Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 april 2010.

Cultuurzaterdag, 10 april 2010

Zilte luchtspiegelingen vormen rode draad Oerol

Terschelling - Oerol staat dit jaar in het teken van luchtspiegelingen. Tijdens het festival, dat van 11 tot en met 20 juni wordt gehouden op Terschelling, worden overal op het eiland fata morgana’s verbeeld in de theater-, muziek- en landschapskunst.

Economiezaterdag, 10 april 2010

Een kwart van het bietenzaad is in Nederland gezaaid

Bergen op Zoom - In Nederland is ongeveer een kwart van het bietenzaad ingezaaid. Dit meldt het instituut voor de suikerbietenteelt IRS op basis van een inventarisatie van de Agrarische Dienst van Suiker Unie. Afgelopen week is er bij de koplopers in het zuidwesten weinig gebeurd als gevolg van neerslag. In Oost- en Zuid-Flevoland is het percentage in een week opgelopen van 9 naar 49 procent. Hekkensluiter is nog steeds de Noordoostpolder met 9 procent. De opkomst van de eerst gezaaide percelen verloopt goed. Naar verwachting zal, door de neerslag van afgelopen week, op de meeste plaatsen nu pas weer kunnen worden gezaaid. De Noord-Friese bouwhoek zit rond het gemiddelde. In Zeeland zit het meeste zaad al in de grond. Daar gaat het om driekwart van de inzaai.

Economiezaterdag, 10 april 2010

Wilee krijgt grote opdracht voor metro Amsterdam

Leeuwarden - Wilee Techniek in Leeuwarden levert de komende jaren besturingssystemen aan een Canadees bedrijf dat de deuren maakt voor de metro in Amsterdam. De eerste levering van de systemen vindt plaats in december van dit jaar. In totaal zijn er de komende jaren ongeveer 1700 besturingen nodig die het bedrijf mag leveren.

Hoofdartikelzaterdag, 10 april 2010

Overbelaste mantelzorgers

De grens van de bijdrage die mantelzorgers kunnen leveren in de zorg is bereikt, zo meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deze week. Het is niet mogelijk dat nog meer familieleden en bekenden van hulpbehoevenden onbetaald zorgtaken op zich nemen. Het rijk kan daarom niet meer korten op de zorguitgaven.

Regiozaterdag, 10 april 2010

April 1943: nachtkastjes van bordkarton

Leeuwarden - Drie zwarte ringbanden met tientallen volgetypte vellen. Het oorlogsdagboek van de Leeuwarder ondernemer Goffe Miedema werd een paar jaar geleden gedigitaliseerd door het Historisch Centrum Leeuwarden. Dat wil het dagboek nu ook toegankelijk maken voor gebruik in de klas.

Regiozaterdag, 10 april 2010

Juf of arts belt niet snel over geslagen kind

Leeuwarden - De schroom bij beroepskrachten om verdenkingen van kindermishandeling te melden, blijft groot. Docenten, artsen, hulpverleners en medewerkers van kinderdagverblijven bellen het Meldpunt Kindermishandeling maar mondjesmaat. Namen ze maar een voorbeeld aan politieagenten.

Regiozaterdag, 10 april 2010

Weidevogels blijven weg; ’t is soms oorverdovend stil op ’t land

Oudega (Sm) - Vogelwachten maken zich zorgen: op plaatsen waar vorig jaar veel weidevogels als kievit (ljip) en grutto (skries) gezien werden, lijkt het nu uitgestorven. Plaatsen waar nog wel grote groepen worden waargenomen, zijn minder talrijk dan voorheen. Groeiende populaties, zoals bijvoorbeeld op Terschelling, zijn een uitzondering.

Regiozaterdag, 10 april 2010

Gemeenten worden spil in de jeugdzorg

Leeuwarden - Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg, stelt het kabinet voor. Dat betekent dat ouders met problematische kinderen kunnen aankloppen bij de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin. De provincies raken hun rol in jeugdzorg kwijt. Gedeputeerde Schokker noemt het voorstel van het kabinet ondoordacht.

Regiozaterdag, 10 april 2010

Akoestiek sporthal zelfs beter dan in Martiniplaza

Drachten - Sportcentrum De Splitting in Drachten is dit weekeinde het decor van de Open Fryske Fanfare Kampioenschappen (OFFK). En de akoestiek is prima, oordeelt Klaas van der Woude, een van de juryleden. Beter zelfs dan die van Martiniplaza.

Sportzaterdag, 10 april 2010

Cambuur na zege zeker van tweede plek

Leeuwarden - Het publiek spektakel bieden, diverse spelers ritme laten opdoen en als het even kon, winnen van FC Den Bosch om zo de tweede plaats in de eindstand veilig te stellen. Dat eerste lukte moeizaam, de beide andere missies slaagden. Eén goal van Nassir Maachi bleek voldoende.

Sportzaterdag, 10 april 2010

Oudste jeugd Cambuur samen met Groningen

Leeuwarden - SC Cambuur raakt in Leeuwarden een deel van de jeugdopleiding kwijt. Door de samenwerking volgend seizoen met FC Groningen verdwijnen de B- en A-junioren uit Leeuwarden. ,,De jongste jeugd blijft. We hebben als clubs gekozen voor een pyramidemodel, met veel instroom van talenten bij beide clubs. Ook de voetbalscholen blijven actief”, vertelt algemeen directeur Alex Pama.

Sportzaterdag, 10 april 2010

‘Over een mooie club valt wel te praten’

Vandaag, exact 328 dagen na het winnen van de bekerfinale op 17 mei 2009, stuit sc Heerenveen in Enschede op de tegenstander van die memorabele dag: FC Twente. Het verschil tussen de beide clubs van toen en nu had nauwelijks groter kunnen zijn. De tukkers vechten om de landstitel, de Friezen zaten maandenlang in de dip. Maar, weet vleugelspits Roy Beerens, van tegenslag word je soms ook sterker. Als voetballer én als mens.

Sportzaterdag, 10 april 2010

VC Sneek definitief naar A-league

Sneek - VC Sneek speelt komend seizoen in de A-league. De Friese volleybalclub heeft dat gisteren bij de bond aangegeven. Dankzij de gemeente Sneek, die de kampioen van de B-league voor 30.000 euro sponsort, kan de stap naar het hoogste niveau gemaakt worden. Enige restrictie is volgens Bart Raymann, komend seizoen voorzitter van de technische commisse, dat de Nevobo de club ook financieel steunt. ,,Daarover krijgen me maandag uitsluitsel, maar we gaan het wel doen.” VC Sneek trok zich vijf jaar geleden terug uit de A-league omdat het financieel niet meer op te brengen was. ,,Een goed besluit, ook achteraf.” Er werd ingezet op de jeugd en coach Derk de Saeghe smeedde daar dit jaar een kampioensteam van. VC Sneek hoopt dat enkele oud-speelsters terug willen komen bij de club. De komende twee jaar kunnen de dames niet degraderen.

Sportzaterdag, 10 april 2010

Paul Beekmans, de ‘Cheick Tioté van SC Cambuur’

Of-ie vanavond speelt tegen zijn oude club FC Den Bosch? Paul Beekmans herhaalt de vraag nog maar eens en doet zijn handen in de lucht. Nee, hij weet het ook niet, wil hij er maar mee zeggen. Want dat is het verhaal van zijn seizoen tot nu toe. Het is ‘druk’ op het middenveld van SC Cambuur dit jaar. Meer dan eens is de 28-jarige Beekmans daar het slachtoffer van. ,,Waarom weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat mijn motivatie er niet onder lijdt.”

Sportzaterdag, 10 april 2010

Engelse meisjeskopjes blijven omhoog, ook bij 9-0 achterstand

Leeuwarden - Alex Pama kreeg gisteravond te horen dat zijn SC Cambuur-Leeuwarden op gelijke voet staat met Arsenal en Tottenham Hotspur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties