Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 februari 2003.

Achtergrondzaterdag, 1 februari 2003

Zweven of rollen

In september begon de Socialistische Partij haar campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten in Fryslân. De nieuwe deelnemer op het Fries-politieke toneel presenteerde zich met een Zweeftrein NEE Krant en organiseerde een ‘zweeftreindebat’. De strijd tegen de voorgenomen bouw van een magneetzweefbaan is hét speerpunt van de SP.

Analysezaterdag, 1 februari 2003

Spanning om aanval Irak eist z’n tol

Irak lijkt nog even respijt te krijgen van president Bush, ondanks dat het land onvoldoende meewerkt aan de wapeninspecties. De dreigende oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak, die naar voren kwam in Bush’ State of the Union, domineerde het nieuws van de afgelopen week. De meeste media vonden het nieuws over Irak zelfs belangrijker dan het Nederlandse trauma van Srebrenica en de ommezwaai van Balkenende.

Bijschriftzaterdag, 1 februari 2003

Zaad

In zuiden van Brazilië, in de staat Paraná, leeft al gedurende een lange tijd een groot contingent Nederlandse emigranten.

Cultuurzaterdag, 1 februari 2003

Familieoorlog met lijden als wapen

Ook in de Friese schouwburgen is binnenkort de buitengewone voorstelling Festen te zien. Festen is een bewerking van de gelijknamige, befaamde film van de Deense schrijver en cineast Thomas Vinterberg.

Cultuurzaterdag, 1 februari 2003

Schrijver worden is leuk in ‘Orange County’`

Highschoolfilms grossieren over het algemeen in heel flauwe grappen en wanneer de hoge graad van meligheid niet op het publiek overslaat, lig je meestal binnen een half uur in een diepe slaap verscholen.

Cultuurzaterdag, 1 februari 2003

De Kast compleet met drummer van rockband Normaal

Leeuwarden - De drummer van popgroep Normaal, Fokke de Jong, stapt over naar De Kast. Hij vervangt daar Nico Oudhuijse die met onder andere zanger Syb van der Ploeg de Engelstalige band Spanner is begonnen.

Economiezaterdag, 1 februari 2003

Prijs voor winkelier in Marrum

Marrum – Doede Simonides, eigenaar van de Coop Compact in Marrum, is door het Vakcentrum Levensmiddelen uitgeroepen tot de beste zelfstandige ondernemer in de levensmiddelenbranche in Nederland.

Economiezaterdag, 1 februari 2003

Beleggers: nu alle hens aan dek

Het weer begeleidt de koersontwikkeling op de beurzen van de wereld perfect. Buiten is het somber en kil en binnen zitten de beleggers somber de verliezen op hun effectenportefeuilles te berekenen. En ook dat moet verkillend werken.

Hoofdartikelzaterdag, 1 februari 2003

Overheid, kerken...

Het is merkwaardig gesteld met de publieke discussie over kerken en geloof. Niet alleen door de pijnlijk foute opmerkingen van Hirsi Ali over het christelijk geloof, maar ook vanwege de hoge verwachtingen die politici en anderen hebben over de rol van kerken in de Nederlandse samenleving.

Regiozaterdag, 1 februari 2003

‘De dijk werd dichtgemaakt; ik heb voor het eerst sinds tijden gehuild’

Burgum – Jarenlang praatte Dien Wijts-Tuns uit Burgum zelden over de ramp die haar familie trof, nu vijftig jaar geleden. Het leven ging verder. Ze trouwde, voedde haar drie kinderen op. Haar broers en zusters woonden ver weg en over de telefoon praatte je over dagelijkse dingen en niet over dat knagende gevoel van binnen.

Regiozaterdag, 1 februari 2003

Honderden olieslachtoffers aangespoeld

Anjum - Honderden met olie besmeurde vogels zijn de afgelopen dagen aangespoeld op de waddeneilanden. De nog levende dieren zijn naar de Fûgelpits in Anjum gebracht om schoongemaakt te worden. Vermoedelijk is de olie afkomstig van de gezonken Assi Eurolink van rederij Wagenborg. Rijkswaterstaat heeft de olievlek nog niet kunnen lokaliseren.

Regiozaterdag, 1 februari 2003

Hoefsmeden in een race tegen de klok

Drachten - Een zweetdruppel rolt van het puntje van zijn neus terwijl hij met zijn hamer op het gloeiende stukje ijzer beukt. Vonken spatten alle kanten op. De Duitse hoefsmid loopt naar één van de tien Friese paarden aan de zijkant van de wedstrijdring, past het hete ijzer op de hoef en verdwijnt in een wolk van rook. Hij komt terug naar het aambeeld en het geklop begint van voren af aan.

Regiozaterdag, 1 februari 2003

Het valt best mee, zo’n skatebaan voor de deur

Sneek – Net als in veel andere plaatsen waren de protesten fel toen de gemeente Sneek besloot een skatebaan aan te leggen in de wijk de Zwette. Nu de skatebaan er twee jaar ligt, blijken de gevreesde problemen geen realiteit geworden.

Regiozaterdag, 1 februari 2003

Drachten kan grote trouwerij weer aan

Drachten – Het was de laatste tijd steeds vaker ‘proppen’ geblazen in de hal van het gemeentehuis in Drachten. Bij een grote trouwerij konden de gasten amper met goed fatsoen worden ontvangen. En ook tijdens andere officiële ontvangsten was het vaak woekeren met de ruimte.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 februari 2003

Friese vredesbetogers met bussen naar A’dam


Geloof & Kerkzaterdag, 1 februari 2003

We kunnen de schuld niet wegredeneren

Leeuwarden - In een hoofdartikel deze week legde het Friesch Dagblad de vinger bij een zere plek in onze volksziel: onze schuld in Srebrenica. Terecht werd gesteld dat we schuld en verantwoordelijkheid niet van elkaar kunnen losmaken. Het onderscheid is kunstmatig om maar niet met schuld geconfronteerd te worden. Want we zijn bang voor schuld.

Geloof & Kerkzaterdag, 1 februari 2003

Hoe de Noormannen ‘Frisia’ plunderden

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 7.

Sportzaterdag, 1 februari 2003

Willem Hupkes, de verloren boerenzoon

Duiven – Willem Hupkes is blij dat hij het seizoen mag afmaken bij Cambuur Leeuwarden. Gisteren kwamen de clubs rond. De middenvelder wil wel weer eens spelen. Twee jaar blessureleed weerhielden hem daarvan. En nu hij sinds de winterstop eindelijk helemaal fit is, heeft het tobbende De Graafschap zoveel spelers aangetrokken dat er geen plek meer voor de in Zevenaar geboren linkspoot is. ,,Ze hebben geloof ik wel 33 spelers onder contract.’’

Sportzaterdag, 1 februari 2003

‘Als je de druk niet aankan, houdt het op’

Heerenveen –Snookerspelers in Nederland dromen van deelname aan het wereldkampioenschap. Het gat tussen de veelal Britse professionals en de huidige generatie Nederlandse spelers is echter groot, te groot.

Sportzaterdag, 1 februari 2003

Flyers verliezen in slotseconden

Nijmegen – Flyers presteerde vrijdagavond in Nijmegen beter dan een week eerder toen het daar met 7-2 verslagen werd. Het was niet genoeg om de winst te pakken. Met nog zeven seconden op de klok joeg Tommy Speel de winnende treffer achter Heerenveen-goalie Rudy van der Holst (4-3).

Sportzaterdag, 1 februari 2003

Financiële malheur bij tafeltennisclub FTTC

Franeker – FTTC uit Franeker is bijna door haar reserve gelden heen. De Friese tafeltennisclub zit al ruim een jaar zonder hoofdsponsor. Om op hoog niveau te kunnen blijven spelen, moet er geld bij.

Weerzaterdag, 1 februari 2003

Sneeuw

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en neemt de kans op sneeuw toe. Daarbij trekt de zuid tot zuidwestenwind aan tot hard of stormachtig in het kustgebied. Vannacht blijft de kans op sneeuw en later ook regen aanwezig bij een minima van rond het vriespunt. Morgen: regen en sneeuw bij 5 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties