Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 februari 2006.

Bijschriftvrijdag, 10 februari 2006

Hoeder

Hoe is het een mens te moede wanneer hij een moord op zijn geweten heeft?

Cultuurvrijdag, 10 februari 2006

Russisch onderonsje in Drachten

Er is deze week toevallig veel aandacht voor de Russische componist Sjostakovitsj in De Lawei te Drachten. Van deze honderd jaar geleden geboren componist werden tijdens het kamermuziekconcert op woensdagavond twee werken gespeeld. Gisteravond speelde het Noord Nederlands Orkest (NNO) op hetzelfde podium twee van zijn werken.

Cultuurvrijdag, 10 februari 2006

Oude komedie vol erkenning

Love is old, love is new . Zo bezong ooit John Lennon de liefde. In de feel good -komedie van toneelschrijver Derek Benfield draait het allemaal om die oude liefde die toch nog zo jong blijkt te zijn. Twee vijftigers komen elkaar na 22 jaar weer tegen en de vonk springt opnieuw over, net zo als toentertijd. Toen ging het echter mis. Van de een op de andere avond verdween de man van het podium. Het hoe en waarom van de gebeurtenissen destijds wordt stukje bij beetje onthuld in Een tweede kans .

Economievrijdag, 10 februari 2006

‘Drukpers van NDC komt in Leeuwarden of in Groningen’

Leeuwarden – De gezamenlijke drukpers van de Friese Pers ( Leeuwarder Courant ) en Hazewinkel Pers ( Dagblad van het Noorden ) komt waarschijnlijk in Groningen of Leeuwarden. Dat zei directeur C. Anceaux van de Friese Pers gisteren. Eerder kondigde moederbedrijf NDC aan dat er één drukpers moet komen voor beide krantenuitgevers, ter vervanging van de drukpersen in beide steden. Toen werd ook de optie genoemd om die drukpers te plaatsen in een andere plaats. Volgens Anceaux is nu de kans groot dat er gekozen wordt voor uitbreiding van de pers op een van beide bestaande locaties. De beslissing valt over enkele weken, verwacht Anceaux.

Economievrijdag, 10 februari 2006

50 Banen weg bij Friese Pers en Hazewinkel

Leeuwarden – Krantenuitgevers Friese Pers ( Leeuwarder Courant ) en Hazewinkel Pers ( Dagblad van het Noorden ) schrappen vijftig banen. De banen verdwijnen door de samenvoeging van hun advertentieverwerkings- en opmaakafdelingen (Prepress). Moederbedrijf NDC/VBK sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Economievrijdag, 10 februari 2006

Tuinder Westland wil niet naar Berlikum

Berlikum – Uitbreiding van glastuinbouw rond Berlikum heeft alleen zin als hier regionale behoefte aan is. Dit kan geconcludeerd worden uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) naar uitbreidingsmogelijkheden van het Gelderse kassengebied Bergerden tussen Arnhem en Nijmegen. Uit het rapport blijkt dat tuinders uit het Westland geen behoefte meer hebben aan uitbreiding op locaties elders. Die conclusie werd een jaar geleden ook al eens getrokken.

Economievrijdag, 10 februari 2006

Poiesz presenteert fruit in houten bakken

Aardappelen, groente en fruit liggen bij de vestiging van Poiesz in Sint Annaparochie sinds kort in houten bakken. Het supermarktbedrijf heeft deze stap genomen om de artikelen een ,,meer ambachtelijke uitstraling mee te geven. Je moet je als consument wanen op een markt”, zo stelt directeur Kees Poiesz.

Hoofdartikelvrijdag, 10 februari 2006

Het meten, het weten…

Iedere dag krijgt de nieuwsconsument wel een nieuwtje over ‘meetresultaten’. Is het niet over de gezondheid van groente, dan is het wel over de prestaties van de politie. Of over de resultaten van de CITO-toets bij kinderen. Onvermijdelijk is het vervolg op dergelijke uitslagen: het afrekenen. Als de meetresultaten niet goed genoeg zijn, dan gebeurt er iets. De prijs van biologische groente bijvoorbeeld wordt veel te hoog bevonden, omdat er voor de gezondheid geen toegevoegde waarde in zit. Het politiekorps dat niet voldoet aan de gestelde normen, krijgt uiteindelijk te maken met minder geld. De school waarvan de kinderen slechter presteren dan gemiddeld, krijgt de blaam van een oneervolle vermelding op de website van het ministerie. Kortom: ‘meten is weten’.

Hoofdartikelvrijdag, 10 februari 2006

Openbaring, geloof…

Een van de crises in het geloofsleven van veel mensen is de twijfel aan de openbaring. Dat wil zeggen: aan de ervaring van het geschonken krijgen van inzichten die hij met het eigen verstand (nog) niet kan krijgen. De mens is immers niet meer en niet minder dan z’n verstand? Hoe zo, iets of iemand die ons dingen te verstaan geeft die we zelf niet kunnen bedenken? Dicht bij openbaring ligt het geloof, als begrip dat verwijst naar ‘boven’ het verstand: weten doe ik het niet, maar geloven doe ik het wel.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

Plunderen, en intussen debatteren over of het wel mag

Terschelling – De ME is er gisternacht aan te pas gekomen om de honderden uitzinnige Terschellingers in bedwang te houden. Die waren in alle vroegte aan het jutten geslagen. Claimen, het geclaimde markeren met touwen, hebberige mede-eilanders van het lijf houden, discussiëren over de enig juiste lezing van het wetsartikel aangaande het Juttersrecht. In het verleden is wel eens gebleken dat ,,men zich wel erg enthousiast op de buit stortte’’, aldus burgemeester Visser. ,,Het jutten zit de eilanders in de genen. Uit voorzorg is de ME hierheen gehaald. Er zijn geen incidenten gemeld.’’

Regiovrijdag, 10 februari 2006

Veel melding van geweld binnenshuis

Leeuwarden – Van het telefonisch advies- en steunpunt huiselijk geweld Fryslân van Vrouwenopvang Fryslân wordt veel gebruik gemaakt. De meeste telefoontjes komen van bekenden van het slachtoffer, die niet weten hoe te handelen. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers zelf ook hulp vragen, komt er een traject waarbij geen aangifte - vaak een drempel – wordt geëist. Dit is speciaal voor situaties waar geweld dreigt.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

Mbo’ers helpen clubs met administratie

Drachten – Leerlingen van ROC Friese Poort in Drachten verrichten financieel-administratieve werkzaamheden voor verenigingen.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

‘Als het mocht, koos ik haar opnieuw’

Surhuisterveen - Zij was zestien en hij was negentien jaar toen ze verkering kregen. Het was liefde op het eerste gezicht. Die liefde is in 72 jaar nooit over gegaan, alleen maar sterker geworden zelfs. ,,Als ik opnieuw mocht kiezen, koos ik weer voor haar.’’ Vandaag vieren Willem en Anna Gezina Wester in besloten kring dat ze 65 jaar getrouwd zijn. ,,We danken de Heer dat hij ons voor elkaar heeft bewaard.’’

Regiovrijdag, 10 februari 2006

‘Leegloop’ Provinciale Staten

Leeuwarden – De Provinciale Staten van Fryslân lopen figuurlijk leeg. Half maart nemen minstens twee, maar waarschijnlijk vijf of meer leden afscheid van de Staten. Sinds de verkiezingen in 2003 hebben al acht Statenleden de Friese volksvertegenwoordiging vaarwel gezegd. Volgens Teun Los, een van de vertrekkers, is het werk te belastend geworden.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

wetterskip gaat bodemdaling

Leeuwarden – Wetterskip Fryslân gaat het waterpeil in Noordwest-Fryslân verhogen om de bodemdaling en de verzilting tegen te gaan. Hiermee breekt het waterschap met het beleid om het grondwaterpeil steeds te verlagen ten behoeve van de landbouw. Het in september aangekondigde voornemen om het peil te verhogen wordt nu uitgevoerd.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

Nij Altoenae: alleen de kom wordt dorp

Sint Annaparochie – De inwoners van het buitengebied van Nij Altoenae willen niet onder dat dorp vallen. Een grote meerderheid van hen wil liever bij Sint Annaparochie blijven. Dat heeft een referendum onder de inwoners van het buitengebied aangetoond. De uitslag daarvan werd gisteren bekend gemaakt.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

‘Telehoren brengt advocaat in lastige spagaat’

GOOS BIES

Regiovrijdag, 10 februari 2006

Radio 538: Bogerman is de leukste school

Sneek – Christelijke scholengemeenschap Bogerman in Sneek is door jongerenzender Radio 538 uitgeroepen tot leukste school van Nederland. Gisteren reikte deejay Barry Paf in Rotterdam de Radio 538 School Award uit aan ,,de grote animator van de school’’ Patrick de Vries.

Regiovrijdag, 10 februari 2006

Fryske Gea koopt centrum It Wiid

Earnewâld – It Fryske Gea heeft voor 4,8 miljoen euro het voormalige activiteitencentrum van Buitenplaats It Wiid in Earnewâld gekocht. Het gaat om het restaurant, theater, zwembad, squashbanen, sporthal en zalen. De accommodatie wordt het nieuwe onderkomen voor het bezoekerscentrum van het nationaal park De Alde Feanen en het nieuw Frysk Lânbou Museum.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 februari 2006

Berouw

Berouw komt na de zonde. Wanneer Kaďn eenmaal inziet wat hij op zijn geweten heeft, krijgt hij het benauwd.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 februari 2006

Geboren voor het bewerken van harten

Leeuwarden - Jelmer Woudstra (22) uit Stiens wilde eerst altijd chirurg worden. Tegenwoordig bewerkt hij de harten van mensen niet met fijnzinnige instrumenten, maar met Gods Woord en liefde. Hij doet dat als assistent-voorganger van evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden.

Sportvrijdag, 10 februari 2006

Cambuur wil wel, maar kan het niet in Oss

Oss - Er zit weer wat voetbal in Cambuur, had de trainer een paar dagen eerder nog gezegd. Maar gisteravond kwam dat er niet of nauwelijks uit. Cambuur holde tegen TOP Oss steeds achter de feiten aan en verloor, 1-0. Een gelijkspel zou het maximaal haalbare zijn geweest, al bleef coach Roy Wesseling realistisch: ,,We verdienden het niet om te winnen.”

Sportvrijdag, 10 februari 2006

Vrouwen van Bolsward vieren jubileum uitgebreid

Bolsward – Vrouwenvereniging Roeping en Belofte van Bolsward heeft twintig leden, een tiende deel van wat ze in de hoogtijdagen, vlak na de Tweede Wereldoorlog had.

Sportvrijdag, 10 februari 2006

Karim blijft voorlopig nog bij Cambuur

Leeuwarden – Aanvaller Bovar Karim blijft bij Cambuur. Trainer Roy Wesseling zei dat gisteren na het verlies tegen TOP Oss. De Zweed is de laatste weken reserve en suggereerde in het voetbaltijdschrift Elf vorige week dat het wellicht beter zou zijn te vertrekken omdat hij geen speelminuten krijgt. Wesseling heeft de kritiek voor kennisgeving aangenomen en zal deze week met de aanvaller gaan praten, zei hij. Karim speelt sinds begin dit seizoen in Leeuwarden en heeft nog een contract voor de komende twee seizoenen.

Sportvrijdag, 10 februari 2006

Nřrregaard vervanger van zieke Kissi

Heerenveen – SC Heerenveen moet het vanavond in de thuiswedstrijd tegen Vitesse stellen zonder Abdelkarim Kissi. De Marokkaanse middenvelder ontbreekt door een griepje. Hjalte Bo Nřrregaard zal zijn plek op het middenveld innemen. Trainer Gertjan Verbeek kan verder beschikken over een volledige selectie, want ook de eerder deze week als ‘twijfelgevallen’ aangemerkte Arnold Bruggink en Michel Breuer zijn fit genoeg om te spelen. Opstelling: Vandenbussche; Seip, Hansson, Breuer, J. Drost; Bosvelt, Nřrregaard, Pranjic; Yildirim, Bruggink, Nilsson.

Sportvrijdag, 10 februari 2006

Brack keert terug in basiself Cambuur

Leeuwarden – Koen Brack is weer fit genoeg om vanavond te starten in het uitduel van Cambuur Leeuwarden tegen TOP Oss. De 24-jarige aanvoerder moest vorige week door een hamstringblessure vanaf de kant toekijken hoe er gewonnen werd van FC Omniworld (1-0). Brack speelt vanavond op zijn vertrouwde plek in het centrum van de verdediging. Zijn collega-verdedigers Chris de Wagt (hamstring) en Angelo Zimmerman (voet) zijn beide nog geblesseerd.

Sportvrijdag, 10 februari 2006

Holwijn voelt zich prima thuis in de achterhoede

Leeuwarden - ,,Ik zie Melvin niet als een aanvaller.” Het waren woorden die vorige week vrijdag werden uitgesproken door Roy Wesseling. De trainer van Cambuur Leeuwarden deed dat na het met 1-0 gewonnen thuisduel tegen FC Omniworld. Melvin Holwijn speelde in die wedstrijd noodgedwongen als centrale verdediger. Dat deed hij naar behoren, net als een week eerder toen hij de rechtsback was tegen Helmond Sport. Vanavond staat hij tegen TOP Oss opnieuw in de basis als verdediger. Holwijn voelt zich prima in zijn nieuwe rol.

Weervrijdag, 10 februari 2006

Droog

Het blijft dit weekeinde droog. We hebben af en toe zon en het is rustig weer. De temperaturen komen morgenmiddag te liggen rond 3 ŕ 4 graden, bij een zwakke wind uit het oosten tot zuiden. Zondag wordt het ook 3 ŕ 4 graden met eerst wat nevel en mist, later naast bewolking ook wat zon.

Weervrijdag, 10 februari 2006

Rustig en beetje zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties