Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 juli 2008.

Cultuurdinsdag, 1 juli 2008

Van Hichtum in Geheugen van Nederland

Leeuwarden - Schrijfster Nynke van Hichtum, pseudoniem van Sjoukje Bokma de Boer, heeft een plek gekregen in Het Geheugen van Nederland. Op de site www.geheugenvannederland.nl is het Nederlandse culturele erfgoed gedigitaliseerd.

Hoofdartikeldinsdag, 1 juli 2008

Digitale chaos...

Het is een rommeltje in de digitale archieven van Nederland. Verschillende gegevens zijn niet meer te lezen nadat door de jaren heen nieuwe opslagsystemen zijn geďntroduceerd en er nieuwe computerprogramma’s zijn gekomen. Tot nog toe haalden politiek en ambtenarij hun schouders op over de gaten in het geheugen van de overheid, maar er is alle reden om de zaak hoog op de politieke agenda te zetten. Niet alleen omdat de slechte toestand van de digitale archieven de belastingbetaler veel geld kan kosten, maar ook omdat het functioneren van de rechtsstaat in gevaar kan komen.

Regiodinsdag, 1 juli 2008

Internet blijkt onveilig voor verkiezingen

Leeuwarden - Kiezers kunnen bij de waterschapsverkiezingen niet via internet stemmen. Volgens staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat kleven daar te veel risico’s aan. Wetterskip Fryslân is teleurgesteld over het besluit, omdat er veel tijd en moeite is gestoken in het computersysteem voor internetstemmen. Ook de Unie van Waterschappen vindt Huizinga te voorzichtig.

Regiodinsdag, 1 juli 2008

De Friese kerkterreinen hebben aandacht nodig

ERIK BETTEN

Regiodinsdag, 1 juli 2008

Heemschut wordt vergeten

Leeuwarden – Historische verenigingen in Fryslân maken te weinig gebruik van de kennis van de Bond Heemschut. Ze proberen geregeld op eigen houtje waardevolle gebouwen voor sloop of verval te behoeden, terwijl het effectiever is om de handen ineen te slaan. Dat zegt T. Zomerschoe, secretaris van de provinciale commissie Fryslân van Heemschut.

Regiodinsdag, 1 juli 2008

Formule spelweek blijft gelijk

Appelscha - Een hutje bouwen in het bos en heel veel spelletjes doen. Aan de formule van de zomervakantiespelweken in Appelscha is de afgelopen 49 jaar maar weinig veranderd. Aanpassen is ook helemaal niet nodig, vindt bestuurslid Gerard Floor, die al sinds 1970 meedraait in de organisatie. ,,Het programma is heel eenvoudig. Met schminken, voetballen en allerlei spellen in het bos. De kinderen vinden het nog steeds geweldig. Spelen met kinderen vinden ze toch leuker dan met de computer, denk ik.”

Geloof & Kerkdinsdag, 1 juli 2008

Nabijheid bieden, maar niet opdringen

Dankzij internet, televisie en het vliegtuig ligt de wereld tegenwoordig onder handbereik. Door deze ‘globalisering’ hebben mensen veel, maar vaak vluchtige contacten. Toch blijft, misschien wel júist nu, de behoefte aan intimiteit en hechte relaties. Hoe kunnen we in een steeds groter wordende wereld dicht bij elkaar blijven? In het Friesch Dagblad een serie over nabijheid. Vandaag het eerste deel: nabijheid in persoonlijkheidsontwikkeling.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 juli 2008

Mönnich: dilettant, pelgrim en nar

Utrecht - Eward Postma, in 1972 geboren in Ferwert, promoveerde gisteren in Utrecht op een proefschrift, getiteld Dilettant, pelgrim, nar. Daarin beschrijft hij de positie in cultuur en theologie van de lutherse theoloog Conrad Willem Mönnich (1915-1994). Het werk van Mönnich is van belang voor de huidige liturgiewetenschap, betoogt Postma.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 juli 2008

Broederlijk

Het was een mooi beeld op de televisie zondagochtend: Paus Benedictus en patriarch Bartholomaios gebroederlijk naast elkaar gezeten op het pauselijk altaar in de Sint Pieter. Dankzij mijn satellietontvanger kan ik de pontificale hoogmissen uit

Sportdinsdag, 1 juli 2008

De ‘Friese Wouden’ steelt de show in Zesdaagse

Nieuw Roden - De wielrenners uit de Friese Wouden stalen gisteravond de show in de tweede etappe van de Zesdaagse van Noordenveld-Westerkwartier. In de Ronde van Nieuw Roden ging de zege naar Lieuwe Westra uit Műnein. Hij versloeg in de eindsprint Theo Postma uit Zwagerbosch. Burgumer Frank Wierstra werd vijfde en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Sportdinsdag, 1 juli 2008

Cambuur zet nu ook letterlijk de eerste stap

Leeuwarden - Niet het stadion, niet jeugdcomplex De Hertgang, maar de velden van FVC waren gisterochtend het decor voor de eerste training van SC Cambuur-Leeuwarden in het nieuwe seizoen. Velden waarop al eerder getraind werd, oude bekenden als het ware. Met daarop dit keer echter een compleet vernieuwd Cambuur. Met vele namen die de supporters alweer doen dromen van nacompetitievoetbal. Of misschien wel meer.

Sportdinsdag, 1 juli 2008

Ontsnappen aan het dal der plichten

Op de website van schrijver/journalist Boudewijn Smid is te lezen dat hij na het eerder gepubliceerde De geur van gras. Het voetbalhandboek voor de amateur een roman over mannenvriendschap wilde schrijven, ‘over de platonische herenliefde zeg maar’. Het idee werd een concreet plan ‘toen een van mijn fietsvrienden voorstelde La Marmotte te gaan rijden’. Meteen begreep Smid dat die lijdensweg over vier Alpencols (Col du Glandon, de Télégraphe, de Galibier en L’Alpe d’Huez) het ideale decor was voor zijn roman Op de helling, met de fiets als vehikel dat het verhaal moest dragen. En hij zet hoog in als hij dit stelt: ‘Het resultaat houdt – naar mijn onbescheiden mening – inhoudelijk het midden tussen Titaantjes van Nescio en De Renner van Tim Krabbé’.

Sportdinsdag, 1 juli 2008

Marten Feenstra volgt Chris Wassenaar op

Leeuwarden Door het stoppen van Simon Minnesma, Klaas Berkepas, Tjitte Bonnema en Chris Wassenaar aan het einde van het kaatsseizoen is de formatiecarrousel gisteren al op gang gebracht. Marten Feenstra volgt Chris Wassenaar op in het succesvolle partuur met Rutmer van der Meer en Jacob Wassenaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties