Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 oktober 2005.

Achtergrondmaandag, 10 oktober 2005

Bert de Vries: slordig en achterhaald

De economische koers van het CDA is gebaseerd op doemscenario’s. Er is een overdreven angst voor de vergrijzing. Minima worden onterecht gekort en politiek beladen onderwerpen als de hypotheekrente blijven onterecht onbesproken. Dat vinden critici binnen de partij. Oud-minister en oud-CDA-voorzitter Bert de Vries zette de kritiek op een rij in zijn boek Overmoed en Onbehagen. Er volgde een stroom van reacties, die nog steeds aanhoudt. Het Friesch Dagblad vroeg vier christendenkers te reageren op het boek. Gisteren opende René Paas (CNV) deze serie. Vandaag de reactie van Gerrit de Jong, lid van de Algemene Rekenkamer. Ook oud-minister van Sociale Zaken Wil Albeda en prof. dr. Eelke de Jong (Radboud Universiteit Nijmegen) reageren op Bert de Vries.

Achtergrondmaandag, 10 oktober 2005

Bang gemaakt voor niets?

De economische koers van het CDA is gebaseerd op doemscenario’s. Er is een overdreven angst voor de vergrijzing. Minima worden onterecht gekort en politiek beladen onderwerpen als de hypotheekrente blijven onterecht onbesproken. Dat vinden critici binnen de partij. Oud-minister en oud-CDA-voorzitter Bert de Vries zette de kritiek op een rij in zijn boek Overmoed en Onbehagen. Er volgde een stroom van reacties, die nog steeds aanhoudt. Het Friesch Dagblad vroeg vier christendenkers te reageren op het boek. Afgelopen donderdag opende René Paas (CNV) deze serie. Vrijdag reageerde Gerrit de Jong, lid van de Algemene Rekenkamer. Vandaag de beurt aan prof. dr. Eelke de Jong (Radboud Universiteit Nijmegen).

Dossiermaandag, 10 oktober 2005

Verzorgd en dominant


Economiemaandag, 10 oktober 2005

IndoorKarting in Berlikum failliet

Leeuwarden – IndoorKarting in Berlikum is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Het faillissement is het gevolg van de ondergang van Watersportcentrum Kerkdriel in Dreumel (Gelderland).

Economiemaandag, 10 oktober 2005

Wapen van Grouw failliet verklaard

Leeuwarden/Grou – De eigenaar van het Wapen van Grouw is door de rechtbank van Leeuwarden failliet verklaard. Met het faillissement verliezen zes mensen hun baan. In het hoogseizoen stonden er bij het bedrijf elf mensen op de loonlijst.

Economiemaandag, 10 oktober 2005

Koeien van vijf boeren blijven buiten grazen

Kootstertille – Vijf melkveehouders uit de gemeente Achtkarspelen ondertekenen volgende week een convenant waarin ze zich verplichten hun koeien buiten te laten grazen. De veehouders ontvangen daarvoor een vergoeding van enkele ondernemers uit de Randstad.

Economiemaandag, 10 oktober 2005

Twee directeuren Avebe weggestuurd

Veendam - De Raad van Commissarissen van Avebe heeft twee van de drie leden van de Raad van bestuur naar huis gestuurd. Dat heeft het zetmeelconcern vandaag bevestigd. De Raad nam de stap nadat de Ondernemingskamer vrijdag het reorganisatieplan afkeurde. Halverwege vorige week eindigde de staking bij het bedrijf over diezelfde reorganisatie. De naar huis gestuurde bestuurders zijn de hoogste baas, bestuursvoorzitter P. Krijne en financieel topman A. Beijers. Het derde bestuurslid, O. Koo, ontspringt de dans. Operationeel directeur Koo is juist de drijvende kracht achter het reorganisatieplan binnen Avebe geweest. Deze reorganisatie was de inzet van het conflict met vakbond FNV, die uitmondde in een staking van ruim twee weken. Alle fabrieken van Avebe kwamen stil te liggen.

Hoofdartikelmaandag, 10 oktober 2005

Het liberale ideaal…

De overheid moet bijzonder onderwijs op religieuze grondslag niet meer financieren, staat in een vorige week gepresenteerd VVD-rapport. Alleen ‘godsdienstneutraal’ bijzonder onderwijs kan blijven rekenen op staatssteun. Het rapport is gemaakt door de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. Een van de kerngedachten is, dat Nederland een strikt liberaal-neutrale staat moet worden en het past natuurlijk niet bij een dergelijke staat dat die bijzonder onderwijs op religieuze grondslag subsidieert. Een volledig neutrale staat, naar Frans voorbeeld, zal veel problemen oplossen waarmee de samenleving worstelt, zoals het integratieprobleem en ongelijkheden als de (juridische) bevoordeling van sommige religieuze instellingen.

Regiomaandag, 10 oktober 2005

Koeien van vijf boeren blijven buiten grazen

Kootstertille – Vijf melkveehouders uit de gemeente Achtkarspelen ondertekenen volgende week een convenant waarin ze zich verplichten hun koeien buiten te laten grazen. De veehouders ontvangen daarvoor een vergoeding van enkele ondernemers uit de Randstad.

Regiomaandag, 10 oktober 2005

CDA tegen nieuw plan Fries Museum

Leeuwarden – De CDA-statenfractie is tegen de nieuwste plannen van Gedeputeerde Staten met het Fries Museum. Gedeputeerde Mulder (PvdA) stelde twee weken geleden voor om het museum te verhuizen naar nieuwbouw op het Zaailand, en de oude gebouwen aan de Turfmarkt te gaan gebruiken als ‘publiek depot’. Het CDA vindt dat de plannen van Mulder nog steeds niet getuigen van ,,een goede visie voor het Fries Museum’’.

Regiomaandag, 10 oktober 2005

Nu of nooit voor open Polderhoofdkanaal

Nij Beets – De gemeenten Opsterland en Smallingerland moeten uiterlijk volgende maand bepalen of ze het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop opnieuw bevaarbaar willen maken, anders wordt het project te duur. Dat schrijft het college van B en W van Opsterland. Als niet dit jaar nog tot herstel van het 4,4 kilometer lange kanaal wordt besloten, vervallen namelijk de subsidies van de provincie Fryslân en het SNN: die zouden tweederde van de 8,7 miljoen euro voor hun rekening nemen.

Regiomaandag, 10 oktober 2005

Taptoe dankzij WMC van wereldklasse

Leeuwarden - Een taptoe enkele maanden na afloop van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade belooft al gauw een muziekspektakel van wereldklasse. De bijna vijfduizend toeschouwers van de Taptoe Leeuwarden kwamen afgelopen zaterdagavond niet bedrogen uit. De oud-deelnemers aan het WMC zetten stuk voor stuk een uitgebalanceerde show neer. Het publiek klapte zich het vel van de handen. En terecht.

Regiomaandag, 10 oktober 2005

Zie je ook eens een politieagent in het echt

Leek – Paarden die zonder een kik te geven door brandende hoepels lopen en honden die een arm pas loslaten als de begeleider ‘los’ brult. De ruim 25.000 bezoekers van de landelijke politiedag in Leek zijn vooral onder de indruk van de demonstraties met politiepaarden en politiehonden.

Geloof & Kerkmaandag, 10 oktober 2005

Zonde en ziekte

Wat is dat nu? Ik dacht juist dat Jezus niets moest hebben van die gedachte, dat ziekte een direct gevolg is van een bepaalde zonde.

Geloof & Kerkmaandag, 10 oktober 2005

Kracht van gebed als wapen

Zwolle – Zesduizend mensen vierden zaterdag in Zwolle het jubileum van Stichting Open Doors. Centraal stond hoe bidden een ongekende uitwerking heeft en de dankbaarheid voor alles wat is bereikt door Gods trouw in een halve eeuw.

Sportmaandag, 10 oktober 2005

Vlieland biedt surfers alles, behalve wind

Vlieland - In de finale van de strijd om de nationale titel Formula-windsurfen bood Vlieland de 23 deelnemers alles behalve voldoende wind.

Sportmaandag, 10 oktober 2005

Zonderland turnt beste puntentotaal ooit en is zeker van WK

Heerenveen – Bij de kwalificatiewedstrijd voor het WK turnengebeurde zondag in Heerenveen datgene wat menigeen verwachtte: net als Jeffrey Wammes verzekerde bij de mannen ook de Lemster Epke Zonderland zich van deelname aan de titelstrijd, volgende maand in Melbourne.

Sportmaandag, 10 oktober 2005

Aris slaat geen gek figuur

Groningen – De nederlaag van Woon!Aris zaterdagavond bij MPC Capitals was verwacht, dat het verlies beperkt bleef meegenomen. De Leeuwarders basketballers vertrokken met opgeheven hoofd uit Groningen. Na een desastreus verlopen voorbereiding begint Tom Simpson van zijn vreemdelingenlegioen langzaam een team te kneden.

Weermaandag, 10 oktober 2005

Deze ochtend komt er eerst op veel plaatsen mist voor, maar dat zal in de loop van de ochtend verdwijnen en plaats maken voor een dag met flinke zonnige perioden. Gisteren was het eerst bewolkt, met lokaal in de ochtend ook wat regen. Maar in de middag kwamen er enkele opklaringen vanuit het noordwesten. In het midden en oosten van het land bleef het echter bewolkt en viel er tot laat in de middag nog wat regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties