Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 september 2006.

Bijschriftvrijdag, 1 september 2006

Bliksem

Lezen: Lucas 17: 22-28

Economievrijdag, 1 september 2006

Duurder brood terecht? En de boeren dan?

Leeuwarden - De bakkers hebben wat losgemaakt bij de boeren met hun aangekondigde verhoging van de broodprijzen tot elf cent. Het graan is duurder, natuurlijk, maar met verhogingen tot elf cent per brood is de consument de dupe, vinden de boeren. En zij blijven verlies maken op hun graan.

Hoofdartikelvrijdag, 1 september 2006

Toch niet een politica

Ayaan Hirsi Ali heeft afscheid genomen van de Tweede Kamer, met een heus symposium. Het voormalige Kamerlid heeft haar koffers gepakt en is naar de Verenigde Staten vertrokken om te gaan werken bij een denktank. Haar vertrek als Kamerlid werd noodzakelijk door een van meest bizarre gebeurtenissen in de Tweede Kamer, eerder dit jaar. Ayaan Hirsi Ali legde haar Kamerlidmaatschap neer toen minister Verdonk suggereerde dat ze nooit Nederlander is geweest, wegens het opgeven van onjuiste informatie aan de immigratiedienst. De debatten in de Kamer die op die mededeling volgden, duurden niet alleen lang, maar hadden bizarre trekken. De minister wist niet meer precies waar het over ging, de Kamer liet juridisch onbenul zien en de verwarring werd almaar groter. Inmiddels had Ayaan Hirsi Ali haar besluit al genomen en was al uit de Kamer gestapt. Kort daarna bleek dat ze al langer van plan was om uit de Kamer en uit Nederland te vertrekken, naar de Verenigde Staten.

Regiovrijdag, 1 september 2006

Verkeer plaagt Easterein

Easterein - Inwoners van Easterein klagen bij de gemeente Littenseradiel over de zware vrachtwagens die dagelijks door de straten denderen. De vrachtwagens vervoeren ernstig vervuilde grond, afkomstig van een perceel aan de Hofkamp in Wommels. Daar was eerder een autosloperij gevestigd. Dorpsbelang Wommels wist het bij de gemeente klaar te krijgen dat de vrachtwagens niet door dit dorp rijden. Nu is Easterein de klos.

Regiovrijdag, 1 september 2006

Biografy Tiny Mulder trikt

Ljouwert - Yn it fermidden fan 150 minsken - famylje, freonen, doarpsgenoaten en lzers - is justerjn de biografy fan dichteres/skriuwster Tiny Mulder (1921) presintearre. Dochter Rixt krige it earste eksimplaar t hannen fan de skriuwer, de histoarikus Geart de Vries. Hy hat tolve kear trije oeren mei Tiny Mulder praat om har libbensferhaal opskriuwe te kinnen. It boek Foar alles is in tiid komt t yn it fiif-en-tachtichste libbensjier fan Tiny Mulder. Hja hat tige suksesfolle boeken en bondels skreaun. De roman Tin iis (1981) is wol de meast ferneamde. In protte fersen fan Tiny Mulder wurde oant de dei fan hjoed lzen en foardroegen. Fjouwer minsken droegen justerjn fersen foar. Foar de gelegenheid wiene ek fersen op muzyk set. Dy waarden tfierd troch Nanne Kalma en Ankie van der Meer. Tiny Mulder wie ek in ferneamd sjoernalist by it Friesch Dagblad. De histoarikus drs. K. de Jong Ozn. dy't de skiednis fan it Friesch Dagblad beskriuwt, hie in oersjoch makke fan de sjoernalistike aktiviteiten fan Tiny Mulder.

Regiovrijdag, 1 september 2006

Een beetje ruzie hoort er ook bij

Joure - Was het nu twee of drie jaar geleden? Geertje Vis-Tjepkema (89) uit Joure denkt dat het zeker wel drie jaar geleden is. Volgens haar man, Jacob (92), is het nog maar twee jaar geleden dat Geertje een borst moest missen, in het ziekenhuis lag en vervolgens moest revalideren in De Flecke in Joure. De twee oudjes krijgen zowaar een beetje ruzie in hun aanleunwoning vlakbij Vegelinshof, zo vlak voor hun zeventigjarig huwelijksjubileum. Toch is dat niet opmerkelijk in huize Vis. ,,As je net rzje meitsje, binne je net wiis, doceert Geertje. ,,Ja, dan bist gek, vult Jacob aan. ,,Rzje meitsje is net slim. As je mar net boas bliuwe. Ik haw har sels wolris t de auto setten. Koe se rinne nei hs. Zij: ,,Ja, mar lokkich hoegde ik dan net sokke einen te rinnen, hear. Dan woe hy wer ris nei in maat fan him wr't ik net nocht oan hie.

Regiovrijdag, 1 september 2006

Muziekschool in westen Frysln toch niet failliet

Bolsward - Het dreigende faillissement van Ritmyk, de muziekschool voor vijf gemeenten in Zuid- en Noordwest-Frysln, is mogelijk afgewend. Directie, ondernemingsraad en vakbond werken aan een oplossing.

Regiovrijdag, 1 september 2006

Fries fonds tegen risico van innovatie

Leeuwarden - Frysln is bezig een fonds te installeren waaruit bedrijven kunnen putten voor innovatieve projecten. Met het geld kunnen bedrijven zich indekken tegen de financile risicos in de experimentele beginfase van de projecten. Dat zei gedeputeerde Bijman gisteren bij de opening van het Cartesius Instituut in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 september 2006

Liturgieboek paus in Nederlandse vertaling

Amstelveen - Joseph Ratzinger, nu paus Benedictus XVI, beschouwde de rooms-katholieke liturgie als een fresco dat door weersomstandigheden en allerlei restauraties en reconstructies in gevaar is en vernield dreigt te raken. Dat blijkt uit zijn boek Der Geist der Liturgie. Van het zes jaar geleden verschenen boek komt in november de Nederlandse vertaling uit, getiteld De geest van de liturgie, zo maakt de Vereniging voor Latijnse Liturgie bekend.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 september 2006

Speciale bijbel voor zorgsector

Heerenveen - Er komt een speciale bijbel voor mensen in de zorg: Bijbel voor de zorg. De uitgave biedt naast de complete bijbeltekst van De Nieuwe Bijbelvertaling inleidingen voor mensen die bewust met bijbel en identiteit willen omgaan. Ook staan er gebeden in.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 september 2006

Geloof in hart van Drachten

Drachten - Liefst 24 christelijke organisaties en twee muziekgroepen presenteren zich zaterdag in Drachten op het festival Open Source 2006.

Weervrijdag, 1 september 2006

Wisselvallig

Vandaag en morgen is het warm en wisselvallig. Het wordt vanmiddag rond 21 graden, met later enkele buitjes. Morgen wordt het 20 graden, eerst af en toe zon en een buitje. Later meer bewolking en regen. De zuidwestenwind is matig tot krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties