Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 december 2009.

Cultuurdinsdag, 1 december 2009

Nieuwsgedichten verzameld in bundel

Grijpskerk - De leukste nieuwsgedichten van de website www.dichtjournaal.nl worden gebundeld onder de titel Dichter bij het nieuws. Dat heeft dichter Koos van der Goot, initiatiefnemer van de site, gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 1 december 2009

Eerste concert Sneker Symfonie Orkest

Sneek - Het Sneker Symfonie Orkest geeft 13 december zijn eerste concert in de aula van csg Bogerman aan de Hemdijk in Sneek. Het veertig leden tellende orkest werd onlangs opgericht door het Bogerman en het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk.

Cultuurdinsdag, 1 december 2009

Fries duo Die Twa in toptien met nummer ‘Fûgels’

Leeuwarden - Het Friese duo Die Twa heeft met het nummer Fûgels een tiende plaats bereikt in de landelijke single top-100. Dat heeft platenmaatschappij Diesel Joy Records bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 1 december 2009

Dwarsliggers van Jongbloed opnieuw in de prijzen

Heerenveen - Uitgeverij Jongbloed in Heerenveen heeft opnieuw een prijs in de wacht gesleept met de dwarsligger-boekjes. Vrijdag won de uitgever de Van Speijk Innovatie Prijs voor de grafimediabranche; een dag eerder nam Jongbloed al de NIMA Marketing Excellence Award 2009 in de categorie innovatie in ontvangst.

Economiedinsdag, 1 december 2009

‘Light’-aardappel is te koop in de supermarkt

Joure - In de Plus-supermarkten liggen de eerste ‘light’-aardappelen van aardappelhandelshuis HZPC uit Joure in de schappen. De aardappelen hebben minder calorieën dan de gemiddelde aardappelen (minder dan zestig calorieën per honderd gram ten opzichte van ongeveer tachtig calorieën per honderd gram).

Economiedinsdag, 1 december 2009

Overleg met minister bij registratie boeren KvK

Groningen - De verplichte registratie van agrarische bedrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) verloopt nog niet soepel. Dit komt doordat de KvK de rechtsvorm stille maatschap, die vaak wordt gebruikt in de landbouw, niet registreert. Deze week zal er een overleg zijn op het ministerie van Economische Zaken om voor deze groep inschrijving eventueel mogelijk te maken.

Economiedinsdag, 1 december 2009

Delta opent vijf stations voor aardgas in Noorden

Leeuwarden - Oliemaatschappij Delta Oil investeert binnen een half jaar meer dan een half miljoen euro in vijf aardgasstations in Noord-Nederland. Volgens woordvoerder Henk Tjeerdsma gaat het om de plaatsen Harlingen, Sneek, Joure, Haren en Emmeloord. ,,Per locatie is een bedrag van een ton tot 150.000 euro nodig. Daarvan ontvangen we per station veertigduizend euro.”

Hoofdartikeldinsdag, 1 december 2009

Obama vraagt...

Het heeft even geduurd, maar de Amerikaanse president Barack Obama komt eindelijk met zijn nieuwe strategie voor Afghanistan. Hij maakt volgens Amerikaanse kranten later vandaag bekend dat hij wegens de groeiende onveiligheid 34.000 extra militairen naar het Centraal-Aziatische land gaat sturen. Tegelijk zal Obama met een tijdschema komen over hoe en wanneer hij de massale Amerikaanse aanwezigheid zal terugbrengen.

Regiodinsdag, 1 december 2009

Twee bijzondere globes tijdelijk te zien in Franeker

Franeker - Twee zeldzame globes van Willem Jansz. Blaeu zijn tijdelijk te zien in het planetarium in Franeker. De globes werden op een veiling aangeboden voor zevenduizend euro, maar brachten een kleine kwart miljoen op.

Regiodinsdag, 1 december 2009

Overcapaciteit van afval groeit

Harlingen - Mede door de bouw van de REC in Harlingen stijgt de overcapaciteit van afvalverbrandingsovens in Nederland de komende jaren tot 5 procent. Tot 2020 worden er geen nieuwe bouwvergunningen afgegeven.

Regiodinsdag, 1 december 2009

Taakstraffen relschoppers Cambuur

Leeuwarden - De rechtbank in Leeuwarden heeft gisteren tien mannen veroordeeld tot taakstraffen voor hun aandeel in de rellen rond de wedstrijd Cambuur-Roda JC in juni van dit jaar. De straffen lopen uiteen van 75 tot 240 uur. Eén zaak is aangehouden omdat de verdachte niet lekker werd tijdens de zitting.

Regiodinsdag, 1 december 2009

Engerlingen zitten voetballers dwars

Leeuwarden - Een van de voetbalvelden op sportpark De Magere Weide in Leeuwarden is voorlopig onbespeelbaar. De grasmat is aangevreten door engerlingen.

Regiodinsdag, 1 december 2009

Voor zomer al duidelijkheid over waterpeil

Leeuwarden - Het dagelijks bestuur van het Wetterskip Fryslân komt in februari al met een verder uitgewerkt plan om het waterpeil in de Friese boezem te laten fluctueren. Voor de zomer moet er een beslissing genomen worden. Eerder zou nader onderzoek naar de gevolgen van peilschommeling zeker een jaar in beslag nemen.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 december 2009

Droom wordt werkelijkheid

Komt er nog wat van’, lijken sommige lezers van mijn weblog ‘Missionair in Arnhem’ te zeggen. En ook al zeggen ze het niet, ik voel het zelf soms wel zo. Ik probeer daar regelmatig iets te schrijven over ons leven in de wijk. Maar soms moet ik keuzes maken. Als ik dan kies tussen werken in de wijk of schrijven daarover, is de keuze snel gemaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 december 2009

Het jeugdwerk leeft in de Friese kerken

Leeuwarden - Zo’n tachtig jeugdleiders uit het Noorden - van wie 65 uit Fryslân - komen woensdagavond naar Surhuisterveen voor een trainingsavond van Youth for Christ. Het is een van de signalen dat jeugdwerk in steeds meer Friese kerken prioriteit krijgt, zegt regiocoach voor het Noorden Robert Colijn. Bijna wekelijks wordt hij gebeld om advies.

Sportdinsdag, 1 december 2009

Record aantal lopers bij Sinterklaasloop

Bolsward De Lange Afstandslopers Bolsward (LAB) verwelkomde gisteravond een recordaantal van 232 deelnemers aan de jaarlijkse Sinterklaasloop over 7,5 kilometer door de straten van Bolsward. Bij de mannen ging de zege naar Willem de Boer uit Exmorra. De Boer, die zaterdag in Wommels nog samen met Jan Albert Veenema uit Sneek als winnaar over de meet kwam in de Slachterin, schudde diezelfde medevluchter nu wél in de sprint af. Tiedo Tinga uit Lemmer kwam 22 seconden later als derde binnen.

Sportdinsdag, 1 december 2009

WK afstanden in 2012 naar Thialf

Heerenveen De wereldkampioenschappen afstanden zijn in 2012 in Heerenveen. Het is de tweede keer sinds deze titelstrijd in 1996 op de wedstrijdkalender werd gezet dat de KNSB dit evenement krijgt toebedeeld. Eerder werd het WK afstanden in 1999 in Thialf afgewerkt. Nu staat het WK afstanden in Heerenveen gepland voor 22 tot en met 25 maart.

Sportdinsdag, 1 december 2009

Spannumer nieuwe preses KNKV Noord

Spannum - Adde Klaas de Boer (63) uit Spannum is de nieuwe voorzitter van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond district Noord. De Boer is de opvolger van Jaap Broersma uit Drachten, die vorig jaar november zijn taken al neerlegde. De Boer zal vanaf 1 januari 2010 leiding geven aan het bestuur.

Sportdinsdag, 1 december 2009

Eerste zege voor vrouwen Heerenveen

Heerenveen - De vrouwen van Sportclub Heerenveen hebben gisteravond de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Op het eigen sportpark Skoatterwâld wonnen de Friezinnen met 4-3 van FC Twente. Na vijf wedstrijden zonder doelpunten en zege kwam de eerste overwinning voor de ploeg van trainer Rick Mulder als een bevrijding.

Sportdinsdag, 1 december 2009

Heerenveen overwintert in Turkije

Heerenveen - Sportclub Heerenveen gaat in de winterstop opnieuw op trainingskamp naar het Turkse Belek. Daarmee is definitief een streep gezet onder de plannen om zich in Zuid-Afrika voor te bereiden op de tweede helft van de competitie. Zoals bekend wilde Foppe de Haan, die trainer is van Ajax Cape Town, zijn oude club net als Ajax graag naar Kaapstad halen.

Sportdinsdag, 1 december 2009

Zelfs klaverjassend zou Moulijn volle Kuip trekken

In Rotterdam-Zuid ging in de jaren zestig het verhaal dat De Kuip al zou volstromen wanneer Coen Moulijn met toenmalig Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom op de middenstip van het stadion ging zitten klaverjassen. Overdreven? Wellicht. Toch zegt het voldoende over de grote populariteit van Coentje, voor het Legioen de echte ‘Mister Feyenoord’.

Sportdinsdag, 1 december 2009

Cambuur mist geluk, maar vooral vorm

Leeuwarden - Ongeloof en teleurstelling vochten gisteren om voorrang bij alles wat SC Cambuur was. Want een late gelijkmaker ten spijt, voelde het gelijkspel tegen Telstar als een nederlaag. De reactie van het publiek: boe-geroep en een fluitconcert. Voor de derde keer in vijf duels liet Cambuur dure punten liggen. De oorzaak: een gebrek aan geluk en vooral aan vorm.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties