Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 10 december 2003.

Agendawoensdag, 10 december 2003

Klassiek

Winterconcert Volgende week woensdag verzorgt het Plattelandsvrouwenkoor, onder leiding van Jeanine Kramer, om 20.00 uur een concert in de Doopsgezinde kerk in Sint Annaparochie, samen met soliste Jannet Rienks. Aukje Bijlsma vertelt deze avond een sfeervol kerstverhaal.

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

IBBY presenteert posterproject in Riga

Leeuwarden – Een afvaardiging van de International Board on Books for Young People (IBBY) vertrekt donderdag naar Riga voor de presentatie van een Poëzie Poster Project. Dat heeft voorzitter Jant van der Weg van IBBY-Nederland gemeld.

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

Te min kwaliteit yn bondel ‘De skaadfrou’

Fan Klaske Hiemstra is bij útjouwerij Venus de dichtbondel De skaadfrou ferskynd. Klaske Hiemstra publisearre earder gedichten yn de literęre tiidskriften Hjir, De |Moanne en De Midfrieslander .

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

‘Marije’ komt net genôch ta libben

Yn 2002 debutearre Henk de Haan mei in ferhaal dat hűndert jier werom gie yn de tiid mei it finen fan in skelet yn de krite by de Tsjonger. Dat De nacht fan de stroffelstiennen wie ik friijwat optein oer: in wierskynlik, spannend en goed ferteld ferhaal dat him flot lęze lit. Syn twadde boek oer de faam Maaike en de soldaat Koene Franken achtsje ik minder goed slagge. It spilet folle langer lyn yn de tiid fan de 80-jierrige oarloch en wer yn de omkriten fan Jobbegea-Skuorregea, dęr’t de skriuwer wennet.

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

Tsjębbe Hettinga vertaald

De poëzie van Tsjębbe Hettinga komt het beste tot zijn recht als die door hemzelf wordt voorgedragen. Hij weet als geen ander de klankrijkdom van zijn beeldende Friese gedichten over te brengen op zijn gehoor.

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

In hertstochtlik fakkeldrager fan de Fryske kultuer

In dichter dy’t der yn de lange rige lytsere goaden fan it tiidrek 1860-1914 gâns útkipe, sei Jan Piebenga yn 1957 oer him. In man dy’t net altiten mei de tiid meigong en dęr it slachtoffer fan waard, waard ek wol sein. In weardefolle literęre persoanlikheid, seit Rients Faber; in man mei passy. Lucius Colomba Murray Bakker (1822-1911), wa wie dizze man? Rients Faber, skripsje- en staazjebegelieder op it Fryslân College, promovearre ferline wike op it libbenswurk fan dizze njoggentjinde ieuske medikus.

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

Di-rect, vier schoppende jongetjes

Soms moet je als bandje gewoon een beetje mazzel hebben. En dan gaat de rest bijna als vanzelf. Di-rect had al snel die mazzel en is nu één van de meest populaire popgroepen van Nederland. Dat zoiets snel kan gaan weet iedereen. Maar dat het allemaal zó snel zou gaan, had ook zanger Tim Akkerman niet verwacht. Zaterdag staan de zanger en zijn drie jonge vrienden op het podium in Muziekcentrum Schaaf in Leeuwarden.

Cultuurwoensdag, 10 december 2003

Muzikaal gevoel in barre tijden

Mensen hebben behoefte aan muziek. Zeker in een tijd van economische malaise. Dat stelt de bekende muzikant Jan Rietman. Samen met zijn band, Jody’s Singers en musicalster en presentatrice Antje Monteiro brengt hij het bekende televisieprogramma Het gevoel van… in het theater. Donderdag laat het gezelschap de bezoekers van De Lawei in Drachten swingen.

Economiewoensdag, 10 december 2003

De buurtsuper: ouderwets én vernieuwend

Marrum - Terwijl de ene na de andere grootgrutter zijn prijzen spectaculair verlaagt in de strijd om de consument, trekt Doede Simonides met zijn buurtsuper in Marrum rustig zijn eigen plan. Hij bindt zijn klanten met een aantrekkelijke combinatie van ouderwetse service en moderne techniek.

Expowoensdag, 10 december 2003

Appelscha, Bezoekerscentrum: uilenexpositie Bailoz Omarchali, kunstschilder, t/m 20 dec. * fototent. ‘Paddestoelen‘, t/m 20 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 10 december 2003

Winst voor Poetin…

Het Kremlin controleert de nieuwe Doema, de Russische volksvertegenwoordiging. De definitieve uitslag van de zondag gehouden verkiezingen laten vanwege het ingewikkelde kiesstelsel nog even op zich wachten, maar duidelijk is dat Verenigd Rusland de grootste fractie wordt.

Regiowoensdag, 10 december 2003

Toeristenbelasting voor honden

Vlieland – Het motto is ‘de vervuiler betaalt’ en daarom moeten de bezoekers van Vlieland toeristenbelasting voor hun honden gaan betalen. Maandag bespreekt de gemeenteraad van Vlieland een voorstel van PvdA-raadslid W. Gieles hierover. ,,Het is niet eerlijk dat de kosten van het opruimen van de poep van duizenden gasthonden opgebracht moeten worden door een paar honderd eilander hondenbezitters”, aldus Gieles. Juridisch gezien is heffing mogelijk, maar de praktische haalbaarheid is een probleem. Rederij Doeksen heeft al aangegeven niet bereid te zijn de belasting te heffen.

Regiowoensdag, 10 december 2003

Vuurwerkopslag door waterput brandveiliger

Leeuwarden - De Leeuwarder vuurwerkhandel Nirwana International heeft eerder dit jaar een waterput laten slaan om zo de brandveiligheid in een opslagloods te kunnen garanderen. De put, die werd geslagen door bronboorbedrijf Boersma uit Langelille, ligt vlakbij de loods van Nirwana aan de Avondsterweg in Leeuwarden en heeft een diepte van 39 meter. Bij calamiteiten moet de bron de sprinklerinstallatie van het bedrijf voorzien van voldoende watertoevoer.

Regiowoensdag, 10 december 2003

Wandelen op Schier is hordenlopen

Schiermonnikoog – Een wandeling over de voetpaden langs de Voorstreek en Langestreek in het dorp Schiermonnikoog lijkt voor de bejaarde eilanders meer op een hordenloop. Dat vindt J. van Boven (76), die ,,in opperste verbazing” heeft gezien hoe stratenmakers op elke kruising van de voetpaden een ‘verkeersdrempel’ aanlegden. De verhogingen, vergelijkbaar met de schuin aflopende trottoirband bij inritten, moeten de voetpaden beter onderscheiden van fietspaden. Wandelaars klagen namelijk al jaren over de vele fietsers die, vaak onbedoeld, het wandelpad kiezen in plaats van de naastliggende straat. De politie kan niet optreden, omdat de blauwe ‘voetpadbordjes’ aan het begin van de paden te klein zijn. Schier koos een paar jaar geleden voor kleine bordjes om het historisch dorpsgezicht niet te ontsieren. ,,Die borden zijn niet rechtsgeldig”, bevestigt agent A. Verhagen. ,,We kunnen wel bekeuren, maar een slimme fietser krijgt zo de rechter aan zijn zijde.” Door de drempels krijgen de voetpaden nu de juridische status ‘trottoir’, waardoor er geen bordje meer nodig is om een fietser op de bon te slingeren. Op ‘het niet gebruiken van de rijbaan’ staat 23 euro.

Regiowoensdag, 10 december 2003

‘Groene buffer is lang niet breed genoeg’

IJlst – De groene buffer die Sneek van Scharnegoutum ook in de toekomst moet scheiden is lang niet breed genoeg naar de smaak van Dorpsbelang Scharnegoutum-Loënga. Een strook van maximaal 700 meter groen tussen dorp en stad is niet wat het dorp op het oog heeft, laat voorzitter Sietse Holtrop weten, als reactie op de gezamenlijke structuurvisie van de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel die deze week werd gepresenteerd.

Regiowoensdag, 10 december 2003

Cd om automobilisten Leek rustig te houden

Leek - Een gratis cd moet het verwachte fileleed rond de snelweg A7 tussen Drachten en Groningen ter hoogte van Leek verzachten. De cd wordt voorafgaand aan de werkzaamheden aan de N372, de provinciale weg van Leek richting de A7, uitgedeeld aan automobilisten.

Regiowoensdag, 10 december 2003

Nooitgedagt-fabriek mag plat

IJlst – Het voormalige bedrijfspand van Nooitgedagt in het centrum van IJlst wordt niet uitgeroepen tot monument. Dat heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg de gemeente Wymbritseradiel laten weten. Het besluit maakt de weg vrij voor de sloop van het betonnen gebouw.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 december 2003

Friese Raad van Kerken werkt met

Leeuwarde n – De Friese Raad van Kerken moet het in 2004 met bijna 900 euro minder doen op de begroting in vergelijking met dit jaar. Er is 8000 euro beschikbaar voor activiteiten, werkgroepen en algemene kosten. ,,We denken met een paar centjes minder toe te kunnen’’, aldus penningmeester Jan van den Ven. Het is tevens een begroting die inspeelt op de verslechterende economische ontwikkelingen. 7800 Euro komt uit bijdragen van de lidkerken die zijn aangesloten bij de Raad.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 december 2003

‘Voorzichtig zijn met initiatieven’

Leeuwarden – Kerken die oecumenisch willen gaan samenwerken, moeten voorzichtig zijn met nieuwe ini-tiatieven. Als die al te lichtzinnig worden opgedrongen aan de eigen gemeenschap, kan dat gemakkelijk worden ervaren als ,,oecumenisch terrorisme”. De gemeenschap die er al is moet je in ere houden en van daaruit mag worden voortgebouwd.

Geloof & Kerkwoensdag, 10 december 2003

13.000 handtekeningen tegen SoW-kerkfusie

Utrecht - Het hervormde synodebestuur heeft dinsdag ruim 13.000 petities in ontvangst genomen tegen de voorgenomen kerkfusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen. De synodes van de drie kerken besluiten vrijdag definitief of de vereniging doorgaat.

Sportwoensdag, 10 december 2003

Tininho geschorst tegen Heerenveen

Zeist - RBC Roosendaal kan zaterdag thuis tegen SC Heerenveen niet beschikken over Tininho.

Sportwoensdag, 10 december 2003

Sandor van der Heide doet het dit seizoen niet meer te mooi

Leeuwarden – Aan de top van het Schuttertop klassement waren het weekeinde weinig veranderingen waar te nemen. Sandor van der Heide was met drie doelpunten voor ONS Sneek tegen hekkensluiter VHK de meest productieve schutter en staat na twaalf speelronden op elf treffers.

Sportwoensdag, 10 december 2003

Nijelamer en het zuiverste water van Nederland

Nijelamer - Natuurlijk werd de eerste kortebaanwedstrijd van dit winterseizoen een dag te vroeg verreden. Maar noch de organiserende IJsvereniging Nijelamer noch de 36 deelnemers wilden zich daar dinsdagavond druk om maken. Want ook al zakte er een aantal deelnemers door het ijs; als het twee nachten gevroren heeft dan moet er op natuurijs geschaatst worden.

Weerwoensdag, 10 december 2003

Morgen regen

Vanmiddag blijft het zonnig en het kwik loopt op tot ongeveer 4 ŕ 5 graden. Het waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Komende nacht daalt het kwik nog tot rond -2 graden. Morgen is het waterkoud bij 6 graden en regent het van tijd tot tijd


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties