Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 1 november 2006.

Agendawoensdag, 1 november 2006

Klassiek

Viool Violiste Esther Apituley geeft zondag om 15.00 uur een concert in De Harmonie te Leeuwarden, getiteld Violent viola in Concert. Samen met The Amsterdam Viola Quartet brengt Esther Apituley een melancholiek, zwoel en gepassioneerd repertoire ten gehore met werken van onder meer Stravinsky, Hindemith, Dowland, Britten en Bach.

Economiewoensdag, 1 november 2006

Zaken in het kort

Telers CSM nog niet akkoord

Economiewoensdag, 1 november 2006

Rotary helpt oudere werklozen

Leeuwarden - Het Noorden is nog niet warm gelopen voor het initiatief van de landelijke Rotary-clubs om mensen ouder dan veertig jaar weer aan het werk te helpen. ,,En dat is jammer”, vertelt landelijk voorzitter van JobRotary Wim Gerards. ,,Vooral in het midden van het land is het project succesvol. We hebben nu in enkele jaren driehonderd mensen weer aan het werk geholpen door gebruik te maken van ons netwerk.”

Economiewoensdag, 1 november 2006

‘Maïs blijft bron van eiwit uit Nederland’

Sondel - De teelt van maïs blijft in Nederland voorlopig de belangrijkste bron van eigen eiwit na gras. ,,Voor de teelt van bijvoorbeeld soja is het klimaat hier niet geschikt. De zoektocht naar rassen is nu nog niet zover dat we hier binnen enkele jaren op grote schaal soja kunnen telen”, vertelt vertegenwoordiger Siebrand Veltman van VisscherHolland uit Balk. Het bedrijf is op zoek naar andere gewassen die een hoog eiwitgehalte kunnen leveren. ,,Maar voorlopig blijft het toch bij maïs. Erwten en bonen zijn hier nog geen succes. En voor een goede teelt van soja moet je beneden Parijs zitten.”

Economiewoensdag, 1 november 2006

School moet inspelen op bedrijfsvraag

Groningen - Scholen in het Noorden moeten beter inspelen op de behoeften van bedrijven. Bedrijven kunnen nog altijd onvoldoende gekwalificeerd personeel vinden. Daartoe moeten de onderwijsinstellingen beter samenwerken, met elkaar en met het bedrijfsleven. Dat is noodzakelijk om het aantal mensen met een baan te vergroten.

Expowoensdag, 1 november 2006

Ameland - Ballum, Gemeentehuis: jubileumtent. 'Kunstmaand Ameland', 2 t/m 26 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 1 november 2006

De persoon ís niet belangrijk

Politici doen steeds meer aan image building. Premier Balkenende gaat skaten met hangjongeren, in de hoop de jeugdige kiezer aan te spreken. Wouter Bos profileert zich graag als liefhebbende jonge vader. Het lijkt er op dat het in de politiek in toenemende mate gaat om de persoon, en niet om zijn of haar inhoudelijke standpunten. Daar zou de kiezer toch niet in geïnteresseerd zijn. Niets is minder waar, concludeert Gerrit Voerman.

Hoofdartikelwoensdag, 1 november 2006

Een genocide...

Europa maakt zich druk om de Turkse ontkenning van de Armeense genocide. Terecht, maar het is wel eigenaardig dat een volkerenmoord die praktisch onder onze ogen plaatsvindt, minder stof doet opwaaien.

Regiowoensdag, 1 november 2006

Zwakke dijk door grind

Leeuwarden - Het gebruik van grind in het asfalt is mogelijk de oorzaak van de ‘verbrossing’ van de zeedijk tussen Zwarte Haan en Westhoek en tussen Westhoek en Koehool. Dagelijks bestuurslid H.T. Kingma van Wetterskip Fryslân gaf gistermiddag tijdens de vergadering van het algemeen bestuur aan dat de afbrokkeling van de asfaltlaag veroorzaakt wordt door de combinatie van grind en teer.

Regiowoensdag, 1 november 2006

Van reactieclub naar ‘eerst denken dan doen’

Leeuwarden - Ja vroeger, toen was het vooral signaleren en reageren. Echt oplossinggericht werken was er niet bij. Sterker nog: de Friese Milieu Federatie (FMF) had niet eens een werkplan. Dat is anno 2006 wel anders. ,,We zijn veel strategischer bezig”, vertelt scheidend directeur Margriet de Heer. De FMF doordenkt de zaken beter, en presenteert alternatieven. En ze gaat coalities aan met partners, waar járen geleden geen denken aan was.

Regiowoensdag, 1 november 2006

Museum aan Zaailand stap dichterbij

Leeuwarden - De oppositie in de Leeuwarder gemeenteraad is mordicus tegen aanpassing van het bestemmingsplan van de panden van het Fries Museum, om die straks beter te kunnen verkopen. ‘Politiek spel’, noemen ze de gang van zaken. Veel helpt dat niet; de grote drie partijen zijn voor.

Regiowoensdag, 1 november 2006

Eerste herfststorm: hoog water en overlast

Leeuwarden - De eerste herfststorm van dit jaar heeft voor veel overlast gezorgd. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een drukke nacht gehad op het oostelijk deel van de Waddenzee. Wetterskip Fryslân zette dijkbewaking in, omdat het water extreem hoog stond. De dijken hebben de storm goed doorstaan, aldus woordvoerder Gerben de Jong. Bij de Friese politie kwamen tientallen meldingen binnen van omgewaaide bomen. Er deed zich tot dusver bekend één persoonlijk ongeval voor, in Harkema. Een automobilist is daar tegen een omgewaaide boom gereden.

Regiowoensdag, 1 november 2006

Winkels waren niet brandveilig

Leeuwarden - De brand die in augustus winkelcentrum Bilgaard in de as legde, kon zich zo snel verspreiden omdat er in het gebouw geen goede brandwering was. Ook is het pand ondeugdelijk verbouwd. Dat concludeert Y. Suurenbroek, de onafhankelijke deskundige die de brand onderzocht. De brandweer stond vanaf het begin voor een mission impossible.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 november 2006

Wonder, wonderbaarlijk of onzin?

Civitavecchia - Op 2 februari 1995 begon een klein Mariabeeldje dat in de tuin van de familie Gregori stond, te huilen. Dochtertje Jessica, toen net vijf jaar, zag althans tranen en riep opgewonden naar haar vader dat de madonna huilde. Bloedrode ‘tranen’. Vanaf dat moment hebben het Vaticaan en wetenschappers zich met het fenomeen beziggehouden, maar hebben tot nu toe geen afdoende verklaring. Het beeldje is intussen verhuisd en staat nu in het kleine parochiekerkje van een boerenbuitenwijk van de havenstad Civitavecchia waar ook de familie Gregori woont; zo’n zeventig kilometer ten noorden van Rome. Een bedevaartsoord intussen. Heel bescheiden, maar toch. Onze correspondent ging er afgelopen zondag kijken.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 november 2006

Evangelisch Werkverband wil mogelijkheid tot ‘bevestiging van de doop’

Leeuwarden - De protestantse kerken kennen de kinderdoop, maar vanuit de flank van het Evangelisch Werkverband klinkt de roep om kerkleden tegemoet te komen die verlangen naar een ,,bevestiging van hun doop”. De Protestantse Kerk in Nederland is terughoudend.

Sportwoensdag, 1 november 2006

Kuipers blijft bij Harkemase Boys

Harkema Assistent-trainer Abe Kuipers van Harkemase Boys blijft zijn functie bij de zaterdaghoofdklasser uitoefenen. Na het ontslag van hoofdtrainer Pieter Bijl twijfelde Kuipers over voortzetting van zijn werkzaamheden op sportpark De Bosk. Kuipers heeft besloten door te gaan bij de club.

Sportwoensdag, 1 november 2006

Spitse verliest met Oranje-dames

Busan Het Nederland dameselftal, met de Friezin Sherida Spitse (16) in de basisopstelling, heeft op het sterk bezette internationale Peace Queen Cup-toernooi in Zuid-Korea de tweede groepswedstrijd niet kunnen winnen. Tegen de internationale grootmacht Denemarken hielden de Oranjedames lang stand, maar moest tien minuten voor tijd toch capituleren: 0-1.

Sportwoensdag, 1 november 2006

Aris kan thuis eindelijk een feestje vieren

Leeuwarden - Woon!Aris versloeg gisteravond voor eigen publiek Polynorm Giants uit Bergen op Zoom. De basketballers uit Leeuwarden konden thuis met hun hele aanhang eindelijk een feestje bouwen. ,,Als je weet dat je het kunt, dan is het een hele opluchting als het ook een keer lukt”, zei coach André Roorda na afloop.

Sportwoensdag, 1 november 2006

Grizzlies opgewekt uit jarenlange coma


Sportwoensdag, 1 november 2006

Nynke Klopstra: ‘mijn judopak is als een huis’

Groningen - Nynke klopstra is klaar met haar judocarrière. De 33-jarige uit Gytsjerk afkomstige Friezin maakte deze week haar besluit wereldkundig. ,,Ik ben er klaar mee. Het zat er natuurlijk al aan te komen. Ik wilde graag naar de Spelen, maar ik houd de eer aan mezelf. Ik ga me nu richten op een mooie maatschappelijke carrière”, zegt Klopstra, die werkzaam is in de forensische psychiatrie bij de GGZ in de provincie Drenthe.

Weerwoensdag, 1 november 2006

Afnemende wind

Vandaag is er een wisselende bewolking en vallen er enkele buien, soms met zware windstoten en hagel. Ook een enkele onweersklap is mogelijk. De wind neemt geleidelijk aan in kracht af. Het wordt 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties