Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 10 mei 2005.

Bijschriftdinsdag, 10 mei 2005

IJveraars

Er braken in Jeruzalem vervolgingen los tegen de jonge christelijke gemeente.

Dossierdinsdag, 10 mei 2005

Eregalerij vanuit perspectief van supporter

‘EDSON ARANTES DI NASCIMENTO is de grootste voetballer aller tijden. Daarover is geen discussie mogelijk.’ Bedoeld wordt uiteraard Pelé, die in zijn carričre meer dan 1200 doelpunten heeft gemaakt en als enige voetballer drie keer het WK heeft gewonnen. Daarnaast heeft hij negen landskampioenschappen behaald en twee wereldbekers voor clubs. Hij wordt als speler gewaardeerd met een totaalscore van 49 punten: slechts voor zijn persoonlijkheid krijgt hij net niet de maximale score.

Economiedinsdag, 10 mei 2005

Inhaalslag biolandbouw in provincie Groningen

Groningen – De biologische landbouw heeft de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt. Het biologisch areaal is de laatste vijf jaren verdubbeld naar bijna vierduizend hectare en het aantal biologische bedrijven is toegenomen van 38 tot 69 bedrijven. Hiermee is de provincie Groningen landelijk gezien opgeklommen van achterloper tot middenmoter. Dat stelt Bureau Bartels in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen. De groei in Groningen houdt nu gelijke tred met de landelijke ontwikkeling.

Economiedinsdag, 10 mei 2005

Record aantal startende bedrijven

Leeuwarden – Het aantal startende bedrijven is vorig jaar gestegen van 54.000 naar 65.000. Nog nooit waren er in een jaar zoveel starters. Dat blijkt uit het rapport Bedrijvendynamiek 2004 dat de Kamer van Koophandel vandaag presenteerde. Ook in Fryslân is sprake van een record, met 2233 startende bedrijven. Het oude record dateert van 2000 met 2141 starters. De stijging van het aantal starters zet dit jaar door. Landelijk waren er in het eerste kwartaal 17.000 starters, waarvan 814 in Fryslân. Het aantal bedrijven dat is opgeheven in 2004 bleef stabiel op 59.000. Daarvan gingen ongeveer 5900 failliet. In Fryslân stopten vorig jaar 1802 bedrijven, waarvan 168 door een faillissement.

Economiedinsdag, 10 mei 2005

Meer handel in landbouwgrond in het Noorden

Doetinchem – In het eerste kwartaal van dit jaar is meer landbouwgrond verhandeld dan in datzelfde kwartaal vorig jaar. Reden van de lichte omslag is de nieuwe mestwet die volgend jaar van kracht wordt. Boeren hebben dan meer land nodig voor de mest. Van een sterke stijging is volgens cijfers van het Kadaster en het Agrarisch Dagblad geen sprake.

Hoofdartikeldinsdag, 10 mei 2005

De bijstand is een kostenpost...

Nooit meer van die bijstandsuitkering af; zou dat inderdaad het lot zijn van zo’n 160.000 mensen? De gemeentebesturen in Nederland, die verantwoordelijk zijn voor bijstandsuitkeringen en voor pogingen om de ontvangers daarvan weer aan het werk te helpen, zijn inderdaad zo somber. Volgens een gisteren gepubliceerd onderzoek gaan ze ervan uit dat de helft van alle bijstandsgerechtigden permanent financieel afhankelijk en economisch passief zal blijven. Met zulke aantallen kun je twee keer een stad als Leeuwarden bevolken.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

Zorgverzekeraar De Friesland:

Leeuwarden – De Friesland Zorgverzekeraar heeft over 2004 ruim 32 miljoen euro winst gemaakt. Mede daardoor heeft het bedrijf volgens bestuursvoorzitter H. Feenstra voldoende ‘vet op de botten’ om de concurrentieslag aan te kunnen die eind dit jaar losbreekt met de invoering van de basisverzekering. Dit jaar verwacht De Friesland niet opnieuw winst te maken, omdat de premies relatief lager zijn vastgesteld dan vorig jaar. Een deel van de winst over vorig jaar is in de premies van dit jaar ‘teruggegeven’ aan de klanten.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

‘Stiens’ deelt Dales’ fusiewens niet

Leeuwarden/Stiens – Leeuwarden en Leeuwarderadeel zouden moeten fuseren, vindt burgemeester Dales van Leeuwarden. Hij lepelde gisteravond tijdens een VVD-bijeenkomst in Britsum het ene na het andere argument op om de buurgemeente in te lijven. ‘Stiens’ is volgens Dales op veel punten al helemaal gericht op de stad. De buurgemeente kan Leeuwarden helpen aan het vurig gewenste inwonertal dat de 100.000 overstijgt.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

Pal na de oorlog waren de steungroepen er al

Sondel/Drachten – Ze was eigenlijk ‘opgelucht’ dat hij dood was. Beter dat, dan tot verminking toe gemarteld door de Duitsers. Sietske Boomsma-Van der Werff kreeg op die maandag 6 november 1944 in hun winkel in Sondel de papieren overhandigd van haar man: Jacobus Johannes Boomsma. In verzetskringen beter bekend als Karel één. Hij was doodgeschoten door de Duitsers.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

Klipper geramd door Urker kotter

Harlingen – Zesentwintig Duitse jongeren kregen gistermiddag de schrik van hun leven. Terwijl ze met het Harlinger charterschip Wilhelmina een vaartochtje maakten over de Waddenzee, werd de klipper midscheeps geramd door een Urker visserschip. Niemand raakte gewond. Wel was er een enorme ravage aan boord van het charterschip. De Urker kotter UK20 had geen grote schade.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

Artstarieven vastgesteld

Utrecht/Leeuwarden - De huisartsen dreigen met verscherpte acties en stakingen, nu minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de knoop heeft doorgehakt over de nieuwe tarieven voor de huisartsen. Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging is ,,pisnijdig’’. Volgens hem heeft de minister de huisartsen bedrogen.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

Vlieland ruziet over sluitingstijden horeca

Vlieland – Moeten de Vlielander horeca om twee uur of om drie uur dicht? Dat was de kwestie waarover het college en de raad zich gisteravond bogen tijdens een extra raadsvergadering over de sluitingstijden van de horeca. De raadsleden en het college van Burgemeester en Wethouders konden het niet eens worden. Het college beraadt zich nu op zijn standpunt.

Regiodinsdag, 10 mei 2005

Duinviooltje niet terug op Boschplaat

Terschelling – De duinviool is nog niet terug, de kraaiheide staat er lang niet zo wijdverspreid als voorheen en ook andere bloemen zijn minder talrijk. Maar vogels vliegen er weer volop en ook muizen en konijnen zijn er weer gesignaleerd, evenals kevers en spinnetjes. Een jaar na de brand in natuurgebied de Boschplaat op Terschelling heeft de natuur zich slechts voor een deel hersteld.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 mei 2005

Talma Sionsberg krijgt een huispijporgel

Dokkum – De christelijke zorgvoorziening Talma Sionsberg in Dokkum neemt zondag de nieuwe kerkzaal officieel in gebruik. Bij die gelegenheid wordt tevens een huispijporgel van de orgelbouwer Groenewegen uit het Limburgse Wijnandsrade in gebruik genomen, dat beschikbaar is gesteld door de schoonzoon van een van de bewoners.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 mei 2005

Kleine gemeenten moeten meer lef tonen

Leeuwarden - Grote succesvolle kerken trekken in Europa en Amerika veel aandacht. Onbewust gelden zij als voorbeeld en model hoe het moet. Maar voor kleine gemeenten zijn ze meestal onbereikbare idealen. Is de kleine gemeente een mislukt, hopeloos geval? Doopsgezind predikant ds Paul Thimm denkt dat het tegenovergestelde geldt. ,,Ik hoop dat kleine gemeenten meer lef krijgen om geloof creatief vorm te geven en met hun talenten te experimenteren’’.

Sportdinsdag, 10 mei 2005

Bestuurscrisis bij fierljeppen lijkt bezworen

Leeuwarden - De kans dat het fierljepseizoen op 28 mei ‘gewoon’ van start gaat is na maandagavond een stuk dichterbij gekomen. Na het opstappen van het bestuur van het Frysk Ljeppers Boun (FLB) en de technische commissie (TC) was dat in gevaar gekomen. Zeven van de acht FLB-afdelingen kwamen maandag bijeen en spraken daarna de verwachting uit dat bestuur en TC hun post weer innemen.

Sportdinsdag, 10 mei 2005

VC Sneek promoveert zonder te volleyballen

Sneek – De volleyballers van Sneek spelen volgend seizoen in de eerste divisie. Aanvankelijk had de formatie van trainercoach Ruut de Wit daarvoor maandagavond in Zeist nog een extra promotieduel tegen Nesselande 2 moeten afwerken, maar dat werd afgeblazen. De Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) maakte maandag bekend dat STEP/Longa’59 uit Lichtenvoorde het eerste herenteam had teruggetrokken uit de eerste divisie, waardoor er ruimte was voor beide teams om te promoveren.

Sportdinsdag, 10 mei 2005

Kaatsklassiekers zijn minder in trek

Franeker – Aan de 107de editie van de bondswedstrijd nemen komende pinkstermaandag zeventig kaatsafdelingen deel. Dat zijn er acht minder dan het afgelopen jaar. Dat de bondswedstrijd minder in trek is heeft wellicht te maken met het vroege tijdstip dit jaar van de bond. Het gros van de liefhebbers heeft de kaatswant nog amper aan gehad.

Sportdinsdag, 10 mei 2005

‘Piepjong’ Heerenveen speelt gelijk

Enschede – Jong Heerenveen heeft maandagavond verdienstelijk 1-1 gelijk gespeeld bij de beloften van FC Twente. De Friese ploeg was flink verjongd met A- en B-junioren die zich voorbereiden op prestigieuze Eurovoetbaltoernooi, dat vrijdag begint.

Sportdinsdag, 10 mei 2005

Van der Meulen en Ronda winnen titels

Drachten – De Drachtster zwemvereniging DZ&PC was maandag op de openingsdag van de Friese zomerkampioenschappen de grote winnaar.

Sportdinsdag, 10 mei 2005

FC Leeuwarden in finale futsalbeker

Leeuwarden – Het damesteam van futsalclub Leeuwarden heeft zich in Rheden geplaatst voor de finale om het Nederlands kampioenschap. In het eerste duel werd met 3-1 (3x Martine Jansen) afgerekend met Swift, dat de tweede wedstrijd met 7-2 verloor van Roerdalen.

Weerdinsdag, 10 mei 2005

Vrij zonnig

Het is vanmiddag nog buiig en koud met temperaturen tussen 10 en 12 graden, bij een matige tot krachtige noordwestenwind. Morgen wordt het vrij zonnig en blijft het droog, met temperaturen tussen 11 en 13 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties