Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 1 november 2007.

Cultuurdonderdag, 1 november 2007

Lichtkunstwerk moet van Amelander toren

Nes - Een lichtinstallatie van de Duitse kunstenaar Jan Philip Scheibe is gisteren op last van de gemeente Ameland verwijderd van de Nesser toren. De installatie, die deel uitmaakt van de Kunstmaand Ameland, was met bouten aan het rijksmonument bevestigd. ,,Dat is formeel niet toegestaan”, erkent Pieter Smit van Stichting Kunstmaand Ameland.

Cultuurdonderdag, 1 november 2007

Nu al 10.000 bezoekers in Museum Martena

Franeker - Museum Martena in Franeker heeft dit jaar al tienduizend bezoekers getrokken. Daarmee is het streefgetal al voor het eind van het jaar bereikt, zo meldde directeur Manon Borst van het museum gisteren. Dit jaar is het eerste volle jaar dat het museum open is voor het publiek. De grootste publiekstrekker, met 5406 bezoekers, was de expositie Vrouw van de wereld over Anna Maria van Schurman. De drukste dag was 26 maart. Toen kwamen duizend bezoekers af op de opnames voor het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch.

Cultuurdonderdag, 1 november 2007

Hieronymus van Alphen Prijs voor Jant van der Weg

Leeuwarden - De Hieronymus van Alphen Prijs is dit jaar toegekend aan Jant van der Weg. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur reikt de ereprijs jaarlijks uit aan iemand die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de bevordering en verbreding van de kennis over of het behoud van oude kinder- en jeugdboeken.

Cultuurdonderdag, 1 november 2007

Spelen met jeugdig elan

Wie denkt dat senioren en 55-plussers als amateurmusici wat nostalgisch bezig zijn in hun geëigende orkesten en koren, slaat de plank totaal mis. Gisteren vond alweer het vijfde Noordelijk Seniorenfestival voor koren en orkesten plaats, dat de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) ieder jaar houdt in Zalencentrum De Lantearne in Surhuisterveen. Vijf seniorenorkesten en even zoveel seniorenkoren uit het noorden brachten hun repertoire; ieder op zijn eigen wijze en op een niveau dat diep respect afdwong.

Economiedonderdag, 1 november 2007

‘Biobrandstof niet oplossing energieprobleem’

Brussel/Utrecht - De teelt van biobrandstoffen heeft dramatische gevolgen voor de economische situatie van boeren in ontwikkelingslanden. Promotie van deze brandstoffen doet geen recht aan de belangen van deze boeren en het milieu in deze landen. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam/Novib. Grootschalige productie van biobrandstoffen leidt tot verdrijving van boeren van hun land, uitbuiting van arbeiders, een stijging van de voedselprijzen en ecologische kaalslag.

Economiedonderdag, 1 november 2007

.‘Drie winkels in Fryslân is voldoende’

Leeuwarden - De groei zit er na een jaar goed in bij de winkel van Terre des Hommes aan de Schrans in Leeuwarden. Toch moet er voorzichtig worden omgesprongen met uitbreiding van het aantal winkels in de provincie is de overtuiging van woordvoerder Gooitzen Eijzenga. ,,We krijgen nu voldoende mensen binnen om de winkel rendabel te maken, maar of dat ook nog zo zal zijn wanneer er meer dan drie winkels in Fryslân zijn, moet worden betwijfeld.”

Hoofdartikeldonderdag, 1 november 2007

De hoge olieprijs...

De olieprijs is al weken aan een opmars bezig waarbij record na record wordt verbroken. Maandag kwam de prijs voor een vat olie in de buurt van de 94 dollar. Analisten houden er rekening mee dat de olieprijs dit jaar nog de grens van 100 dollar per vat overschrijdt. Vier jaar geleden schommelde de prijs van een vat olie nog rond de 25 dollar.

Regiodonderdag, 1 november 2007

Noodplan voor behoud Friese kerken

Leeuwarden - Er is een noodplan in de maak voor het behoud van oude Friese kerken. De stichting Alde Fryske Tsjerken, de stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen en de Friese Statenfractie van de PvdA hebben de handen ineengeslagen. Ze gaan de problematiek in kaart brengen en komen dan met een reddingsplan.

Regiodonderdag, 1 november 2007

Brandweer vaak langer onderweg

Leeuwarden - De brandweer doet er steeds langer over om bij een brand te komen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat te maken met de langere uitruktijd, de tijd die voertuigen nodig hebben om de kazerne te verlaten. In 2000 waren brandweerwagens binnen vier minuten op straat, in 2006 bedroeg dit bijna acht minuten, aldus het CBS.

Regiodonderdag, 1 november 2007

Succesvolle jacht op de Present van Friesland

Hurdegaryp - Sommige mensen bijten zonder nadenken in een appel. Wat kan hen het schelen of het een elstar, een granny smith of een jonagold is? De leden van de stichting Fruit yn Fryslân echter worden zenuwachtig als ze in een oude jaargang van het blad De Kweker een appel beschreven zien die ze nog helemaal niet kennen: de Present van Friesland in dit geval. ,,De vrucht heeft in vorm veel overeenkomst met de Present van Engeland, is echter minder hoog, onder breed, boven smal toeloopend. Kleur groen-geel, bij rijpheid goudgeel met aan de zonzijde karmijnroode streepen. Steel middelmatig lang, diep ingeplant. Kelkholte middelmatig diep, kleine kel.” Hoe zou die vrucht smaken? Zou hij nog ergens groeien? En kunnen we hem dan vinden?

Regiodonderdag, 1 november 2007

‘Ouders, blijf vieze luiers inleveren’

Orgaworld maakt van poepluiers compost en groene stroom. De poepluiers gaan samen met gft-afval in grote betonnen tunnelvormige bakken. Vervolgens gaat de deur dicht en wordt alle zuurstof uit de ruimte gezogen. De deur blijft drie tot vier weken dicht. Vervolgens wordt het afval besprenkeld met water, waarin bacteriën en methaan zitten. Na een hittebehandeling blijven er twee componenten over: compost en methaangas. De compost kan gebruikt worden voor de landbouw, het methaangas wordt verbrand in machines. Dat levert groene stroom op voor elektriciteitsbedrijven.

Regiodonderdag, 1 november 2007

Minder veilig maar positief

Leeuwarden - Ondanks positieve verwachtingen van de toekomst zijn Leeuwarders zich de afgelopen jaren minder veilig gaan voelen in de stad. Verloedering, overlast en dreiging zijn in de beleving erger geworden sinds 2000. Tegelijk zijn ‘Liwwadders’ verknocht aan hun stad: 92 procent voelt zich er prettig.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 november 2007

Kerkensite over Wmo

Den Haag - Vrijwel alle kerken in Nederland laten sinds gisteren zien wat ze in de aanbieding hebben op het gebied van vrijwilligerswerk. Dat gebeurt op de website kerkenwmo.nl. De website werd op Hervormingsdag gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Aanleiding voor de website is de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Geloof & Kerkdonderdag, 1 november 2007

‘Veel huiswerk voor protestantisme’

Utrecht - ,,Er is de komende decennia veel huiswerk te doen binnen het protestantisme.” Scriba van de Protestantse Kerk in Nederland dr. Bas Plaisier signaleert een groeiend besef dat de huidige cultuur vraagt om herbronning, ook met betrekking tot de katholiciteit. Het gisteren gepresenteerde boek Wij zijn ook katholiek is in dat proces ,,een belangrijke eerste stap”.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 november 2007

Twijfelende Luther wees op Christus

Drachten - ‘Ik haat God’, zei ooit de vermaarde kerkhervormer Maarten Luther. Een opmerkelijke uitspraak van de grote man van de zestiende-eeuwse kerkhervorming. Hoe moet je zo’n opmerking plaatsen? Prof. dr. Herman Selderhuis hield er gisteravond in de Eben Haëzerkerk een lezing over tijdens een Reformatieherdenking in Drachten.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 november 2007

‘Canon van bijbel moet opener’

Kampen - Sinds er allerlei vroeg-christelijke geschriften zijn teruggevonden - zoals het Evangelie van Judas - die door de vroeg-christelijke kerk niet als gezaghebbend zijn erkend, heeft het thema van de canon van de bijbel een nieuwe actualiteit gekregen. Het eerste lustrum van de Kamper Bijbeldagen was gewijd aan de oorsprong, omvang en geschiedenis van de bijbelse canon. Gepleit werd er voor een opener canon.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 november 2007

Pleidooi voor meer aandacht voor katholieke wortels van kerk

Utrecht - ‘Ik ben protestant én katholiek.’ Dr. Hans Kronenburg en dr. René de Reuver zouden maar wat graag willen dat PKN’ers dát meer zouden zeggen. Vandaag, op Hervormingsdag, verschijnt hun boek Wij zijn ook katholiek. Over protestantse katholiciteit. Hans Kronenburg: ,,Allerlei symptomen wijzen er op dat de PKN haar identiteit zózeer zoekt in haar protestants karakter, dat haar katholiek karakter dreigt weg te zakken’’.

Sportdonderdag, 1 november 2007

Uitschakeling Heerenveen na knoeiwerk

Amsterdam - SC Heerenveen was gisteravond niet bij machte tegen een zwalkend Ajax de achtste finales van het KNVB bekertoernooi te bereiken. Als de Amsterdammers te kloppen zouden zijn, dan was het nu wel. Althans dat was het gevoel in het Friese kamp, maar de ploeg van Gertjan Verbeek leverde in de Arena knoeiwerk af en deed zichzelf de das om.

Sportdonderdag, 1 november 2007

Een legendarisch duel: nooit meer zoals toen

Heerenveen - Thialf tot op het laatste gaatje volgepropt. Op het ijs de zwaar rivaliserende ijshockeyers van de Flyers en van Groningen. Op de tribunes een heftige clash tussen de beide noordelijke aanhangen. Dan het beginsignaal: de puck neemt het woord, en iedereen volgt hem ademloos. Het is knokken, het is een veldslag van begin tot eind, het is Heerenveen-Groningen.

Sportdonderdag, 1 november 2007

Wierstra: Asito

Burgum Frank Wierstra fietst komend seizoen voor de nieuwe wielerformatie van Asito. De Burgumer staat te boek als een groot talent. Met de Fries geeft Herman Snoeijink, ploegleider, zijn team steeds meer vorm. Snoeyink wil nog één of twee talenten meer vastleggen. Begin februari wordt de nieuwe ploeg, de opvolger van meubelgigant Löwik, gepresenteerd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties