Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 december 2007.

Cultuurmaandag, 10 december 2007

Friese Popprijs voor het Bolwerk

Na de Fryske Music Night van vorige week was er dit weekend opnieuw een muziekfeestje. Een beetje deftiger, dat wel, want het ging hier om een heus gala, terwijl de Fryske Music Night vooral een volksfeest is.

Cultuurmaandag, 10 december 2007

De ene Arendz is de andere Arends niet

Half elf, zondagavond. Het is aardedonker in Britswerd en het regent pijpenstelen. In de verte schijnen de rode balken van de Achmeatoren in Leeuwarden. Daar is de stad, daar is het warm. De wind laat zich niet onbetuigd op het Friese platteland. Langs de slingerende weg naar Sneek staan links en rechts wat boerderijen, te herkennen aan het schaarse licht dat nog in het woonhuis brandt. Vanuit de auto op weg naar de hoofdstad de wereld beschouwend, lijkt het platteland te staan voor zelfverkozen isolatie en eenzaamheid en de provinciale hoofdstad voor een bruisend nachtleven. Maar niets is wat het lijkt.

Dossiermaandag, 10 december 2007

Ik heb al een boek


Hoofdartikelmaandag, 10 december 2007

De kardinaal

Een kwart eeuw aartsbisschop van Utrecht was hij. In die jaren heeft kardinaal Simonis het nodige meegemaakt. En zien veranderen. Hij heeft meegemaakt hoe er breed verzet was in de samenleving tegen de wijze waarop de Rooms-Katholieke Kerk in de persoon van Simonis tegen abortus was, tegen euthanasie en zich keerde tegen uitingen van homoseksualiteit. De kardinaal greep ook in op plaatsen waar rooms-katholieken en protestanten gezamenlijk eucharistie/avondmaal vierden. En er waren rechtszaken. Van dat alles werd uitvoerig verslag gedaan door media die óf het standpunt van de kerk niet begrepen of alles wat van de kerk kwam, achterhaald vonden en vooral schandelijk.

Regiomaandag, 10 december 2007

Soepele start van nieuw spoorboekje

Leeuwarden - De invoering van de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS) verloopt vlekkeloos. Gisteren ging het nieuwe rittenschema zonder problemen van start, en ook in de ochtendspits van vandaag deden zich geen problemen voor. Tussen Wolvega en Leeuwarden reed vanochtend voor het eerst de nieuwe stoptrein in de spits.

Regiomaandag, 10 december 2007

Spierballen laten zien, is vaak genoeg

Heerenveen - Zien en gezien worden. De aanpak van voetbalvandalisme is in Fryslân een preventieve zaak. Waar de politie is, houdt de voetbalvandaal zich koest. Het Friesch Dagblad liep gisteren tijdens de voetbalwedstrijd SC Heerenveen-FC Groningen een dag mee met een flying squad van de Mobiele Eenheid. Een kat en muis-spelletje.

Regiomaandag, 10 december 2007

Panden aan ’t Naauw worden opgeknapt

In deze nieuwe serie van het Friesch Dagblad aandacht voor de verwaarloosde, vervallen plekken in stad of dorp. Vandaag de hoek Naauw - Grote Hoogstraat in het centrum van Leeuwarden.

Regiomaandag, 10 december 2007

‘Minimaboulevard’ Leeuwarden

Leeuwarden - Het oude gebouw van het Centrum Vakopleiding Bouwbedrijf aan de Ampèrestraat in Leeuwarden wordt een ‘minimaboulevard’, waar mensen met weinig geld terecht kunnen voor alles wat het leven een beetje makkelijker maakt. Zaterdag werd er als eerste de Goederenbank geopend.

Geloof & Kerkmaandag, 10 december 2007

‘De Thuishaven’ viert zeventigjarig bestaan

Kollumerzwaag - Op een groot feest hoefden de leden van de baptistengemeente in Kollumerzwaag zondag niet te rekenen. Het zeventigjarig bestaan van de kerk werd gevierd als alle andere zondagen: een dienst met muziek en een kopje koffie na. Toch had voorzitter ds. M. de Vink een verrassing in petto: burgemeester Bilker van Kollumerland kwam om de nieuwe naam op de gevel te onthullen.

Geloof & Kerkmaandag, 10 december 2007

Doden bij schietpartij bij New Life Church

Denver - Bij schietpartijen in en rond twee christelijke instellingen in de Amerikaanse staat Colorado zijn zondag drie doden gevallen en zes mensen gewond geraakt. Vijf mensen werden neergeschoten op het parkeerterrein van de megakerk New Life Church in de stad Colorado Springs. Een kerkganger overleed. De schutter werd overmeesterd en gedood door een beveiligingsbeambte, meldt CNN.

Sportmaandag, 10 december 2007

Bradley wijst Heerenveen weg in derby

Heerenveen - Hij is jong, talentvol en wil ooit zo goed worden als Gennaro Gattuso, de stofzuiger van AC Milan en het nationale Italiaanse elftal. En volgens z’n trainer gaat het Michael Bradley (20) lukken ook. Met drie treffers besliste de Amerikaan gistermiddag de knotsgekke noordelijke derby tussen sc Heerenveen en FC Groningen in Fries voordeel.

Sportmaandag, 10 december 2007

Kramer: goed in vorm, klaar voor allrounden

Heerenveen - Na zijn superseizoen, wordt ook dit jaar veel van Sven Kramer verwacht: in het allrounden en op de lange afstanden. Tot nu toe bleken de verwachting in lijn met de prestaties. Het Worldcupweekeinde in Thialf vormde daarop geen uitzondering. Drie zeges: goed in vorm, klaar voor het allrounden.

Sportmaandag, 10 december 2007

Marrit Leenstra maakt weer progressie

Heerenveen - Bij de nationale afstandkampioenschappen eind oktober reed Marrit Leenstra op de duizend meter een tijd van 1.18,33. Het leverde de achttienjarige schaatsster uit Wijckel een ticket op voor de Worldcups in Salt Lake City en Calgary. Na haar overzeese trip liet de Friezin dit weekeinde in Heerenveen zien dat haar goede seizoenstart geen toeval was.

Sportmaandag, 10 december 2007

Luide oproep voor eerherstel Dillema

Burum - De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) moet de vorige week overleden hardloopster Foekje Dillema alsnog rehabiliteren. Dat zegt de zaterdag bij de begrafenis in Burum aanwezige schrijver en journalist Kees Kooman, auteur van het boek Een koningin met mannenbenen over atlete.

Sportmaandag, 10 december 2007

Bob de Vries is haast niet meer te stoppen

Deventer/Assen - Bob de Vries uit Haule is dit seizoen haast niet meer te stoppen, al liet de 22-jarige marathonschaatser uit Haule als leider in het klassement in de strijd om de Essent-cup gisteren in Assen wel even een steekje vallen.

Sportmaandag, 10 december 2007

Flyers ligt nu al goed op koers voor de prijzen

Heerenveen - De ijshockeyers van Vadeko Flyers spelen de bekerfinale tegen Tilburg Trappers op 16 januari in Eindhoven. Op dat gebied loopt het seizoen voor de Heerenveners dus voorspoedig. Maar ook in de competitie gaat het crescendo. Dit weekeinde won Flyers zowel haar derde als vierde competitieduel. Na een 2-12 uitzege in Groningen tegen Grizzlies, werd gisteren Amstel Tijgers in het eigen Thialf aan de kant gezet. Met meer moeite dan nodig, maar toch: vier gespeeld, vier gewonnen.

Sportmaandag, 10 december 2007

‘Agent baalt van uitdelen kleine boetes’

Leeuwarden - Volgens de politievakbond ACP vinden politieagenten het vervelend dat ze verplicht boetes moeten uitdelen voor kleine vergrijpen. Doordat agenten steeds vaker ,,pietluttigheden” moeten bekeuren, verliest de burger zijn vertrouwen. De politie Fryslân bestrijdt dat er een verplichting is. ,,Er wordt hier nog altijd meer gewaarschuwd dan bekeurd.”

Sportmaandag, 10 december 2007

CH Zwaagwesteinde is aanwinst voor de paardensport in Fryslân

Zwaagwesteinde - Het eerste echte indoor concours hippique van Zwaagwesteinde is een aanwinst voor de paardensport in Fryslân. Dat stelde voorzitter van de organisatie en tegelijk deelnemer in elke klasse Hans de Vries zaterdagmiddag, toen in ‘De Westereen’ ook het masterspringen in manege It Bytling er op zat.

Sportmaandag, 10 december 2007

De zon breekt weer door voor handballers van Stiens

Stiens - Het kan snel gaan, weten de handballers van HV Stiens als geen ander. Het hoofdklassenseizoen begon dramatisch, met als triest dieptepunt de beenbreuk van keeper Paul Koopmans en de laatste plaats op de ranglijst, maar de laatste weken klauteren de oranje-zwarten weer omhoog. En zo ligt ineens de middenmoot weer binnen handbereik. ,,Alles kan zomaar weer helemaal anders zijn.”

Sportmaandag, 10 december 2007

Aris zet opgaande lijn door in Zwolle

Zwolle - Aris Friesland klimt beetje bij beetje uit het diepe dal van dit seizoen. Na de broodnodige zege tegen Omniworld van donderdag werd ook Landstede Zwolle zaterdagavond aan de nog bescheiden zegekar gebonden. Pas anderhalve tel voor het einde wonnen de basketballers uit Leeuwarden op onorthodoxe wijze.

Sportmaandag, 10 december 2007

Vijftig winnaars voor ‘ongekende’ De Witte

Wolvega - Ongekend, zo noemde Tjalco de Witte het seizoen al toen hij zijn dertigste winnaar in de Victory Lane mocht begroeten. Dat was deze zomer. Zaterdag werden op de Drafbaan van Wolvega de 49ste en 50ste winnaar van de stal in de bloemetjes gezet. De zeges krijgen een extra dimensie omdat alle paarden ook door de familie De Witte zelf zijn gefokt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties