Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 1 december 2011.

Achtergronddonderdag, 1 december 2011

Hoera, de dominee gaat méér verdienen!?

De koepelorganisatie van kerkrentmeesters heeft aangekondigd dat PKN-gemeenten rekening dienen te houden met 120 euro per preekbeurt in 2012. Ds. Herman de Vries kan zich de boze reacties voorstellen.

Achtergronddonderdag, 1 december 2011

Predikant leeft niet alleen van genadebrood

Het bericht over de verhoging van de vergoeding voor een preekbeurt in de PKN doet veel stof opwaaien. Veel argumenten tegen verhoging zijn echter ondeugdelijk.

Cultuurdonderdag, 1 december 2011

Kunstenares verkoopt werk in eigen atelier

Terschelling | Kunstenares Loes Vreedeveld uit Midsland gaat schilderijen verkopen vanuit haar atelier. Vreedeveld is een van de acht kunstenaars die zich hebben aangesloten bij de website hilariusart.com.

Cultuurdonderdag, 1 december 2011

Bantega speelt theaterstuk in natuurgebied Koepeinse

Bantega | Stichting Iepenloftspul Bantegea brengt in juli 2012 voor het eerst een iepenloftspul op de planken. Het stuk, Straverus ‘Tiid is in sirkel’ getiteld, zal worden gespeeld midden in natuurgebied de Koepeinse in Bantega. Dat heeft de stichting vanochtend bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 1 december 2011

Restaurant WTC mag naam niet gebruiken

WTC Expo moet de letters LOFT van de gevel van het handelscomplex in Leeuwarden halen. De naam mag verder ook niet meer worden gebruikt, omdat mensen het restaurant kunnen verwarren met het inspiratiecentrum ‘LOFT ruimte en inspiratie’ in een kerk in Boksum. Dat is de uitspraak in een kort geding dat het inspiratiecentrum had aangespannen. Het WTC heeft de uitspraak in beraad. Foto: Frans Anringa

Economiedonderdag, 1 december 2011

Einde voor Harlinger haardhoutmaker Tohil

Harlingen | Producent van ovengedroogd haardhout Tohil in Harlingen is failliet verklaard door de rechtbank in Leeuwarden. Tien werknemers hebben ontslag gekregen. Volgens curator Oscar van Oorschot werd deze zomer een slechte omzet gedraaid. Er was vervolgens niet genoeg geld meer voor de inkoop van hout. Het haardhout werd verkocht onder het kwaliteitsmerk Sierra Nevada. De afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd in de fabriek. Ook de NOM nam een aandeel.

Economiedonderdag, 1 december 2011

Zonnepanelenmaker weet techniek niet op te schalen

Leeuwarden | Fabrikant van zonnepanelen Apa in Leeuwarden is bankroet. 25 werknemers verliezen hun baan. Het is het bedrijf niet gelukt om een innovatieve technologie om te zetten in een verkoopbaar product. Uiteindelijk was het geld op.

Hoofdartikeldonderdag, 1 december 2011

Ouders, kinderen, scholen en werk

Ouders moeten meer tijd vrijmaken voor de begeleiding van hun schoolgaande kinderen. De opvoeding en de overdracht van waarden en normen moet prioriteit krijgen, desnoods ten koste van werk en andere activiteiten, zo heeft minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs laten weten.

Regiodonderdag, 1 december 2011

Ik hoor niet in Fryslân, maar in Indonesië

,,Misschien was ik liever daar gebleven.” Jelle van der Meer (28) was drie maanden toen hij werd geadopteerd. Toen hij in april zijn echte moeder opzocht in Indonesië, voelde het als thuiskomen.

Regiodonderdag, 1 december 2011

Het hoogtepunt: The Boss kwam niet naar Drachten

Drachten | ,,Mijn hoogtepunt in zes jaar Smallingerland is iets wat niet gebeurd is”, onthulde Bert Middel gistermiddag in schouwburg De Lawei op zijn afscheidsreceptie.

Regiodonderdag, 1 december 2011

Bijstanders krijgen geld op andere dag

Leeuwarden | De gemeente Leeuwarden probeert een rentevoordeeltje te halen over de rug van de minima. Dat vermoeden heeft de Cliëntenraad Werk en Inkomen. De raad is ,,mordicus tegen” het voornemen van burgemeester en wethouders om het betaalmoment voor bijstandsgerechtigden een week te verschuiven. De SP heeft al kritische vragen gesteld.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 december 2011

De crisis en onbaatzuchtigheid

Soms denk ik dat het maar jammer is dat ik geen politicus ben geworden. Dan zou ik alle onrust op financieel gebied op één regenachtige middag oplossen. Dat komt omdat ik een bewuste kerkganger ben. Ik zal het u uitleggen. We mopperen vaak dat de kerk achterloopt bij de ontwikkelingen in de maatschappij, maar wat de huidige problemen betreft, is dat in het geheel niet zo. Ik denk dat wij zelfs onze tijd ver vooruit zijn.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 december 2011

Komende tien jaar bepalend voor megakerken VS

Washington | Megakerken in de Verenigde Staten groeien nog steeds. 40 procent van de kerkgangers is nog maar enkele jaren meelevend lid. Bezoekers van megakerken zijn vaak jonge, blanke Amerikanen, al lijken ook bevolkingsgroepen met een andere raciale achtergrond geleidelijk hun weg te vinden naar een megakerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 december 2011

Sluiting laatste kerk Jirnsum komt hard aan

Met het verdwijnen van de katholieke kerk uit Easterwierrum en Jirnsum, verdwijnt uit beide dorpen het kerkelijk leven. Vooral bij de katholieke gemeenschap in Jirnsum komt de sluiting hard aan.

Sportdonderdag, 1 december 2011

Gymsport kan belangrijke rol spelen in de 21e eeuw

Het is niet alles goud wat er blinkt. Met nationale turntoppers als Epke Zonderland bij de heren en Céline van Gerner bij de dames liggen er in de toekomst misschien nog wel meer gouden plakken in het verschiet. Maar aan de basis gaat het heel wat minder met de gymsport. Sinds 2010 heeft de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Uniek (KNGU) te kampen met een fors teruglopend ledental (ongeveer 150.000). Dat moet een halt worden toegeroepen en daartoe dienen de clubs in actie te komen.

Sportdonderdag, 1 december 2011

Friesland Flyers haalt Canadese verdediger

Heerenveen | Friesland Flyers heeft de Canadese verdediger Yan Turcotte (26) aan de selectie toegevoegd. Turcotte is de opvolger van Aleksandr Terjohins. De Let kreeg vorige week van de IND (Immigratie Naturalisatie Dienst) een negatief besluit over zijn MVV (Machtiging Voorlopig Verblijf) aanvraag, waardoor hij de club en het land moet verlaten. Turcotte speelde vorig seizoen in Frankrijk en zal volgende week vrijdag in het thuisduel tegen Leuven zijn debuut gaan maken.

Sportdonderdag, 1 december 2011

Elleboogstoot kost Serrarens vier duels

Zeist | Almere City FC kan de komende vier wedstrijden in de eerste divisie geen beroep doen op Fabian Serrarens. De aanvaller deelde afgelopen maandag in het uitduel bij SC Cambuur Leeuwarden een elleboogstoot uit aan Leon Hese die daarbij zijn neus brak. Het leverde hem een flinke schorsing op. Serrarens stond op het moment van de overtreding nog geen anderhalve minuut als invaller op het veld. Hij was na de rust de wei ingestuurd door trainer Dick de Boer van Almere City FC.

Sportdonderdag, 1 december 2011

KNVB en profclubs gaan nauwer samenwerken

Leeuwarden | De Regionale Jeugdopleidingen van FC Groningen/SC Cambuur en sc Heerenveen/FC Emmen gaan samenwerken met district Noord van de KNVB. Met de samenwerking willen beide partijen uitdrukking geven aan hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het amateurvoetbal in het Noorden op allerlei gebieden, maar met name het jeugdvoetbal. De overeenkomsten worden vandaag in Groningen en morgen in Heerenveen ondertekend.

Sportdonderdag, 1 december 2011

‘Skobrev verdedigt zijn Europese titel niet’

Heerenveen | Regerend Europees- en wereldkampioen allround Ivan Skobrev zal zijn titel op het Europees kampioenschap in Budapest komend jaar waarschijnlijk niet verdedigen. Volgens zijn in Heerenveen woonachtige coach Kosta Poltavets past het toernooi op de Hongaarse buitenbaan niet goed in de seizoensplanning van de Rus.

Sportdonderdag, 1 december 2011

Schaatsploeg BAM zegt af voor achtervolging

Heerenveen | Bob de Jong, Jorrit Bergsma en Bob de Vries doen dit weekeinde bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen niet mee aan het onderdeel achtervolging.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties