Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 juni 2016.

Cultuurvrijdag, 10 juni 2016

Naoorlogse wandkunst gaat in rap tempo verloren

Leeuwarden - De collectie monumentale wandkunst uit de periode van de wederopbouw in Fryslân dreigt in rap tempo verloren te gaan. Dat concludeert erfgoedhistoricus Erik Betten op basis van onderzoek dat hij deed naar dit cultuurhistorische erfgoed. Hij dook in de archieven om de wandkunst die in Fryslân werd gemaakt tussen 1945 en 1975 te inventariseren. Van de 402 muurschilderingen, glas-in-loodramen, wandplastieken en andere kunstwerken die hij aantrof, bleek bijna 40 procent (158 kunstwerken) met zekerheid vernietigd of verdwenen.

Hoofdartikelvrijdag, 10 juni 2016

Opmaat voor een nieuwe sociale kwestie

De Amerikaanse verkiezingen verbazen Europeanen in hoge mate. De manier waarop zelfs partijgenoten strijden voor het kandidaatschap als president is voor Europese ogen onbegrijpelijk. Dat geldt in sterkere mate voor de strijd tussen de Democraten en de Republikeinen. Alle denkbare middelen worden ingezet. De gezaghebbende Amerikaanse filosoof Michael Sandel maakt zich grote zorgen over de effecten van de manier waarop in zijn land de verkiezingsstrijd wordt gevoerd. Een van zijn zorgen is de uitwerking van de verkiezingsstrijd als een strijd van het geld. De kandidaten hebben een groot budget nodig om hun campagnes te kunnen financieren. Bedrijven kopen bepaalde voordelen bij de aanstaande president door het spekken van de campagnekas. Dat zorgt ervoor dat de politieke partijen een sfeer scheppen voor de grootste kans om zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Dat betekent automatisch veel aandacht voor het grote bedrijfsleven. En dus minder voor de midden- en lagere sociale klassen. Die ervaren een steeds grotere kloof in de samenleving. De ongelijkheid neemt toe en zorgt voor steeds meer spanningen.

Regiovrijdag, 10 juni 2016

Cambuurfans: lagere strafeis in hoger beroep

Leeuwarden - In hoger beroep zijn gisteren lagere celstraffen geëist tegen vier Cambuursupporters die in april 2014 probeerden het stadion in te komen. De aanhangers waren destijds boos dat Cambuurtrainer Dwight Lodeweges een contract had getekend bij sc Heerenveen en wilden tijdens de training verhaal komen halen.

Regiovrijdag, 10 juni 2016

Open dagen op vliegbasis gaan door na crash

Leeuwarden - De Luchtmachtdagen vandaag en morgen gaan door. Het belang van het publiek en de luchtmacht weegt zwaarder dan dat van de omgeving. Dat stelde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden gisteravond tijdens een persconferentie na het neerstorten van de straaljager bij Bitgum.

Regiovrijdag, 10 juni 2016

Vliegtuigspotters stonden met rug naar crash

Marsum - Een rookkolom. Meer hebben de meeste spotters op de spottersheuvel bij Marsum niet gezien van de crash van de Zwitserse F-5. En de behoorlijk gehavende andere F-5 van de Patrouille de Suisse, die even later met een beschadigde staart en remflap landt. Ze keken vrijwel allemaal in de richting van de vliegbasis, terwijl de mid-air collision (botsing in de lucht) achter hen plaatsvond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties