Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Dossierdinsdag, 1 juni 2004

De vaart eruit, Rafael van der Vaart
In die historische pot tegen de Schotten had Raf het niet. Hij raakte voorin de weg kwijt, draaide steeds de drukte in en zag zijn passes onderbroken. Ook zijn afstandsschoten - toen de strijd al lang gestreden was - misten precisie.
Het oogde sneu. Drie jaar lang was hij niet te stuiten geweest - behalve door blessures - en werd er over de ‘Nieuwe Cruijff’ gesproken. Balvast, scorend, intuïtief op de juiste plek. En liep het eens een helft wat minder, dan pikte hij toch nog een paar inventieve assists mee. Maar nu was het mis. Van ‘dipje’ via ‘uit vorm’ naar ‘vormcrisis’. Dat laatste vond Ronald Koeman ook. Zéí dat ook in de pers. Maar die kritiek viel niet in goede aarde bij de lichtgeraakte linkspoot. Koeman moest gewoon zijn vertrouwen uitspreken.
Net zo lichtgeraakt reageerde Raf op de mogelijke verklaringen voor het stagneren van zijn ontwikkeling. De extra druk van de aanvoerdersband memoreren kon nog net. Beweren dat hij mogelijk overschat was - ook door hemzelf - was op het randje, maar zijn van het scherm bekende vriendin erbij halen sloeg nergens op. Immers: geen voetbalargument. Op zich correct, ware het niet dat het knap lastig was de soap-ster Meis er níét bij te halen: waar camera’s draaiden en stervoetballer Raf was, kwam zeer geregeld ook Sexy Sylvie in beeld.
Ergerlijk, dat gedoe in de privé-periferie rond het voetbalspelletje. Maar gelukkig was er de alles goedmakende bordesscène op het Leidseplein. De Ajax-aanvoerder, nog high van het heffen van de kampioensschaal, stond net op scherp bij de microfoon van Humberto Tan, of Sylvie riep vol dramatiek: ‘Ik ben zielsgelukkig!’ Waarna Raf haar verlangend naar zich toe trok, zijn non-verbale antwoord op de konkelvraag die al maandenlang rondzong: wie mat wie nou af? Op dat gebaar had het volk op gewacht. De bekroning van de feestavond was nakende: een kus door het uitverkoren paar. Er werd gesmeekt, gejuicht, gebruld. En ach, waarom ook niet? De Nederlandse David en Victoria gooiden hun schroom af en gingen er met koninklijke allure voor. Heel even dachten we: als dát geen contract bij Real oplevert. maar toen lieten we - beschaamd - tot ons doordringen dat het échte liefde was.
Naast zijn status als Romeo is Rafael de personificatie van de Nederlandse hoop in Portugal, maar dan moet hij wel zijn oude vorm terugpakken. Te beginnen vanavond tegen België. Weg met dat lusteloze gesjok over het veld. Sexy voetbal, dát willen we zien. De wervelende Zizou-passeertruc! Het zal Raf definitief in beeld brengen bij Madrid, want Zidane zelf schijnt erin vastgelopen te zijn.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties