Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 1 december 2003.

Bijschriftmaandag, 1 december 2003

Advent

Agenda

Cultuurmaandag, 1 december 2003

Kylian legt niets uit, gelukkig maar

Nieuwe dansvormen ontdekken was het uitgangspunt van het choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten toen zij in 1995 hun samenwerking begonnen. Wie Double Points: Two ziet zal niet direct ondersteboven zijn van het vernieuwende karakter ervan. Het knappe is echter de opbouw van het werk. Eigenlijk wordt daarmee al begonnen vóór de voorstelling begint. Het doek is al open als het publiek de zaal instroomt. Op het podium ontwaren we in een schemerige hoek een figuur.

Cultuurmaandag, 1 december 2003

Ode aan de acteerkunst

Het vak van theaterdirecteur is een tot de verbeelding sprekend beroep. Prachtige voorstellingen organiseren, avond aan avond volle zalen verwelkomen, met artiesten aan de bar hangen en converseren of diepgaande gesprekken voeren over kunst en zo. Maar dat er tegenwoordig van de schouwburgdirecteur ook prestaties op het podium mogen worden verwacht, nee; dat is een volkomen nieuwe dimensie. Althans in Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 1 december 2003

Frazz festival is feest voor jong en oud

Er werd weer een aantal hoofdstukken jazz bijgeschreven in Leeuwarden. Jong en oud konden actief en passief genieten van geďmproviseerde muziek. Vrijdagavond presenteerden vijf bands zich tijdens de competitie voor de Frisian Crossover Award 2003.

Cultuurmaandag, 1 december 2003

Escher Trio musiceert vol overgave

Je hebt in de kamermuziek niet veel keus om het publiek te behagen met ‘ijzeren repertoirestukken’ als de bezetting een trio is. Een trio met piano en strijkers wel te verstaan, want anders is de keus gemakkelijk: dan wordt het het klarinettrio van Mozart of Brahms. De bekendste trio’s zijn die een bijnaam hebben gekregen: Erzherzog - en Geistertrio van Beethoven. De eerste die je daarna - meer dan een halve eeuw later!- te binnen schiet is uiteraard het Dumky-trio van Dvorak.

Cultuurmaandag, 1 december 2003

Lidwientje, Lidwientje, Lidwientje

,,Er gaat helemaal niets boven jou, Lidwientje Walg. Al torent het ook boven alles uit, de wolken drijven over nou, Lidwientje Walg.” Hamelen is het verhaal van kinderen die voor de televisie zaten in het begin van de jaren zeventig en keken naar kinderen die ooit meegenomen waren door een slecht betaalde rattenvanger en het verhaal van Lidwientje Walg.

Cultuurmaandag, 1 december 2003

Koninklijke onderscheiding voor Frieswijk

Heerenveen - Geeske Jacoba Frieswijk (1946) uit Mildam is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Frieswijk kreeg de koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester De Jonge van de gemeente Heerenveen, tijdens de vijftigjarige jubileumviering van It Frysk Amateur Toaniel (IFAT) in Tijnje.

Hoofdartikelmaandag, 1 december 2003

Voedselveiligheid

De veiligheid van het voedsel in Europa wordt voortaan met nog meer zorg omringd: het Europees voedselveiligheidsbureau ESFA is opgericht. De totstandkoming hiervan heeft alles te maken met de gekke-koeienziekte en de angst die er bij de bevolking tijdens die crisis leefde.

Hoofdartikelmaandag, 1 december 2003

De guerrilla in Irak

Het lijkt alleen maar slechter te gaan in Irak. Het afgelopen weekeinde zijn er weer doden gevallen. Niet alleen Amerikanen, Spanjaarden, Japanners, en nu ook, volgens de eerste berichten, enkele tientallen Irakezen. Die laatsten werden gedood door Amerikaans vuur, nadat guerrilla’s het vuur hadden geopend op Amerikanen. Naar verluidt, hebben die teruggeschoten met zware wapens; ook burgers zijn daarbij omgekomen.

Regiomaandag, 1 december 2003

Ouders kunnen zorg school niet kwijt

Leeuwarden – Wat moet je als ouder doen als je je zorgen maakt over het onderwijs op de school van je kind? Veel ouders zeggen nergens met die zorgen terecht te kunnen. Ze vinden dat scholen vaak moeilijk aanspreekbaar zijn op docenten die slecht lesgeven. Samen met de leraren vragen ze zich ook af wie er het meest voor de opvoeding verantwoordelijk is. Leerlingen klagen vooral over onderwijs dat te ver van hun eigen leefwereld af staat.

Regiomaandag, 1 december 2003

ADSL voor dorpen in Noordwesthoek

Tzummarum – Tzummarum, Oosterbierum, Kloosterlidlum en Firdgum krijgen een snelle internetverbinding. KPN maakt de telefooncentrale van Tzummarum geschikt voor ADSL.

Regiomaandag, 1 december 2003

Kou of sučde laarsjes, wat deert het

Regiomaandag, 1 december 2003


Regiomaandag, 1 december 2003

Zorgen om ‘wildschaatsers’

Grou Veel schaatsers nemen levensgrote risico’s door op te dun ijs te schaatsen. De Friesche IJsbond maakt zich zorgen. Elke ijswegencentrale (ijwc) heeft andere criteria om onveilige plekken in het ijs af te zetten. Een speciale werkgroep moet een eenduidig beleid bedenken om de gevaren voor ‘wildschaatsers’ zo veel mogelijk te beperken.

Regiomaandag, 1 december 2003

IJsselmeerclub verder met It Fryske Gea

Edam - De Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer brengt al zijn activiteiten onder in een nieuwe stichting, waarin ook It Fryske Gea, de Waddenvereniging, Flevolandschap en Noord-Hollands Landschap in zullen participeren. In een bijzondere ledenvergadering van de VBIJ zaterdag stemden de leden daar unaniem mee in. Een van de streefpunten is het ontlasten van de Friese binnenwateren.

Regiomaandag, 1 december 2003

Een enorm taboe onder Afrikanen

Groningen/Leeuwarden – Drie jaar woont hij nu in Nederland, maar het mag niet bekend worden dat hij hiv-geďnfecteerd is. Voor familie en bekenden is de angst voor besmetting dan zo groot dat ze niet meer met hem willen omgaan. De Centraal-Afrikaner werkt in Groningen als coördinator van een PAMA-groep (positive african mutual aid), waarin 26 hiv-geďnfecteerde mensen van Afrikaanse afkomst elkaar helpen. Elke laatste zaterdag van de maand komen ze bij elkaar, vanuit Fryslân, Groningen en Drenthe, in het Humanitasgebouw in Groningen. Twee keer per week bezoekt de coördinator mensen die erg ziek zijn of die behoefte hebben aan informatie.

Regiomaandag, 1 december 2003

Voorstel nieuw kiesstelsel moet sterk gewijzigd

Leeuwarden – Noordelijke Kamerleden zien weinig in het huidige kabinetsvoorstel om het kiesstelsel regio-vriendelijker te maken. Het idee is mooi, maar de uitwerking moet helemaal anders, zeggen ze in een eerste reactie.

Geloof & Kerkmaandag, 1 december 2003

‘Een geestelijke wave gaat door Nederland’

Den Bosch – Een katholieke mis waar gedanst wordt, jongeren hand-in-hand samen bidden en vol eerbied voor God op de knieën gaan. Het gebeurde zaterdag allemaal in de Maaspoort in Den Bosch tijdens de 26ste Katholieke Jongerendag. In de sporthal waar normaal de basketballers van Den Bosch voor de driepunters gaan, klonk nu het Alleluia en Agnus Dei . Thema van de dag was ‘Take up the cross’.

Geloof & Kerkmaandag, 1 december 2003

Heerenveen stunt voor jeugdkerk

Heerenveen - Een oorverdovend multimediaspektakel, veel dans en acrobatiek en idol David. Stichting Deadline maakte zondag met de Power-Tour in sporthal De Kamp in Heerenveen op een alternatieve manier reclame voor de eerste jeugdkerkdienst van jeugdkerk Power-Zone van komende zondag. Het evenement, dat zowel ’s middags als ’s avonds werd gehouden, trok honderden bezoekers uit heel Fryslân.

Sportmaandag, 1 december 2003

Vlag kan haast uit bij ONS Sneek

Sneek – Het gemak waarmee ONS Sneek zaterdag in de topper de nummer twee PKC’83 terzijde schoof was veelzeggend. De formatie van trainer Marcel Valk is hard op weg dit seizoen eindelijk de ambities waar te maken. De vlag kan haast uit, want halverwege de competitie – na elf duels – bedraagt het verschil met de Groningers al acht punten, net als Drachtster Boys en Zwaluwen. Dat was zaterdag ook zo’n beetje het verschil binnen de lijnen al kon ONS Sneek niet eens op volle sterkte aantreden.

Sportmaandag, 1 december 2003

Jeroen de Vries de sterkste, maar Henk Angenent wint

Deventer – Achteraf wist Jeroen de Vries zaterdagavond in Deventer precies wat hij fout had gedaan en was het na afloop vooral stevig balen. In de schaatsmarathon liet de Sintnykster zich de overwinning ontnemen door Henk Anegent. ,,Ik fielde dat ik de sterkste wie en ik woe dat ek graach sjen litte. Ik riid de lęste fiif rűnden dęrom ek sels op kop. Dat pakte ferkeard út en efternij kinst sizze dat ik it wurk oan Angenent oerlitte moatten hie, mar dy woe net, as koe it net mear.’’

Sportmaandag, 1 december 2003

Spelers VHK worden kaartenverzamelaars

Eersteklasser VHK uit Sint Jansklooster draait een moeizaam seizoen. Het dreigt binnenkort veel spelers kwijt te raken aan schorsingen. De club heeft binnen tien wedstrijden een dertigtal gele en vier rode kaarten verzameld. Zaterdag kreeg Patrick Menger een rode kaart na een slaande beweging naar Marcel Flapper. Bij elke onrechtmatigheid komt de echte VHK’er in protest.

Sportmaandag, 1 december 2003

Enthousiasme winnaar in Damwoude

Damwoude - In Damwoude was zaterdag tijdens de Friese kampioenschappen groepsspringen niet zoveel te merken van spanningen in de regio Friesland van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Niet in de laatste plaats omdat het enthousiasme van de ruim 400 deelnemers, de leiding en organisatoren overheerste, misschien ook omdat het ‘slechts’ een Fries kampioenschap was op D-niveau, breedtesport dus.

Sportmaandag, 1 december 2003

Volleybalsters Sneek kansloos in Sliedrecht

Sliedrecht – De volleybalsters van VC Sneek kunnen zich na de nederlaag tegen Sliedrecht Sport dit seizoen gaan opmaken voor de strijd om deelname aan de play outs te ontlopen. Samen met hekkensluiter Donitas en Vrevok – dat zaterdag de onderlinge tweestrijd won – kan de ploeg van trainer-coach Arjen Verseput voorlopig haar pijlen richten op de achtste plaats.

Sportmaandag, 1 december 2003

Bij Flamingo is iedereen welkom

Leeuwarden – Op een koude heiige zaterdag is het niet echt lekker vertoeven bij Flamingo. Het onbeschutte veld biedt dan ook een troosteloze aanblik. Het eerste elftal van de club kan periodekampioen worden, maar weinig supporters trotseren de ijzige wind die dwars over het veld staat. Gelukkig biedt de kantine op de eerste verdieping ook een goed zicht op de groene mat. Zo’n twintig supporters volgen binnen, waar het lekker warm is, de wedstrijd.

Sportmaandag, 1 december 2003

Minnertsga overklast AVC

Sexbierum – AVC tegen Minnertsga is altijd al een beladen duel. De derby had zaterdag nog extra lading. Het betrof namelijk een machtsstrijd in de vierde klasse A tussen de nummer één Minnertsga en nummer twee AVC. Minnertsga droeg de rol van koploper met verve en zette de Sexbierumers met de 0-3 overwinning op vijf punten achterstand.

Sportmaandag, 1 december 2003

Vlag kan haast uit bij ONS Sneek

Sneek – Het gemak waarmee ONS Sneek zaterdag in de topper de nummer twee PKC’83 terzijde schoof was veelzeggend. De formatie van trainer Marcel Valk is hard op weg dit seizoen eindelijk de ambities waar te maken. De vlag kan haast uit, want halverwege de competitie – na elf duels – bedraagt het verschil met de Groningers al acht punten, net als Drachtster Boys en Zwaluwen. Dat was zaterdag ook zo’n beetje het verschil binnen de lijnen al kon ONS Sneek niet eens op volle sterkte aantreden.

Weermaandag, 1 december 2003

Droog

Het wordt vanavond en vannacht droog, maar er blijft veel bewolking. Het kwik zakt tot rond 7 graden. Morgen hebben we vrij veel bewolking, soms schijnt de zon en het blijft droog. Het kwik komt te liggen rond 10 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties