Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkmaandag, 21 maart 2005

Cees Hanemaayer bij Jeugdkerk in Dokkum
‘Samen sterk, net als PSV’

Dokkum - PSV staat op dit moment bovenaan in de Holland Casino Eredivisie en zit bij de laatste acht van de Champions League. Niet omdat het een team is met vedetten als Henry, Robben en Van Nistelrooy, maar omdat ze samen als team de sterkste zijn. Zo moeten ook de gaven in de kerk gezamenlijk worden ingezet, klonk zondagmiddag de oproep bij Jeugdkerk QR¿US in Dokkum.

LODEWIJK BORN
Wat is het geheim dat jongeren in Dokkum zo massaal naar de kerk komen? ,,Er is geen geheim”, zeggen ze zelf. Ze gieten kerkdiensten in een nieuw jasje met een laagdrempelig karakter, gericht op jongeren en jongvolwassen. De diensten voor en door jongeren zijn een aanvulling op de reguliere kerkdiensten. ‘ Vertrouwen is waar het allemaal om draait’, staat er geschreven in de eigen krant. Jeugdkerk QR¿US past de elementen die in een ‘gewone kerkdienst’ zitten ook toe. ,,Alleen worden ze door ons anders ingevuld”, zegt Tiny Akkerman.
De Jeugdkerk wordt geleid door Gerrit Zijlstra, casual gekleed in een vest en spijkerbroek. Hij spreekt de taal van de jeugd. ,,Hartelijk welkom allemaal, dus jullie hadden een Faith-lift nodig? Mensen die aan hun conditie werken doen aan powerliften. Iemand die zijn gezicht mooier wil maken, doet een facelift. Wat wij hier doen is het opkrikken van ons geloofsleven.”

Niet alleen

Daarvoor is kerkgang nodig, en dat is net zoiets als een knipbeurt bij de kapper of een onderhoudsbeurt voor je auto, zegt Zijlstra. Geloven doe je samen, in de kerk. Dat kan niet alleen. ,,Daarbij hebben we Jezus nodig. Daarom steek ik nu de kaars aan als teken dat we Hem uitnodigen in ons midden.” Er volgt een openingsgebed waar gevraagd wordt ,,dat het licht mag schijnen in het hart” van een ieder.
Iedereen kan alles volgen via twee grote beamers in de kerk. Met behulp van een camera en een laptop worden delen van de dienst ‘live’ geprojecteerd op een groot scherm. De jongeren die de techniek bedienen, werken met gedetailleerde draaiboeken. Alles loopt vloeiend in elkaar over. De QR¿US-band bestaat uit tien personen. Ze begeleiden de samenzang, waar onder Dicht bij U, Ik ben zo dankbaar Heer, Laat ons met elkander, Agnus Dei, Forever en Halleluja, eeuwig dank en ere (Gezang 257).
Het thema van de dienst is vandaag ‘Samen sterk’. Dat wordt beeldend gepresenteerd. Onder stoelen in de zaal liggen enkele dozen. Hier blijken de ontbrekende letters in te zitten, die door de kerkgangers die naar voren moeten komen in elkaar worden gepuzzeld.
Gerrit Zijlstra refereert aan de tsunami-ramp. Hoe in januari iedereen massaal in actie kwam: van dansmarathons tot veters verkopen. ,,Een prachtig voorbeeld hoe jongeren in Nederland samen sterk zijn. De ene hand die de andere hand vasthoudt. Daar houden mensen van en de Here God ook.”
Het is in de bijbel terug te lezen, maakt Zijlstra het bruggetje naar de schriftlezing uit 1 Korintiërs 12. Het gedeelte over het Lichaam van Christus, waarbij de hand niet zonder de voet kan; ieder heeft zo zijn eigen plaats en iedereen is belangrijk.
Het dramateam borduurt voort op het thema met een sketch van drie zussen, die ruzie hebben maar uiteindelijk door samen te werken een grote bos takken door midden weten te zagen.

Samen sterk

Spreker Cees Hanemaayer, voorganger van een kerkelijke gemeente in Muntendam, heeft de aandacht direct. Hij bekent dat hij niet alleen een gemeente leidt maar ook regelmatig te vinden is bij de F-jes, waarbij zijn zoontje ook speelt. Voetbal is Hanemaayers passie en hij is al jaren fan van PSV. Tijdens de dienst wordt net Ajax-PSV gespeeld. PSV is geen team van vedetten, maar toch staan ze bovenaan. Iets wat niemand aan het begin van het seizoen had verwacht. ,,Dit komt niet omdat ze een superteam zijn, maar omdat ze samen sterk zijn.”
Ook in de kerk zitten niet allemaal supervedetten als Billy Graham en Henk Binnendijk, maar de kracht is juist ook hier om het samen te doen. ,,De kerk heeft tot doel dat jongeren en ouderen om elkaar geven. Dat het Evangelie klinkt dat de Here Jezus voor jouw verkeerde dingen gestorven is en bovenal dat Hij ons dichter bij God wil brengen.”
Hanemaayer noemt drie redenen waarom het fout kan gaan in de kerk. ,,Allereerst door te denken: ‘Ik ben niets’. Onderschat niet wat voor mogelijkheden God jou gegeven heeft. Hij heeft heel bewust bepaalde dingen in jou gelegd. Een gave om Hem te dienen.”
Het tweede misverstand is dat je denkt: ‘Als je maar iets doet’. ,,Zo is het juist níet.” Het voorbeeld wordt treffend geïllustreerd door Hanemaayer door op goed geluk iemand uit het publiek te plukken die zijn gitaarspel moet tonen. De man kan nog geen akkoord spelen, tot hilariteit van de zaal. ,,Het gaat er dus niet om dat je íets doet in de kerk, maar dát waar je aanleg voor hebt.”
God wil dat je je gave ontwikkelt, zegt de voorganger. ,,Zoals een plant op een goede plek tot bloei komt, zo heeft God ook een plaats in de kerk voor jou.”
De laatste misvatting is: ‘Ik kan het wel alleen’. ,,Ik kom ze ook wel bij de F-jes tegen. Jongetjes die niet overspelen en heel wat tegenstanders voorbij gaan, maar uiteindelijk komen ze toch die ene verdediger tegen. Alleen kun je gewoon geen wedstrijd winnen. Je hebt elkaar nodig.”
Hij besluit zijn preek met een uitdaging aan de jongeren. ,,Achter in de kerk ligt een lijst. Schrijf daar op waar je goed in bent. Daarmee geef je een signaal aan de anderen: we moeten het samen doen. Het is ook een knipoog naar God. ‘Hij heeft mij zoveel gegeven, ik wil U dienen.’ Blijf je zitten als toeschouwer of trap je een balletje mee? Samen staan we sterk!”

Video

De dienst blijft afwisselend met een eigen videofilm van de QR¿US Movie Factory, waarin het verhaal van De Drie Musketiers op hilarische wijze in Dokkum na is gespeeld. De collecten zijn voor een project in India en voor de diaconie. Onder het collecteren wordt de videoclip van het lied Als je iets kan doen gedraaid. De jongelui zingen en klappen massaal mee met het lied en rappen mee met Ali B.
Aan het eind van de dienst spreekt Zijlstra een zegenbede uit en wijst er op dat iedereen gratis een exemplaar van het Johannes-Evangelie kan meenemen. Het is een kennismakingshoofdstuk uit de Jongerenbijbel , de nieuwste uitvoering van De Nieuwe Bijbelvertaling die later dit jaar op de EO-jongerendag gepresenteerd wordt. Honderden mensen blijven nog zitten na het slotlied Gezang 257. Ze zingen nog graag mee met Stand by me en Forever .
De volgende QR¿US-dienst is 24 april. Thema: Geestig. Band: No Cover. Zie ook: www.qrius.info. Hierop staan ook foto’s van de dienst van gisteren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties