Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 juni 2012.

Cultuurvrijdag, 1 juni 2012

Nieuwe Friese toneelstukken gepresenteerd

Wergea | De presentatie van twintig nieuwe Friese toneelstukken heeft gisteravond zo’n 75 mensen getrokken. Dat heeft Keunstwurk vanochtend gemeld. Amateurtoneelverenigingen in Fryslân waren uitgenodigd in De Bidler in Wergea om kennis te maken met verschillende Fries- en Nederlandstalige stukken die de afgelopen anderhalf jaar in de provincie zijn geschreven. De presentatie was een initiatief van de Fryske amateur teaterskoalle (Frats) en Keunstwurk.

Economievrijdag, 1 juni 2012

Twee ton voor zeewierfilter zware metalen in water

Leeuwarden | Een nieuwe filtermethode waarbij zeewier wordt gebruikt om zware metalen uit water te halen, krijgt voor doorontwikkeling 200.000 euro subsidie van de provincie Fryslân. Het moet een goed alternatief worden voor filtering met zand en bacteriën.

Economievrijdag, 1 juni 2012

Oud-bestuurder begint eigen vakbond

Jubbega | Rendert Algra begint een eigen vakbond genaamd VakbondZL. Die moet opkomen voor zzp’ers en voor niet-vakbondsleden bij bedrijven. Volgens Algra, twee jaar lang voorzitter van De Unie, zijn die twee groepen slecht vertegenwoordigd bij de huidige bonden en wordt hun stem in cao-onderhandelingen niet gehoord. Dat leidt tot ongunstige cao’s. Via vakbondZL, waar ZL staat voor ‘zonder leden’, kan Algra worden ingehuurd voor cao-onderhandelingen.

Hoofdartikelvrijdag, 1 juni 2012

De campus: aanjager of hol begrip?

In de oorspronkelijke betekenis van het woord is een groot deel van Fryslân één grote campus - Latijn voor ‘veld’. Maar een lege ruimte is niet wat bedoeld wordt door wie dat woord dezer dagen in de mond neemt. En dat doen nogal wat mensen. Hotspot of hub zijn ook veelgebezigde termen, maar geen begrip zo populair als campus. En daarmee wordt dan geen lege maar juist een vólle ruimte bedoeld: een compacte clustering van kennis, onderwijs en bedrijfsleven.

Regiovrijdag, 1 juni 2012

Burger kiest nog eenmaal zelf de waterschappen

Leeuwarden | De Tweede Kamer gaat de Waterschapswet niet behandelen voordat er een nieuw parlement zit, maar wil nu nog wel een noodwetje voor de waterschapsverkiezingen zodat er nog op de oude manier - door burgers - gestemd kan worden op de waterschappen.

Regiovrijdag, 1 juni 2012

Boswachters kammen De Mieden uit ondanks de regen

Twijzel | Na een dag lang speuren was de oogst magerder dan verwacht voor de vijfentwintig boswachters en vijfentwintig specialisten die zij aan zij door De Mieden waren getrokken: ruim vierhonderd planten- en dierensoorten, terwijl op duizend werd gehoopt. De door Staatsbosbeheer georganiseerde Noordelijke Boswachtersdag had de omstandigheden dan ook niet mee. De aanhoudende regen maakte determineren erg lastig, vertelt boswachter Jeffrey Huizenga.

Regiovrijdag, 1 juni 2012

Veertig dagen lang niet op elkaar schelden

Leeuwarden | Veertig dagen lang geen scheldwoorden gebruiken. Dat is wat de leerlingen van de basisschool voor speciaal onderwijs Aquamarijn in Leeuwarden de afgelopen tijd samen hebben gedaan. Gisteren vierden ze samen met hun docenten dat ze het hebben gehaald.

Regiovrijdag, 1 juni 2012

Ontwennen in een prikkelarme omgeving

Ravenswoud | Wonen en werken in een veilige omgeving, met landbouw en natuur en rust en ritme. ,,Dat zijn elementen die mensen weer op gang kunnen brengen. In deze hectische maatschappij, en zeker voor mensen met een verslaving”, zegt Harold Dijkgraaf, behandelmanager van Arta Verslavingszorg van de Lievegoed Zorggroep.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 juni 2012

Religie ten onrechte onder druk

Is de tolerantie voor religie op haar retour? Het tijdschrift Religie & Samenleving wijdt er vandaag een symposium aam. Sipco Vellenga duikt in de jongste Nederlandse geschiedenis en maakt een analyse.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 juni 2012

Egyptische christenen vrezen verkiezingsuitslag

Caďro | De Egyptische bisschop Antonios Aziz Mina vreest een overwinning van de Moslimbroederschap in de Egyptische presidentsverkiezingen. De koptisch-katholieke bisschop van Giza zegt in gesprek met de katholieke organisatie Kerk in Nood dat het niet goed te zeggen is wie van de twee overgebleven kandidaten de godsdienstvrijheid van christenen het beste zal beschermen.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 juni 2012

Emeritus hoogleraar Klijn overleden

Groningen | Emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen prof. dr. A.F.J. Klijn is woensdag op 89-jarige leeftijd overleden. Klijn was emeritus predikant van de Hervormde Gemeente te Heinkenszand en emeritus hoogleraar in de oudchristelijke letterkunde en de uitlegging van het Nieuwe Testament van 1967 tot 1986. Van 1977 tot 1980 was hij ook decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. De faculteit gedenkt hem als een ‘inspirerend docent, een toegewijd bestuurder en bovenal een gedreven onderzoeker’, aldus decaan prof.dr. Geurt Henk van Kooten in een overlijdensadvertentie in Trouw. Klijn werd bekend door zijn studies over en uitgaven van apocriefe boeken uit de tijd van het Nieuwe Testament.

Sportvrijdag, 1 juni 2012

Cambuur spreekt tevergeefs met Emmen-goalie Zeinstra

Leeuwarden/Veendam | SC Cambuur heeft met FC Emmen-keeper Harm Zeinstra afgelopen maand gesproken over een overstap. De doelman uit Noardburgum heeft met zijn huidige club echter al een pincipe-akkoord over een nieuw eenjarig contract. Volgens ingewijden is een terugkeer in Leeuwarden, waar Zeinstra in de jeugd speelde, daarom voorlopig van de baan.

Sportvrijdag, 1 juni 2012

Na Timmermans ook Te Loeke en Schulting naar Veendam

Veendam | SC Veendam heeft na SWZ Sneek-keeper Theo Timmermans ook doelman Robbert te Loeke vastgelegd. De transfervrije keeper tekent voor een seizoen, met een optie voor nog een jaar. Dat is gisteren bekend gemaakt. Te Loeke speelde de afgelopen vier seizoen voor SC Cambuur. Hij kon bij de Leeuwarders zijn contract verlengen, maar zag daar vanaf.

Sportvrijdag, 1 juni 2012

Zonderland in Maribor dit weekeinde in actie

Maribor | Een ruime afvaardiging vertegenwoordigt Nederland dit in Maribor bij een challenger die voor enkele turners nog van ‘olympisch belang’ is. Epke Zonderland (Lemmer) en Jeffrey Wammes zijn bij de mannen in de race voor een ticket voor Londen 2012. Bij de vrouwen moeten Céline van Gerner en Wyomi Masela nog eens laten zien wie er het meeste recht heeft op deelname aan de Olympische Spelen in Londen. De kwalificaties in Maribor starten vandaag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties