Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 mei 2004.

Cultuurdinsdag, 11 mei 2004

Wat kan een moeder aan?

Misschien kan een kind te groot zijn voor zijn moeder. Men verwacht een baby van een handpalm groot. Een mond die rond een tepel past. Een vel dat zijdezacht is, en een kruintje dat naar hooi geurt. Maar men krijgt iets dat naar ijzer ruikt. Iets dat loodzwaar is, iets met tanden. Geen lichtgevend kind, maar een zwart gat.

Cultuurdinsdag, 11 mei 2004

Fries Film Archief zoekt filmbeelden van Leeuwarden

Leeuwarden - Het Fries Film Archief, onderdeel van het Centrum voor Film in Fryslân, is op zoek naar oude filmbeelden van Leeuwarden. Het archief wil het materiaal gebruiken voor het Noordelijk Film Festival, dat van 10 tot en met 14 november plaatsvindt in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden.

Economiedinsdag, 11 mei 2004

Fruit met de smaak van vroeger

Aldeboarn - De vergrijzing van de bevolking is een van de succesfactoren voor fruitbomenkwekerij De Griene Hân uit Aldeboarn. ,,De smaak van het fruit dat tegenwoordig te koop is, is absoluut niet meer te vergelijken met de smaak van het fruit zoals dat enkele tientallen jaren geleden was. Vooral oudere mensen herinneren zich de smaak uit vroeger tijden en kopen dan ook volop de oude fruitrassen’’, merkt kwekerijeigenaar Auke Kleefstra (39) op.

Economiedinsdag, 11 mei 2004

‘RIVM hanteert oude cijfers bij krimp landbouw’

Paterswolde – ,,Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebruikt oude cijfers in de discussie over de veronderstelde vervuiling door de melkveehouderij.” Dat is de mening van CDA-europarlementariër Albert Jan Maat. ,,Het vorige week gepresenteerde rapport waarbij de huidige veehouderij zou moeten krimpen om aan de Brusselse normen te voldoen is gebaseerd op cijfers van 2000. Die cijfers zijn gedateerd.

Economiedinsdag, 11 mei 2004

Ontslagen bij Philips geen incident

Drachten - Het wegtrekken van goedkope arbeid uit Fryslân zoals dat al enkele jaren aan de gang is, zet ook de komende jaren nog sterk door. Dat was gisteravond de boodschap op de verkiezingsbijeenkomst van het PvdA in Drachten. Er was echter ook positief nieuws. Voor bedrijven en werknemers is er nog toekomst in de vernieuwing van producten en markten en door sterk te werken aan een kenniseconomie.

Economiedinsdag, 11 mei 2004

Wehkamp wil in drie jaar 175 banen kwijt

Zwolle - Postorderbedrijf Wehkamp schrapt binnen drie jaar 175 van de 1300 banen. Dat moet gebeuren door natuurlijk verloop en door vermindering van het aantal uitzendkrachten. Woordvoerster J. Vrolijk van Wehkamp sluit gedwongen ontslagen uit. Wehkamp is in zwaar weer gekomen door tegenvallende verkoopcijfers en door een lage efficiëntie.

Hoofdartikeldinsdag, 11 mei 2004

Leeuwarden, Dales…

Het was gisteren voor Fryslân een belangrijke dag en wel omdat Leeuwarden burgemeester Dales installeerde, die een agenda heeft voor de stad en wijde omstreken, tot over de grenzen van de provincie. De boodschap was duidelijk: Leeuwarden moet als hoofdstad groeien in getal en aanzien om grootstedelijke allures te kunnen krijgen. De Friese gemeenten en de provincie moeten daar aan meewerken.

Regiodinsdag, 11 mei 2004

Alles wat er in Fryslân te vergeven is, moet naar de stad

Leeuwarden – Fryslân moet Leeuwarden meer dan ooit gaan beschouwen als de hoofdstad van de provincie. Het platteland moet ervan worden doordrongen dat als Leeuwarden een sterke centrumfunctie heeft, dat goed is voor de hele provincie. De stad moet voorrang krijgen als het gaat om het ontwikkelen woningen, werkgelegenheid en voorzieningen.

Regiodinsdag, 11 mei 2004

Verpleeghuispatiënt krijgt ‘eigen’ woning

Damwoude – Verpleeghuispatiënten uit Noordoost-Fryslân kunnen in de toekomst voor een groot deel zelfstandig blijven wonen. Woningstichting Patrimonium bouwt in Damwoude appartementen waar het zorgsamenwerkingsverband Noordoost 6 extramurale verpleeghuiszorg zal gaan bieden.

Regiodinsdag, 11 mei 2004

Samenhang zorg ontbreekt

Zwaagwesteinde - De provincie Fryslân moet zorgorganisaties met elkaar in contact brengen om sociale problemen op te lossen. Bovendien zou de provinciale overheid ervoor kunnen zorgen dat succesvolle projecten in een bepaalde regio navolging krijgen in een gemeenten waar dezelfde problemen zijn.

Regiodinsdag, 11 mei 2004

‘Westergozone geen nationaal landschap’

Heerenveen – De Westergozone, het gebied tussen Leeuwarden en Harlingen, mag niet worden aangeduid als Nationaal Landschap. De CDA-fractie in de Tweede Kamer zal tegen dit onderdeel van de Nota Ruimte stemmen.

Regiodinsdag, 11 mei 2004

De Rijpstra Boys zoeken elkaar nog altijd op

Tussen twee iconen van Commissarissen der Koningin, Linthorst Homan en Wiegel, is zijn persoon minder beklijfd in het collectieve geheugen van de Friezen. Mr Hedzer Rijpstra bleef in zijn ambtsperiode van 1970-1982 dan ook bewust meer op de achtergrond, hij was een bestuurder die zich zo min mogelijk in de politiek mengde. Vandaag viert hij zijn 85ste verjaardag, in Delden waar hij met zijn vrouw sinds zijn pensionering nog steeds zelfstandig woont. Rijpstra was meer een burgemeester dan een commissaris, maar blijkt een vooruitziende blik te hebben gehad. ,,Iedereen keek elkaar raar aan toen ik in mijn afscheidsrede het dualisme voor de provincie voorspelde.”

Sportdinsdag, 11 mei 2004

Roelof Luinge: ‘Foppe kon zo nu en dan heel erg lastig zijn’

Leeuwarden – Nu Foppe de Haan als trainer afscheid neemt van het betaalde voetbal, is het tijd om terug te blikken. Het Friesch Dagblad brengt een serie waarin mensen uit verschillende geledingen een boekje open doen over De Haan en hun ervaringen met hem. Deel 3: Scheidsrechter Roelof Luinge.

Sportdinsdag, 11 mei 2004

Met ‘Mannen van Oranje’ op weg naar Portugal

Leeuwarden - Portugal heeft Figo, Frankrijk Zidane, Engeland heeft Owen en Beckham, Italië Del Piero, Tsjechië Nedved en Rosicky, Spanje Raúl: balvirtuozen die een wedstrijd kunnen beslissen. Wie stelt Nederland tegenover hen? Misschien Van der Meyde, Van Bommel, Makaay, desnoods Overmars. Maar voor de brille die nodig is om in een eindtoernooi ver te komen, zijn we vooral aangewezen op Kluivert, Van der Vaart, Sneijder, Van Nistelrooij en Robben. Zij bezitten de gave van de geniale ingeving, van de oogverblindende streling van de bal, van het afmakend vermogen. Pure schoonheid met resultaat.

Sportdinsdag, 11 mei 2004

Dekker pakt zilver op 100 vrij estafette

Madrid - De Nederlandse zwemsters hebben olympisch zelfvertrouwen gekweekt op de openingsdag van de EK langebaan in Madrid. De Heerenveense Inge Dekker zwom maandag samen met Chantal Groot, Annabel Kosten en Marleen Veldhuis naar zilver op de 4x100 vrij. Met een tijd van 3.41,49 moest het Oranje-kwartet alleen Frankrijk (3.40,67) voor zich dulden.

Weerdinsdag, 11 mei 2004

Iets koeler

Vanavond en vannacht hebben we enkele opklaringen, maar later vannacht geleidelijk meer bewolking. Het kwik zakt tot rond 7 graden. Morgen is het wat koeler met 15 graden bij een matige tot (vrij) krachtige wind uit noord tot noordwest.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties