Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 11 april 2011.

Cultuurmaandag, 11 april 2011

Zeshonderd kunstenaars in voorronde ZomerExpo

Oranjewoud - Zo’n zeshonderd kunstenaars hebben afgelopen zaterdag in Museum Belvédère hun werk laten beoordelen door een vakjury. In het museum werd de noordelijke voorronde gehouden van de ZomerExpo 2011 die van 9 juli tot en met 14 augustus wordt gehouden in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Cultuurmaandag, 11 april 2011

Marjon Planting hoogste punten op solistenconcours

Leeuwarden - Marjon Planting uit Drachten heeft zaterdag op ROC Friese Poort in Leeuwarden het hoogste aantal punten behaald tijdens het Solistenconcours voor Blazers en slagwerkers van de Friese muziekbonden. De fluitiste van Crescendo B kreeg 90 punten in de tweede divisie.

Cultuurmaandag, 11 april 2011

Skriuwersboun: uitgave Friese boeken in de knel

Ljouwert - It Skriuwersboun vraagt Provincie Fryslân om meer geld voor Friese literaire uitgaven. Op de ledenvergadering werd zaterdag een motie aangenomen om bij de collegeonderhandelingen het uitgeven van Friese boeken op de agenda te zetten.

Cultuurmaandag, 11 april 2011

FromUs, 3B’s en Jan de Vries naar finale songfestival Liet

Drachten - De eerste drie acts hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van het Friese songfestival Liet. Popkoor FromUs uit Dronryp, de 3B’s met Adri de Boer en de Bildtse zanger Jan de Vries kwamen als winnaars uit de bus van de eerste halve finale in Iduna in Drachten.

Economiemaandag, 11 april 2011

Klanten duurzame banken zijn het meest tevreden

Den Haag - De duurzame banken Triodos Bank en ASN Bank hebben de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 3500 consumenten die is gepubliceerd in de Geldgids. Friesland Bank is op de derde plaats de beste ‘gewone’ bank.

Hoofdartikelmaandag, 11 april 2011

De verbijstering...

Zelfs buitenlandse kranten verbazen zich er over dat in het ‘rustige Nederland’ een bloedige moordpartij in de publieke ruimte heeft plaatsgevonden. Daarmee blijkt Nederland toch niet anders te zijn dan Duitsland, de Verenigde Staten of al die andere landen waar een enkeling dood en verderf zaaide.

Regiomaandag, 11 april 2011

In Fryslân wonen circa dertig ‘Sahars’

Leeuwarden - In Fryslân verblijven tussen de twintig en dertig asielzoekerskinderen die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als het Afghaanse meisje Sahar. Dat zegt Andries Ekhart, portefeuillehouder asielbeleid bij de Vereniging van Friese Gemeenten.

Regiomaandag, 11 april 2011

De reis naar 2018 begint op het Bildt

Sint Jacobiparochie - ,,We hadden het er net over: ‘Fryslan 2018, wat zal dat zijn?’ Ik herinner me wel iets over de Culturele Hoofdstad”, zegt Coby Lont (64) uit Sint Annaparochie. Samen met echtgenoot Albert (66) was ze zaterdag naar Sint Jacobiparochie gekomen om de gerestaureerde Groate Kerk te bekijken. Eigenaar stichting Alde Fryske Tsjerken hield daar open huis en de provincie Fryslân was erbij om tegelijk ook de aftrap te geven voor de campagne

Regiomaandag, 11 april 2011

De jeugd in Oudeschoot heeft niets meer te klagen

Oudeschoot - Het enige grasveld in Oudeschoot is omgetoverd tot een multifunctionele ontmoetingsplek vol spelonderdelen. Het speelveld zorgt voor minder overlast in de buurt nu ook de jeugd een eigen plek heeft. ,,Voor dit er was, was er niks aan hier.”

Regiomaandag, 11 april 2011

De starter stelt zijn eisen bij op zoek naar een huis

Sneek - Doordat starters minder te besteden hebben, is het woningaanbod beperkt. Dat betekent concessies doen. Alexander van der Woord (24) en Tanja Punter (20) uit Sneek wonen nog thuis, maar willen samenwonen. Ze merken dat het lastig is om een huis naar hun smaak te vinden. ,,Je zoekt naar wat je krijgen kunt”, zegt Van der Woord. ,,En als je net wat leuks ziet, heb je weer niet genoeg budget.” Punter: ,,En er zijn ook buurten waar je liever niet wilt wonen.”

Geloof & Kerkmaandag, 11 april 2011

‘Geef hbo-theoloog in PKN het ambt van pastor’

Donderdag ligt er weer een nieuw voorstel ter tafel op de synode van de Protestantse Kerk om helderheid te krijgen over de positie van kerkelijk werkers met een voltooide hbo-opleiding Godsdienst Pastoraal Werk. Gert van Maanen vindt dat dit voorstel onvoldoende zorgvuldig omgaat met deze beroepsgroep. ,,Geef hun het ambt van pastor.”

Geloof & Kerkmaandag, 11 april 2011

Niet het zoveelste model, maar een levenshouding

Amerongen - Zo’n 220 mensen kwamen zaterdag in Amerongen bij elkaar om na te denken over kerk-zijn. De boodschap was helder, én confronterend. ,,Wat Nederland nodig heeft zijn christenen die present zijn in hun buurt. Christenen die hun hart openen en hun huis, en een helpende hand bieden. Zodat mensen Jezus zien.”

Geloof & Kerkmaandag, 11 april 2011

Kerk in Alphen hele week open voor rouwenden

Alphen aan den Rijn - Kerken uit Alphen aan den Rijn bieden de hele week een luisterend oor aan rouwenden, na de schietpartij van zaterdag. Kerkelijk centrum De Bron, dat vastzit aan het winkelcentrum waar het drama zich voordeed, is iedere dag van acht uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds geopend.

Sportmaandag, 11 april 2011

FVC rijdt zichzelf weer in de wielen

Leeuwarden - Het degradatiespook in de hoofdklasse C lijkt van FVC het eerste (Friese) slachtoffer te maken. Hoewel de Leeuwarders gisteren kans op kans wisten af te dwingen tegen RKHVV, grossierden ze evenzeer in het missen daarvan en waren het de Huissense gasten die dankbaar profiteerden: 2-4. Naaste concurrent Sneek Wit Zwart is nog niet helemaal buiten bereik van de groengelen, leert een snelle blik op de ranglijst. Maar het is inmiddels zoeken naar de laatste strohalmpjes geworden.

Sportmaandag, 11 april 2011

Eelke Kruis schittert op eigen koersdag

Wolvega - Je eigen koersdag organiseren en dan zelf de ster van de avond zijn. Het overkwam Eelke Kruis zaterdag op de drafbaan Victoria Park in Wolvega. De man uit Terband, die bekend is als mede-eigenaar en fokker van Action Skoatter, werd onlangs 70 jaar én was precies 50 jaar actief als veehandelaar.

Sportmaandag, 11 april 2011

Eelke Kruis schittert op eigen koersdag

Wolvega - Je eigen koersdag organiseren en dan zelf de ster van de avond zijn. Het overkwam Eelke Kruis zaterdag op de drafbaan Victoria Park in Wolvega. De man uit Terband, die bekend is als mede-eigenaar en fokker van Action Skoatter, werd onlangs 70 jaar én was precies 50 jaar actief als veehandelaar.

Sportmaandag, 11 april 2011

Winnend Aris herstelt zich van zeperd in Leiden

Rotterdam - De Friesland Aris heeft zaterdag geen nieuwe averij opgelopen bij hekkensluiter Rotterdam (64-84). Na de oorwassing tegen Leiden (64-84) van donderdag walsten de Leeuwarder basketballers in de tweede helft over de onthutsend zwakke Rotterdammers heen. Met het oog op de play-offs is Aris’ tegenstander daarin nog altijd allesbehalve zeker. Koploper Groningen, tegen wie Aris zaterdag de laatste wedstrijd van de reguliere competitie afwerkt, wordt in ieder geval niet de eerste opponent.

Sportmaandag, 11 april 2011

Dappere Friezen niet beloond

Twijzelerheide - De 25e Ronde van Twijzelerheide werd zaterdag gedomineerd door drie dappere Friezen, maar het openingscriterium van het Friese hardfietsen was net even te lang voor Niek Hooghiemster, Fokke Postma en Harm de Vries. Hun moed werd niet beloond en de zege was voor Dex Groen uit Tuitjehorn.

Sportmaandag, 11 april 2011

Franeker als podium voor talentvolle Friese judoka’s

Franeker - Zodra eind maart de klok op de zomertijd moet worden gezet, weet menig talentvol judoka hoe laat het is. En als op de eerste dag van april de jaarlijkse grappen en grollen worden uitgehaald, zijn zij al serieus in voorbereiding. Want, zo weet de Friese judowereld, dan is het haast tijd voor de traditionele Friese titelstrijd in Franeker. Het is het podium voor talentvolle judoka’s, die al twee decennia’s lang met honderden tegelijk naar het FK komen om te leren, te genieten en als het even kan om te winnen. In plaats van op de mat, keek het Friesch Dagblad deze keer achter de schermen.

Sportmaandag, 11 april 2011

Heerenveen veerkrachtig in Eindhoven

Eindhoven - Heerenveen heeft zich goed hersteld van de zeperd een week eerder tegen Excelsior (2-3). De geplaagde formatie van Ron Jans hield zich tegen een stroef draaiend PSV aardig staande en sloeg juist toe toen het kopje onder dreigde te gaan. Toch moesten de Friezen genoegen nemen met een punt.

Sportmaandag, 11 april 2011

‘Eerst defensie goed, dan gaan aanvallen’

Eindhoven - Een zeer defensieve houding heeft sc Heerenveen gisteren bijna drie punten opgeleverd. Het was een opvallende verandering in het spel van de ploeg van Ron Jans die normaliter de bal wil hebben. De speelstijl deed terugdenken aan de periode waarin Trond Sollied de scepter zwaaide bij de Friese club. Hij was ermee succesvol, zorgde voor de eerste prijs in de geschiedenis van Heerenveen (beker), terwijl zijn werkwijze ook werd verfoeid door het publiek en de clubleiding.

Sportmaandag, 11 april 2011

‘Almere in Rosso’ in Olympische tijdgeest

De bekerfinale hálen is één, de beker wínnen een tweede. Het eerste lukt de volleybalsters van VC Sneek nog wel, maar daarmee houdt de successtory dan ook op. VC Weert blijkt in de finale in het Topsportcentrum van Almere een paar maatjes te groot voor de formatie van trainer-coach Petra Groenland. En zo wordt het avontuur ‘Almere in Rosso’ gespeeld in de tijdgeest van Pierre de Coubertin.

Sportmaandag, 11 april 2011

‘Eerst zei ik PSV, vorige week FC Twente. Nu toch maar Ajax’

De titelrace in de Eredivisie stevent af op een bloedstollende ontknoping. Nummer drie Ajax won gisteren met 2-0 van FC Groningen, terwijl koploper FC Twente en nummer twee PSV punten lieten liggen tegen respectievelijk Roda JC Kerkrade (1-1) en sc Heerenveen (2-2). Met nog vier wedstrijden te gaan is het verschil miniem. Wie wordt er kampioen dit seizoen? Drie kenners wagen een gok.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties