Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 juli 2006.

Hoofdartikelzaterdag, 1 juli 2006

Regie, strategie...

Ook vandaag ontvangt de koningin adviezen van betrokkenen bij de val van het kabinet Balkenende-II. Wat dit uiteindelijk oplevert, zal in de loop van volgende week blijken. Maar in de tussentijd wordt volop gediscussieerd over de wenselijkheid van het ene of het andere vervolg op de gebeurtenissen van afgelopen week. Dat levert een stroom van commentaren, meningen, analyses en opvattingen op.

Regiozaterdag, 1 juli 2006

‘Drietaligheid levert alleen maar voordeel’

Leeuwarden – Binnen zes jaar moeten 25 basisscholen in de provincie drietalig zijn. De Fryske Akademy concludeert na onderzoek op zeven proefscholen dat dit alleen maar voordelen biedt voor de kinderen.

Regiozaterdag, 1 juli 2006

‘Je moet kiezen wat je uit wilt stralen’

Dokkum - Identiteit is een opdracht voor christelijke scholen, vindt directeur Tjitte Wierdsma (61) van het Dockinga College in Dokkum. De tijd dat een christelijke school vanzelfsprekend ’anders’ was, is volgens hem al lang voorbij. ,,Identiteit is aan de ene kant een gegeven. Maar nog veel meer is het een opdracht. En een uitdaging. Je moet kiezen wat je uit wilt stralen. Want zonder kleur word je niet serieus genomen.”

Regiozaterdag, 1 juli 2006

‘Erken dat elk kind uniek is’

Burgum - ,,Toen ik begon, mankeerde er volgens de stuurlui aan wal van alles aan het onderwijs. Nu, veertig jaar later, is het ondanks alle vernieuwing en verandering nog steeds niet in orde.’’ Dat zei Pier Bersgma gisteren bij zijn afscheid als directeur van cbs Immanuël in Noardburgum.

Regiozaterdag, 1 juli 2006

Riool bevat energie voor een op vijf auto’s

Leeuwarden - Bacteriën kunnen genoeg energie uit het riool halen om daarop 20 procent van het Nederlandse wagenpark te laten rijden. Dat stelt René Rozendal, promovendus aan het Leeuwarder onderzoeksinsitituut Wetsus die onderzoek doet naar de ‘biobrandstofcel’. Voor zijn onderzoek kreeg hij deze week de Professor Marcel Mulderprijs: een eervolle onderscheiding en een geldbedrag van 4000 euro. Rozendal zocht aanvankelijk een manier om met behulp van bacteriën electriciteit op te wekken uit afvalwater. Gaande zijn onderzoek ontdekte hij dat het veel rendabeler is om de bacteriën waterstof te laten maken uit het vuile water: ,,Dat levert een veel hoger rendement op. Je kunt er niet alleen suikerhoudend afvalwater voor gebruiken, maar alle verontreiniging die uit het riool komt. En waterstof is een brandstof van de toekomst, een energiedrager die steeds meer gebruikt gaat worden. Productie van waterstof door elektrolyse uit water kost heel veel energie; het is dus efficiënter om meteen waterstof te halen uit afvalwater.’’

Regiozaterdag, 1 juli 2006

Drie verdachten gepakt voor brand bij Scouting Hiem

Oranjewoud - Twee mannen van 24 en 22 uit Heerenveen en Weststellingwerf hebben samen met een 20-jarige vrouw uit Wolvega de brand gesticht bij het Scouting Hiem in Oranjewoud, op 7 januari. Dat is althans de overtuiging van de politie. Die arresteerde de verdachten op 23 mei en 1 juni, naar nu is bekendgemaakt.

Weerzaterdag, 1 juli 2006

Zeer warm

Vandaag is het warm zomerweer met veel zon en maxima rond de 25 of 26 graden. De oost -tot noordoostenwind is zwak tot matig. Morgen wordt het allemaal nog wat warmer. Een landelijke hittegolf ligt in het verschiet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties