Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 april 2009.

Cultuurzaterdag, 11 april 2009

Bijzonder Händel-concert met Fries tintje in Grote Kerk

Leeuwarden - Solisten, koor en orkest van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voeren op 25 april in Leeuwarden de muziek uit die Händel schreef ter ere van het huwelijk tussen zijn favoriete leerling Anna van Hannover en de Friese stadhouder Willem IV. Het is voor zover bekend voor het eerst sinds 1734 dat deze muziek in een dergelijke grootschalige, authentieke bezetting ten gehore wordt gebracht. Dat zegt Steven de Winter van NP&N Multiplatformproducties, die het concert organiseert.

Economiezaterdag, 11 april 2009

Inzaaien van areaal voor suikerbieten vordert snel

Bergen op Zoom – De inzaai van het areaal suikerbieten vordert snel. Volgens het onderzoeksinstituut voor de suikerbietenteelt IRS is nu ongeveer de helft van het areaal ingezaaid. Een week terug was nog maar een kwart van de grond ingezaaid waarop het komende groeiseizoen suikerbieten worden geteeld.

Economiezaterdag, 11 april 2009

Hoornloos fokken alternatief voor onthoornen

Wageningen - Hoornloosheid komt van nature voor bij rundvee. Fokken van hoornloze koeien is een mogelijkheid om de ingreep van onthoornen te verminderen. Het fokken van hoornloze koeien is daarmee tegelijk een welzijnsvriendelijk als ook een natuurlijke methode. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw en het Productschap Zuivel. Bij het Holstein-Friesian-ras (HF) is fokken van hoornloze koeien goed mogelijk omdat er nu enkele hoornloze stieren beschikbaar zijn. De kans dat de eigenschap wordt doorgegeven is echter niet groot en de productie-eigenschappen van deze stieren horen niet altijd bij de top. Met een goed fokprogramma kan de achterstand in fokwaarde binnen vier generaties zijn ingelopen.

Hoofdartikelzaterdag, 11 april 2009

Tussen begrafenis...

Toen Jezus op Goede Vrijdag was gestorven, raakte de plaats van de kruisiging leeg. De mensen die getuigen waren geweest van zijn dood, gingen weg. Sommigen waren voor het spektakel gekomen; benieuwd hoe die Jezus die voor zoveel commotie had gezorgd, zou sterven. Lucas voegt er aan toe: ze sloegen zich op de borst. De betekenis daarvan is dat ze ontzet waren; zich scherp bewust waren van hun schuld.

Regiozaterdag, 11 april 2009

Ondernemer rijdt ‘bio’ mits provincie helpt

Leeuwarden - Zeker 68 Friese bedrijven willen hun wagens wel laten rijden op milieuvriendelijke brandstoffen als aardgas, biogas en elektriciteit. Maar dan moet de provincie spijkers met koppen slaan: meer vulpunten, snelle vergunningen en niet van beleid veranderen. Na discussie, zijn de partijen het nu eens.

Regiozaterdag, 11 april 2009

Een (h)erkenning voor de ouders van overleden kind

Leeuwarden - Elk woord, elke komma moest perfect. Tien moeders schreven - zorgvuldig - Verbonden met jou.

Regiozaterdag, 11 april 2009

Watermonsters schuifelen sexy door het Vitens-lab

Leeuwarden - ,,Hoe het vroeger ging, wil je niet weten.” De laboratoriummedewerker van Vitens, type student aan het Van Hall Instituut, kijkt alsof hij het zelf ook niet weet. Vroeger zal er wel een bode geweest zijn, die met een karretje vol reageerbuizen, erlenmeyers, rondbodemkolven en ander glaswerk door het gebouw racete om monsters van hot naar her te brengen.

Regiozaterdag, 11 april 2009

Raadsleden vinden opvolgers in hun kennissenkring

Leeuwarden - ,,Mensen melden zich niet spontaan voor de gemeenteraad. We moeten er altijd zelf achteraan.” Voor Dick Nauta, lid van de lijstcommissie van de partij Werkgroep Het Bildt (WHB), is de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 een kwestie van goed opletten. ,,We proberen een zo breed mogelijke lijst samen te stellen: mensen uit alle dorpen, een goede leeftijdsopbouw, een evenwichtige man-vrouwverhouding, en dat lukt aardig.”

Regiozaterdag, 11 april 2009

Sneek heeft redelijk op zijn straatnamen gepast

Sneek - Aan de hand van zijn vader en grootvader maakte de jonge Karel Gildemacher in de jaren vijftig regelmatige een zondagse wandeling door Sneek. Hij leerde tijdens die wandelingen heel wat straatnamen kennen.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 april 2009

Jeugd zoekt christelijke eenheid zelf wel op

Ureterp/Frieschepalen - Waar het kerken en kerkleiders maar moeizaam lukt om samen aan tafel te zitten kiest een jonge generatie in en rond Ureterp voor een eigen aanpak. Het christelijke evenement Festival316 blijkt een vliegwiel te zijn in interkerkelijke contacten.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 april 2009

Crypto-protestantisme in het Oostenrijk

In meerdere functies is Sjoerd P. Hoekstra in de landbouw werkzaam geweest, onder meer als secretaris van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) in Fryslân en directeur sociaal-economische voorlichting te Wageningen. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Sportzaterdag, 11 april 2009

Cambuur op drempel play-offs

Leeuwarden - Voor een zo goed als uitverkocht stadion, er waren 52 plaatsen onbezet, kon SC Cambuur-Leeuwarden gisteravond voor het eerst sinds 2002 nacompetitievoetbal afdwingen. De Friezen versloegen op eigen veld Helmond Sport, maar de concurrentie werkte niet helemaal mee.

Sportzaterdag, 11 april 2009

Aanhoudingen voor rellen bij Den Bosch - Cambuur

Den Bosch De politie heeft gisteren twee mannen uit Den Bosch (respectievelijk 34 en 21 jaar) en een man uit Nistelrode (23) aangehouden. Zij worden ervan verdacht op vorige week vrijdag tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Cambuur supporters van de tegenstander te hebben bedreigd. De mannen werden herkend op videobeelden. De mannen braken tijdens de wedstrijd de hekken naar het buffervak open en provoceerden van daaruit de supporters uit Leeuwarden. Ze zitten vast voor openlijke geweldpleging. Zij kunnen een stadionverbod van vijf jaar krijgen. Eerder deze week zijn al vier supporters van FC Den Bosch aangehouden, die die straf ook kregen.

Sportzaterdag, 11 april 2009

Tennistalent ging toch liever cacaobalen sjouwen

Leeuwarden – Alex Grendel gold ooit als toptennistalent die het wel eens heel ver zou kunnen schoppen. Zijn clubje De Bontekoe verruilde de Leeuwarder in zijn pubertijd voor een prestigieuze tennisschool in Enschede. ,,Maar met talent alleen red je het niet’’, geeft de Fries aan. Dit seizoen hoopt hij met het vooral dankzij hem pas gepromoveerde ’t Nijlân lijfsbehoud veilig te stellen in de eerste klasse. Het is voor het eerste keer dat een Friese club op dit niveau acteert.

Sportzaterdag, 11 april 2009

Fries tophandbalteam houdt op te bestaan

Leeuwarden - Het Friese tophandbalteam E&W Team/L&S houdt op te bestaan. De combinatieploeg, die bestond uit de beste mannenhandballers van Fryslân bestond nog maar een jaar en was een samenwerking tussen de handbalclubs Cometas (Leeuwarden) en FHC (Stiens), onder de vlag van stichting Leeuwarden Handbalstad (LHS). Die stichting maakte gisteren per mail aan clubs en spelersgroep bekend dat ze de stekker uit het samenwerkingsverband trekt.

Sportzaterdag, 11 april 2009

Dekker verbetert opnieuw haar Nederlands record

Esbjerg - Tijdens de open Deense kampioenschappen heeft zwemster Lia Dekker uit Drachten in de halve finales van de 100 meter schoolslag haar eigen Nederlandse record aangescherpt. Ze deed dat in een tijd van 1.08.54. Haar vorige recordtijd was 1.08.92.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties