Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 11 januari 2010.

Cultuurmaandag, 11 januari 2010

Reconstructie Bach-passie in Harlingen en Leeuwarden

Leeuwarden - Het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia uit Leeuwarden voert dit voorjaar de Markus-passie van Johann Sebastian Bach uit, in een bewerking van musicus Ton Koopman. Concordia is naar eigen zeggen het eerste amateurkoor in Nederland dat dit werk uitvoert. Koopman componeerde in de geest van Bach, aanvullingen voor het verloren gegane gedeelte van het oorspronkelijke werk.

Cultuurmaandag, 11 januari 2010

Om raak sjonge en spylje rûnom in beam

Yn it djipste geheim wurdt der altyd wurke oan de nijjiersrevu fan De Jouwer. De earste tariedings begjinne yn maart. Yn septimber wurdt der al oefene, yn desimber komme de puntsjes op de i en yn it nije jier kin elkenien dan sjen wat it wurdt. Foar de 24e edysje wie it oars. Ein desimber waard der al in tipke fan ’e sluier optild by de Boxing Day yn ’e Midstrjitte fan De Jouwer. De ploech fan ’e Fryske Krite liet dêr al fêst in foarpriuwke sjen. It soe gean oer de beam.

Hoofdartikelmaandag, 11 januari 2010

Het falende beleid, zout...

Het is merkwaardig: Rijkswaterstaat heeft niet gerekend op een winterse winter en voert geen goed beleid ten aanzien van strooizout. Om publieke verontwaardiging en massale media-aandacht te voorkomen, wordt extra zout gewonnen uit de Friese bodem. Dat die bodem daardoor nog meer daalt dan al het geval is, deert de minister van Economische Zaken niet. Zij kan politieke schade voorkomen door gebruik te maken van het Friese zout en daar gaat het om. Natuurlijk zegt de minister dat de ‘nationale verkeersveiligheid’ op de eerste plaats komt: die geeft haar het recht de Friese bodem extra te laten dalen.

Regiomaandag, 11 januari 2010

Scheppen en vegen tegen de klippen op

Leeuwarden - Tegen sneeuwjacht valt niet te ruimen, ondervond menige Fries het afgelopen weekeinde. Sneeuwduinen hervormden zich steeds weer, wat op de wegen tot overlast en ongelukken leidde. Vandaag werd het openbare leven zonder veel problemen weer opgepakt.

Regiomaandag, 11 januari 2010

‘Ik sta voor het eerst op een bevroren zee!’

Pieterburen - Snijdende oostenwind, stuifsneeuw en een gevoelstemperatuur van min vijftien. Van de 150 deelnemers die zich opgaven, haakte een derde af bij het horen van de weersvoorspellingen. De mensen die wel kwamen, liepen zaterdagochtend voor het eerst in dertien jaar mee met een unieke winterwadlooptocht. Verslaggever Merlijn Torensma was een van hen.

Regiomaandag, 11 januari 2010

Jousters scoren met fluitketelcurling

Joure - Fluitketelcurling. Het klinkt als een kroeggrap; en dat bleek het ook te zijn. Maar wel één die in Joure volledig werd doorgedacht en uitgevoerd. Daardoor waren afgelopen zaterdag maar liefst veertien teams op het ijs van de vijver op de Groenhof te vinden, voor de Open Jouster Kampioenschappen fluitketelcurling. Met als inzet de Jouster Fluitketel.

Regiomaandag, 11 januari 2010

Uldrik 457 wint hengstenkeuring

Leeuwarden - De jeugd zegevierde op de hengstenkeuring van het Friesch Paarden-Stamboek in het WTC Expo in Leeuwarden. Het kampioenschap ging zaterdagmiddag naar de driejarige topatleet Uldrik 457 van de familie Constant uit Kwadijk.

Geloof & Kerkmaandag, 11 januari 2010

Onderscheiding voor Franeker parochianen

Franeker - Tijdens de zondagviering in de Sint Francisicusparochie in Franeker zijn gisteren twee parochianen geëerd met een hoge diocesane (bisschoppelijke) onderscheiding.

Geloof & Kerkmaandag, 11 januari 2010

Gespreksboekje voor scheidingsprogramma EO

Leeuwarden - De Evangelische Alliantie heeft een handreiking uitgegeven rond het nieuwe EO-programma Uit Elkaar. Het programma, waarvan vorige week de eerste uitzending te zien was, laat de impact zien van een gebroken huwelijk. In de vier uitzendingen wordt ook duidelijk dat er ook binnen kerken heel wat huwelijken stranden. De EO hoopt dat het de kijkers bepaalt bij het belang van een goede voorbereiding op het huwelijk en het investeren in je relatie.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Jeen van den Berg: hoe bestiet it dat ik ek noch wûn haw

Kaatser Douwe Groenendijk zegt dat voor het winnen van de PC alle lichten die dag op groen moeten staan. Voor het winnen van een bijzondere wedstrijd als de Elfstedentocht geldt ook dat alles mee moet zitten. Hoewel, Henk Angenent, winnaar van de laatste Tocht der Tochten zegt dat je geluk afdwingt en dat je heus niet in een scheur rijdt als je in vorm bent. Als je wint, ben je de beste. Punt.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Slag om de Potmarge; De Oldehove vs. Huizum

Geen wapengekletter, maar in de hoofden van de dammers wordt de strijd op zijn felst gestreden. De slag om de Potmarge, de strijd tussen Huizum en De Oldehove werd zaterdag weer eens uitgevochten. En die strijd zal er als het aan beide clubs ligt nog wel even blijven. Door Johan Vellinga.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Bezeten zijn van je werk

Wat mij betreft is Sven goed bezig. Ik begreep dat het haast een ongeschreven wet is dat de Europees kampioen ook minimaal één gouden medaille wint op de Olympische Spelen, dus het moet wel heel gek lopen als die niet vast binnen is. Mag ook wel, want Sven traint zich uit de naad en is nu al vier keer op rij Europees de beste allrounder. Als dan íemand recht heeft op een Olympische beloning, is hij het wel.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Het NK van Sietse Heslinga: niets verwacht, veel bereikt

Groningen - De beste Friese sprinter in het eindklassement, een medaille op een van de afstanden, en nog mooier: als reserve mee naar het WK sprint in Japan. Drie prestaties die Sietse Heslinga in zijn stoutste dromen niet had verwacht. Maar de sprinter uit de gewestelijke Friese ploeg bokste het wel allemaal voor elkaar. ,,En dat terwijl ik juist niet veel van het NK sprint verwachtte, omdat ik niet helemaal fit was. Misschien moet ik maar vaker wat meer ontspannen naar dit soort wedstrijden toeleven”, glimlachte de Fries, die in de eindstand zesde werd in Groningen.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Schoonheidsspecialiste vindt uitdaging in boksen

Berlikum - Op Saida Fattah zijn geen stereotiepen van toepassing. De twintigjarige Friezin volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste aan ROC Friese Poort in Leeuwarden. Een doetje, dus? Niet bepaald, want niets anders dan boksen beheerst de rest van haar dagelijkse leven. Op het eerste boksgala in Berlikum deelde ze gisteren een paar rake klappen uit. ,,Het is ook voor mijn studie een mooie uitdaging om de blauwe plekken te camoufleren.”

Sportmaandag, 11 januari 2010

Aris vecht wel, maar is in Leiden te zwak

Leeuwarden - De Friesland Aris wacht nog steeds op haar eerste overwinning in het nieuwe kalenderjaar. Na het debacle bij hekkensluiter Rotterdam van donderdag, moesten de Leeuwarder basketballers zaterdag ook hun meerdere erkennen in en tegen Leiden. Coach Pete Miller zag dat het in Zuid-Holland vechten was tegen de spreekwoordelijke bierkaai.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Orca weer gouddelver bij gehalveerd FK zwemmen

Burgum - Het is inmiddels een vertrouwd beeld bij de Friese zwemkampioenschappen: Orca dat de lakens uitdeelt. Na een dag Friese winterkampioenschappen nam de Leeuwarder club negentien gouden medailles mee naar huis. Het Drachtster DZPC bleef nog redelijk in het spoor met twaalf keer goud. Verrassend was de derde plek voor De Granaet (zes keer goud) uit Dokkum, daar waar die plek normaal gesproken altijd voor Heerenveen (HZPC) is. Die moest het met een zege minder doen.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Heerenveen verliest ook tweede oefenduel in Belek

Belek - Ook de tweede oefenwedstrijd van sc Heerenveen tijdens het achtdaagse trainingsstage in het Turkse Belek ging gistermiddag verloren. Tegen Gaziantepspor, de nummer elf van de Turkse competitie, leed de formatie van trainer Jan de Jonge een onnodige nederlaag. Heerenveen was weliswaar de betere ploeg, maar miste koelbloedigheid voor het vijandelijke doel en verzuimde het overwicht in doelpunten uit te drukken.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Friesland is een klasse apart op Midwintercup

Franeker - Het zaalvoetbalteam van Friesland heeft zaterdag, net als een jaar eerder, beslag gelegde op de Midwintercup. In de 23e editie waren de specialisten van de Leeuwarder zondagclub in sporthal De Trije een klasse apart en gingen in een deelnemersveld van 102 teams met succes op herhaling.

Sportmaandag, 11 januari 2010

Dubbele zege dames Be Quick D. bij laatste Midwintercup

Franeker - De dames van Be Quick Dokkum behaalden zaterdag in sporthal De Trije een dubbele zege bij de Midwintercup. De Dokkumer club, een van de toonaangevende op het gebied van vrouwenvoetbal in Fryslân, maakte bij de 23e editie de dienst uit. In de unieke finale stonden het veld- en zaalteam van Be Quick D. tegenover elkaar, waarbij uiteindelijk het door Tjamme Valk gecoachte veldteam aan het langste eind trok.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties