Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 mei 2004.

Bijschriftmaandag, 10 mei 2004

Van isolement naar…


Cultuurmaandag, 10 mei 2004

Cabarettoneel ‘I.N.R.I’: aanmatigende epigoon

Godslasterlijk. Respectloos. Dat waren enkele reacties van christelijk Nederland op de musical(film) Jesus Christ Superstar van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber in 1973. Maar deze musical werd een razend succes en is dat nog steeds, omdat zowel de kunstzinnige uitvoering als de inhoudelijke intenties van de makers oprecht waren. Dat kan je horen! Dat kan je zien! Dat voel je! Dat geldt absoluut niet voor eenzelfde aanmatigende voorstelling I.N.R.I van het cabaretduo De Bloeiende Maagden.

Cultuurmaandag, 10 mei 2004

Indrukwekkende orgeldag

De belangstelling voor de afgelopen zaterdag gehouden Orgeldag Noord-Nederland, georganiseerd door de Stichting Hinsorgel Leens, was met 153 deelnemers groter dan vorig jaar. Van de 85 orgels die per deelnemer een half uur bespeeld mochten worden, waren er zeventien de hele dag volgeboekt en zestien voor driekwart. Voor de overige orgels was er overigens ook genoeg belangstelling. Ook voor enkele Friese orgels net over de provinciegrens.

Cultuurmaandag, 10 mei 2004

Moederdagconcert van Fries Jeugd Orkest

Het Fries Jeugd Orkest (FJO) heeft een orkestklas die dient als kweekvijver voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Zij kunnen zo wennen aan samenspel. Met dit ensemble werd zondagmiddag het Moederdagconcert in De Harmonie te Leeuwarden geopend. Zij speelden onder leiding van Theo Brouwer enkele eenvoudige, maar goed in het gehoor liggende stukken, die met groot enthousiasme en met een uiterste concentratie werden uitgevoerd.

Dossiermaandag, 10 mei 2004

‘Grutto’s broeden ver weg, bij het spoor’

Gerkesklooster - ,,Kijk, vlakbij het dorp zijn bijna helemaal geen legsels. Dan komen de nesten van de kieviten en pas tegen het spoor aan vind je de grutto-eieren.’’

Dossiermaandag, 10 mei 2004

Vogelwachters voor voetlicht

Leeuwarden – ,,Dy jongerein yn Goutum? Geweldich. Se ha my alles ferteld wat se diene yn harren boskje.’’ Helemaal enthousiast komt gedeputeerde Anita Andriesen terug van haar ongeveer 30 kilometer lange greidefűgelfytstocht ten zuiden van Leeuwarden. In het bosje bij Goutum kreeg ze een rondleiding van de elfjarige Nicole Bakker. ,,Ik hoorde later van mijn moeder dat ik een hele belangrijke mevrouw in de provincie iets had verteld over onze jeugdvogelwacht’’, verklaart Nicole.

Hoofdartikelmaandag, 10 mei 2004

Van drie naar zes…

Het waren er drie, nu zijn het zes: plaatselijke mogelijkheden om luthers, hervormd, gereformeerd of PKN’er te zijn. Zo kun je aankijken tegen de gebeurtenissen sinds het besluit tot de eenwording van de drie protestantse kerken, op 12 december 2003. Mensen kunnen lid zijn van de Hervormde Gemeente, van de Gereformeerde Kerk, van de Lutherse Kerk, van de PKN, van de hersteld Nederlandse Hervormde Kerk en van de Voortgezette Gereformeerde Kerk. De eenheid die werd beoogd, heeft vooralsnog meer verdeeldheid opgeleverd.

Regiomaandag, 10 mei 2004

Handhaving openbare orde deels uitbesteed

Leeuwarden - Gemeenten mogen particuliere beveiligers aantrekken om de overlast tegen te gaan. De beveiligers kunnen in dienst treden bij de gemeente of incidenteel worden ingehuurd. Hiermee wordt het beleid van enkele Friese gemeenten, die al op deze wijze werken, bekrachtigd.

Regiomaandag, 10 mei 2004

Aantal soa-patiënten stijgt weer in Fryslân

Leeuwarden – Het aantal lijders aan seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in het Noorden is vorig jaar opnieuw gestegen. In Fryslân is met name het aantal patiënten met chlamydia toegenomen. De GGD Fryslân constateerde vorig jaar 27 procent meer infecties dan in 2002.

Regiomaandag, 10 mei 2004

‘Yeb Hettinga zou content zijn’

Wijnaldum/Firdgum – ‘Wie zijn geschiedenis niet kent is gedwongen om die te herhalen.’ Met dit aforisme is al menig museum geopend. Bij de heropening van het Archeologisch Steunpunt Wijnaldum gebruikt wethouder J. Sijbenga van Harlingen deze woorden bij wijze van kwinkslag. Om er serieuzer aan toe te voegen: ,,Genieten van het mooie Friese landschap is des te leuker als je de achtergrond ervan weet. Dat het een land is dat eeuwenlang bewerkt is door Friezen die maar één ding wilden: een beter leven.’’

Regiomaandag, 10 mei 2004

Hogere misdaadcijfers Fryslân

Leeuwarden – De criminaliteit in Fryslân stijgt, terwijl landelijk de criminaliteit is afgenomen. Vooral de Waddeneilanden komen veel voor in top-tienlijstjes van allerlei misdrijven, zoals mishandeling, bedreiging, handel in harddrugs en verkrachtingen. Volgens de Friese politie komt dit doordat Friezen eerder bereid zijn aangifte te doen.

Geloof & Kerkmaandag, 10 mei 2004

‘Europa heeft een ziel nodig’

Den Bosch - Het geseculariseerde en geďndividualiseerde Europa van vandaag, waarin fundamentele relaties met God en de medemens steeds meer onder druk komen te staan, heeft grote behoefte aan een tegenbeweging van evangelische spiritualiteit en solidariteit. Nieuwe gemeenschappen in de christelijke kerken van Europa kunnen dit alternatief bieden door met concrete daden te getuigen van vrede, verzoening en gerechtigheid.

Geloof & Kerkmaandag, 10 mei 2004

Acht gereformeerde kerken richten eigen verband op

Leeuwarden – Acht Gereformeerde Kerken hebben zaterdag een nieuw kerkverband opgericht: de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN). De kerken willen vooralsnog niet mee met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de fusiekerk van hervormden, gereformeerden en lutheranen.

Sportmaandag, 10 mei 2004

Wassenaar op eenzame hoogte

Franeker – Bij de eerste vrije formatiepartij van het nieuwe kaatsseizoen in Franeker vielen een aantal zaken op: 1. Er was door de geringe opkomst van publiek nauwelijks sfeer, 2. Het niveau van de kaatspartijen was vrij laag en 3. Chris Wassenaar stak er weer eens letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit. Met zijn maten André Kuipers en Rutmer van der Meer won hij de ‘Zuidema Kraanbedrijf Partij’.

Sportmaandag, 10 mei 2004

Foppe, spelers en fans: samen ‘simply the best’

Heerenveen – Herinneringen aan het voorjaar van 2000 komen boven. Het centrum van Heerenveen is deze zondag een blauw-wit getinte zee van mensen. Supporters van SC Heerenveen vieren dat hun club de Champions League heeft gehaald. Vier jaar later is het weer zover. Maar ditmaal is de huldiging ter ere van het afscheid van Foppe de Haan de aanleiding en geeft het behalen van Europees voetbal extra glans aan het Heerenveense volksfeest.

Sportmaandag, 10 mei 2004

Over Foppe en de jaren die voorbij gingen

Heerenveen – Alle begin is moeilijk en voor Foppe de Haan, die als trainer van Drachtster Boys, ACV en Steenwijk naam heeft gemaakt in het amateurvoetbal, geldt dat in extreme.

Sportmaandag, 10 mei 2004

Harkemase Boys overtuigt in ‘clash van de Wâlden’

Harkema – Al weken werd er zowel in zowel Zwaagwesteinde als Harkema naar toe geleefd. Het lot had Harkemase Boys en zon-dageersteklasser Zwaagwesteinde aan elkaar gekoppeld in de strijd om de Noordelijke amateurbeker. Zater-dag stond de ‘clash van de Wâlden’ op het programma. Eentje waarin Harkemase Boys voor zo’n 2500 toeschouwers overtuigend de sterkste was en zich daardoor plaatste voor de finaledag in Zuidlaren.

Sportmaandag, 10 mei 2004

‘Onthullingen over klapschaats en revolutie op het ijs’

Hindeloopen - In het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen is zaterdag de expositie ‘De klapschaats, een revolutie op het ijs’ geopend. Daarin wordt duidelijk dat de eerste ontwerpen van de klapschaats al dateren uit 1840. Het blijft daarom de vraag waarom het tot 1996 heeft geduurd vóórdat de ‘klapper’ werd geaccepteerd in de schaatssport.

Sportmaandag, 10 mei 2004

Heerenveen is verzekerd van Europa Cup

Heerenveen – Foppe de Haan wilde dit seizoen kost wat kost afscheid nemen met een prijs. Uitgerekend in zijn laatste thuiswedstrijd als trainer van SC Heerenveen tegen AZ kwam die wens uit.

Weermaandag, 10 mei 2004

Zon

Vanavond en vannacht is het droog met enkele opklaringen en minimumtemperaturen rond 8 graden. Morgen is er ruimte voor de zon en het wordt zo’n 18 graden. Het waait daarbij matig tot vrij krachtig uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties