Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 26 mei 2005

Romeinse politie wacht ongeduldig op Mariabeeld uit Fatima
De kogel in de kroon van Maria
FRANS WIJNANDS
Rome - Het befaamde beeld van de Maria van Fatima (Portugal) komt zaterdag 4 juni naar Italië voor een korte rondreis langs de meest bekende Maria-bedevaartsoorden. Op zich al een bijzondere gebeurtenis, maar de Romeinse officier van Justitie, Rosario Priore, is vooral opgetogen omdat specialisten van de technische recherche nu de kans lijken te krijgen om het kroontje van dat Mariabeeld te kunnen onderzoeken.
In het kroontje van de Maria van Fatima zit een pistoolkogel die op het Sint Pietersplein in Rome gevonden is na de aanslag op de vorige paus, Johannes Paulus II, op 13 mei 1981. De vinder was een lid van de Vaticaanse veiligheidsdienst die de kogel niet aan de Italiaanse politie overhandigde maar meteen binnen de Vaticaanse muren afleverde. Een jaar later nam Johannes Paulus II die kogel mee toen hij Fatima bezocht en liet dat kleine projectiel bevestigen in het kroontje van het Mariabeeld.
Een van de drie geheimen die Maria tijdens haar verschijning - in 1917 - aan drie Portugese boerenkinderen vertelde was, dat ‘een bisschop in het wit als dood ter aarde zou vallen’. De recente geschiedenis lijkt aan te tonen dat daarmee Johannes Paulus II werd bedoeld. Precies 24 jaar geleden werd hij op het Sint Pietersplein neergeschoten tijdens een zonnige rondrit tussen de tienduizenden gelovigen. De paus overleefde de aanslag. De dader werd ter plekke gearresteerd: een jonge Turk, Ali Agca, lid van de extremistisch-conservatieve Turkse beweging Grijze Wolven.
Wie?, waarom? Vanaf het moment van zijn arrestatie is een nog altijd aanhoudende golf van veronderstellingen en speculaties op gang gekomen. De dader bekende schuld en beroept zich nog steeds op religieus-ideologische motieven. Kort na de aanslag zocht paus Johannes Paulus II de Turkse dader op in zijn cel in een Romeinse gevangenis. Wat er tussen die twee precies besproken is, blijft onduidelijk. Zeker is dat de paus heeft zijn aanslagpleger heeft vergeven. Oprechte spijt bij de dader was er niet. ,,We hebben over God, godsdiensten en geloof gepraat”, was het enige wat Ali Agca kwijt wil(de). Hij heeft beloofd meer duidelijkheid te geven in het boek dat hij schrijft sinds hij in een gevangenis in Istanboel zijn langjarige gevangenisstraf uitzit. Om de spanning er in te houden heeft hij al laten weten dat hij medeplichtingen binnen het Vaticaan had...
Waarom werd er op de paus geschoten? Tot nu toe is daar nooit een helder antwoord op gegeven. Wel kwamen er steeds meer (onbewezen) veronderstellingen. ‘Het oosten’ zou er (politiek) belang bij hebben gehad om de vrede-stichtende Poolse paus uit de weg te ruimen. Er werd en wordt gesproken over een Bulgaars netwerk.
Het hoofd van de voormalige Oostduitse spionagedienst, Markus Wolf, heeft onlangs ontkend dat de DDR iets met de aanslag te maken had, net zo min als Bulgarije. Maar hij bevestigde wél dat er achter de aanslag een complex complot zat. En hij is het eens met de veronderstellingen van de Romeinse politie dat er op die dag in mei 1981 een tweede dader/schutter op het Sint Pietersplein is geweest: Oral Celik, net als Ali Agcan een ‘Grijze Wolf’. Die tweede (vermoedelijke) dader is ontsnapt en tot op heden niet gevonden.
Heeft hij wellicht ook op de paus geschoten? Een van de twee kogels uit het pistool van Agca is teruggevonden in het lichaam van een gewond geraakte, maar niet overleden, Amerikaanse toeriste op het plein. De tweede kogel, die de paus heeft geraakt, werd dus later op het Pietersplein gevonden, en die zit nu in dat kroontje van het Fatima-beeld.
De Romeinse politie wil die kogel graag onderzoeken, en op z’n minst van nabij fotograferen. Als die van hetzelfde kaliber is als uit het pistool van Ali Agcan, dan lijkt het onderzoek te kunnen worden gesloten. Als het een kogel uit een ánder pistool zou zijn, dan lijkt bewezen dat er twee mensen op de paus hebben geschoten.
Frans Wijnands is correspondent van het Friesch Dagblad in Rome.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties