Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 mei 2009.

Cultuurvrijdag, 1 mei 2009

Groot model van witte haai in Natuurmuseum

Leeuwarden - In het natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden wordt gewerkt aan een 6,5 meter groot model van een witte haai. Preparateur Christiaan Walen van het museum maakt de haai van piepschuim in opdracht van het Biologisch Instituut in Sevilla. Dat heeft een woordvoerder van het museum gemeld. De haai, ook wel mensenhaai genoemd, is bij het grote publiek vooral bekend uit de film Jaws.

Cultuurvrijdag, 1 mei 2009

Friese stoomtrein maatschappij neemt museum over

Sneek - De Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) heeft het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek overgenomen. Dat heeft de voorzitter van de FStM, Max Kooijmans, gisteren bekendgemaakt. Het museum was sinds 1994 eigendom van de Stichting Het Nationaal Modelspoor Museum en werd beheerd door een bestuur. Bestuursvoorzitter Henk Buith heeft zijn functie neergelegd. Kooijmans neemt die tijdelijk over.

Cultuurvrijdag, 1 mei 2009

Noord Nederlandse Dans treedt op bij World Press Photo

Amsterdam - Noord Nederlandse Dans (NND) treedt zondagavond op bij de uitreiking van de World Press Photo in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van het Groningse dansgezelschap laten weten. Het NND is het enige gezelschap dat zal optreden bij de uitreiking in het Muziekgebouw aan het IJ.

Economievrijdag, 1 mei 2009

Topman van Martinair geeft prijsafspraken toe

Washington - Topman Frank de Jong van luchtvaartmaatschappij Martinair heeft toegegeven dat de vrachtafdeling van het bedrijf prijsafspraken heeft gemaakt met concurrenten.

Economievrijdag, 1 mei 2009

Vakbeurs BioVak gaat in 2010 ook internationaal

Leeuwarden - De vakbeurs BioVak voor de biologische sector gaat haar aandacht uitbreiden naar het buitenland. Dit meldt vakorganisatie Agriholland. Organisator ICEM heeft met Organicseeds.nl een contract getekend voor de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het Veredelingsplein op de BioVak 2010. Ook gaan ze samen buitenlandse boeren uitnodigen voor een bezoek aan de biologisch vakbeurs om kennis te nemen van wat de Nederlandse boeren en kweek- en handelsbedrijven hen te bieden hebben aan uitgangsmateriaal voor de biologische teelt.

Economievrijdag, 1 mei 2009

‘Voederwaarde gras zeer goed’

Warga - De voederwaardes van het gras dat de afgelopen weken is gemaaid, zijn zeer goed. Dat zegt bedrijfsadviseur Germ van der Meulen van De Weidse Blik in Warga, groothandel in meng- en krachtvoeder. De grasdeskundige leidt dit onder andere af uit de melkgift van de koeien.

Hoofdartikelvrijdag, 1 mei 2009

Zwijgen, spreken en troost

Veel woorden zijn er al gezegd over het drama in Apeldoorn. En hoe meer woorden worden gesproken, hoe duidelijker het wordt dat woorden niet goed genoeg zijn om te beschrijven wat zich precies heeft voltrokken. Hoeveel te meer laat de onmacht van woorden zich gelden voor de direct betrokkenen - zowel de slachtoffers en hun naasten als de honderden mensen, onder wie veel kinderen, die het met eigen ogen hebben zien gebeuren.

Regiovrijdag, 1 mei 2009

‘Die eerste oorlogsdag leek een jaar te duren’

Suwâld - De dag na zijn verjaardag vielen de Duitsers binnen. Volgende week wordt hij negentig. Voor verzetsstrijder en soldaat Daniël van der Meulen waren

Regiovrijdag, 1 mei 2009

Drama in Apeldoorn gaat voorbij aan Fries publiek

Leeuwarden/Sneek/Drachten - Het drama in Apeldoorn is gisteren grotendeels voorbij gegaan aan bezoekers van vrijmarkten in Fryslân. In Leeuwarden, Sneek en Drachten bijvoorbeeld ging de handel onverminderd vrolijk door; maar weinigen hadden weet van wat zich in Apeldoorn afspeelde.

Regiovrijdag, 1 mei 2009

‘Feankeninginne’ Johanna mag de Aebelina dopen

Earnewâld - Johanna Westerdijk is de nieuwe feankeninginne van Earnewâld. Een van de haar belangrijkste klussen is de doop van het houten skűtsje Aebelina.

Regiovrijdag, 1 mei 2009

Als een ritje met de bus gratis is, zit-ie zomaar vol

Leeuwarden - Halte Dronrijp Hoek, 13.15 uur. Een groepje jongeren van een jaar of veertien, vijftien staat te wachten op lijn 97. Op Koninginnedag is het busvervoer tenslotte gratis. Maar zij zijn niet de enigen die hebben bedacht dat dit de goedkoopste manier is om in Leeuwarden te komen. De bus die nadert, zit zo vol mensen, dat hij doorrijdt. Vrolijk zwaaien wat meisjes van achter de ramen naar hun leeftijdsgenoten, die het nakijken hebben. Een deel druipt af. De rest haalt hun mobieltje tevoorschijn en roept de hulp van ouders of bekenden in.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 mei 2009

Verdriet en troost in Grote Kerk Apeldoorn

Apeldoorn - De Grote Kerk van Apeldoorn heeft na de schokkende gebeurtenis in Apeldoorn meteen haar deuren opengezet. Tientallen mensen uitten er hun verdriet en zochten naar troost.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 mei 2009

Groot geloof in wereld vol armoede en werkloosheid

Sjoerd P. Hoekstra reisde veel, privé en voor zijn werk in diverse functies in de landbouw, en maakte in vele landen kerkdiensten mee. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Sportvrijdag, 1 mei 2009

El Khalifi is klaar voor de bloemen én de play-offs

Leeuwarden - Als de supporters voorafgaand aan het huidige seizoen over Rachid El Khalifi praatten, was het oordeel overwegend dat de aanvaller bij SC Cambuur-Leeuwarden vooral op de bank zou zitten. Hoewel hij tot nu toe niet altijd in de basis stond, speelde de vleugelspits inmiddels al wel meer wedstrijden dan vorig seizoen. Vanavond is hij in de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie tegen FC Eindhoven een van de spelers van wie door de club alvast afscheid wordt genomen.

Sportvrijdag, 1 mei 2009

Tolsma, Grond en Freitag winnen kaatsouverture

Drachten - Hendrik Tolsma (Goutum), Marinus Grond (Engelum) en Aloys Freitag (Makkum) hebben gisteren op Koninginnedag de traditionele kaatsouverture in Drachten op hun naam geschreven. Het trio zegevierde in de door elkaar loten-wedstrijd voor senioren met vijftien parturen op de lijst, door in de finale het partuur van Marco Seepma, Hyltje Bosma en Gert-Jan Faber te verslaan.

Sportvrijdag, 1 mei 2009

Elsinga superieur op Trimunt

Marum - Dave Elsinga maakte voor dit seizoen de overstap van cross naar enduro. De motorcoureur uit Wolvega liet gisteren in de nationale wedstrijd op het circuit Trimunt bij Marum zien dat hij als crosser nog altijd met de besten mee kan. ,,Als je zelf maar lekker in je vel zit, lukt alles plotseling ook”, zei de coureur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties