Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 juni 2007.

Cultuurvrijdag, 1 juni 2007

Subsidie voor expo Terracotta Leger

Assen - Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe geven een subsidie van 200.000 euro aan het Drents Museum voor de realisatie van de tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi’an. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 1 juni 2007

Afzien op boerderij bij Wirdum

Leeuwarden - De omgeving rond de Werpsterhoek bij Wirdum doet landelijk aan met groene velden en weidse vergezichten. Aan niets is te zien dat hier in de toekomst een nieuwe woonwijk met 6500 huizen zal verrijzen. Binnenkort begint de gemeente Leeuwarden met de bouw van de nieuwe wijk De Zuidlanden. Om dit project theatraal in te wijden, is Tryater door de gemeente gevraagd een project op te zetten. Het werd Simmer op ’e Súdlannen. In een oude schuur bij een boerderij worden tot en met 24 juni drie toneelstukken opgevoerd. Morgenavond gaat als eerste Trije susters van regisseur Karina Kroft in premičre. Hierna volgen It hűs mat leech van Romke Toering en It húske dat ferhuze, een kindervoorstelling van Gienke Deuten.

Dossiervrijdag, 1 juni 2007

Hoogvlieger wacht nog een ander examen

In Fryslân doen dezer dagen 7399 scholieren eindexamen. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die ondertussen al druk bezig zijn met het plannen van hun toekomst. Vandaag: Robert Poortinga heeft gisteren zijn laatste examen gedaan, maar de belangrijkste toets wacht volgende week.

Dossiervrijdag, 1 juni 2007

Ontwijkend gedrag

Mijn teennagels zijn gelakt, mijn wenkbrauwen zijn mooi geëpileerd en mijn examenbundels zijn prachtig versierd met allemaal mooie guirlandes en andere kriebels. Een vriendin van mij noemt dit studieontwijkend gedrag. Ik vrees dat ze gelijk heeft. Zo nu en dan heb ik zin om vooral even niet bezig te zijn met mijn examens. Vooral nu de laatste week is ingegaan heb ik er veel moeite mee om mijn hoofd erbij te houden. Misschien omdat er een weekje Portugal in het vooruitzicht ligt?

Economievrijdag, 1 juni 2007

‘Koe in de wei beter voor het klimaat’

Culemborg - Het weiden van koeien levert in de meeste gevallen een lagere uitstoot van broeikasgassen op dan ze het hele jaar op stal houden. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut CLM Onderzoek en Advies uit Culemborg.

Economievrijdag, 1 juni 2007

Friese cadeaubon voor biostreekproducten

Leeuwarden - Na cd-bon, bioscoopbon en bloemenbon is er nu ook een cadeaubon voor de aankoop van biologische producten: de Bio Boppe cadeaubon. Gisteren is symbolisch de eerste bon uitgereikt door biologisch tuinder Jochum de Boer, bekend van het tv-programma Boer zoekt vrouw, aan gedeputeerde Andriesen. De uitreiking vond plaats in de biologische winkel Bon Bio in Leeuwarden.

Hoofdartikelvrijdag, 1 juni 2007

Spel met de dood...

Alle feiten over het Groninger bloed- en seksschandaal zijn nog niet bekend. Dat maakt het lastig zich een oordeel te vormen over wat er is gebeurd. Er zijn echter wel zo veel feiten bekend dat we kunnen constateren dat het tamelijk onbegrijpelijk is. En hoe meer bekend wordt over wat er zich heeft afgespeeld, des te onbegrijpelijker wordt het, waarschijnlijk.

Regiovrijdag, 1 juni 2007

Gymles op basisschool onder druk

Leeuwarden - Meer dan de helft van de Nederlandse basisscholen heeft grote moeite om de gymlessen in te plannen. Docenten die na september zijn afgestudeerd aan de pabo, hebben niet meer automatisch een lesbevoegdheid voor gym aan de groepen drie tot en met acht.

Regiovrijdag, 1 juni 2007

‘Coffeeshop sluiten ook niet altijd goed’

Wolvega - Coffeeshops die te dicht bij scholen staan, zijn in Fryslân geen probleem. De meeste gemeenten hanteren een beleid dat coffeeshops waar softdrugs worden gebruikt en verkocht, niet dichter dan 250 meter bij een school mogen staan. Voor zover bekend is er alleen in Wolvega een coffeeshop die niet aan die afstandsregel voldoet. Coffeeshop Dikrayaat ligt op 160 meter lopen van basisschool De Adelaar. Twee jaar geleden is al afgesproken dat de coffeeshop dichtgaat, zodra de huidige eigenaar er mee ophoudt.

Regiovrijdag, 1 juni 2007

Naar de rechtbank vanwege ‘leafde foar it fjild’

De Stichting Faunabescherming wil een verbod op het eierzoeken in Fryslân, de enige provincie waar het nog mag. De stichting stelt dat het rapen van de kievitseieren van negatieve invloed is op de populatie. In 2005 wist Faunabescherming het eierzoeken voorlopig stil te laten leggen door de rechtbank. In het oordeel van de rechtbank speelde vooral een rol dat de eierzoekers toen nog onbeperkt mochten rapen. De provincie kwam met een vernieuwde vergunning waarin een ingekort raapseizoen en een limiet aan het aantal te rapen eieren werden vastgelegd. De rechtbank keurde die vergunning goed, onder grote belangstelling van de eierzoekers. Als laatste redmiddel probeert de Faunabescherming nu met een bodemprocedure het rapen alsnog te verbieden. Gisteren diende die rechtszaak.

Regiovrijdag, 1 juni 2007

Vijfduizend extra verplegers

Den Haag/Leeuwarden - Verzorgingstehuizen krijgen geld om meer zorg te kunnen leveren. Landelijk moeten er vijf- tot zesduizend verplegers en verzorgers bijkomen, zo staat in het actieplan Ouderenzorg van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid.

Regiovrijdag, 1 juni 2007

Sneek pakt overlast aan

Sneek - In delen van het centrum van Sneek gaat deze zomer een blowverbod of een samenscholingsverbod gelden. Burgemeester en wethouders willen met deze ingrijpende maatregel paal en perk stellen aan de overlast door drank- en drugsgebruik en door het dreigend rondhangen van mensen in de stad.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 juni 2007

‘Pelgrimage voor gerechtigheid’ naar protestmars G8-top

Driebergen - Zo’n 25 christelijke jongeren uit Nederland nemen komend weekend deel aan de protestmars in het Duitse Rostock aan de vooravond van de G8-top in Heiligendamm. Doel van de reis - van in totaal vijftig tot honderd Europese jongeren - is om een stem te geven aan de armen op een plek waar ze nauwelijks vertegenwoordigd zijn. ,,We delen de ongerustheid van de anti-globalisten, maar we willen ook een geluid van hoop laten klinken.”

Geloof & Kerkvrijdag, 1 juni 2007

‘Niet terugtrekken op veilige terreinen’

Putten - Bepaalde beroepen en ook terreinen van de moderne samenleving dreigen voor christenen ontoegankelijk te worden, omdat zij handelingen moeten verrichten die tegen hun geweten indruisen. Zo laten christen-jongeren de verpleging en heel de medische wereld links liggen, omdat zij daar als principiële mensen steeds minder uit de voeten kunnen.

Sportvrijdag, 1 juni 2007

Joure (za) ziet halve selectie vertrekken

Leeuwarden - De degradatie van het SC Joure (zaterdag) uit de derde klasse heeft er voor gezorgd dat de club meer dan de helft van de selectie ziet vertrekken. Ze kiezen er bijna allemaal voor op een hoger niveau te gaan voetballen. Bij de topamateurclubs waren er op de laatste dag dat overschrijvingstermijn verstreek geen opvallende transfers.

Sportvrijdag, 1 juni 2007

Westra met vallen en opstaan de sterkste

Gerkesklooster - De eerste wedstrijd in de Pompeblęd Tweedaagse gaat de wielergeschiedenis in als een van de meest bizarre wielerronden van de afgelopen jaren, met Lieuwe Westra in Gerkesklooster als de allersterkste. Spekgladde klinkers, een val en materiaalpech kreeg de Műneinder niet uit zijn ritme. En de manier waarop de hij na tachtig kilometer met vallen en opstaan naar de overwinning fietste, dwong respect af bij het handjevol coureurs dat ook op eigen kracht de finish haalde.

Weervrijdag, 1 juni 2007

Zonnig en warm

Het weekend wordt zonnig en warm met temperaturen rond de 22 graden. Het blijft droog. Lokaal in het zuidoosten kan het 24 graden worden. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit noord/noordoost.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties