Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 juli 2006.

Dossiermaandag, 10 juli 2006

De applauswissel van de meester


Hoofdartikelmaandag, 10 juli 2006

Sport op televisie...

Het zal ’s avonds wel weer wat drukker worden in de straten: het wereldkampioenschap voetbal is voorbij. De afloop: Italië wereldkampioen, was zoals meestal in de sport, onvoorspelbaar. Velen in en buiten Frankrijk hadden gehoopt dat de ploeg van Zinedine Zidane, de scheidende Franse topper, zou winnen. In en buiten Frankrijk is Zidane een idool. De 34-jarige voetballer heeft zijn afscheidsfeestje verstoord door een harde kopstoot naar een Italiaanse speler. Ogenschijnlijk zonder reden. De scheidsrechter oordeelde terecht met een rode kaart. En zo moest Zidane letterlijk het veld ruimen. Frankrijk speelde verder met tien mensen en moest het afleggen tijdens het penalty-schieten: één bal raakte de lat in plaats van de binnenkant van het net. Zo verliet Frankrijk tamelijk oneervol het veld en konden de Italianen hun feest vieren.

Regiomaandag, 10 juli 2006

Nog weinig boetes voor ‘havenjeugd’

Leeuwarden - Jongeren die in Fryslân van bruggen springen en zo de pleziervaart lastigvallen, hebben nog maar weinig boetes ontvangen. Wie van een brug springt of zich vastklampt aan een boot, kan sinds 1 juni rekenen op een boete van 75 euro. Maar totnogtoe zijn die maar mondjesmaat uitgedeeld.

Regiomaandag, 10 juli 2006

Miljoenenstrop waterschap

Leeuwarden - Het ophogen van de kaden en oevers kost Wetterskip Fryslân tientallen miljoenen euro’s meer dan is begroot. Op veel plaatsen in het landelijk gebied zijn de oevers en kaden veel te laag, zo is gebleken uit onderzoek. Eerder was het waterschap ervan uitgegaan dat duizend kilometer kade moest worden verhoogd. Dat is nu zestienhonderd kilometer.

Regiomaandag, 10 juli 2006

Precies pakes boerderij, maar dan anders

Boornzwaag - ,,Dat de pleats plat moast, dat wie foar ús de ferrassing net. Dat hy sa prachtich wer opboud is, dát hienen wy noait ferwachte.” Trots zit Gonneke Zandstra op een vertrouwde plaats; de keuken van boerderij Sângaast in Boornzwaag. Het is de plaats waar zij en haar man Dirk - die al even trots aan de andere kant van de tafel zit - decennialang de scepter zwaaiden over hun gezin en een boerderij met honderd koeien. Toch is niet alles hetzelfde als toen.

Sportmaandag, 10 juli 2006

De Beer is helemaal los op drafbaan Wolvega

Wolvega - De korte loopbaan van Ronald de Beer is er een van uitersten. Drie jaar geleden werd hij kampioen bij de leerlingpikeurs. Daarna werkte hij ruim een jaar voor een op de Duitse koersen gerichte stal, een periode waarin vrijwel iedereen in Nederland hem vergat. En dit jaar is de twintigjarige Jouster ineens weer volop in beeld. Als tweede rijder bij de stal van Jeroen Engwerda wint hij de ene koers na de andere. Zaterdagavond was het in Wolvega zelfs driemaal raak.

Sportmaandag, 10 juli 2006

‘Ûs Age’ scoort voor Friese ’wereldelftal’

Koudum - SC Heerenveen heeft zaterdag in Koudum de eerste trainingsweek van het nieuwe seizoen afgesloten met het eerste oefenpotje van de voorbereiding tegen een selectie van Gaasterlân-Sleat. Daarin scoorde de formatie van trainer Gertjan Verbeek veertien keer en dat is wel eens minder geweest in het verleden. Opvallend was dat de nieuwelingen er lustig op los scoorden in een selectie die met de komst van de Braziliaan Afonso Alves en de Canadees Rob Friend een nog mondialer karakter heeft gekregen.

Sportmaandag, 10 juli 2006

Springtime mag in ‘achtertuin’ vrijuit gaan

Burgum - Alleen omdat het concours hippique van Burgum in de ‘achtertuin’ is van de eigenaar van de zevenjarige ruin Springtime, die Nathalie van der Mei uit Makkinga opleidt in de klasse ZZ, mag het paard heel even voluit gaan. Het levert Van der Mei voor de vierde keer de Grote Prijs van Bergum op. Voor haar is het de bevestiging dat Springtime stilaan klaar is voor het grotere werk.

Sportmaandag, 10 juli 2006

Helmholt en Scherjon heersen op thuisschans

Burgum – De fierljeparena van Burgum was er al op zaterdag 27 mei klaar voor: de eerste fierljepwedstrijd van het seizoen. Toen echter werd het spektakel afgelast wegens dreiging van slechte weersomstandigheden. Zaterdag mochten de ljeppers alsnog in actie komen in Burgum. En zoals wel vaker, heerstten de thuisljeppers. Bart Helmholt was oppermachtig bij de senioren en Hannes Scherjon verbeterde bij de junioren het schansenrecord. Hun achttien-meternoteringen brachten de teller op 24, tegen 35 over het hele vorige seizoen.

Sportmaandag, 10 juli 2006

De ‘fierljep-romanticus’ in Henk Schievink buigt

Burgum – De schlemiel? Dat gaat wat ver. Maar Henk Schievink is tot nu toe allerminst het goudhaantje van dit fierljepseizoen. Zo ben je Fries recordhouder en topper met de polsstok van aluminium, en zo is daar carbon en ben je je record kwijt, degradeer je naar de tweede klas én ben je een roepende in de woestijn wat betreft het materiaal. Het kan verkeren. Over Henk Schievink die de fierljepsport (te) graag romantiseert, en hoe je in luttele weken van recordhouder tot polshouder verwordt.

Sportmaandag, 10 juli 2006

Steigenga leidt club naar nationale titel

Dalen - Germ van der Burg (Folsgare) en Sierd Steigenga uit Exmorra wonnen met De Volharding uit Utrecht de nationale titel voor wielerclubs. In de vier disciplines (individuele tijdrit, omloop, ploegentijdrit en klassieker) die afgelopen weekeinde in Dalen werden verreden, was de ploeg van Van der Burg en Steigenga de beste, zij het op het nippertje.

Sportmaandag, 10 juli 2006

Zittema bezig aan zijn beste seizoen ooit

Bolsward - Het is weinig kaatsers gegeven om twee keer in één weekeinde te winnen. De 35-jarige Kor Zittema deed het in zijn allerlaatste seizoen al tweemaal. Zaterdag en gisteren kreeg de Beetgumer in Bolsward de krans omgehangen. Hij was er zelf een beetje beduust van. ,,Dit binne moaie wykeinen.’’

Sportmaandag, 10 juli 2006

Berkepas stopt met kaatsen als het straks niet beter gaat

Bolsward - Het was zijn weekeinde niet, álweer niet. Klaas Berkepas zegt wel het juiste gevoel te hebben, maar als het erom gaat, tja, dan gaat het toch mis. Geluk dwing je af, zeggen ze. De 34-jarige opslager uit Hoornsterzwaag doet dat op dit moment niet. ,,Ja, der baalst flink fan. En as ik it seizoen eindigje mei in pear punten hoecht it foar mei net mear.’’

Sportmaandag, 10 juli 2006

Winsum op kaart na zege in bondspartij bij schoolmeisjes

Sint Nicolaasga - Het schoolmeisjespartuur van Winsum heeft zaterdag in Sint Nicolaasga geschiedenis geschreven door voor het eerst in de clubhistorie de bondswedstrijd op hun naam te schrijven. In de 23ste editie van het NK in deze categorie ging de titel naar de afdeling van Winsum, dat dus meer in huis heeft dan alleen het Fries kampioenschap fierljeppen. Aan de hand van de grote smaakmaker Margriet Bakker steeg het partuur met Lise Schotanus en Jitske Roest letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte.

Weermaandag, 10 juli 2006

Zomerweek

Vandaag zijn er zonnige perioden, al komt er ook bewolking voor. Het wordt 24 graden en de west tot zuidwestenwind is matig, bij zee soms vrij krachtig. Morgen krijgen we enkele buien, soms met onweer en wordt het 22 graden. Daarna volgt een snel herstel van het


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties