komen te staan. De ene keer is er bijvoorbeeld sprake van een romantische aanpak van een aantal orgelwerken van Bach - iets wat aan het begin van de vorige eeuw niet ongebruikelijk was - en bij een andere gelegenheid wordt een nagenoeg onbekende of al lang vergeten ‘oude meester’ door dit onafhankelijke lid van de kleurrijke Zwart-dynastie afgestoft en daarmee het nodige eerherstel gegund.

Hoofdartikelmaandag, 11 augustus 2003

Bij privatisering…

Alsof ze bang waren dat het volk niet genoeg vertier had deze zomer, vertoonden rijk, gemeenten en energiebedrijven de afgelopen weken een mooi staaltje van elkaar de bal toespelen. Het begon eind juni toen in Den Haag een ontploffing plaatsvond, en het verhevigde zich een maand later, na een explosie in Rotterdam.

Regiomaandag, 11 augustus 2003

Nutsbedrijven blijven hitte de baas

Leeuwarden – Er zijn maandagmorgen geen problemen ontstaan met de stroomvoorziening in het land. Het elektriciteitsverbruik nam in de loop van de morgen wel toe, maar bleef binnen de capaciteit die de stroomproducenten kunnen leveren. Verwachte problemen met de drinkwatervoorziening in Fryslân bleven eveneens uit.

Regiomaandag, 11 augustus 2003

Gezag stadswacht is tanende

Drachten – Het gezag van stadswachten is tanende. Steeds meer burgers weten kennelijk dat de surveillanten van de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS) geen bekeuringen mogen uitdelen. Het gevolg is bijvoorbeeld dat fietsers en bromfietsers voor ogen van de stadswachten ,,met de vinger omhoog’’ door voetgangersgebieden scheuren.

Regiomaandag, 11 augustus 2003

Tjongerschans in conflict over brandveiligheid

Heerenveen - Ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen vindt dat de gemeente Heerenveen doorslaat in de controle en naleving van brandveiligheid van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft onlangs extra brandwachten aangesteld, op last van de gemeente. Het ziekenhuis vindt dat onnodig en is naar de rechter gestapt.

Regiomaandag, 11 augustus 2003

School begonnen, soms met een tropenrooster

Koudum – Na een zomervakantie van zes weken zijn duizenden basisschoolkinderen vandaag weer voor het eerst naar school gegaan. Enkele scholen hebben vanwege de hoge temperaturen een tropenrooster ingevoerd, zoals de christelijke basisscholen in de gemeente Nijefurd.

Regiomaandag, 11 augustus 2003

Groningse leerlingen krijgen elke dag gymles

Leek - Elf basisscholen in de provincie Groningen zullen hun leerlingen vanaf vandaag dagelijks gymlessen voorschotelen. Het gaat om leerlingen in de gemeenten Leek, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Scheemda en Bellingwolde.

Regiomaandag, 11 augustus 2003

‘Kinderen leren niets vanaf de achterbank’

Drachten - Kinderen moeten niet op de achterbank van een auto naar school worden gebracht, daar halen ze geen verkeerslessen uit. Ze moeten te voet of per fiets naar school, dan leren ze met het verkeer om te gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2003

Ruim 150 mensen bij Tsjerke Iepen in Britsum

Leeuwarden - Meer dan 150 mensen hebben zaterdag de hervormde kerk van Britsum bekeken. De kerk was open in het kader van Tsjerke Iepen, een samenwerkingsproject van het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2003

De ‘kerkblijvers’ zijn het meest behoudend

Leeuwarden – Mensen die de kerk verlaten hebben vaak modernere en politiek linksere opvattingen dan mensen die hun lidmaatschap aanhouden. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Een mogelijk gevolg is dat de kerken langzamerhand ‘verrechtsen’.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2003

Weinig middelen, maar een grote inzet

Van 2 tot 23 augustus 2003 zijn Petra de Glee, Gerrie Haven, Gerda Papenborg en Baukje Groenevelt, allen betrokken bij het werk van zending en werelddiaconaat van de Samen-op-Wegkerken in Fryslân, op reis in Brazilië. Zij bezoeken daar projecten die ondersteund worden door Kerkinactie. In verschillende delen doen ze verslag van hun reis. Deel 1.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2003

Onderscheiding voor ds H. Dijkstra uit Sumar

Sumar - Ds H. Dijkstra uit Sumar is zondag na afloop van een kerkdienst in Surhuisterveen onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Geloof & Kerkmaandag, 11 augustus 2003

‘Ik ben bewuster over de dood gaan denken’

Leeuwarden - Sommige predikanten hebben geen ‘gewone’ gemeente, maar werken bijvoorbeeld in een ziekenhuis of op een militaire kazerne. Een serie over ‘herders met een andere kudde’. Vandaag deel 1: verpleeghuispredikante Els Rooseboom.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Pijnlijk record Piet Scherjon

Winsum - Piet Scherjon heeft in Winsum volgens verwachting de Friese titel bij de jongens gewonnen. De Burgumer kwam daarvoor tijdens het FK maar één keer in actie. De eerste sprong leverde hem met 17,55 een Fries record, de titel en een vervelende blessure op. Bij de junioren ging de titel in een spannende strijd naar Thewis Hobma uit Oosthem.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Keiharde aanpak bij wangedrag in amateurvoetbal

Leeuwarden – De KNVB gaat elftallen die zich dit seizoen misdragen, keihard aanpakken. In het Zuid-Hollandse district West II worden teams na twee veroordelingen door de tuchtcommissie zonder pardon uit de competitie genomen. Teams die tweemaal niet komen opdagen voor een wedstrijd, ondergaan hetzelfde lot.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Fierljeptitel na 46 jaar terug in It Heidenskip

Winsum - Voor het eerst in zesenveertig jaar fierljeppen ging de Friese titel bij de senioren naar een ljepper van de afdeling It Heidenskip. Uitgerekend de voorzitter van de club uit het Fries’fierljepdoarp’ Rients van der Wal zorgde dat de Zilveren Pols eindelijk ‘te plak’ kwam. Zijn 18,19 was in de tweede sprong genoeg voor de titel en de verste afstand van de dag.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Pieter van Tuinen zet streep onder carričre

Menaldum – Heel verrassend heeft opslager Pieter van Tuinen (26) afgelopen weekeinde aangekondigd dat hij aan het eind van dit seizoen een punt zet achter z’n kaatscarričre. De inspanningen die hij voor het kaatsen moet leveren wegen volgens Van Tuinen niet meer op tegen het plezier dat hij er van ondervindt. Van Tuinen vindt bovendien dat hij zich nu nadrukkelijker moet richten op een maatschappelijke carričre.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Foppe de Haan en kunstgras in middelpunt

Heerenveen/Leeuwarden - Heerenveen-trainer Foppe de Haan wordt zaterdagmiddag op de open dag ook geconfronteerd met ietwat teleurgestelde fans. Ze verklaren, terwijl ze zijn hand schudden, moeite te hebben met zijn vertrek. Bij Cambuur Leeuwarden plukken op hetzelfde festijn en tijdstip vooral de nodige grijpgrage vingers aan het kunstgrasveld.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

Harkemase Boys uitgeschakeld in Amstel Cuptoernooi

Harkema – Nadat Harkemase Boys vorig seizoen bijna alles won wat er te winnen viel, maakte de ploeg van trainer Sjoerd Jan Eppinga zaterdag al kennis met de keerzijde van de medaille. In de eerste ronde van het Amstel Cuptoernooi nieuwe stijl werd de regerend kampioen van de hoofdklasse C uitgeschakeld door ‘klasgenoot’ WHC. En dus moet Harkemase Boys het dit seizoen doen zonder lucratieve potjes tegen clubs uit het betaald voetbal.

Sportmaandag, 11 augustus 2003

CFK reüniepartij: ‘Stiver, mar deselde streken’

Nes - Jan Visser uit Nes pakt in de namiddag van zaterdag tevreden de perklijnen op. De uitnodigingspartij voor oud-kaatsers van de hoogste klasse van de voormalige Christelijke Friese Kaatsbond (1934-1994) blijkt een succes.

Weermaandag, 11 augustus 2003

Laatste hete dag

Vandaag wordt voorlopig de laatste hete dag met een maxima van 32 graden. Later vandaag is er een kleine kans op een regen- of onweersbui. Vannacht is het zwoel bij 19 graden. Morgen is de ergste hitte weg en wordt het 25 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties