Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 maart 2013.

Cultuurvrijdag, 1 maart 2013

Museum Dr8888 maakt kans op Museumprijs 2013

Drachten | Museum Dr8888 in Drachten is een van de vier genomineerden voor de Museumprijs 2013. Dat hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers van de prijs, gisteren bekendgemaakt. Het Drachtster museum neemt het op tegen het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Museum de Koloniehof in Frederiksoord en Beeld en Geluid in Hilversum.

Cultuurvrijdag, 1 maart 2013

Eerste soloconcert van pianist Wiebe Kaspers

Jorwert | Pianist Wiebe Kaspers geeft op zondag 17 maart een concert in de kerk van Jorwert. Het is zijn eerste grote soloconcert. De Fries studeerde in 2011 af aan het conservatorium in Zwolle en speelt al een paar jaar in (jazz)bands. Met Tim Hammer vormt hij het muziektheaterduo Hammer & Kaspers.

Cultuurvrijdag, 1 maart 2013

Poppodium Asteriks betrekt eigen zaal weer

Leeuwarden | Poppodium Asteriks heropent vanavond zijn eigen zaal in de Blokhuispoort in Leeuwarden. De afgelopen drie maanden werden de concerten van het poppodium verplaatst naar het cellencomplex van de voormalige gevangenis, omdat in de Asterikszaal asbest was gevonden. Die is inmiddels verwijderd.

Economievrijdag, 1 maart 2013

Staking Prins Dokkum begin van langere actieperiode

Dokkum | Bijna alle werknemers van Prins Dokkum hebben vandaag niet gewerkt. Uit protest tegen het stopzetten van de productie van vangrails én een gebrekkig sociaal plan, legden ze vanochtend het werk neer. Als de directie niet reageert op de acties gaat de fabriek mogelijk de hele volgende week plat.

Economievrijdag, 1 maart 2013

Snel besluit mestproef in Noardlike Fryske Wâlden

Den Haag/Burgum | Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken verwacht binnen enkele weken een besluit te nemen over een mogelijke verlenging van de praktijkproef met het bovengronds uitrijden van mest in de Noardlike Fryske Wâlden (NFW). Boeren moeten volgens de Nederlandse regels, op enkele uitzonderingen na, de mest in de grond brengen. In veel gevallen wordt dit met een injecteur uitgevoerd.

Economievrijdag, 1 maart 2013

Gevolgen van sanering voor Friese Rabobanken onduidelijk

Damwâld/Utrecht | Ook in Fryslân tijgen klanten van de Rabobank minder naar de bankkantoren. Toch zijn de effecten van dat veranderde klantgedrag op het aantal vestigingen en werknemers nog niet in te schatten. De integratie van Friesland Bank en Rabobank vraagt in de provincie op dit moment nog extra mankracht.

Economievrijdag, 1 maart 2013

Hoge prijs HZPC voor poottelers

Joure | Aardappelhandelshuis HZPC in Joure verwacht telers over de oogst van het afgelopen seizoen 29 euro per honderd kilo te kunnen betalen. De prognoseprijs komt daarmee op de bovengrens die eerder is bepaald. Met hoge teeltopbrengsten is 2012 voor de aangesloten aardappelboeren daarmee een zeer goed jaar geweest. De definitieve prijs volgt eind juni dit jaar.

Hoofdartikelvrijdag, 1 maart 2013

Eerlijk voedsel voor eerlijke prijzen

De afgelopen weken komt het ene voedselschandaal na het andere naar buiten. Paardenvlees dat voor rundvlees wordt verkocht in kant-en-klaar maaltijden zoals lasagne, biologische eieren die niet biologisch blijken te zijn, tongfilet dat geen tongfilet is maar van een veel goedkopere gekweekte vis komt.

Regiovrijdag, 1 maart 2013

Massaontslag in de Friese kinderopvang

Sneek | Sisa Kinderopvang gaat aan het eind van dit schooljaar tien van de 51 locaties voor kinderopvang en buitenschoolse opvang in Fryslân sluiten. Ook stopt het met de tussenschoolse opvang op de ongeveer vijftig basisscholen waarmee Sisa een contract heeft. 118 van de 364 medewerkers krijgen ontslag.

Regiovrijdag, 1 maart 2013

Gaswinning ook in Fryslân gewantrouwd

Leeuwarden | Gedeputeerde Sietske Poepjes maakt zich zorgen over de gevolgen van gaswinning in Fryslân. Zij wacht op duidelijkheid van het Staatstoezicht op de Mijnen over het effect op de Friese bodem. Dit onderzoek vroeg zij vorige maand aan na de onverwacht zware aardbevingen in Groningen. Gisteren deed oud-NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos in Nieuwsuur uitspraken die haar bezorgdheid nog groter maken.

Regiovrijdag, 1 maart 2013

Zaak De Blesse is heropend

De Blesse | Het onderzoek naar de moord op de 52-jarige Ida Klijnstra in De Blesse op 23 juni 2008 blijkt enkele weken geleden te zijn heropend. Dat heeft de politie gedaan in overleg met het Openbaar Ministerie. Aanleiding is het gebruik van nieuwe technieken door het Nederlands Forensisch Instituut op gevonden DNA-sporen.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 maart 2013

PKN-kerkordedeskundige mr. Willemze overleden

Amsterdam | Kerkordeskundige en juriste van de Protestantse Kerk in Nederland, mr. T.M. Willemze (1952), is gisteren overleden. Ze was al geruime tijd ernstig ziek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties