Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 maart 2006.

Bijschriftvrijdag, 10 maart 2006

Ernst

De situatie in de gemeente van de lezers maakt eerlijke en duidelijke taal noodzakelijk.

Cultuurvrijdag, 10 maart 2006

‘Letter voor Letter’ trekt 25.000 bezoekers

Leeuwarden - De tentoonstelling Letter voor Letter, Friese merklappen van A tot Z in het Fries Museum in Leeuwarden heeft 25.000 bezoekers getrokken. Nog niet eerder zijn zoveel bezoekers op een textielexpositie in het museum afgekomen, maakte een woordvoerder donderdag bekend.

Economievrijdag, 10 maart 2006

Friesland Foods verliest omzet in Europa

Meppel – Friesland Foods, vooral bekend als zuivelconcern, zag vorig jaar de omzet licht dalen met 1 procent naar 4,42 miljard euro. In Nederland en Europa speelde vooral de prijzenslag in de supermarkten en de sterke opkomst van de huismerken mee. De omzet in Azië, Australië, Afrika, het Midden Oosten en Amerika nam toe. De nettowinst steeg met 8 procent naar 104 miljoen euro.

Economievrijdag, 10 maart 2006

Groei voor rederij JR Shipping

Harlingen - Rederij JR Shipping uit Harlingen heeft een goed jaar achter de rug. In 2005 heeft de rederijgroep haar vloot containerschepen van 9 naar 15 uitgebreid. De nadruk lag op nieuwbouw. Eind vorig jaar namen 3.800 participanten met een eigen vermogen van 110 miljoen euro deel in de vloot die een totale waarde vertegenwoordigt van 285 miljoen euro.

Economievrijdag, 10 maart 2006

Oud-directie Fano moet schuld betalen

Leeuwarden – Twee voormalige directeuren en twee zakenpartners van saladefabrikant Fano uit Oosterwolde, onderdeel van Koninklijke Smilde, moeten een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro terugbetalen aan het moederbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald. Het bedrag is eerder geleend door de vier mensen van Smilde. Het bedrag wordt verhoogd met rente en andere kosten.

Hoofdartikelvrijdag, 10 maart 2006

De eigenheid…

In de gereformeerde traditie werd het nadrukkelijk uitgesproken: ‘er is geen terrein van het leven waarvan Christus niet zegt: het is mijn.’ Deze bekende uitspraak is van de gereformeerde Abraham Kuyper. Het lijkt alsof de betekenis van die zin vooral en misschien wel uitsluitend in het gereformeerde leven zichtbaar is geworden. Immers, in die zuil was vrijwel het hele leven goed georganiseerd, in combinatie met dadendrang en consequent denken en doen. Maar dat is maar betrekkelijk. Want er is ook een typisch rooms-katholieke levenssfeer. Iets anders georganiseerd – minder strak en wat informeler – maar niet minder ‘beslissend’ voor het leven. En niet minder overtuigd vanuit het christelijk geloof.

Hoofdartikelvrijdag, 10 maart 2006

Terugkeerbeleid…

Het beleid van minister Verdonk is weer in het nieuws. Het gaat nu om het voorgenomen terugsturen van Iraniërs, met name homoseksuelen en christenen. Beide groepen kunnen terug naar hun land, vindt de minister. De Kamer is daar boos over; nadrukkelijk was aangegeven dat de Kamer eerst met de minister wil spreken, alvorens het besluit wordt uitgevoerd. De ChristenUnie, bij monde van het kamerlid Tineke Huizenga-Heringa, heeft de minister op de vingers getikt en dreigde met een motie. Inmiddels heeft de minister toegezegd dat de Iraanse christenen niet weg hoeven, voordat de minister met de Kamer heeft gesproken.

Regiovrijdag, 10 maart 2006

Lokale CDA eist landelijke koerswijziging

Den Haag – Het grote verlies van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen is te wijten aan het landelijke beleid. Daarover zijn de meeste lokale lijsttrekkers het eens. Ook binnen het partijbestuur gaan stemmen op voor een nieuwe koers. Het CDA moet zich meer verplaatsen in wat de mensen bezighoudt en het sociale gezicht weer tonen.

Regiovrijdag, 10 maart 2006

Vrouwen met kanker verwennen

Workum – Even niet aan die akelige ziekte denken. Weer ’ns genieten van het eigen lichaam, in plaats van pijn, misselijkheid en zorgen.

Regiovrijdag, 10 maart 2006

Veel mensen stemden buiten eigen district

Sneek – Veel kiesgerechtigden hebben tijdens de raadsverkiezingen gebruik gemaakt van de mogelijkheid in een ander stemlokaal te stemmen. Friese gemeenten denken dat nu juist meer mensen zijn gaan stemmen.

Regiovrijdag, 10 maart 2006

Nieuwkomers zijn van alle tijden

Leeuwarden – Dat er immigranten naar Fryslân komen om een bestaan op te bouwen, is een vast gegeven in de geschiedenis. De manier waarop dat gebeurt, is per tijd en groep verschillend maar sommige dingen zijn voor elke groep hetzelfde. Zo zijn er altijd gewenningsproblemen, maar die verdwijnen ook altijd weer met het verstrijken van de generaties. En daarbij wordt altijd iets toegevoegd aan de Friese cultuur.

Regiovrijdag, 10 maart 2006

Directie krijgt vertrouwen

Leeuwarden – De directie van het Fries Museum krijgt het volste vertrouwen van het dagelijks bestuur van de provincie Fryslân. Dat blijkt uit de antwoorden op tientallen nog openstaande vragen van Provinciale Staten over mogelijke nieuwbouw van het Fries Museum op het Zaailand. ,,Wij delen de zorgen van het CDA niet”, aldus Gedeputeerde Staten.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 maart 2006

Vasten moet je doen met lichaam en ziel

‘Ons hele leven zou niet meer in zo hoge mate vervuld zijn van steunen en zuchten, als het vasten het leven zou bepalen.’ Dat schreef kerkvader Basilius de Grote vele eeuwen geleden, toen vasten nog gemeengoed was, vooral onder kloosterlingen. Vandaag de dag wordt er nog wel gevast – het is zelfs weer hip - maar de beweegredenen zijn totaal andere dan die van de vroegere kloosterlingen.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 maart 2006

Paaslint van twintig meter aan de kerk

Wirdum – Een lint van twintig meter lang en anderhalve meter breed siert op dit moment de Sint Martinustsjerke in Wirdum. Het is het kleurrijke én voor het hele dorp zichtbare symbool van het veertigdagen-project van de kinderen van de Protestantse Gemeente Wirdum e.o.

Weervrijdag, 10 maart 2006

Koud weekend

Vandaag is er veel bewolking en kan er een beetje sneeuw vallen. Het kwik schommelt rond het vriespunt en de noordoostenwind is matig tot krachtig, bij zee soms hard. Vannacht vriest het licht tot matig. Morgen is er minder wind en meer zon bij maxima rond de +2 graden.

Weervrijdag, 10 maart 2006

Kouder


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties