Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 9 april 2005

Leeflang-orgel uit 1972 gerestaureerd

Klank orgel Anjum ‘stuk aangenamer’

Anjum - In Anjum wordt zaterdagavond op feestelijke wijze het gerenoveerde Leeflang-orgel van de Gereformeerde Kerk in gebruik genomen.

Het orgel in de gereformeerde kerk van Anjum is een mechanisch orgel met drie sleepladen en twintig registers, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk en zelfstandig pedaal. Het instrument werd in 1971-1972 gebouwd door de firma Ernst Leeflang te Apeldoorn. Ontwerp, bouw, intonatie en aflevering werden uitgevoerd onder supervisie van Jan Keyzer, schoonzoon van Leeflang en medefirmant van het bedrijf.
Nadat in 1967 het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk van Anjum door brand was verwoest, werd besloten tot nieuwbouw van de kerk. Het nieuwe orgel kwam voor 109.498,28 gulden in de boeken te staan en verving het in 1866 door de firma Bätz-Witte gebouwde orgel.
,,Het Leeflang-orgel is destijds geheel nieuw gebouwd en bevat geen historisch pijpwerk of historische onderdelen. Het is een degelijk, goed en vakbekwaam gebouwd instrument, waarbij voor de bouw gebruik werd gemaakt van goede materialen, naar de kennis van die tijd’’, vertelt R. de Vries, huisarts in Anjum, die adviseur was bij de huidige restauratie. Hij schreef een uitgebreid rapport over het orgel. Het kwam tot stand naar aanleiding van de noodzaak tot groot onderhoud van het orgel en de wens van de organisten van de kerk om te komen tot een verbetering van de klank van het orgel. Ook gaven enkele gemeenteleden aan de klank van het instrument als onprettig te ervaren.
Na dertig jaar functioneren was het orgel toe aan ,,een grotere onderhouds- en schoonmaakbeurt’’, zo schetst De Vries. ,,Hoewel er geen grote gebreken waren vast te stellen, dienden zich wel de normale gebreken door slijtage aan.’’ De juiste gelegenheid diende zich aan om tevens ,,enige veranderingen c.q. verbeteringen aan te brengen’’.
Het werk werd uitgevoerd door de firma Reil, orgelmakers in Heerde. De nieuw aangebrachte vloer achter het orgel en de elektrische voorzieningen werden gemaakt door vrijwilligers van de kerkelijke gemeente. De werkzaamheden werden in twee gedeelten uitgevoerd. Allereerst werd in november en december vorig jaar de nieuwe windvoorziening aangelegd (nieuwe spaanbalg) en werden de frontpijpen hoger geplaatst, waarbij ook het front van de orgelkas werd aangepast.
,,Tijdens de kerstdagen speelde het orgel op deze nieuwe windvoorziening, hetgeen al een hele verbetering bleek te zijn’’, vertelt De Vries. In de maanden januari en februari werd het pijpwerk opnieuw geïntoneerd, verwisselden enkele fluitstemmen van plaats, werden de Nasard 1 1/3 en de Sifflet 1 opgeschoven tot respectievelijk een 2 2/3 en een 1 3/5 , werden de bekers van de Trompet 8 verlengd en werd de Kromhoorn 8 gewijzigd in een Dulciaan 8 door aanbrengen van geheel nieuwe bekers. Het orgel kreeg een nieuwe tremulant op het hoofdkanaal. Verder werd het orgel inwendig schoongemaakt en werd versleten vilt waar nodig vervangen. ,,Het resultaat was opmerkelijk.’’
Alle werkzaamheden zoals De Vries die in zijn rapport adviseerde, werden uitgevoerd. Na de renovatie is de Nasard 1 1/3 een Nasard 2 2/3 en de Sifflet 1 een Terts 1 3/5; de Kromhoorn 8 is nu een Dulciaan 8. Verder zijn Roerfluit 8 en Holpijp 8 omgewisseld, evenals Gedektfluit 4 en Roerfluit 4.
De restauratiekosten bedroegen ruim 50.000 euro. Dit werd betaald uit eigen middelen van de kerkelijke gemeente.
Op 6 maart werd het orgel tijdens de kerkdienst weer in gebruik genomen. Er volgden veel positieve reacties van de gemeenteleden. ,,De klank was volgens velen een stuk aangenamer geworden en het orgel bleek zich veel beter met de samenzang te mengen dan voorheen.’’
Vanavond mag het orgel zich van een andere kant laten horen tijdens een orgelconcert dat gegeven wordt door Eeuwe Zijlstra, organist van de Grote Kerk in Harlingen. Hierbij is ook een vertegenwoordiger van de firma Reil aanwezig en diverse organisten zijn uitgenodigd. In Anjum is men ,,zeer tevreden met het bereikte resultaat’’, zegt De Vries. Ook voor cd-opnames van koren en groepen zijn kerk, aangrenzende zaal en orgel nu erg geschikt.

Dispositie

Hoofdwerk
Praestant 8’
Roerfluit 8’
Octaaf 4’
G. fluit 4’
Octaaf 2’
Mixtuur 4-5 st
Sesquialter 2 st (vanaf c-0)
Trompet 8’
Bovenwerk
Holpijp 8’
Praestant 4’
Roerfluit 4’
Flageolet 2’
Nasard 2 1/3’
Terts 1 3/5’
Dulciaan 8’
Tremulant
Pedaal
Subbas 16’
Gemshoorn 8’
Praestant 4’
Roerfluit 2’
Fagot 16’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Nasard 2 1/3 moet zijn 2 2/3.Foutje, moet kunnen nietwaar?
Veel speelplezier toegewenst.
Prettige feestdagen en hartelijke groeten van
Hinne Planting.

P.S.Misschien informeer ik nog wel eens om te mogen spelen ala ik in de
buurt ben.

Hinne Planting, Huissen (Gld.) - maandag, 10 december 2007


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties