Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 februari 2011.

Cultuurvrijdag, 11 februari 2011

Opera Nijetrijne zoekt figuranten ‘Beggar’s Opera’

Nijetrijne - Opera Nijetrijne zoekt figuranten voor de satirische opera The Beggar’s Opera die in augustus wordt opgevoerd. Er zijn vrouwen en mannen nodig die deel willen uitmaken van een dievenbende en een groep prostituees. De figuranten moeten een goed fysiek gestel hebben en feeling hebben met komisch theater, meldt Stichting Intermezzo/Opera Nijetrijne. The Beggar’s Opera is een werk van John Gay over de perikelen rond een bende van professionele bedelaars en criminelen. Het is de elfde komische opera die in Nijetrijne wordt uitgevoerd.

Cultuurvrijdag, 11 februari 2011

Fries Museum krijgt twee ton uit BankGiro Loterij

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden krijgt 200.000 euro van de BankGiro Loterij. Dat bleek gisteren bij het Goed Geld Gala van de Loterij waarbij zestig miljoen euro is verdeeld onder 57 culturele instellingen. Een groot deel van het geld gaat naar musea. Zo krijgt het Noord Brabants Museum in Den Bosch de komende vijf jaar een jaarlijkse bijdrage van 5 ton voor herinrichting. Het Drents Museum ontvangt twee ton en het Groninger Museum drie. De Groninger Burcht Wedde krijgt zes ton voor de restauratie. De BankGiro Loterij bestaat dit jaar vijftig jaar.

Economievrijdag, 11 februari 2011

Omrin verkoopt aandelenpakket in Jager Midwolde

Leeuwarden - Afvalverwerker Omrin heeft zijn pakket aandelen in Jager Midwolde verkocht aan de Dusseldorp Groep. Jager past niet meer in de strategie van Afvalsturing Friesland dat zich volledig op afvalverwerking voor gemeenten richt. Alle 140 werknemers gaan over naar de nieuwe werkgever.

Hoofdartikelvrijdag, 11 februari 2011

Hogere molens...

Een meerderheid van een provinciale Statencommissie heeft ingestemd met beleidscontouren voor windenergie. Dat betekent dat volgende week waarschijnlijk de knoop wordt doorgehakt over waar en hoeveel windmolens er de komende tien jaar bijkomen in Fryslân. Het doel is om in 2020 400 megawatt te produceren; meer dan een verdubbeling van het huidige vermogen.

Regiovrijdag, 11 februari 2011

Fryslân monddood in cultuuroverleg

Leeuwarden - Fryslân praat vandaag niet mee over de rijksbezuinigingen op taal en cultuur. Friese cultuurinstellingen vrezen daardoor straks de boot te missen bij nieuwe subsidierondjes. De PvdA stelt vragen en de FNP vraagt in de Eerste Kamer een interpellatie aan.

Regiovrijdag, 11 februari 2011

Eén VVV voor 15 gemeenten in Fryslân

Leeuwarden - Vijftien gemeenten in Fryslân gaan meedoen in VVV Fryslân. Die krijgt één dienstencentrum en gaat in april los. Als eerste concrete daad plaatst de organisatie dit toeristenseizoen ongeveer vijftig ‘VVV-corners’ bij campings, hotels of andere toeristenbedrijven, met informatie over de voorzieningen in de buurt.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 februari 2011

Friese kerken vrezen een toename van schuldhulp

Leeuwarden - Er zullen de komende tijd fors meer mensen in de problemen komen door financiële zorgen en schulden. Dat denkt Harry van der Snee, consulent Kerk en Samenleving voor de Protestantse Kerk. Hij is op dit moment in Leeuwarden bezig met het opzetten van een Schuldhulpmaatjesproject. Vrijwilligers worden daarbij ‘budgetbuddy’ van iemand die in de schulden zit en lopen met die persoon mee. Leeuwarden doet mee aan een groot landelijk project rond Schuldhulpmaatjes. Morgen is er een themadag over in Veenendaal.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 februari 2011

Simonis gaf misbruikpriester baan

Haarlem - Kardinaal Simonis wist dat een priester die hij een nieuwe aanstelling bezorgde, veroordeeld was voor het seksueel misbruik van jongens. Dat gaf hij gisteren toe. Zijn opvolger, aartsbisschop Eijk, wil nu dat aan de poort bij priesteropleidingen mogelijke pedoseksuelen bij intakegesprekken er al uitgehaald worden.

Sportvrijdag, 11 februari 2011

Hese terug in basis bij Cambuur

Leeuwarden - Cambuur wil zich vanavond revancheren voor de 3-0 nederlaag, die het eerder dit seizoen opliep tegen FC Eindhoven, de huidige nummer vijf uit de eerste divisie. Cambuur-trainer Alfons Arts beschikt over een fitte selectie. De verwachting is dat de van een hamstringblessure herstelde Léon Hese terugkeert in het hart van de defensie in plaats van Robert van Boxel. Bob Schepers, die uit voorzorg de training vroegtijdig verliet begint vanavond zo goed al zeker in de basis. ,,Er zal niet veel veranderen”, zei Arts gisteren. Cambuur heeft gisteren besprekingen gevoerd met Diangi Matusiwa en Alexander Prent, die op proef waren in Leeuwarden. Arts heeft aangegeven de beide spelers graag aan zijn selectie te willen toevoegen. Vermoedelijke opstelling: Meul; Van der Wal, Hese, Luirink en Van der Laan; Beekmans, Van der Heide en Türk; Reza, De Vries en Schepers.

Sportvrijdag, 11 februari 2011

Vrouwen sc Heerenveen weer aan kop

Heerenveen - Het vrouwenteam van sc Heerenveen heeft gisteravond de koppositie in de eredivisie weer overgenomen van FC Twente. De formatie uit Enschede speelde gelijk bij ADO Den Haag, terwijl de ploeg van Rick Mulder op sportpark Skoatterwâld Willem II met 2-1 versloeg. Heerenveen was de betere ploeg, maar slaagde er pas na rust in afstand te nemen. Na de 1-0 van Silvia Smit tekende Shanice van de Sanden een kwartier voor tijd voor de 2-0. Nikki van der Pas scoorde in de 82e minuut nog tegen en passeerde daarmee de pas vijftienjarige doelvrouw Jessica Jurg. Daarmee is de debutante de jongste speelster die ooit uitkwam in de eredivisie voor vrouwen. Ze moest in actie komen, omdat de eerste twee keepsters Roxanne van der Berg (knieblessure) en Maxine Welten (hersenschudding) niet inzetbaar waren. Jurg speelt voor satellietclub Oranje Nassau, nadat ze vorig seizoen uitkwam voor Cambuur.

Sportvrijdag, 11 februari 2011

‘Reza’ heeft er alles voor over om te kunnen scoren

Hij is ‘goed bezig’, zo heet het in de volksmond. En dat vindt de speler in kwestie, Reza Ghoochannejhad, zelf ook wel. Dat resulteerde tijdens de gewonnen uitwedstrijd van Cambuur tegen Sparta Rotterdam, pas de tweede zege dit seizoen op vreemde bodem, in twee doelpunten van zijn voet. Dat kunststukje hoopt hij vanavond voor eigen publiek in de wedstrijd tegen Eindhoven te herhalen.

Sportvrijdag, 11 februari 2011

Aris niet verder met coach Miller

Leeuwarden - De Friesland Aris en Pete Miller zullen na dit seizoen uit elkaar gaan. De Amerikaanse coach krijgt na drie seizoenen geen nieuw contract aangeboden. Het bestuur heeft daarmee in een vroegtijdig stadium duidelijkheid verschaft. Gert Schurer: ,,Het seizoen zit op driekwart en de belangrijkste fase van het seizoen komt er nu aan. Helderheid naar en voor iedereen leek ons nu het beste. We kiezen voor een frisse wind. Pete heeft ons de afgelopen drie jaar goed geholpen om een stabiele eredivisieclub te worden.” Miller loodste Aris vorig seizoen naar de halve finale van play-offs om de landstitel. De club zal zich nu in alle rust gaan oriënteren op een vervanger.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties