Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 mei 2013.

Cultuurvrijdag, 10 mei 2013

Eigen applicatie voor Dokk’em Open Air

Dokkum | Het tweedaagse metalfestival Dokk’em Open Air lanceert een applicatie voor de smartphone. Bezoekers van het festival kunnen met de app informatie opzoeken over de bands die optreden en het tijdschema bekijken. Ook heeft de app een decibelmeter en een zaklantaarn.

Cultuurvrijdag, 10 mei 2013

Publiek moet dansshow talent mogelijk maken

Leeuwarden | De Jeugd Dans Opleiding Fryslân probeert via crowdfunding een dansvoorstelling mogelijk te maken in De Harmonie in Leeuwarden. Op 27 en 28 juni dansen alle 69 talenten van de opleiding mee in de voorstelling Vier elementen. Die bestaat uit tien choreografieën rond de vier elementen aarde, lucht, water en vuur.

Cultuurvrijdag, 10 mei 2013

EBK 2018 in het nieuwe Muziekpaleis Utrecht

Utrecht | Het Europees Brassband Kampioenschap (EBK) van 2018 vindt plaats in Utrecht. Dat heeft de internationale federatie EBBA bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 10 mei 2013

Twaalf finalisten voor Fries songfestival voor jongeren

Drachten | De jury van Sjong, het Friese songfestival voor jongeren, heeft twaalf acts uitgekozen voor de finale op 7 juni in De Koornbeurs in Franeker. Dat heeft een woordvoerster van organisator Cedin/Taalsintrum Frysk gemeld. De audities vonden dinsdag en woensdag plaats in ROC Friese Poort in Drachten. De jongeren moesten voor de auditie een nieuwe Friese tekst maken op een bestaand nummer.

Hoofdartikelvrijdag, 10 mei 2013

Het fiasco van de Blok-hypotheek

Waarvoor werd gevreesd is bewaarheid geworden. De grote verzekeraars Delta Lloyd en Aegon gaan de nieuwe startershypotheek uit het Woonakkoord niet als product op de markt brengen. De zogenoemde Blok- of duohypotheek is veel te ingewikkeld, zo hebben de twee financials laten weten. Een andere geldverstrekker, Nationale Nederlanden, vroeg zich deze week openlijk af of deze hypotheekvorm ‘inhoudelijk gezien’ wel een goede variant is. Het is wel duidelijk: de grote financiële instellingen die de startershypotheek moeten uitvoeren zien het niet zitten. Daarnaast is er nog geen enkele bank die zicht heeft op de introductie van de nieuwe hypotheekvorm. Ze zeggen allemaal dat ze er nog op aan het studeren zijn en dat er voorlopig geen plannen zijn de Blok-hypotheek aan te bieden.

Regiovrijdag, 10 mei 2013

Het weiland in met een Friese plantengids

Leeuwarden | Wil je in een weiland of berm de naam van een plant opzoeken, tref je in gidsen alleen de Nederlandse en/of Latijnse benaming aan. Daar moest verandering in komen, vond Steven Sterk van uitgeverij Bornmeer. Woensdag is op het provinciehuis in Leeuwarden Blommen gepresenteerd: een gids met een overzicht van meer dan tweehonderd wilde planten die in Fryslân en Nederland voorkomen.

Regiovrijdag, 10 mei 2013

Bloemetjesmarkt ziet er zo veel mooier uit

Leeuwarden | Het Ruiterskwartier in Leeuwarden is hemelvaartsochtend voor het eerst sinds jaren weer het toneel van planten, bloemen en kooplustige mensen. De horeca is aan het oog onttrokken door stands met de meest kleurige bloemen, beelden en grote planten. Lopend richting het Schavernek vermengen de planten zich met het park erachter en het water. Een groter contrast met de toch ietwat troosteloze Lange Marktstraat - de afgelopen jaren het decor voor de markt - is bijna niet denkbaar.

Regiovrijdag, 10 mei 2013

Late ontruiming wegens asbest Noordwolde

Noordwolde | Een brand van een schuur die gebruikt werd door motorliefhebbers heeft zondagavond in Noordwolde door het vrijkomen van asbest een groter gevaar voor de volksgezondheid opgeleverd dan aanvankelijk werd gedacht.

Regiovrijdag, 10 mei 2013

Watersporters beperken drama op PM-kanaal

Tjerkgaast | Na een aanvaring op het Prinses Margrietkanaal tussen een binnenvaartschip en een sloep met daarop veertien Duitse toeristen, is gistermiddag een 81-jarige vrouw overleden. Dertien anderen zijn door alerte watersporters uit het water gered. Volgens de politie is het drama daardoor beperkt gebleven.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 mei 2013

Nieuwe naam als eerbetoon en opdracht: Zalige Titus Brandsmaparochie

De parochies van De Viersprong (Bolsward, Makkum, Witmarsum en Workum) gaan per 1 januari 2014 samen verder als Zalige Titus Brandsmaparochie, zo werd gisteren bekend.

Sportvrijdag, 10 mei 2013

FK verdwijnt na 21 jaar van Drachtster locatie

Drachten | De 22e editie van de Triatlon van Drachten gaat niet door. Dat evenement stond gepland op 2 september 2013. Daardoor zal ook het Fries kampioenschap, dat 21 jaar was verbonden aan het evenement in Drachten, verdwijnen. De organisatie is tot deze beslissing gekomen vanwege financiële redenen. Door de recessie is een aantal sponsoren afgehaakt en er zijn geen nieuwe sponsoren bijgekomen. Het financiële risico voor de organisatie werd daardoor te groot.

Sportvrijdag, 10 mei 2013

LVV Friesland met ideale mix van jong en oud naar de titel

Lemmer | Friesland pakte gistermiddag in Lemmer op eigen kracht het kampioenschap in de derde klasse A. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want de ploeg van trainer Gerrie de Jonge ging gebukt onder kampioensstress. Maar de gasten raakten desondanks geen moment in de war en trokken met 1-2 verdiend aan het langste eind. En zo was het gistermiddag Friesland ‘boppe’ in Fryslân ‘down under’.

Sportvrijdag, 10 mei 2013

De Paula: ik heb alles te danken aan coach Braal

Leeuwarden | Het was een blik die het midden hield tussen verdwazing en ongekende euforie. Toen Tjoe de Paula (32) gisteren eenmaal was toegezongen door zijn teamgenoten en de kleedkamer van Aris Leeuwarden uitwandelde, spookte alles even door zijn hoofd. Het blessureleed van dit seizoen, de gezondheidsproblemen van zijn vader, maar even bovenal: zijn eerste finale in bijna veertien jaar profbasketbal. ,,En dat met deze jongens, waar niemand van tevoren in geloofd had.”

Sportvrijdag, 10 mei 2013

Aris schrijft historie met eerste finaleplek

Niet basketbalreus Den Bosch, maar Aris Leeuwarden staat vanaf woensdag in de finale om het landstitel. In het eigen Kalverdijkje werd gisteren de beslissende tik uitgedeeld aan de Brabanders (93-76), waardoor enkel Leiden nog rest.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties