Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 september 2012.

Hoofdartikelzaterdag, 1 september 2012

De kerken en de zorg voor de natuur

Kerken moeten zich meer uitspreken over ecologie, duurzaamheid, natuur en schepping. Dat geluid klinkt steeds meer, in binnen- en buitenland. Aan de randen van kerken en kerkelijke instituties klinkt het geluid het hardst. In het centrum van kerkelijke kringen wordt het onderwerp het liefst wat vermeden. Er is de waarschuwing van de mensen bij wie de wonden van bijvoorbeeld het kerkelijk debat over kernwapens nog steeds pijnlijk zijn. Ofwel: de kerk moet maar niet té maatschappelijk, economisch of ‘groen’ spreken.

Regiozaterdag, 1 september 2012

Essentaksterfte goed zichtbaar in Fryslân

Leeuwarden | De gevolgen van de essentaksterfte, een schimmelziekte waaraan de bomen kunnen bezwijken, worden steeds zichtbaarder in Fryslân. Dat constateren deskundigen. Vooral in de kuststreek boven Dokkum zijn veel zieke exemplaren aangetroffen: aan de toppen van de bomen zitten geen bladeren meer. Maar ook elders in de provincie zijn bomen aangetast. Zo moest de gemeente Ooststellingwerf in juni acht essen verwijderen in Appelscha, wegens kans op spontaan afbrekende takken.

Regiozaterdag, 1 september 2012

Meer riet in de Alde Feanen

Grou | Schoner water voor waterplanten en vissen, een groter leefgebied voor de roerdomp en beter begaanbare vaarwegen voor recreatie. It Fryske Gea, Wetterskip Fryslân, de gemeente Boarnsterhim en de provincie Fryslân gaan samenwerken om de natuur en recreatie in nationaal park de Alde Feanen te verbeteren.

Regiozaterdag, 1 september 2012

Tresoar biedt Friezen al 10 jaar een anker

De rol van erfgoedinstellingen zal in de toekomst alleen maar sterker worden. Dat verwacht directeur Bert Looper van Tresoar, dat dit jaar tien jaar bestaat.

Regiozaterdag, 1 september 2012

Forse schade op akkers door extreme buien

Sint Annaparochie | De extreme buien die in de nacht van donderdag op vrijdag over Fryslân trokken, hebben vooral op het Bildt grote schade toegebracht aan de akkerbouw. Sint Annaparochie kreeg 104,5 millimeter regenwater te verwerken, en was daarmee de natste plaats van Nederland. Niet eerder viel er op één plaats in Fryslân zoveel water tegelijk. Het oude record noteerde Grou in 1997 met 100,8 millimeter.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 september 2012

Kerken betreuren het wederzijdse verketteren

De interkerkelijke beweging ‘Wij kiezen voor eenheid’ houdt op 6 oktober een ontmoetingsdag op het Malieveld in Den Haag. Het is hoog tijd voor verootmoediging voor de ruzies tussen christenen, vinden de organisatoren.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 september 2012

Het hele dorp rond met evangelisatieglossy ‘MEER’

Leeuwarden | Kerkleden uit Eastermar bezorgen morgen glossy MEER bij al hun dorpsgenoten. Ze grijpen het project dat mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met het christelijk geloof, aan om missionair kerk te zijn.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 september 2012

Yup en straatwerker tonen evangelie in ‘MEER’

Leeuwarden | Het moet een enorme klapper worden: MEER. het lifestylemagazine met diepgang. Hij is in ieder geval in de verste verte te niet vergelijken met de ouderwetse foldertjes van kerken die hun boodschap onder de aandacht willen brengen bij mensen die op zondag liever naar het voetbalveld gaan.

Sportzaterdag, 1 september 2012

Directie countert Van Basten

Heerenveen | Robert Veenstra en Johan Hansma deden gisteren iets wat de directie van sc Heerenveen nooit doet. Ze noemden concrete bedragen voor in- en uitgaande transfers. Alles om de commotie die was ontstaan na de harde kritiek van coach Van Basten op de Friese leiding de kop in te drukken. ,,We hebben gewoon de helft van inkomsten uit de verkoop besteed aan nieuwe spelers.”

Sportzaterdag, 1 september 2012

De buit van Cambuur: Keurntjes en één puntje

Deventer | Door alle transferperikelen her en der zou je bijna vergeten dat er gisteren ook nog werd gevoetbald. Zoals door SC Cambuur tegen het nog ongeslagen Go Ahead Eagles. De enige winst van de dag werd behaald op de transfermarkt, want in Deventer bleef een matig Cambuur steken op 1-1.

Sportzaterdag, 1 september 2012

Tobiaz Kainz terug naar Sturm Graz

Heerenveen | De 19-jarige middenvelder Tobias Kainz keert terug naar zijn geboorteland. De talentvolle speler kwam een aantal jaar geleden over uit de jeugdopleiding van Sturm Graz naar sc Heerenveen, maar wist zijn belofte in Fryslân nooit helemaal in te lossen. Nu keert hij voor twee jaar terug naar zijn oude club. Gisteren tekende hij een contract waarin een optie voor nog een extra jaar staat opgenomen. Kainz speelde slechts eenmaal in de Heerenveense hoofdmacht.

Sportzaterdag, 1 september 2012

Ervaren De Ridder wil zijn ploeg verder helpen

Heerenveen | Het debuut van Daniël de Ridder in de hoofdmacht van sc Heerenveen tegen Molde FK was donderdagavond kort maar krachtig. In de extra tijd bracht hij de Noorse doelman Espen Pettersen met zijn linkerbeen zodanig in de problemen, dat ploeggenoot Arsenio Valpoort in de rebound kon scoren. Precies zoals de 28-jarige Amsterdammer het voor ogen heeft. De Ridder hoopt met zijn ervaring de Friese club dit seizoen een stukje verder te brengen.

Sportzaterdag, 1 september 2012

Museum toont dat men niet alleen in Fryslân kaatst

Franeker | ,,Ik geef geen interviews.” Even zou je denken dat de komst van het WK naar Franeker ook de medewerkers van het kaatsmuseum naar de bol is gestegen. Dat blijkt mee te vallen.

Sportzaterdag, 1 september 2012

Pappa komt bij Heerenveen in andere wereld terecht

Heerenveen | Eigenlijk zou hij pas in de winterstop overkomen naar Nederland. Maar gisteren al vond de Guatemalteekse aanvaller Marco Pappa zich terug in het Abe Lenstra Stadion. Een half jaar te vroeg om zich echt voor te bereiden. De stap van het grote Chicago naar de rustige provincie was gigantisch. ,,Maar ik kom hier voor het voetbal. De aanvallende filosofie is fantastisch.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties